Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Moringa: Proprietati, utilizari si beneficii pentru sanatate

Imagineaza-ti ca descoperi o planta cu proprietati remarcabile, capabila sa influenteze intr-un mod pozitiv sanatatea organismului tau! Acest lucru nu este nicidecum un vis, ci realitatea pe care o vom explora in detaliu, in randurile urmatoare. Si spunem asta pentru ca iti vom face cunostinta cu moringa, o planta de origine exotica, recunoscuta pentru compozitia sa chimica bogata si beneficiile pe care le aduce sanatatii. 

Vom discuta in articolul urmator despre modul in care aceasta planta, ce si-a castigat renumele de superaliment, poate fi utilizata in diverse forme si iti vom oferi idei despre cum o poti include in dieta zilnica, pe baza numeroaselor beneficii pe care Moringale aduce organismului. Descopera cum Moringa poate deveni un aliat de nadejde pentru bunastarea ta! 

Ce este moringa? 

Moringa, cunoscuta si sub denumirea stiintifica de Moringa oleifera, este o planta tropicala originara din partea de nord-vest a Indiei, cunoscuta si sub numele de "arborele miracol" sau "arborele vietii" datorita proprietatilor sale nutritionale si medicinale [1]. Aceasta planta este cultivata in prezent in multe alte parti ale lumii, in special in Africa, Asia de Sud-Est, America Centrala si de Sud, datorita capacitatii sale de a suporta conditii de seceta.

Moringa este o specie rezistenta si adaptabila, capabila sa creasca in conditii de sol sarac si in zone cu precipitatii limitate. Acesta poate atinge o inaltime de 3-5 metri pe an si, in conditii optime, poate ajunge pana la 10-12 metri inaltime. Aceasta crestere rapida face ca Moringa sa fie o planta ideala pentru a fi cultivata in scopuri alimentare si medicinale.

Frunzele Moringa sunt lungi si subtiri, iar florile pot fi albe sau roz. Toate partile arborelui, inclusiv frunzele, semintele, florile si radacinile, pot fi utilizate in alimentatie sau in medicina traditionala. Moringa este bogata in nutrienti esentiali, cum ar fi vitaminele A, C si E, minerale precum calciu si fier, si antioxidanti puternici. Aceasta compozitie chimica bogata o face extrem de benefica pentru sanatate [2].

Moringa: proprietati

Moriga contine o multime de compusi esentiali, precum: 

  • vitamina A; 
  • vitamina B1 (tiamina); 
  • vitamina B2 (riboflavina); 
  • vitamina B3 (niacina); 
  • vitamina C (acid ascorbic); 
  • calciu;
  • potasiu;
  • fier;
  • magneziu;
  • fosfor [3].

De asemenea, are un continut scazut de grasimi si nu contine colesterol daunator pentru sanatate. Pentru a intelege exact proprietatile acestei plante, trebuie sa stii ca frunzele de Moringa sunt o sursa excelenta de vitamine si minerale. O cana de fruze proaspete, tocate de Moringa contine: 

  • 2 grame de proteine; 
  • 19 % din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina B6; 
  • 12% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina C; 
  • 11% din doza zilnica recomandata (DZR) de fier; 
  • 11% din doza zilnica recomandata (DZR) de riboflavina (vitamina B2); 
  • 9% din doza zilnica recomandata (DZR) de vitamina A (din beta-caroten);
  • 8% din doza zilnica recomandata (DZR) de magneziu [4].

Spre deosebire de frunzele de Moringa, pastaile au in general mai putine vitamine si minerale. Cu toate acestea, pastaile sunt bogate in vitamina C, mai cu seama ca o cana de pastai proaspete contine 157% din doza zilnica recomandata de vitamina C [4].

Proprietatile Moringa nu se opresc aici, intrucat aceasta planta este bogata in antioxidanti, compusi care actioneaza impotriva radicalilor liberi. Mai multi compusi antioxandati au fost gasiti in frunzele de Moringa oleifera, prin urmare, pe langa vitamina C si beta-caroten, acestea includ [4]:

  • quercitina - un antioxidant puternic care ajuta la scaderea tensiunii arteriale; 
  • acid clorogenic, care poate ajuta la moderarea nivelului de zahar din sange dupa mese.

Utilizari moringa

Utilizare Moringa in alimentatie

Aceasta planta-minune poate fi gasita in magazinele naturiste, dar si in farmacii, acolo unde se comercializeaza sub forma de capsule, pudra sau extract. Aceasta este disponibila si sub forma de pastai uscate sau seminte. In ceea ce priveste modul de utilizare ale acesteia, exista mai multe moduri prin care poti consuma acest super aliment.

Pudra de Moringa, de pilda, poate fi folosita pentru prepararea smoothie-urilor si sucurilor proaspete, pentru a obtine un aport suplimentar de vitamine si minerale. De asemenea, poate fi folosita in diverse retete pentru a adauga o aroma si o culoare interesanta preparatelor. 

Ceaiul de Moringa este o alta modalitate populara de a beneficia de proprietatile sale. Se prepara prin infuzarea frunzelor sau a pulberii de Moringain apa fierbinte si se poate consuma ca atare sau indulcit cu miere sau alte indulcitori naturali.

Capsulele si uleiul de Moringa pot fi utilizate pentru un aport concentrat de nutrienti. Capsulele sunt o optiune convenabila si pot fi luate ca supliment alimentar, in timp ce uleiul de Moringa poate fi adaugat in diverse preparate culinare sau poate fi folosit in produse cosmetice.

