Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Superalimente: Proprietati, beneficii si cum le poti include in dieta zilnica

O stare buna de sanatate este sustinuta in mare parte de consumul zilnic al unei varietati de alimente hranitoare. Includerea unora sau a tuturor alimentelor sanatoase ca parte a unei diete echilibrate poate ajuta la sanatatea generala si chiar poate preveni o multime de afectiuni. Si pentru ca am adus in discutie alimentatia sanatoasa, am dedicat articolul urmator unei categorii aparte de alimente - superalimentele. 

Cuvantul „superaliment” este peste tot: se afla in mass-media, in culoarele magazinelor alimentare si chiar in produsele de infrumusetare. Dar ce sunt superalimentele? Si ce le face atat de super? Afla din randurile urmatoare tot ce trebuie sa stii despre superalimente, ce beneficii aduc organismului si cum pot fi acestea incluse intr-un stil de viata sanatos

Ce sunt superalimentele? 

Pentru inceput, este important sa stii ca nu exista super alimente. Acest termen a fost inventat in scopuri de marketing pentru a influenta tendintele alimentare si pentru a vinde produse. Cu toate acestea, industria alimentara acorda titlul de superalimente, alimentelor bogate in nutrienti, cu o presupusa capacitate de a influenta sanatatea intr-un mod pozitiv. Desi multe alimente ar putea fi descrise ca fiind super, este important sa intelegem ca nu exista un singur aliment care sa detina cheia pentru o stare buna de sanatate sau pentru a preveni bolile. 

Superalimentele sunt un grup divers de alimente bogate din punct de vedere nutritional (ofera o cantitate imensa de nutrienti si o cantitate minima de calorii), cu un continut ridicat de antioxidanti, enzime, aminoacizi, grasimi bune, vitamine si minerale benefice.

Termenul de „superaliment” este un cuvant la moda, adesea evitat de nutritionisti, deoarece implica faptul ca alimentele in cauza au superputeri ce pot vindeca diferite afectiuni. Cu toate acestea, nutritionistii sunt de acord ca alimentele incluse in mod obisnuit in categoria de superalimente au multe beneficii pentru sanatate si fac parte dintr-o dieta sanatoasa.

Acestea fiind spuse, desi superalimentele nu sunt remedii propriu-zise, ele contin mai multi nutrienti decat alimentele obisnuite si pot contribui la prevenirea sau ameliorarea diferitelor boli cronice. 


Tipuri de superalimente

Nu toate alimentele considerate sanatoase primesc eticheta de superaliment. Cu toate acestea, lista superalimentelor este una destul de lunga si variata, incluzand cele mai diverse tipuri de superalimente. Afla in continuare care sunt cele mai populare super alimente pe care le poti include in alimentatia ta! 

Superalimente - legumele cu frunze verzi 

In topul superalimentelor se regasesc legumele cu frunze verzi. Acestea sunt o sursa excelenta de nutrienti, inclusiv acid folic, zinc, calciu, fier, magneziu, vitamina C si fibre. De asemenea, legumele cu frunze verzi contin niveluri ridicate de carotenoizi [1]. Cele mai populare exemple includ varza kale si spanacul - alimente bogate in fier

Superalimente - fructele de padure 

Fructele de padure reprezinta o adevarata putere nutritionala, continand vitamine, minerale, fibre si antioxidanti [1]. Unele dintre cele mai comune fructe de padure care pot fi considerate superalimente sunt afinele, capsunile, zmeura, murele si merisoarele. 

Superalimente - radacinoasele si tuberoasele

Superalimente sunt considerate si radacinoasele si tuberoasele, dintre care mentinonam alimente precum sfecla rosie, ghimbirul, turmericul, cartoful dulce, ginsengul sau maca. Acestea sunt apreciate pentru continutul bogat de nutrienti si proprietatile lor nutritionale. 

Superalimente - leguminoasele

Leguminoasele reprezinta o clasa de alimente vegetale alcatuita din fasole, soia, linte, mazare, alune si lucerna. Acestea castiga eticheta de superalimente deoarece sunt pline de nutirenti. Leguminoasele sunt o sursa bogata de vitamina B, diverse minerale, proteine si fibre [1]. 

Superalimente - nucile si semintele

Superalimente pot fi considerate si nucile si semintele. Aceste alimente sunt bogate in fibre, proteine vegetale si grasimi sanatoase pentru inima. De asemenea, acestea contin diversi compusi vegetali cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii [1]. Dintre cele mai populare nuci si seminte amintim: migdalele, nucile pecan, fisticul, nucile caju, nucile braziliene, nucile de macadamia, arahidele, semintele de floarea soarelui, semintele de dovleac, semintele de chia, semintele de in, semintele de canepa. 

Superalimente - ceaiurile 

Ceaiuri precum ceaiul verde pot fi considerate superalimente. Ceaiul verde, de pilda, este bogat in antioxidanti si compusi polifenolici cu efecte antiinflamatorii puternice [1]. Mai mult decat atat, ceaiurile ajuta la hidratarea organismului. 

Superalimente - pestele 

Somonul si alte specii de peste gras sunt considerate a fi superalimente. Somonul, de pilda, este un peste extrem de nutritiv, plin de grasimi sanatoase, proteine, vitamine B, potasiu si seleniu. Acesta este una dintre cele mai bune surse de Omega-3, cunoscuti pentru beneficiile pe care le aduc sanatatii [1]. 

Superalimente - cerelalele integrale 

Superalimente sunt considerate in prezent si cerealele integrale, iar cele mai populare alimente pentru care poti opta sunt quinoa, ovazul si hrisca. De asemenea, orzul, bulgurul si orezul brun sunt cereale integrale comune, care contin intregul pachet nutritional, fiind bogate in fibre, antioxidanti, proteine si vitamine [2]. 

Alte tipuri de superalimente 

Asa cum mentionam anterior, lista de superalimente este una lunga si diversificata. Prin urmare, exista si alte numeroase alimente care pot fi catalogate drept super alimente. Dintre acestea mentionam: 

  • ouale; 
  • kefirul si iaurturile; 
  • usturoiul; 
  • uleiul de masline
  • avocado; 
  • ciupercile; 
  • legumele crucifere precum broccoli, varza de Brussels, conopida; 
  • ciocolata neagra; 
  • vinul si strugurii; 
  • algele de mare precum Spirulina si Chlorella [1]. 

Beneficiile consumului de superalimente 

Toate aceste superalimente vin la pachet cu o serie de beneficii pentru sanatatea generala a organismului. Esti gata sa descoperi care sunt beneficiile pe care le poti obtine in urma consumului de superalimente? Iata cateva dintre cele mai importante: 

  • mentinerea unui organism sanatos;
  • promovarea sanatatii inimii si pierderea in greutate;
  • imbunatatirea nivelului de energie al organsimului;
  • reducerea efectelor imbatranirii; 
  • prevenirea cancerului prin continutul de antioxidanti; 
  • reducerea riscului de boli de inima datorita continutului de grasimi sanatoase; 
  • prevenirea diabetului si a problemelor digestive datorita continutului de fibre; 
  • reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare datorita continutului de fitochimicale; 
  • protejarea organelor de toxine; 
  • scaderea colesterolului rau; 
  • reglarea metabolismului; 
  • reducerea inflamatiilor. 

5 cele mai cunoscute superalimente 

1. Quinoa

Quinoa este o super cereala bogata in fibre si proteine; de fapt, contine mai multe proteine decat orice alte tipuri de cereale. Pe langa nivelurile ridicate de proteine, quinoa contine si o cantitate considerabila de fier si potasiu.

Aceasta cereala nu contine gluten in mod natural si este adesea utilizata ca inlocuitor al orezului. In plus, quinoa este o sursa excelenta de multe vitamine, minerale si antioxidanti [3]. 

2. Fructele de padure

Aceste fructe dulci, intens colorate, au un continut ridicat de fibre, antioxidanti si fitochimicale numite flavonoide, care pot ajuta la intarirea sistemului imunitar si la prevenirea diferitelor tipuri de cancer. Afinele sunt considerate un superaliment, deoarece sunt bogate in mangan si vitamina K, dar alte fructe de padure, cum ar fi zmeura, capsunile si fructele de gojisunt, de asemenea, demne de statutul de superaliment [4]. 

3. Legumele cu frunze verzi 

Asa cum mentionam in randurile anterioare cand vorbeam despre tipurile de alimente ce pot fi considerate superalimente, varza kale, spanacul, sfecla verde si verdeturile, in general se pot numi super alimente. Acestea sunt bogate in vitaminele A, C, E si K si in multe vitamine B. Ele contin carotenoide, fier, magneziu, potasiu si calciu [4]. De asemenea, au un continut scazut de calorii si chiar ajuta la combaterea obezitatii.

4. Pestele gras

Somonul, sardinele si macroul sunt o sursa grozava de proteine si acizi grasi omega-3, despre care se crede ca ajuta la scaderea riscului de boli de inima si accident vascular cerebral. Cu toate acestea, desi acesti pesti sunt alimente indicate pentru o dieta sanatoasa, retine ca pot contine niveluri ridicate de mercur. De aceea, ar trebui consumi cu masura [1].

5. Semintele de chia 

Desi au intrat in atentia nutritionistilor abia din anii ‘80, semintele de chia dateaza din 3500 i. Hr., pe cand erau un element esential in dieta aztecilor. In maya, „chia” inseamna tarie, ceea ce are sens avand in vedere ca aceste seminte sunt o sursa excelenta de proteine. De asemenea, sunt bogate in acizi grasi omega-3, fibre si antioxidanti.

Cum pot fi consumate superalimentele? 

Superalimentele ofera o serie de beneficii, dar concentrarea asupra unuia sau a doua astfel de alimente nu este suficienta. Pentru a avea parte de toate beneficiile superalimentelor este nevoie sa consumi cat mai multe dintre ele, creand o dieta bine echilibrata si sanatoasa. Concentrarea asupra alimentelor pe baza de plante si consumul unui amestec adecvat de proteine, grasimi, fibre si vitamine sunt incredibil de benefice pentru sanatatea ta.

