11 curiozitati pe care nu le stiai despre uleiul de cocos
Stim despre uleiul de cocos ca are multiple proprietati care se transforma in beneficii importante pentru sanatate, atunci cand il consumam sau cand il aplicam, sub diverse forme. Sunt, insa, multe alte informatii interesante, mai putin cunoscute despre grozavul ulei de cocos, pe care merita sa le afli.
Daca vrei sa stii mai mult decat ceilalti, noi iti spunem 11 curiozitati despre uleiul extras din nuca de cocos!
1. Cocosul era utilizat din cele mai vechi timpuri in tarile asiatice.
2. Copra nucii de cocos era folosita in alimentatie, frunzele de cocotierului erau folosite pentru a tese covorase, iar din florile copacilor se faceau diverse siropuri.
3. Istoricii spun ca nuca de cocos a fost cultivata de-a lungul coastei Malabar, cu mult inaine de era lui Hristos. Acest obicei s-a extins mai apoi in regiuni precum Sri Lanka, Filipine, Indonezia si Malayasia.
4. Incepand cu anii ‘50, uleiul de cocos se regasea si pe rafurile supermarketurilor. Gospodinele din acea perioada il foloseau pentru a praji alimentele, dar si pentru a-l adauga la preparatele coapte in cuptor, in forma sa untoasa.
5. Se crede ca prima mentiune cu referire la existenta fructului cocotierului ii apartine lui Costas, un calator egiptean care a trait in secolul al V-lea. In scrierile sale, acesta vorbeste despre gasirea unei “nuci indiene”, despre care cercetatorii zilelor noastre cred ca reprezinta o descriere a nucilor de cocos.
6. Cei care au dat denumirea nucii de cocos sunt portughezii. Acestia au “botezat” acest fruct-minune in anul 1700.
Denumirea nucii de cocos a pornit de la termenul “coco”, atribuit acestui fruct de catre marinarii de la bordul vasului exploratorului Vasco da Gama. “Coco” reprezenta o grimasa a fetei.
7. Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au descoperit modalitati inteligente de a utiliza cocosul. De exemplu, acestia fierbeau laptele de cocos si il serveau direct din cojile fructulu, care aveau rol de boluri.
8. Uleiul de cocos virgin contine grasimi speciale care nu influenteaza in mod negativ nivelul de colesterol si care, prin urmare, nu dauneaza sanatatii inimii.
9. Uleiul de nuca de cocos este compus din acizi cu lant mediu (cunoscuti si sub denumirea de “trigliceride”). Consumul constant al acestor tipuri de grasimi permite organismului sa le arda mai eficient decat se intampla in cazul grasimilor traditionale. Din acest motiv, uleiul de cocos ajuta la scaderea in greutate.
10. Cocotierii se dezvolta cel mai bine in regiunile cu soluri nisipoase, caracterizate de un climat cu temperaturi scazute. Umiditatea ridicata este ideala pentru cresterea cocotierilor.
11. Apa de nuca de cocos a fost utilizata in cel de-al Doilea Razboi Mondial, ca inlocuitor al plasmei sanguine pentru transfuzii.
Te provocam sa descoperi fascinantele beneficii ale uleiului de cocos, punandu-ti la dispozitie o gama variata de produse din care poti sa optezi!
Autor: Adrian Cadar