Extractul de frunze de Moringa poate fi folosit ca si conservant alimentar, intrucat mareste durata de valabilitate a alimentelor prin reducerea oxidarii [4]. 

Utilizare Moringa in cosmetica 

Datorita proprietatilor sale antioxidante si anti-inflamatorii, Moringa este utilizata din ce in ce mai mult in produsele cosmetice. Uleiul de Moringa este adesea folosit in cremele de fata, in balsamurile de buze sau in mastile de par, datorita efectului sau hidratant si regenerator [3]. 

Este de retinut ca inainte de a utiliza Moringa in alimentatie sau sub forma produselor ce o contin, pe piele, este indicat sa consulti un medic specialist sau sa ceri sfatul unui medic pentru a te asigura ca nu exista riscul unor reactii adverse. 

Beneficiile Moringa pentru sanatate

Datorita compusilor pe care ii contine si a proprietatilor sale, Moringa poate avea numeroase potentiale beneficii pentru sanatate. Ca si in cazul multor altor plante, nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme toate beneficiile acestei plante si efectele pozitive asupra organismului. Asadar, este important sa ceri sfatul unui medic inainte de a introduce aceasta planta, intr-o forma sau alta, in dieta ta. Sa vedem, asadar, care sunt cateva dintre potentialele beneficii pe care le-ar putea avea Moringa!

Moringa poate scadea nivelul de zahar din sange 

Nivelul ridicat glicemic poate fi o problema grava de sanatate, caracteristica diabetului. Interesant este ca o multime de studii au aratat ca Moringa oleifera poate ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange [4]. Cu toate acestea, majoritatea dovezilor se bazeaza pe studii pe animale.

Moringa oleifera poate ajuta la combaterea inflamatiilor 

Datorita continutului sau de compusi cu proprietati antiinflamatorii, precum flavonoidele si izotiocianatii, Moringa poate combate eficient inflamatiile. Trebuie mentionat, insa, ca studiile efectuate pana in prezent nu au analizat efectul compusilor antiinflamatorii ai frunzelor, pastailor si semintelor de Moringa la oameni, ci doar in vitro sau la animale [4].

Moringa poate contribui la reducerea colesterolului 

Colesterolul marit poate duce la aparitia diverselor probleme de sanatate. Exista numeroase plante despre care se spune ca ar contribui la reucerea colesterolului, una dintre acestea fiind si Moringa oleifera. Atat studiile pe animale, cat si pe oameni au aratat ca Moringa poate avea efecte de scadere a colesterolului, similare semintelor de in, ovaz sau migdale [4].

Moringa oleifera poate proteja sanatatea ficatului 

Cei care sufera de tuberculoza pot beneficia foarte mult de pe urma frunzelor de Moringa, deoarece acestea pot reduce efectele negative ale medicamentelor folosite pentru tratarea acestei afectiuni. Concentratia mare de polifenoli din frunzele de Moringa protejeaza impotriva daunelor oxidative ale ficatului si cresc nivelul de proteine din ficat [1]. Prin urmare, Moringa poate face parte din regimul pentru un ficat sanatos.

Moringa oleifera poate contribui la ameliorarea problemelor digestive 

Daca te confrunti cu probleme precum constipatia, gastrita sau colita ulcerativa, poti lua in considerare includerea acestei plane in dieta ta. Datorita proprietatilor sale, Moringa oleifera poate contribui la inhinarea proliferarii diversilor agenti patogeni [1]. 

Moringa poate ajuta la prevenirea artritei reumatoide 

Extractul de Moringa are proprietati antiinflamatorii care ar putea ajuta la prevenirea artritei reumatoide, potrivit autorilor unui studiu asupra rozatoarelor [1]. Extractul de frunze de Moriga poate reduce acumularea lichidelor in articulatii, roseata si durerea.

Moringa se dovedeste a fi o planta cu proprietati nutritive si beneficii de sanatate impresionante, fiind, de asemenea, versatila in utilizare. Continand o gama larga de vitamine, minerale si antioxidanti, Moringa poate oferi un impuls semnificativ sanatatii generale, ajutand la imbunatatirea sistemului imunitar, combaterea inflamatiilor si reglarea glicemiei. Desi poate fi consumata in diverse forme, este esential sa se cunoasca eventualele contraindicatii si efecte secundare, dar si sa se consulte un medic inainte de administrarea suplimentelor cu Moringa.

Referinte: 

[1] Banerjee, Nikita. “MoringaLeaves - 16 Health Benefits That You Should Know.” PharmEasy Blog, pharmeasy.in/blog/16-health-benefits-of-moringa-leaves/. 

Published 15 May 2023. Accessed 3 Jul. 2023. 

[2] “Health Benefits of Moringa: Is MoringaGood for You?” WebMD, www.webmd.com/vitamins-and-supplements/health-benefits-moringa. 

Reviewed 30 May 2023. Accessed 3 Jul. 2023. 

[3] “Moringa: 15 Possible Benefits, Side Effects, and Risks.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/319916#nutrients. 

Updated 28 Apr. 2023. Accessed 3 Jul. 2023. 

[4] BSc, Atli Arnarson. “6 Science-Based Health Benefits of MoringaOleifera.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/6-benefits-of-moringa-oleifera. 

Published 6 Feb. 2023. Accessed 3 Jul. 2023. 

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda