Blogul Obio


despre alimentatia sanatoasa si un stil de viata armonios

Regim pentru un ficat sanatos - Ce alimente sa mananci si ce sa eviti

Sursa foto »

Regimul alimentar in cazul problemelor cu ficatul nu este unul restrictiv, care sa faca pacientul sa se simta constrans, modificandu-i stilul de viata. Ficatul este afectat in principal de o alimentatie bogata in grasimi si de prepararea mancarii prin prajire, de alimentele foarte sarate ori de produsele de patiserie sau dulciurile concentrate.

In acest articol iti dezvaluim ce alimente sa mananci si ce sa eviti in cazul regimului pentru ficat.

Cuprins:

Functia ficatului in organism

Ficatul este unul dintre cele mai mari organe din corp, cantareste 1,5 - 2 kg, fiind recunoscut pentru functia lui de a ne ajuta sa eliminam substantele toxice din organism, protejandu-ne astfel de aparitia diverselor afectiuni.

Ficatul indeplineste insa pentru organismul uman mult mai multe functii, printre care:

  • functia metabolica - ficatul are un rol esential in metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor;
  • functia de filtrare a sangelui - ficatul neutralizeaza orice bacterie care ajunge din intestin in sange;
  • functia secretorie si excretorie - ficatul secreta bila, un lichid de culoare galben-verzuie (fierea, cum este ea cunoscuta in termeni populari), al carei rol este sa digere alimentele grase si sa faca posibila absorbtia vitaminelor lipo-solubile A, D si K; pe langa bila, ficatul mai elimina colesterol sau metale grele;
  • functia de stocare - ficatul are capacitatea de a stoca pana la jumatate de litru de sange, oferind spre circulatie acest volum atunci cand situatia o cere; totodata, stocheaza numeroase vitamine (A, D, K si B12) si o serie de microelemente esentiale; 


De retinut: Ficatul are functii utile pentru digestie, pentru metabolism, dar si pentru imunitate. Reuseste sa filtreze substantele toxice care intra in organism pe cale digestiva, lucru datorat functiei sale de detoxifiere. Pentru ca tot ce introducem in corp este controlat de ficat, este important sa fim atenti la ce mancam si bem.

Care sunt bolile ficatului?

Afectiunile ficatului poarta denumirea generica de hepatite si sunt determinate de:

  • consumul mare de alcool
  • virusurile hepatice
  • incarcarea cu grasimi a ficatului
  • efectul toxic al unor medicamente, noxe

Tratamentul pentru boala de ficat depinde in functie de diagnostic, pentru unele probleme recomandandu-se schimbari in stilul de viata, cum ar fi mancat sanatos, exercitii pentru a pierde in greutate ori renuntatul la alcool.

Ficat gras

Una dintre bolile ficatului este steatoza hepatica, cunoscuta sub numele de ficat gras. Aceasta afectiune se caracterizeaza prin formarea unor depozite de grasimi la nivelul ficatului.

Recomandari ale regimului alimentar:

  • consumul zilnic de fructe si legume;
  • consumul de carne slaba de pui si de vita;
  • consumul de peste (somon, macrou);
  • eliminarea alimentelor cu un continut ridicat de grasime;
  • evitarea prajelilor si a alimentelor de tip fast-food;

Hepatita C

O afectiune bine-cunoscuta a ficatului este hepatita C, provocata de virusul hepatic C (VHC). Afecteaza functiile ficatului, iar netratata corespunzator poate duce la ciroza hepatica sau cancer la ficat. 

Recomandari ale regimului alimentar:

  • consumul de fructe, legume, cereale integrale, carne slaba, lactate degresate, peste slab;
  • consumul de alimente bogate in grasimi sanatoase: ulei de masline, avocado, ulei de peste, seminte de in;
  • consumul de sucuri naturale din fructe si legume;
  • evitarea alimentelor de tip fast-food;
  • evitarea excesului de sare;
  • evitarea excesului de zahar si grasimi;
  • hidratarea este foarte importanta, se recomanda 2 litri de lichide pe zi, dar si alimentele cu un continut mare de apa (castreveti, rosii, pepene s.a.)

Ciroza hepatica

Ciroza hepatica este o afectiune severa a ficatului caracterizata printr-un tesut cicatrizat, aparut de-a lungul timpului din cauza unor agenti agresivi cum ar fi virusurile, medicamentele, bauturile alcoolice.

Recomandari ale regimului alimentar:

  • consumul de carne slaba, de pui, vita, curcan (fara piele sau grasime);
  • consumul de peste slab;
  • evitarea consumului de alcool;
  • evitarea alimentelor prajite - in schimb se recomanda prepararea la cuptor, prin fierbere sau in vase sub presiune;
  • evitarea consumului de bauturi carbogazoase;

Insuficienta hepatica

Este afectiunea carcaterizata prin incapacitatea ficatului de a-si indeplini functiile. Primele semne apar atunci cand mai mult de 80% din celulele ficatului nu sunt functionale.

Recomandari ale regimului alimentar:

  • consumul de ciorbe de legume;
  • consumul de fructe acide (lamai, portocale, mandarine, grepfrut);
  • evitarea consumului de alcool, cafea, bauturi carbogazoase;

Ce mananc daca am probleme cu ficatul?

Starea de sanatate a ficatului este in stransa legatura cu alimentatia. Este un lucru stiut ca regimul alimentar contribuie semnificativ la tratamentul bolilor de ficat. Respectarea unei diete inseamna ca functia de detoxifiere a ficatului nu va fi suprasolicitata.

Regimul difera in functie de afectiunea pacientului, insa trebuie stiut ca este esentiala alimentatia echilibrata si prepararea mancarii la cuptor, la gratar sau fiarta, evitandu-se prajelile, dar si excesul de sare.

Principii de baza:

  • evitarea consumului de alcool;
  • consumarea alimentelor proaspete sau preparate prin fierbere, la cuptor ori pe gratar;
  • consumul de fructe si legume proaspete;
  • evitarea prajelilor;
  • evitarea grasimilor solide;
  • evitarea de alimente procesate si cele in conserva;

Alimente permise:

  • supe: supa slaba de carne, supa de legume, supa de zarzavat, supa crema;
  • carne, mezeluri: carne slaba de vita, pui sau curcan pregatita pe gratar, fiarta sau inabusita, sunca fara grasime, muschi file, muschi tiganesc;
  • oua: oua posate (ou ochi in apa fiarta);
  • lapte, lactate: lapte dulce slab (1,5%), lapte batut, iaurt slab, kefir, branza de vaci, telemea, urda;
  • peste: peste slab (pastrav, cod, salau, stiuca) fiert sau la gratar;
  • legume: legume verzi: fasole verde, spanac, urzici, salata; radacinoase: morcovi, sfecla, telina; altele: cartofi, dovlecei;
  • fructe: banane, mere, pere, caise, piersici, struguri, capsuni, zmeura pepene verde, pepene galben;
  • fainoase: paste fainoase, cereale tip musli;
  • condimente: marar, patrunjel, leustean, cimbru, oregano, foi de dafin;
  • dulciuri: gem, dulceata, marmelada, magiun, miere, compoturi, budinca de gris, macaroane;
  • bauturi: sucuri naturale de fructe sau legume;

Alimente interzise:

  • supe: ciorbe drese cu smantana, ciorba de burta, ciorba de fasole (alte tipuri de supe grase);
  • carne, mezeluri: carne de porc, miel, rata, gasca, berbec, miel, orice tip de carne grasa, mititei, tocaturi, carnati, afumaturi, slanina, majoritatea mezelurilor;
  • oua: oua ochiuri prajite, omleta, oua fierte;
  • lapte, lactate: branza fermentata, branza foarte grasa, smantana, frisca, unt, cascaval, branza topita;
  • peste: peste gras (crap romanesc, somn), conserve de peste, icre;
  • legume: varza, fasole, mazare, ceapa, usturoi, castraveti, ardei iute, rosii, vinete, ciuperci;
  • fructe: alune, nuci, fistic, caju;
  • fainoase: painea neagra, pateuri, saleuri;
  • condimente: piper, ardei iute, otet, hrean, mustar, maioneza, sosuri gata preparate, ketchup;
  • dulciuri: ciocolata, inghetata, tort, prajituri cu frisca, prajituri de cofetarie, foietaj, gogosi;
  • bauturi: alcool, bauturi carbogazoase, cola;

De retinut: Orice regim alimentar trebuie personalizat in functie de pacient. Se recomanda vizita la specialist, care in urma consultului va putea prescrie o dieta personalizata.

Produsul a fost adaugat in cos