Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Regim pentru un ficat sanatos - Ce alimente sa mananci si ce sa eviti

persoana manaca somon

Regimul alimentar in cazul problemelor cu ficatul nu este unul restrictiv, care sa faca pacientul sa se simta constrans, modificandu-i stilul de viata. Ficatul este afectat in principal de o alimentatie bogata in grasimi si de prepararea mancarii prin prajire, de alimentele foarte sarate ori de produsele de patiserie sau dulciurile concentrate.

In acest articol iti dezvaluim ce alimente sa mananci si ce sa eviti in cazul regimului pentru ficat. Descopera in continuare tot ce trebuie sa stii despre functia acestui organ important pentru organism, despre afectiunile hepatice, in ce consta un regim alimentar pentru ficat, dar si cateva dintre cele mai importante sfaturi pentru un ficat sanatos. 

Cuprins:

Functia ficatului in organism

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corp, cantareste 1,5 - 2 kg, fiind recunoscut pentru functia lui de a ne ajuta sa eliminam substantele toxice din organism, protejandu-ne astfel de aparitia diverselor afectiuni.

Ficatul indeplineste insa pentru organismul uman mult mai multe functii, printre care:

  • functia metabolica - ficatul are un rol esential in metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor;
  • functia de filtrare a sangelui - ficatul neutralizeaza orice bacterie care ajunge din intestin in sange;
  • functia secretorie si excretorie - ficatul secreta bila, un lichid de culoare galben-verzuie (fierea, cum este ea cunoscuta in termeni populari), al carei rol este sa digere alimentele grase si sa faca posibila absorbtia vitaminelor lipo-solubile A, D si K; pe langa bila, ficatul mai elimina colesterol sau metale grele;
  • functia de stocare - ficatul are capacitatea de a stoca pana la jumatate de litru de sange, oferind spre circulatie acest volum atunci cand situatia o cere; totodata, stocheaza numeroase vitamine (A, D, K si B12) si o serie de microelemente esentiale; 


De retinut: Ficatul are functii utile pentru digestie, pentru metabolism, dar si pentru imunitate. Reuseste sa filtreze substantele toxice care intra in organism pe cale digestiva, lucru datorat functiei sale de detoxifiere. Pentru ca tot ce introducem in corp este controlat de ficat, este important sa fim atenti la ce mancam si bem, cu atat mai mult in cazul in care ne confruntam cu anumite boli hepatice. 

Care sunt bolile ficatului?

Afectiunile ficatului poarta denumirea generica de hepatite si sunt determinate de:

  • consumul mare de alcool
  • virusurile hepatice
  • incarcarea cu grasimi a ficatului
  • efectul toxic al unor medicamente, noxe

Tratamentul pentru boala de ficat depinde in functie de diagnostic, pentru unele probleme recomandandu-se schimbari in stilul de viata, cum ar fi mancat sanatos si un regim alimentar pentru ficat, exercitii pentru a pierde in greutate ori renuntatul la alcool. Descopera in continuare principalele boli hepatice! 

Ficat gras

Una dintre bolile ficatului este steatoza hepatica, cunoscuta sub numele de ficat gras. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin formarea unor depozite de grasimi la nivelul ficatului.

Recomandari regim pentru ficat gras: 

  • consumul zilnic de fructe si legume;
  • consumul de carne slaba de pui si de vita;
  • consumul de peste (somon, macrou);
  • eliminarea alimentelor cu un continut ridicat de grasime;
  • evitarea prajelilor si a alimentelor de tip fast-food;

Hepatita C

O afectiune bine-cunoscuta a ficatului este hepatita C, provocata de virusul hepatic C (VHC). Afecteaza functiile ficatului, iar netratata corespunzator poate duce la ciroza hepatica sau cancer la ficat. 

Recomandari regim pentru hepatita C: 

  • consumul de fructe, legume, cereale integrale, carne slaba, lactate degresate, peste slab;
  • consumul de alimente bogate in grasimi sanatoase: ulei de masline, avocado, ulei de peste, seminte de in;
  • consumul de sucuri naturale din fructe si legume;
  • evitarea alimentelor de tip fast-food;
  • evitarea excesului de sare;
  • evitarea excesului de zahar si grasimi;
  • hidratarea este foarte importanta, se recomanda 2 litri de lichide pe zi, dar si alimentele cu un continut mare de apa (castreveti, rosii, pepene s.a.)

Ciroza hepatica

Ciroza hepatica este o afectiune severa a ficatului caracterizata printr-un tesut cicatrizat, aparut de-a lungul timpului din cauza unor agenti agresivi cum ar fi virusurile, medicamentele, bauturile alcoolice.

Recomandari regim pentru ciroza hepatica: 

  • consumul de carne slaba, de pui, vita, curcan (fara piele sau grasime);
  • consumul de peste slab;
  • evitarea consumului de alcool;
  • evitarea alimentelor prajite - in schimb se recomanda prepararea la cuptor, prin fierbere sau in vase sub presiune;
  • evitarea consumului de bauturi carbogazoase;

Insuficienta hepatica

Este afectiunea carcaterizata prin incapacitatea ficatului de a-si indeplini functiile. Primele semne apar atunci cand mai mult de 80% din celulele ficatului nu sunt functionale.

Recomandari regim pentru insuficienta hepatica:

  • consumul de ciorbe de legume;
  • consumul de fructe acide (lamai, portocale, mandarine, grepfrut);
  • evitarea consumului de alcool, cafea, bauturi carbogazoase;

femeie mananca ciorba

In ce consta un regim alimentar pentru ficat? 

Atunci cand ai probleme cu ficatul, orice specialista iti va recomanda un regim alimentar pentru ficat care sa te ajute sa tii afectiunile hepatice sub control. Exista cateva principii de baza ale unui regim pentru ficat, de care merita sa tii cont atunci cand te confrunti cu boli hepatice. Iata de ce trebuie sa tii cont pentru a urma un regim hepatic: 

  • Evitarea consumului de alcool si a fumatului, unii dintre principalii factori ai afectiunilor hepatice; 
  • Consumarea alimentelor proaspete sau preparate prin fierbere, la cuptor ori pe gratar;
  • Consumul de fructe si legume proaspete;
  • Respectarea unui regim cumpatat, caci regimul alimentar pentru ficat trebuie sa contina toate categoriile de nutrienti: vitamine, minerale, glucide, lipide si proteine; 
  • Evitarea prajelilor si a alimentelor bogate in grasimi, asa cum este, de pilda, carnea de porc; este indicata si inlocuirea uleiului de floarea soarelui, care are un continut mare de grasimi, cu cel de masline; 
  • Evitarea grasimilor solide;
  • Evitarea de alimente procesate si cele in conserva, caci acestea sunt greu de digerat si contin conservanti care dauneaza ficatului; 
  • Renuntarea la produsele de tip fast-food; 
  • Evitarea dulciurilor din comert, din cauza continutului mare de glucoza si calorii; 
  • Limitarea cantitatii de zahar si sare din dieta zilnica, in special a consumului de bauturi dulci, pentru ca acestea pot contribui la obezitate sau diabet zaharat, cauze ale bolilor hepatice. 

femeie cu un pahar de ceai in mana

Ce mananc daca am probleme cu ficatul? 

Starea de sanatate a ficatului este in stransa legatura cu alimentatia. Este un lucru stiut ca regimul alimentar contribuie semnificativ la tratamentul bolilor de ficat. Respectarea unei diete pentru ficat inseamna ca functia de detoxifiere a ficatului nu va fi suprasolicitata.

Regimul pentru ficat difera in functie de afectiunea pacientului, insa trebuie stiut ca este esentiala alimentatia echilibrata si prepararea mancarii la cuptor, la gratar sau fiarta, evitandu-se prajelile, dar si excesul de sare. Descopera in continuare care sunt alimentele bune pentru ficat, dar si care sunt alimentele interzise in regimul alimentar pentru ficat. 

Alimente permise in bolile de ficat 

  • Supe: supa slaba de carne, supa de legume, supa de zarzavat, supa crema;
  • Carne, mezeluri: carne slaba de vita, pui sau curcan pregatita pe gratar, fiarta sau inabusita, sunca fara grasime, muschi file, muschi tiganesc;
  • Oua: oua posate (ou ochi in apa fiarta);
  • Lapte, lactate: lapte dulce slab (1,5%), lapte batut, iaurt slab, kefir, branza de vaci, telemea, urda;
  • Peste: peste slab (pastrav, cod, salau, stiuca) fiert sau la gratar;
  • Legume: legume verzi: fasole verde, spanac, urzici, salata; radacinoase: morcovi, sfecla, telina; altele: cartofi, dovlecei;
  • Cele mai bune fructe pentru ficat: banane, mere, pere, caise, piersici, struguri, capsuni, zmeura, pepene verde, pepene galben - in topul fructelor care ajuta ficatul; 
  • Fainoase: paste fainoase, cereale tip musli;
  • Condimente: marar, patrunjel, leustean, cimbru, oregano, foi de dafin;
  • Dulciuri: gem, dulceata, marmelada, magiun, miere, compoturi, budinca de gris, macaroane;
  • Bauturi: sucuri naturale de fructe sau legume.

Alimente interzise in bolile de ficat 

  • Supe: ciorbe drese cu smantana, ciorba de burta, ciorba de fasole (alte tipuri de supe grase);
  • Carne, mezeluri: carne de porc, miel, rata, gasca, berbec, miel, orice tip de carne grasa, mititei, tocaturi, carnati, afumaturi, slanina, majoritatea mezelurilor;
  • Oua: oua ochiuri prajite, omleta, oua fierte;
  • Lapte, lactate: branza fermentata, branza foarte grasa, smantana, frisca, unt, cascaval, branza topita;
  • Peste: peste gras (crap romanesc, somn), conserve de peste, icre;
  • Legume: varza, fasolea, mazarea, ceapa, usturoiul, castravetii, ardeiul iute, rosiile, vinetele si ciupercile se numara printre legumele interzise in bolile de ficat;
  • Fructe: alune, nuci, fistic, caju;
  • Fainoase: painea neagra, pateuri, saleuri;
  • Condimente: piper, ardei iute, otet, hrean, mustar, maioneza, sosuri gata preparate, ketchup;
  • Dulciuri: ciocolata, inghetata, tort, prajituri cu frisca, prajituri de cofetarie, foietaj, gogosi;
  • Bauturi: alcool, bauturi carbogazoase, cola. 

piept de pui cu orez, mazare si spanac

Ce mancam cand avem ficatul gras? 

Ficatul gras este o afectiune comuna. Si in aceasta situatie vei avea nevoie de mancare de regim pentru ficat. La indicatiile medicului, poti introduce in dieta ta alimente care sa se incadreze intr-un regim alimentar pentru ficat marit. Iata ce poate include dieta pentru ficat gras: 

  • Cereale integrale; 
  • Fructe si legume; 
  • Carne slaba de pui sau de vita; 
  • Peste gras precum somon, ton sau pastrav; 
  • Continut redus de sare si zahar; 
  • Lipsa alcoolului; 
  • Evitarea carnurilor si a alimentelor prajite si procesate;
  • Consum de proteine: linte, naut, carne rosie slaba; 
  • Consum de legume verzi: spanac, kale, broccoli. 

Retetele de regim pentru ficat  pot include toate aceste alimente prezentate in lista anterioara, asa ca este recomandam sa optezi si tu pentru astfel de mancaruri de regim pentru ficat, pentru ameliorarea simptomelor afectiunilor hepatice. 

De retinut: Orice regim alimentar pentru ficat trebuie personalizat in functie de pacient. Se recomanda vizita la specialist, care in urma consultului va putea prescrie o dieta personalizata.

Sfaturi si recomandari pentru un ficat sanatos 

Pe langa un regim alimentar pentru ficat, este important sa tii cont si de alte recomandari care sa te ajute la mentinerea unui ficat sanatos. Desi nu toate afectiunile hepatice pot fi prevenite, un stil de viata sanatos cu siguranta va face diferenta, in asa fel incat sa te poti bucura de un organ cat mai sanatos. Iti recomandam sa incepi prin a: 

  • Face o programare anuala la medic, caci analizele realizate la timp te ajuta sa descoperi daca ficatul tau functioneaza in parametri normali; 
  • Limita pe cat se poate consumul de alcool si tigari; 
  • Te bucura de miscare in fiecare zi, in asa fel incat sa mentii o greutate optima; 
  • Nu face abuz de medicamente si a nu le mixa cu alcool; 
  • Te feri de inhalarea insecticidelor sau a altor substante chimice; 
  • Acorda atentie regimului pentru ficat, daca suferi deja de una dintre afectiunile mentionate. 

Daca si tu te confrunti cu o afectiune hepatica, tine cont de regimul alimentar pentru ficat. Pe langa medicatia recomandata de medic, o dieta hepatica va avea o serie de beneficii pentru sanatatea ficatului tau. Tine cont si de faptul ca articolul de mai sus are un caracter informativ si nu va tine loc de sfatul medicului. Ai grija de sanatatea ficatului tau! 

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda