Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Sarea amara: Beneficii surprinzatoare si moduri de intrebuintare

Cu siguranta ai auzit pana acum vorbindu-se despre acest remediu. Atletii o folosesc adesea pentru a scapa de simptomele febrei musculare post antrenament, iar pasionatii de gradinarit o utilizeaza pentru a stimula cresterea plantelor. Este vorba despre sarea amara sau sarea Epsom, care are o istorie indelungata de utilizare si diverse beneficii pentru sanatate, frumusete si uz casnic.

Aceasta se diferentiaza de sarurile traditionale prin faptul ca este un compus mineral creat din magneziu si suflat, doua elemente cu proprietati uimitoare. Sarea amara se remarca printr-o serie de beneficii importante si printr-o paleta vasta de moduri de intrebuintare. Afla in articolul urmator tot ceea ce trebuie sa stii despre sarea amara si beneficiile acesteia! 

Ce este sarea amara? 

Sarea amara sau sarea Epsom este cunoscuta si sub denumirea de sulfat de magneziu. Aceasta este un compus chimic format din magneziu, sulf si oxigen. In ciuda denumirii sale, sarea amara este un compus complet diferit fata de sarea de masa si cel mai probabil a fost numita sare din cauza compozitiei sale chimice [1].

Acest tip de sare are un aspect similar cu sarea de masa si este adesea dizolvata in bai, motiv pentru care o vei putea intalni si sub denumirea de sare de baie. Cu toate ca arata asemanator cu alte tipuri de sare, gustul ei este total diferit. Sarea Epsom este destul de amara si lipsita de gust. Multi oameni cosuma sarea amara prin dizolvarea sa in apa. Cu toate acestea, din cauza gustului sau, probabil nu vei dori sa o folosesti in prepararea retelor. 

Cum se utilizeaza sarea amara?

De sute de ani, sarea Epsom a fost folosita pentru a trata afectiuni, precum anomaliile electrolitice, constipatia si eclampsia [1]. Din nefericire, efectele sale asupra multor afectiuni nu sunt inca suficient de cercetate si este nevoie de studii pentru a demonstra eficacitatea acestui compus chimic. Multe dintre beneficiile sarii amare sunt atribuite magneziului din compozitia sa, un mineral de care multi oameni sunt deficitari. 

Sarea amara poate fi utilizata atat extern, cat si intern. In general, oamenii fac bai cu sare amara sau beau sare Epsom dupa ce o dizolva intr-un pahar cu apa. De asemenea, sarea Epsom poate fi utilizata ca exfoliant pentru corp, prin umezirea usoara a sarii si masarea corpului cu ea. O poti include chiar si in rutina de skincare, combindand jumatate de lingurita de sare amara cu lotiunea de curatare pe care o folosesti. 

Cum sa faci o baie cu sare Epsom? 

Daca nu esti sigur de cum sa folosesti sarurile Epsom in baie, ca produs pentru ingrijirea corporala, sarea amara are un mod de utilizare simplu:

  • utilizeaza doua cani de sare Epsom
  • toarna sarea amara sub jetul de apa calda; 
  • inmoaie sarea Epsom timp de 15-30 de minute; 
  • adauga uleiuri esentiale precum cel de lavanda, trandafir, bergamota, iasomie sau eucalipt [2].

Cum sa bei sare Epsom? 

Atunci cand o persoana bea sare Epsom, ar putea experimenta un efect laxativ, care ar putea duce la ameliorarea constipatiei. Adultii ar trebui sa combine 2-6 lingurite de sare amara cu 250 de mililitri de apa si apoi sa bea [2]. 

Cum sa folosesti sare amara pentru piele si par? 

Sarea Epsom poate fi folosita si ca produs cosmetic pentru piele si par. Asa cum mentionam anterior, pentru a-l folosi ca exfoliant, poti umezi sarea amara si o poti masa pe piele. Doar jumatate de lingurita de sare amara va fi suficienta pentru a o combina cu propriul produs de curatare si a o masa pe piele [1]. 

De asemenea, sarea Epsom poate fi adaugata in balsamul de par pentru a adauga volum parului. Pentru a obtine acest efect, combina parti egale de balsam si sare amara. Intinde amestecul pe par si lasa-l sa actioneze timp de 20 de minute, apoi clateste [1]. 

Dozaj sare amara: cat este indicat sa consumi?

Asa cum spuneam in randurile de mai sus, sarea Epsom poate fi administrata pe cale orala ca supliment de magneziu sau ca laxativ. Nu exista, insa, recomandari oficiale pentru dozajul de sare amara. Cu toate acestea, multe branduri recomanda 10-30 g de sare amara pe zi, dizolvata in apa, pentru adulti si aproximativ 5-10 g pe zi pentru copii [1]. 

Ideal ar fi sa consulti intotdeauna un medic sau sa tii cont de indicatiile producatorului, prezente pe eticheta produsului. Cu exceptia cazului in care ai acordul unui medic, nu este indicat sa consumi niciodata mai mult decat limita superioara de aport mentionata pe ambalaj. Un medic este singurul in masura sa iti spuna cat de frecvent poti consuma sare Epsom si in ce cantitati.

Sare amara: beneficii pentru sanatate

Sarea amara este recunoscuta drept o metoda de prevenire si in acelasi timp drept un remediu pentru o multime de afectiuni care au ca tinta starea noastra de sanatate. Acest tip de sare este un produs pe care ar trebui sa il includem in dieta noastra zilnica, dar si pe care sa il folosim pentru uz extern, tocmai datorita proprietatilor benefice pe care le ofera pentru sanatatea corpului si a mintii.

Ca prin miracol, sarea Epsom actioneaza pe mai multe directii, cu scopul de a ne restabili buna functionare a organismului. Iata care sunt cele mai surprinzatoare beneficii pentru sanatate, frumusete si uz casnic ale sarurilor Epsom! 

Sarea amara amelioreaza durerea

Sarea amara are proprietati antiinflamatorii, motiv pentru care este un remediu excelent impotriva durerilor. In plus, cicatrizeaza taieturile, grabind vindecarea ranilor. Este un tratament foarte eficient chiar si pentru ameliorarea febrei musculare [1]. Pentru a scapa de dureri, iti recomandam baile cu apa fierbinte in care sa adaugi sare Epsom. 

Ajuta in cazul constipatiei 

Magneziul este adesea folosit pentru tratarea constipatiei. Cel mai adesea, magneziul este administrat pe cale orala pentru ameliorarea constipatiei suf forma de citrat de magneziu, hidroxid de magneziu sau oxid de magneziu [1]. Consumul de sare Epsom poate fi eficient in acest sens si este recomandata administrarea pe cale orala, conform instructiunilor de pe ambalaj. 

Sarea Epsom ajuta la performanta sportiva si recuperarea musculara

Este bine cunoscut faptul ca nivelurile adecvate e magneziu sunt eficiente pentru exercitiile fizice, intrucat magneziul ajuta la cresterea disponibilitatii glucozei in sange, muschi si creier, ajutand la acumularea de acid lactic in muschi [1]. Astfel, baile cu sare amara por reduce durerile musculare si pot ameliora intinderea musculara, ceea ce poate creste performanta sportiva si recuperarea tesutului muscular.

Sarea amara detoxifica

Sarea Epsom se numara printre adjuvantii ideali pentru curele de slabire si de detoxifiere. Datorita faptului ca are o componenta bogata in sulfat, aceasta actioneaza pentru eliminarea toxinelor la nivelul pielii. Baile cu sare amara sunt eficiente si in acest caz.

Sarea amara promoveaza somnul si reduce stresul

Atunci cand suntem stresati sau cand resimtim stari de anxietate, organismul nostru pierde magneziu si stimuleaza secretia de adrenalina. Pentru ca este un produs bogat in magneziu, sarea amara are capacitatea de a induce o stare de relaxare si de la calm, la nivelul mintii si al corpului. Nivelurile adecvate de magneziu sunt esentiale pentru gestionarea somnului si a stresului, intrucat magneziul ajuta creierul sa produca neurotransmitatori care induc somnul si reduc stresul [1].

Exfoliaza celulele moarte 

Sarea amara este ideala si pentru a obtine un ten curat si stralucitor. Utilizeaza acasa o metoda eficienta de a-ti exfolia pielea: adauga o jumatate de lingurita de sare Epsom in gelul tau de curatare si maseaza bland timp de 1-2 minute, dupa care clateste cu apa rece.

Confera volum parului 

Parul tau poate arata mai bine si poate fi mai sanatos daca inlocuiesti, o data pe saptamana, tratamentele de par cu o masca handmade pe baza de sare amara. Aceasta se prepara foarte simplu, adaugand peste balsamul de par o cantitate de sare amara (de regula cele doua produse se combina in parti egale). Incalzeste amestecul si aplica-l pe par, lasandu-l sa actioneze timp de 20 de minute.