Incearca sa inlocuiesti cat mai multe dintre alimentele cunoscute a fi daunatoare organismului, cum ar fi alimentele procesate si carnea rosie, cu superalimente. Portiile mici de peste gras reprezinta un inlocuitor grozav pentru carnea rosie, in timp ce o mana de fructe de padure sau de nuci reprezinta o gustare mult mai sanatoasa decat chips-urile sau bomboanele. Schimba orezul alb, faina alba si pastele rafinate cu cereale integrale.

Idei de retete cu superalimente 

Pentru ca ne dorim sa integrezi superalimentele in dieta zilnica, iti vom oferi in cele ce urmeaza cateva idei delicioase de retete in care poti folosi superalimente. Iata cum poti profita de beneficiile superalimentelor intr-un mod gustos si nutritiv! 

Budinca de chia cu fructe de padure 

Una dintre cele mai gustoase retete pe care le poti incerca este budinca de chia cu fructe proaspete de padure. Pentru aceasta reteta vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente: 

Pentru a prepara aceasta reteta cu superalimente va trebui sa urmezi pasii urmatori: 

  1. Amesteca intr-un borcan semintele de chia cu laptele vegetal si agita bine. Da la frigider amestecul pentru 10 minute, apoi agita din nou si da borcanul din nou la rece pentru aproximativ 2 ore, pentru ca semintele de chia sa se umfle.
  2. Intr-un vas, la foc mediu, pune fructele de padure si siropul de artar. Amesteca din cand in cand si tine pe foc pana cand se ingroasa si capata consistenta de sos. 
  3. Asambleaza budinca de chia: un strat de budinca de chia, un strat din sosul de fructe. Repeta apoi procesul. 
  4. Pentru a obtine un gust fresh, poti adauga budincii si o lingura din iaurtul preferat, considerat si el un superaliment. 

Salata de quinoa cu legume 

Un alt dish delicios si simplu de preparat pe care-l poti gati pentru a include superalimentele in dieta zilnica este salata de quinoa cu legume. Pentru 2 portii de salata vei avea nevoie de: 

  • 1/2 cana de quinoa; 
  • un praf de sare; 
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 catel de usturoi maruntit; 
  • 1/2 ceapa rosie tocata; 
  • 1/2 dovlecel taiat bucati mici; 
  • 1 morcov taiat marunt; 
  • 1 lingurita cu oregano; 
  • cativa fulgi de ardei iute; 
  • un praf de piper negru macinat;
  • 1/2 lingurita de patrunjel proaspat tocat. 

Pentru a prepara aceasta reteta cu superalimente, iata care sunt etapele: 

  1. Spala quinoa si pune-o la fiert intr-o cana cu apa si sare. Dupa ce incepe sa fiarba, da focul la mic, pune capacul si mai las-o sa fiarba pentru 10-15 minute, pana absoarbe tot lichidul.
  2. Incinge intr-o tigaie uleiul si caleste ceapa, apoi adauga usturoiul, morcovul, dovlecelul, cimbrul si fulgii de ardei iute. Lasa-le sa se gateasca la foc mediu pentru 10 minute. 
  3. Pune quinoa fiarta in boluri si pune deasupra amestecul din tigaie, amestecand bine toate ingredientele. Orneaza cu patrunjel verde proaspat tocat! 

Obtinerea sanatatii optime prin alimentatie si nutritie inseamna mai mult decat concentrarea pe una sau doua dintre cele mai recente tendinte alimentare. In schimb, sanatatea buna este sustinuta cel mai bine prin consumul zilnic de o varietate de alimente hranitoare, precum aceste superalimente pe care ti le-am mentionat. Includerea unora sau a tuturor alimentelor de pe aceasta lista ca parte a unei diete echilibrate iti poate aduce beneficii sanatatii generale si poate preveni anumite boli cronice. Nu ezita sa incluzi superalimentele in alimentatia ta si alege din magazinul online Obio aceste super alimente pentru retete delicioase! 

Referinte:

[1] Hill, Ansley. “16 Superfoods That Are Worthy of the Title.” Healthline, Healthline Media, 30 Oct. 2023, www.healthline.com/nutrition/true-superfoods. Accessed 12 Dec. 2023. 

[2] Katherine D. McManus, MS. “10 Superfoods to Boost a Healthy Diet.” Harvard Health, 3 Oct. 2022, www.health.harvard.edu/blog/10-superfoods-to-boost-a-healthy-diet-2018082914463. Accessed 12 Dec. 2023. 

[3] Kubala, Jillian. “Quinoa: Nutrition Facts and Health Benefits.” Healthline, Healthline Media, 26 Feb. 2023, www.healthline.com/nutrition/8-health-benefits-quinoa. Accessed 12 Dec. 2023. 

[4] “Superfoods: Health Benefits, Uses, and Risks.” Medical News Today, MediLexicon International, 7 Jan. 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/303079. Accessed 12 Dec. 2023.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda