Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Coenzima Q10 - Ce este, beneficii si administrare

Coenzima Q10 detine un rol esential in metabolismul energetic celular, fiind deosebit de importanta pentru sustinerea organismului in realizarea functiilor vitale. Acest supliment natural actioneaza la fel ca vitaminele si este prezenta in toate celulele din corp, in special in cele care au o activitate intensa, asa cum sunt cele care compun ficatul, inima sau creierul. Afla in continuare ce este coenzima Q10 si care sunt beneficiile si proprietatile sale.

Ce este coenzima Q10?

Produsa de corpul uman si necesara pentru functionarea corespunzatoare a tuturor celulelor, coenzima Q10 este o macromolecula organica, non-proteica, asemanatoare cu o vitamina, prezenta in cele mai multe celule eucariote din organism, in special in mitocondrii.

Aceasta substanta liposolubila, cunoscuta si sub numele de ubiquinona, este transportata de lipoproteine in circulatie. In conditii fiziologice, celulele sintetizeaza o cantitate suficienta de coenzima Q10 pentru indeplinirea functiilor vitale, insa nivelul substantei scade odata cu varsta, dar si din cauza utilizarii anumitor medicamente sau sub impactul diferitelor afectiuni.

Rolul coenzimei Q10 in organism

Coenzima Q10 este o componenta importanta a unui lant de transport de electroni si are un rol critic in productia de energie prin metabolizarea carbohidratilor si a grasimilor. De altfel, 95% din energia din organism este produsa in acest fel si, intrucat organele cu cele mai mari cerinte de energie sunt inima, rinchii si ficatul, acestea sunt si cele care au cea mai ridicata concentratie de coenzima Q10.

Al doilea rol important al acestei substante este cel de antioxidant. Deoarece beneficiaza de un continut inalt de legaturi duble intre atomii de carbon, constituie prima linie de aparare impotriva radicalilor liberi, cu un potential reducator mai eficient decat vitaminele C si E. Coenzima Q10 actioneaza ca un puternic antioxidant luptand cu particulele nocive din organism, care dauneaza grav celulelor. Coenzima Q10 ajuta la neutralizarea lor si prevenirea unor dintre daunele pe care acestia le provoaca in organism, precum accelerarea procesului de imbatranire si cresterea riscului de aparitie a unor afectiuni.

Ce proprietati are coenzima Q10? 

Principalul scop al coenzimei Q10 este de a oferi energie celulelor din organism, insa, in acelasi timp, are si proprietati antioxidante si chiar curative pentru anumite afectiuni. Mai mult, pe langa avantajele aduse sanatatii, coenzima Q10 are efecte pretioase in ceea ce priveste frumusetea, estompand ridurile si incurajand mentinerea tineretii pielii. Ea este utilizata de catre celule si membrane pentru multiplicare, dezvoltare si mentinere, luptand impotriva procesului de imbatranire a celulelor.

Coenzima Q10 este sintetizata de organism in mod natural si este responsabila de normalizarea functiei cardiace, sustinerea energetica a neuronilor corticali, reducerea starilor de oboseala, energizarea principalelor organe din corp (ficat, creier, inima, ochi si rinichi), reducerea actiunii radicalilor liberi, refacerea organismului dupa boala. De asemenea, coenzima Q10 este un compus adjuvant in boala Parkinson, cancer, scleroza multipla sau afectiuni cardiovasculare.

Coenzima Q10 sporeste absorbtia altor nutrienti in corp, cum ar fi vitaminele C si E, mentine sanatatea cardiovasculara, previne migrenele si simptomele care le insotesc si mentine starea generala de sanatate, gratie proprietatilor sale antioxidante.

Care sunt beneficiile coenzimei Q10?

Numeroase studii clinice au evidentiat faptul ca coenzima Q10 are o serie de beneficii pentru organism ce nu trebuie trecute cu vederea.

Prevenirea si tratarea afectiunilor cardiace

Principala si cea mai cunoscuta afectiune pentru care este indicata Coenzima Q10 este insuficienta cardiaca congestiva. Pe langa asta, ar putea fi utila si pentru alte forme de afectiuni cardiovasculare, printre care aritmii, angina pectorala, cardiopatie, prolaps de valva mitrala sau ateroscleroza.

Deoarece face parte din procesul ce presupune producerea de energie, coenzima Q10 poate mari performanta fizica si mentala, prin imbunatatirea ritmului cardiac si a oxigenarii. Acest compus este eficient pentru prevenirea unor afectiuni ale inimii generate de tratamentele impotriva cancerului si poate fi administrata pacientilor care urmeaza sa sufere interventii chirurgicale pe cord, intrucat sprijina functiile cardiace si scade incidenta aritmiilor pe perioada recuperarii.