Sarea amara fertilizeaza gazonul 

Plantele au nevoie de magneziu, sulfat si de alti nutrienti pe care sarea Epsom ii are, ba chiar din plin. Astfel, aceasta poate fi utilizata pentru ingrijirea gazonului, protejandu-l de uscaciune si de ingalbenire. 

In ce consta detoxifierea cu sare amara?

Detoxifierea cu sare nu inseamna a turna sare de masa in cada. Baile de detoxifiere cu sare sunt de obicei facute cu sare Epsom, ceea ce permite mineralelor sa elimine toxinele din organism. Scaldarea intr-o baie cu saruri Epsom poate elimina toxinele daunatoare si poate echilibra organismul. De asemenea, detoxul cu sare amara poate ajuta la: 

  • managementul greutatii; 
  • ameliorarea durerilor musculare; 
  • stare buna de sanatate; 
  • relaxare [3]. 

Asa cum prezentam in modalitatile de utilizare a sarii amare, detoxifierea cu sare amara poate consta atat intr-o baie calda, cat si in consumul unei solutii de apa si sare Epsom. Astfel, pentru a face o baie cu sare amara poti folosi doua cani de sare Epsom pentru o cada de dimensiuni standard cu apa calda, cu o temperatura pana la 38°C [3]. Se toarna sarea sub jetul de apa calda pentru a se dizolva rapid si poti petrece cel putin 12 minute in cada, pana la 20 de minute. Pentru beneficii suplimentare de aromaterapie, poti adauga uleiuri esentiale. In plus, poti face bai cu sare amara la picioare, pentru detensionare si relaxare. 

Sare amara: contraindicatii

Este intotdeauna indicat sa discuti cu medicul despre orice nelamurire in ceea ce priveste baile cu sare amara sau administrarea orala a acestui compus. Riscurile de efecte secundare de la o baie cu sare amara sunt scazute, prin urmare detoxifierea cu sare amara nu are contraindicatii, intrucat corpul tau nu va absorbi atat de mult magneziu prin piele [3]. 

Cu toate acestea, efectele secundare ale supradozajului cu magneziu, de obicei din cauza ingestiei, includ: 

  • letargie;
  • vedere neclara;
  • ameteli sau lesin;
  • probleme de respiratie;
  • cresterea sau scaderea urinarii;
  • batai lente ale inimii; 
  • slabiciune musculara [3].

De asemenea, trebuie mentionat ca femeile insarcinate si copiii cu insuficienta renala ar trebui sa evite administrarea magneziului pe cale orala. Daca rinichii nu functioneaza la nivel optim, este posibil ca organismul sa nu poata elimina excesul de magneziu, expunandu-te la riscul unor afectiuni de sanatate [3]. 

Efectele secundare ale utilizarii sarii amare sunt, insa, rare, la persoanele cu o functie renala normala. Consulta un medic in cazul in care reactiile adverse continua sau starea generala nu se imbunatateste! 

In concluzie, sarea amara sau sarea Epsom este un compus cu beneficii numeroase pentru starea generala de sanatate, putand fi utilizata atat ca supliment alimentar, cat si ca tratament corporal. Alege si tu sa introduci sarea amara in rutina ta, pentru a te bucura de beneficiile pe care aceasta ti le poate aduce! Retine, totusi, ca efectele sale pozitive sunt in mare parte anectodice si ca sunt necesare mai multe cercetari asupra beneficiilor sarii amare. 

Referinte: 

[1] Elliott, Brianna. “Epsom Salt: Benefits, Uses, and Side Effects.” Healthline, Healthline Media, 21 Feb. 2023, www.healthline.com/nutrition/epsom-salt-benefits-uses. Accessed 13 Dec. 2023. 

[2] “Epsom Salt: Benefits, Baths, Other Uses, and Side Effects.” Medical News Today, MediLexicon International, 25 Oct. 2023, www.medicalnewstoday.com/articles/epsom-salt#epsom-salt-uses. Accessed 14 Dec. 2023. 

[3] Brusie, Chaunie. “What Are the Benefits of an Epsom Salt Detox?” Healthline, Healthline Media, 4 June 2021, www.healthline.com/health/epsom-salt-detox. Accessed 14 Dec. 2023. 

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda