Blogul Obio


despre alimentatia sanatoasa si un stil de viata armonios

Vitamina B2 - beneficii, surse, doza recomandata, carente si contraindicatii

 

Vitamina B2, riboflavina sau lactoflavina este una dintre cele mai importante opt vitamine ale complexului B. Toate aceste vitamine sunt hidrosolubile si au un rol esential in procesul de sintetizare a carbohidratilor, a lipidelor si a proteinelor in glucoza, in urma caruia rezulta energia. Vitamina B2 are, insa, o paleta mult mai vasta de utilizari si beneficii, pe care le vom afla din acest articol. Totodata, este important sa stim care este doza recomandata si care sunt contraindicatiile administrarii acestei vitamine, precum si manifestarile deficitului de vitamina B2.

 

Din cuprinsul articolului:

  1. Vitamina B2 beneficii si functii
  2. Surse de vitamina B2
  3. Vitamina B2 doza recomandata
  4. Carenta de vitamina B2 - factori de risc
  5. Vitamina B2: contraindicatii

Vitamina B2 beneficii si functii

 

FUNCTII

BENEFICIU

Metabolizeaza carbohidratii si proteinele

Produce energia celulara

Are efecte antioxidante

Incetineste ritmul imbatranirii

Ajuta la cresterea celulelor rosii

Stimuleaza circulatia sanguina si oxigenarea tesuturilor

Regleaza cresterea si reproducerea

Ajuta la regenerarea pielii, la cresterea tesuturilor (unghii, par)

Curata pustulele pielii

Amelioreaza acneea

Produce anticorpi

Imbunatateste imunitatea

Protejeaza mucosasa digestiva

Mentine sanatatea tractului digestiv

Asigura protectia corneei

Pastreaza sanatatea vederii

Participa la formularea proteinelor

Asigura o crestere normala

Favorizeaza absorbia de fier

Protejeaza ficatul

 

Vitamina B2 mai este utilizata si ca metoda de preventie sau de tratament a urmatoarelor afectiuni:

 

  • Anemia;
  • Cataracta;
  • Migrenele;
  • Rozaceea;
  • Vaginita;
  • Sindromul tunelului carpian (compresiunea nervului median).

Surse de vitamina B2

Vitamina B2 exista, in numeroase combinatii, in farmacii. Astfel, de pe rafturile acestora nu lipseste vitamina B2 sub forma de comprimate si nici vitamina B2 fiole. Chiar si asa, administrarea acesteia din sursele alimentare este o alternativa mai sanatoasa, pe care medicii o recomanda. Iata care sunt cele mai importante surse de vitamina B2, pe care sa le includem in alimentatie:

  • Produsele lactate;
  • Ouale(in special in galbenusuri);
  • Carnea de peste(somon, hering, macrou, anghila);
  • Carnea de pui (mai ales organele precum ficatul, rinichii, inima);
  • Carnea de vita;
  • Legumele cu frunze verzi(spanac, sparanghel, brocoli);
  • Ciupercile;
  • Soia;
  • Drojdia de bere (painea);
  • Fasolea;
  • Mazarea;
  • Rosiile;
  • Conopida;
  • Cerealele integrale;
  • Nucile;
  • Migdalele;
  • Smochinele.
  • Avocado;
  • Merele;
  • Coacazele;
  • Macesele;
  • Ardeii;
  • Morcovii;
  • Produse bio.

 

Foarte important de mentionat este ca aceasta vitamina nu are rezistenta la lumina si nici la pH-ul alcalin, motiv pentru care vitamina B2 poate disparea partial in timpul fierberii acestor alimente enumerate mai sus. De asemenea, vitamina B2 este distrusa de alcool, ceai, cafea sau anticonceptionale. Rinoflavina isi pierde proprietatile si atunci cand se regaseste in combinatie cu praful de copt, bicarbonatul de sodiu sau dioxidul de sulf.

In plus, daca sunt respectate dozele zilnice recomandate, prin consumul de alimente bogate in vitamina B2, nu este neaparat nevoie de folosirea suplimentelor alimentare comprimate.

Vitamina B2 doza recomandata

Avand in vedere toate beneficiile pe care vitamina B2 le are, este necesar ca aceasta sa fie administrata in doza recomandata. Poti consulta mai jos lista valorilor referitoare la DZR vitamina B2.

 

  • Copii: 0.6 - 1.4 miligrame/zi
  • Adolescenti si femei: ~1.5 miligrame/zi
  • Barbati si femei gravide/care alapteaza: ~1.8 miligrame/zi

Pentru mentinerea unei sanatatii echilibrate, nu ar trebui sa depasim aceste valori. Desi, excesul de vitamina B2 nu reprezinta un motiv de ingrijorare, intrucat, de cele mai multe ori, aceasta se elimina prin urina, exista totusi mici reactii alergice ce pot aparea ca urmare a supradozajului.

Carenta de vitamina B2 - factori de risc

Pe de alta parte, neadministrarea unei cantitati optime de riboflavina cauzeaza carenta de vitamina B2, care se manifesta prin urmatoarele simptome:

  • Unghii casante;
  • Buze crapate;
  • Fotosensibilitate;
  • Iritarea mucoaselor;
  • Dureri respiratorii;
  • Stres oxidativ;
  • Par gras;
  • Cataracta;
  • Dermatite;
  • Caderea parului;
  • Insmonie;
  • Digestie ingreunata;
  • Incetinirea raspnsului mintal;
  • Inflamarea gurii;
  • Inflamatia limbii;
  • Stari de oboseala;
  • Preeclampsia;

 

Desi oricine poate suferi ca urmare a lipsei de vitamina B2, anumite categorii de pacienti sunt mai predispusi:

  • Persoanele care consuma alcool in exces;
  • Pacientii care sufera de anorexie;
  • Cei care au intoleranta la lactoza;
  • Cei care au adoptat un stil alimentar vegan;

De regula, primele manifestari ale carentei de vitamina B2 se produc la un consum mai mic de 0.5 miligrame pe zi.

In acelasi timp, folosirea pastilelor contraceptive precum si antrenamentele fizice intense implica necesitatea ca organismul sa fie alimentat mai bine cu riboflavina.

Vitamina B2: contraindicatii

Pentru ca nu au fost observate efecte negative seminificative aparute - ca urmare a excesului poate aparea senzatia de mancarime,  sau sensibilitate la lumina, ambele manifestate pentru o scurta perioada de timp - ca o consecinta a consumului de alimente sau suplimente care contin vitamina B2, nu a fost stabilita o doza maxima admisa.

Produsul a fost adaugat in cos