Reglarea hipertensiunii arteriale

Coenzima Q10 are capacitatea de a imbunatati sanatatea cardiaca si de a ameliora efectele radicalilor liberi asupra inimii. Compusul poate contribui si la diminuarea hipertensiunii arteriale. Aceasta coenzima estompeaza efectele secundare ale statinelor, stimuleaza circulatia sanguina, contribuie la recuperarea pacientilor care au suferit un infarct, are efect vasodilatator, scade nivelul de cytokine care favorizeaza inflamatia si reduce vascozitatea sangelui.

Efect energizant pentru organism

Coenzima Q10 are un rol crucial in sinteza de ATP, un compus implicat in transferul de energie dintre celule. In momentul in care organismul are un deficit de coenzima Q10, functiile organelor vitale sunt afectate de aceasta lipsa de energie.

Reducerea nivelului colesterolului

Deoarece este un antioxidant puternic, ubiquinona impiedica grasimea sa se depuna pe vasele de sange, reduce colesterolul LDL si mentine un nivel optim de colesterol HDL.

Echilibrarea nivelului de zahar din sange

Coenzima Q10 este adjuvant in tratarea diabetului zaharat prin imbunatatirea rezistentei la insulina si mentinerea nivelului de zahar din sange in parametri normali. Specialistii mentioneaza, insa, ca este nevoie de cercetari suplimentare pentru un tratament corect al diabetului.

Diminuarea frecventei aparitiei migrenelor

Acumularea calciului in celule cauzata de functiile mitocondriale anormale si producerea in exces a radicalilor liberi poate favoriza aparitia migrenelor. Se pare ca un aport suplimentar de coenzima Q10 poate reduce durerile de cap si frecventa aparitiei lor.

Intarirea sistemului imunitar

Datorita abilitatii de a actiona in cazul unor probleme ce pot afecta sistemul imunitar, coenzima Q10 poate fi un imunomodulator natural. Aceasta activeaza anticorpii impotriva microbilor, ii inmulteste si apara corpul de agentii patogeni, astfel sporind imunitatea.

Ameliorarea simptomelor asociate bolii Parkinson

Se pare ca acest compus valoros contribuie la incetinirea degenerarii functiilor cognitive. Functiile mitocondriilor se deterioreaza odata cu inaintarea in varsta, iar acest lucru poate cauza boli precum Parkinson sau Alzheimer. Coenzima Q10 poate fi benefica pentru incetinirea declinului functional si reducerea efectelor pe care radicalii liberi le au la nivel cerebral.

Efect antioxidant si anti-imbatranire

Q10 combate actiunea particulelor nocive asupra corpului, inclusiv asupra pielii, prin efect anti-aging. Aceasta reduce stresul oxidativ, protejeaza celulele si ADN-ul, ajuta la hidratarea si elasticitatea pielii. Datorita beneficiilor sale, coenzima Q10 se regaseste in compozitia cremelor de fata care ajuta la estomparea ridurilor, iar consumul de suplimente protejeaza pielea impotriva radiatiilor ultraviolete si a factorilor de mediu.

Mentinerea nivelului pH echilibrat

La nivelul celulelor, coenzima Q10 ajuta la transportul proteinelor de-a lungul membranei celulare. Prin separarea anumitor enzime digestive, se mentine un nivel optim al pH-ului, iar riscul de imbolnavire este mai mic.

Pastrarea sanatatii gingiilor

Gingiile umflate, sangerande, inrosite sau dureroase pot fi vindecate mai rapid daca se foloseste o apa de gura ce contine coenzima Q10 ori se folosesc suplimente cu acest compus. Substanta poate avea efecte pozitive in cazul pacientilor cu un nivel scazut de Q10 la nivelul gingiilor.

Cum se administreaza coenzima Q10?

Aceasta coenzima este produsa in mod natural in organism, insa cantitatea optima scade pe masura ce inaintam in varsta. Din acest motiv, este indicat aportul compusului prin alimentatie si suplimente, pentru a nu priva organismul de nutrienti esentiali. Doza zilnica recomandata de coenzima Q10 este de 50 pana la 1.200 de miligrame in cazul adultilor, uneori impartite in mai multe doze.

Specialistii nu au stabilit pana acum o doza ideala, insa se considera ca una standard presupune 100-200 de miligrame de Q10. Coenzima este solubila in grasimi, asa ca este mult mai bine absorbita daca este luata impreuna cu alimente ce contin ulei sau grasime. Totodata, efectul clinic al acesteia nu este imediat, ci poate dura chiar si cateva saptamani pana sa se observe efectele.

Este foarte important de retinut ca suplimentele alimentare nu ar trebui administrate fara recomandarea medicului si nu au rolul de a inlocui un tratament avizat sau o dieta sanatoasa. Desi pot avea efecte benefice, trebuie administrate cu grija, iar asteptarile cu privire la rezultatele acestora ar trebui sa fie realiste.

Ce alimente contin coenzima Q10?

Intr-un procent scazut, coenzima Q10 poate fi luata si din alimente, sursele principale fiind pestele, organele animale, nucile, germenii de cereale integraleuleiuri, broccoli si spanac. Deoarece este liposolubila, absorbtia substantei la nivelul intestinului subtire poate fi stimulata prin ingestia de lipide, care creste excretia de acizi biliari.

Cea mai bogata sursa de coenzima Q10 o reprezinta organele de vita (inima ori rinichii) sau carnea de vita – o portie are nu mai putin de 2,6 miligrame din acest compus. Cantitati ridicate se gasesc si in pestele gras precum somon, hering sau ton, ulei de soia, mazare, fasole, oua, produse lactate, portocale, capsuni, nuci, fistic si susan.

De exemplu, o portie de 120 de grame de hering gatit are pana la 2,3 miligrame de coenzima Q10, 30 de grame de arahide asigura un aport de 0,8 miligrame, iar o lingura de ulei de soia vine la pachet cu o concentratie de 1,3 miligrame de coenzima Q10. In acest sens, este recomandat ca astfel de alimente sa fie introduse in dieta zilnica pentru a beneficia de absorbtia cat mai mare a acestui nutrient esential.

Contraindicatii in administrarea coenzimei Q10

Suplimentele si produsele care contin coenzima Q10 sunt asociate cu riscuri minime, dar este totusi necesara putina precautie in momentul administrarii. Este important sa tii cont de tratamentele pe care le urmezi si sa eviti suplimentele cu aceasta coenzima daca exista riscul de interactiune intre acestea. De asemenea, administrarea lor nu se recomanda nici in timpul sarcinii si alaptarii, dar nici in cazul copiilor, deoarece nu exista suficiente cercetari cu privire la siguranta lor in aceste situatii.

Care sunt efectele adverse ale coenzimei Q10?

Suplimentele de coenzima Q10 sunt sigure, iar efectele adverse sunt rare. Totusi, in cazul in care apar, acestea sunt blande si implica dureri abdominale, stari de greata, diaree, insomnie, migrene, iritabilitate sau pierderea apetitului. De asemenea, eruptiile cutanate pot aparea ca o reactie adversa a consumului de coenzima Q10, fotosensibilitatea poate fi o alta consecinta usoara, la fel si starile de ameteala sau de lesin.

10 lucruri pe care sa le stii despre coenzima Q10

Coenzima Q10 este un nutrient esential si un antioxidant natural, de aceea nu trebuie sa lipseasca din organism. Iata ce ar trebui sa cunoasca orice persoana despre aceasta:

  • Este un remediu foarte util in afectiunile cardiace si se foloseste in lumea intreaga pentru acest scop;
  • Substanta este introdusa si in studiile privind tratamentul cancerului, mai ales al celui de san, in care au fost inregistrate succese uimitoare;
  • Poate reduce nivelul de glucoza din sange, asa ca glicemia trebuie supravegheata indeaproape dupa administrarea coenzimei Q10;
  • Nu exista interactiuni ale coenzimei Q10 cu plantele sau suplimentele din plante;
  • Deoarece are o similitudine chimica cu vitamina K, coenzima Q10 ar putea contracara efectul anticoagulantului warfarina;
  • Efectele benefice ale acestui compus pot fi diminuate de medicamente precum statine, betablocante, fenformine, gliburide, antidepresive triciclice sau antipsihotice din familia fenotiazianelor;
  • CoQ10 a fost descoperita in 1957 de catre profesorul Frederick L.Crane si colegii sai de la Universitatea Wisconsin-Madison, Institutul Enzimei;
  • Se recomanda folosirea protectiei solare la expunerea la radiatii ultraviolete pe perioada administrarii coenzimei, deoarece aceasta poate cauza fotosensibilitate;
  • In tarile dezvoltate, aportul zilnic al compusului a fost estimat la 3-6 miligrame, provenit in special din carne;
  • Gatirea alimentelor bogate in coenzima Q10 reduce concentratia acesteia cu 14-32%.

Coenzima Q10 este necesara pentru functionarea tuturor celulelor din organism si prin efectul antioxidant asupra radicalilor liberi, de aceea e necesar atat aportul obtinut din alimentatie, cat si administrarea suplimentelor. Putem vorbi despre un efect extrem de benefic asupra organismului, insa nu uita ca acest compus nu poate inlocui tratamentele recomandate de medic si ar trebui administrat doar conform indicatiilor acestuia.

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda