
Coenzima Q10, 120cps - Health Nutrition

Lipolife - Coenzima Q10 lipozomala 240ml

Coenzima Q10, 5 ml, Ellemental
Coenzima Q10 - Ce este, beneficii si administrare
Coenzima Q10 detine un rol esential in metabolismul energetic celular, fiind deosebit de importanta pentru sustinerea organismului in realizarea functiilor vitale. Acest supliment natural actioneaza la fel ca si vitaminele si este prezenta in toate celulele din corp, in special in cele care au o activitate intensa cum este ficatul, inima sau creierul. Afla in continuare ce este coenzima Q10, care sunt beneficiile si proprietatile sale.
Cuprins
- Ce este coenzima Q10?
- Cum functioneaza coenzima Q10?
- Ce proprietati are coenzima Q10?
- La ce ajuta coenzima Q10?
- Care sunt beneficiile coenzimei Q10?
- Cum se administreaza coenzima Q10?
- Ce alimente contin coenzima Q10?
- Care sunt efectele adverse ale coenzimei Q10?
- 10 lucruri pe care sa le stii despre coenzima Q10
Ce este coenzima Q10?
Produsa de corpul uman si necesara pentru functionarea corespunzatoare a tuturor celulelor, coenzima Q10 este o macromolecula organica, non-proteica, asemanatoare cu o vitamina, prezenta in cele mai multe celule eucariote din organism, in special mitocondrii.
Aceasta substanta liposolubila, cunoscuta si sub numele de ubiquinona, este transportata de lipoproteine in circulatie, de aceea aproximativ 60% din coenzima Q10 este asociata cu lipoproteine cu densitate scazuta (LDL) si 25% cu lipoproteine cu densitate mare (HDL). In conditii fiziologice, celulele sintetizeaza o cantitate suficienta de coenzima Q10 pentru indeplinirea functiilor vitale, insa nivelul substantei scade odata cu varsta, dar si din cauza utilizarii anumitor medicamente sau sub impactul diferitelor afectiuni.
Cum functioneaza coenzima Q10?
Coenzima Q10 este o componenta importanta a unui lant de transport de electroni si are un rol critic in respiratia celulara aeroba care genereaza energie sub forma de ATP prin metabolizarea carbohidratilor si a grasimilor. De altfel, 95% din energia din organism este produsa in acest fel si intrucat organele cu cele mai mari cerinte de energie sunt inima, rinchii si ficatul, acestea sunt si cele care au cea mai ridicata concentratie de coenzima Q10.
Al doilea rol important al acestei substante liposolubile in corpul uman este cel de antioxidant. Din punct de vedere chimic, coenzima Q10 este formata dintr-un inel chinonic si o catena laterala izoprenica. Deoarece beneficiaza de un continut inalt de legaturi duble intre atomii de carbon, constituie prima linie de aparare impotriva radicalilor liberi, cu un potential reducator mai eficient decat vitaminele C si E.
Coenzima Q10 actioneaza ca un puternic antioxidant prin lupta cu particulele nocive din organism, care dauneaza grav celulelor. Cercetatorii sunt de parere ca radicalii liberi contribuie le procesul de imbatranire, dar cauzeaza totodata si numeroase probleme de sanatate. Pentru ca este un antioxidant puternic, coenzima Q10 ajuta la neutralizarea lor si prevenirea unor dintre daunele pe care acestia le provoaca in organism.
Ce proprietati are coenzima Q10?
Principalul scop al coenzimei Q10 este de a oferi energie celulelor din organism, insa in acelasi timp are si proprietati antioxidante si chiar curative pentru anumite afectiuni. Acest nutrient esential a fost descoperit in anul 1957, iar de-a lungul timpului a fost intens studiat. S-a descoperit ca, pe langa avantajele aduse sanatatii, coenzima Q10 are efecte pretioase in ceea ce priveste frumusetea, estompand ridurile si incurajand mentinerea tineretii pielii.
Coenzima Q10 este sintetizata de organism in mod natural si este responsabila de normalizarea functiei cardiace, sustinerea energetica a neuronilor corticali, reducerea starilor de oboseala, energizarea principalelor organe din corp (ficat, creier, inima, ochi si rinichi), reducerea actiunii radicalilor liberi, refacerea organismului dupa boala. De asemenea, coenzima Q10 este adjuvant in boala Parkinson, cancer, scleroza multipla sau afectiuni cardiovasculare.
La ce ajuta coenzima Q10?
Coenzima Q10 este utilizata de catre celule si membrane pentru multiplicare, dezvoltare si mentinere. Aceasta lupta impotriva procesului natural de imbatranire, imbunatatind rapid functiile mitocondriale, mai ales ca pierderea functionala a mitocondriilor reprezinta principalul obiect de studiu al teoriilor moderne care incearca sa afle mai multe despre procesul de imbatranire a metabolismului celular.
Coenzima Q10 sporeste absorbtia altor nutrienti in corp, cum ar fi vitaminele C si E, mentine sanatatea cardiovasculara, previne migrenele si simptomele care le insotesc si mentine starea generala de sanatate, gratie proprietatilor antioxidante. Substanta liposolubila are o actiune benefica in cazul bolilor degenerative, al diabetului, afectiunilor gingivale, anumitor tipuri de cancer, SIDA ori HIV. Totodata, ajuta la reducerea efectelor secundare cauzate de unele medicamente.
Care sunt beneficiile coenzimei Q10?
Numeroase studii clinice au evidentiat faptul ca coenzima Q10 are o serie de beneficii pentru organism ce nu trebuie trecute cu vederea.
Prevenirea si tratarea afectiunilor cardiace
Principala si cea mai cunoscuta afectiune pentru care este indicata Coenzima Q10 este insuficenta cardiaca congestiva. Pe langa asta, studiile au demonstrat ca este utila si pentru alte forme de afectiuni cardiovasculare, printre care aritmii, angina pectorala, cardiopatie, prolaps de valva mitrala sau ateroscleroza.
Deoarece face parte din procesul ce presupune producerea de energie, coenzima Q10 poate mari performanta fizica si mentala prin imbunatatirea ritmului cardiac si a oxigenarii. Acest compus este eficient pentru prevenirea unor afectiuni ale inimii generate de tratamentele impotriva cancerului si poate fi administrata pacientilor care urmeaza sa sufere interventii chirurgicale pe cord, intrucat sprijina functiile inimii si scade incidenta aritmiilor pe perioada recuperarii.
Reglarea hipertensiunii arteriale
Coenzima Q10 are capacitatea de a imbunatati sanatatea cardiaca si de a ameliora efectele radicalilor liberi asupra inimii. Compusul poate contribui si la diminuarea hipertensiunii arteriale, studiile facute pana acum in domeniu arata o imbunatatire in urma consumului de suplimente pe baza de Q10. Aceasta coenzima estompeaza efectele secundare ale statinelor, stimuleaza circulatia sanguina, contribuie la recuperarea pacientilor care au suferit un infarct, are efect vasodilatator, scade nivelul de cytokine care favorizeaza inflamatia si reduce vascozitatea sangelui.
Efect energizant pentru organism
Coenzima Q10 are un rol crucial in sinteza de ATP, un compus implicat in transferul de energie dintre celule. In momentul in care organismul are un deficit de coenzima Q10, functiile organelor vitale sunt afectate de aceasta lipsa de energie.
Reducerea nivelului colesterolului
Deoarece este un antioxidant puternic, ubiquinona impiedica grasimea sa se depuna pe vasele de sange, reduce colesterolul LDL si mentine un nivel optim de colesterol HDL.
Echilibrarea nivelului de zahar din sange
Coenzima Q10 este adjuvant in tratarea diabetului zaharat prin imbunatatirea rezistentei la insulina si mentinerea nivelului de zahar din sange in parametrii normali. Specialistii mentioneaza insa ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru un tratament corect al diabetului.
Diminuarea frecventei aparitiei migrenelor
Acumularea calciului in celule cauzata de functiile mitocondriale anormale si producerea in exces a radicalilor liberi poate favoriza aparitia migrenelor. Studiile au demonstrat ca un aport suplimentar de coenzima Q10 poate reduce durerile de cap si frecventa aparitiei lor.
Intarirea sistemului imunitar
Datorita abilitatii de a rezolva problemele ce pot afecta sistemul imunitar, coenzima Q10 poate fi un imunomodulator natural. Aceasta activeaza anticorpii impotriva microbilor, ii inmulteste si apara corpul de agentii patogeni.
Ameliorarea simptomelor asociate bolii Parkinson
Sudiile au demonstrat ca acest compus valoros contribuie la incetinirea degenerarii functiilor cognitive. Functiile mitocondriilor se deterioreaza odata cu inaintarea in varsta, iar acest lucru poate cauza boli precum Parkinson sau Alzheimer. Coenzima Q10 poate fi benefica pentru incetinirea declinului functional si reducerea efectelor pe care radicalii liberi le au la nivel cerebral.
Efect antioxidant si anti-imbatranire
Q10 combate actiunea particulelor nocive asupra corpului, inclusiv asupra pielii prin efect anti-aging. Aceasta reduce stresul oxidativ, protejeaza celulele si ADN-ul, ajuta la hidratarea si elasticitatea pielii. Datorita beneficiilor sale, coenzima Q10 se regaseste in compozitia cremelor de fata care ajuta la estomparea ridurilor, iar consumul de suplimente protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete si a factorilor de mediu.
Mentinerea nivelului pH echilibrat
La nivelul celulelor, coenzima Q10 ajuta la transportul proteinelor de-a lungul membranei celulare. Prin separarea anumitor enzime digestive, se mentine un nivel optim al pH-ului, iar riscul de imbolnavire este mai mic.
Pastrarea sanatatii gingiilor
Gingiile umflate, sangerande, inrosite sau dureroase pot fi vindecate mai rapid daca se foloseste o apa de gura ce contine coenzima Q10 ori se folosesc suplimente cu acest compus. Cercetarile au aratat ca substanta are efecte pozitive in cazul pacientilor cu un nivel scazut de Q10 la nivelul gingiilor.
Cum se administreaza coenzima Q10?
Aceasta coenzima este produsa in mod natural in organism, insa cantitatea optima scade pe masura ce inaintam in varsta. Din acest motiv este indicat aportul compusului prin alimentatie si suplimente, pentru a nu priva organismul de nutrienti esentiali. Doza zilnica recomandata de coenzima Q10 este de 50 pana la 1.200 de miligrame in cazul adultilor, uneori impartite in mai multe doze.
Specialistii nu au stabilit pana acum o doza ideala, insa se considera ca una standard presupune 100-200 de miligrame de Q10. Coenzima este solubila in grasimi, asa ca este mult mai bine absorbita daca este luata impreuna cu alimente ce contin ulei sau grasime. Totodata, efectul clinic al acesteia nu este imediat, ci poate dura chiar si cateva saptamani pana sa se observe efectele.
Ce alimente contin coenzima Q10?
Intr-un procent scazut, coenzima Q10 poate fi luata si din alimente, sursele principale fiind pestele, organele animale, nucile, germenii de cereale integrale, uleiuri, broccoli si spanac. Deoarece este liposolubila, absorbtia substantei la nivelul intestinului subtire poate fi stimulata prin ingestia de lipide, care creste excretia de acizi biliari.
Cea mai bogata sursa de coenzima Q10 o reprezinta organele de vita (inima ori rinichii) sau carnea de vita – o portie are nu mai putin de 2,6 miligrame din acest compus. Cantitati ridicate se gasesc si in pestele gras precum somon, hering sau ton, ulei de soia, mazare, fasole, oua, produse lactate, portocale, capsuni, nuci, fistic si susan.
De exemplu, o portie de 120 de grame de hering gatit are pana la 2,3 miligrame de coenzima Q10, 30 de grame de arahide asigura un aport de 0,8 miligrame, iar o lingura de ulei de soia vine la pachet cu o concentratie de 1,3 miligrame de coenzima Q10. In acest sens, este recomandat ca astfel de alimente sa fie introduse in dieta zilnica pentru a beneficia de absorbtia cat mai mare a acestui nutrient esential.
Care sunt efectele adverse ale coenzimei Q10?
Suplimentele de coenzima Q10 sunt sigure, iar efectele adverse sunt rare. Totusi, in cazul in care apar, acestea sunt blande si implica dureri abdominale, stari de greata, diaree, insomnie, migrene, iritabilitate sau pierderea apetitului. De asemenea, eruptiile cutanate pot aparea ca o reactie adversa a consumului de coenzima Q10, fotosensibilitatea poate fi o alta consecinta usoara, la fel si starile de ameteala sau de lesin.
Este bine e stiut faptul ca inca nu s-au facut suficiente studii pentru a determina siguranta administrarii de suplimente cu coenzima Q10 la femeile insarcinate sau cele care alapteaza, asa ca este indicata consultarea medicului inainte de utilizarea compusului.
10 lucruri pe care sa le stii despre coenzima Q10
Coenzima Q10 este un nutrient esential si un antioxidant natural, de aceea nu trebuie sa lipseasca din organism. Iata ce ar trebui sa cunoasca orice persoana despre aceasta:
- 1. Este un remediu foarte util in afectiunile cardiace si se foloseste in lumea intreaga pentru acest scop.
- 2. Substanta este introdusa si in studiile privind tratamentul cancerului, mai ales al celui de san in care au fost inregistrate succese uimitoare.
- 3. Poate reduce nivelul de glucoza din sange, asa ca glicemia trebuie supravegheata indeaproape dupa administrarea coenzimei Q10.
- 4. Nu exista interactiuni ale coenzimei Q10 cu plantele sau suplimentele din plante.
- 5. Deoarece are o similitudine chimica cu vitamina K, coenzima Q10 ar putea contracara efectul anticoagulantului warfarina.
- 6. Efectele benefice ale acestui compus pot fi diminuate de medicamente precum statine, betablocante, fenformine, gliburide, antidepresive triciclice sau antipsihotice din familia fenotiazianelor.
- 7. CoQ10 a fost descoperita in 1957 de catre profesorul Frederick L.Crane si colegii sai de la Universitatea Wisconsin-Madison Institutul Enzimei.
- 8. Se recomanda folosirea protectiei solare la expunerea la radiatii ultraviolete pe perioada administrarii coenzimei, deoarece aceasta poate cauza fotosensibilitate.
- 9. In tarile dezvoltate, aportul zilnic al compusului a fost estimat la 3-6 miligrame, provenit in special din carne.
- 10. Gatirea alimentelor bogate in coenzima Q10 reduce concentratia acesteia cu 14-32%.
Coenzima Q10 este necesara pentru functionarea tuturor celulelor din organism si prin efectul antioxidant asupra radicalilor liberi, de aceea e necesar atat aportul obtinut din alimentatie cat si administrarea suplimentelor.
Sursa foto: https://image.freepik.com/free-photo/different-pills-bowl_128384-178.jpg
Autor: Adrian Cadar