Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Regim alimentar la diabet - Top 7 lucruri pe care sa le stii

Sursa foto »

 Diabetul zaharat este o boala din ce in ce mai frecventa. Diabetul zaharat de tip 1 este caracterizat de o distrugere a celulelor beta pancreatice care produc insulina. Insulina este o substanta care are rolul de-a scadea nivelul glucozei din sange (glicemia), care creste dupa fiecare masa. Diabetul zaharat de tip 2 apare fie din cauza unei productii insuficiente de insulina, fie din cauza afectarii receptorilor pentru insulina de la nivelul celulelor (insulina exista, dar nu poate fi utilizata). Diabetul de tip 2 apare deseori din cauza unei alimentatii dezechilibrate, mai ales la persoanele obeze. 

Ambele tipuri de diabet, cat si raspunsul la tratament sunt influentate de alimentatie. Alimentatia poate imbunatati calitatea vietii unui pacient cu diabet, deoarece astfel sunt prevenite complicatiile. Pacientul cu diabet trebuie sa aiba o dieta controlata calitativ si cantitativ. Asadar, iata ce lucruri trebuie sa stii despre dieta pentru diabet. 

1.  Indexul glicemic al alimentelor

Indexul glicemic reprezinta rapiditatea cu care un aliment creste glicemia, dar este caracterizat si de intervalul de timp in care un anumit nivel al glicemiei este mentinut constant. 

Alimentele cu index glicemic ridicat cresc brusc glicemia la un nivel foarte ridicat, dar in scurt timp glicemia va scadea la fel de brusc. Aceste alimente contin glucide simple care se absorb rapid. Alimentele cu index glicemic mare suprasolicita pancreasul in cazul in care mai exista o productie partiala de insulina, ceea ce agraveaza diabetul de tip 2. 

Alimentele cu index glicemic scazut contin glucide complexe cu absorbtie lenta. Astfel, acestea cresc glicemia lent si o mentin in mod constant la un nivel moderat. 

Alimente cu index glicemic mare, care trebuie evitate: 

  • Orezul alb
  • Painea alba
  • Zaharul
  • Cerealele cu zahar pentru micul-dejun
  • Cartofii albi
  • Porumbul
  • Pastele albe
  • Cerealele rafinate 

Alimentele cu index glicemic mic, care trebuie consumate: 

  • Cereale integrale (inclusiv paste integrale, paine integrala, orez brun)
  • Cartofi dulci
  • Cereale integrale pentru micul-dejun (spre exemplu, fulgi de ovaz integral)
  • Leguminoase boabe 

2.  Ce sa mananci si ce sa eviti? 

Per ansamblu, este important sa optezi pentru alimentele cat mai naturale si sa eviti alimentele procesate industrial, care au adaos de zahar si grasimi nesanatoase.

 Mananca mai des: 

  • Fructe si legume proaspete
  • Cereale integrale si produse pe baza de cereale integrale
  • Carne de pasare
  • Peste si fructe de mare
  • Nuci, caju, migdale, seminte (de in, de dovleac), arahide – in stare cruda.
  • Avocado
  • Iaurt neindulcit, degresat
  • Leguminoase boabe
  • Oua (maxim 1 ou pe zi) 

Mananca mai rar: 

  • Alimente prajite
  • Produse fast-food
  • Dulciuri din comert si produse de patiserie
  • Cereale rafinate si paine alba
  • Carne rosie
  • Carne procesata (mezeluri) 

3.  Cum consumi desertul intr-un mod inteligent? 

Daca ai diabet, acest lucru nu inseamna ca-ti iei adio de la orice desert. Insa trebuie sa stii cum sa tii sub control consumul de dulciuri si ce tip de dulciuri sa alegi. 

La inceput, este important sa reduci progresiv consumul de alimente dulci, pentru a te dezobisnui treptat de ele. 

Trebuie sa stii ca deserturile pot fi gatite acasa, cu indulcitori pentru diabetici (spre exemplu, zaharina) care nu cresc glicemia. De asemenea, acestea trebuie sa aiba la baza faina integrala, in locul celei albe. 

Este important sa stii ca daca vrei sa consumi un desert la o masa, trebuie sa scazi cantitatea de carbohidrati din alte surse consumata la aceeasi masa. Spre exemplu, trebuie sa mananci mai putina paine sau mai putine paste, daca vrei sa consumi si ceva dulce dupa masa respectiva. 

Consumul de dulciuri impreuna cu alte alimente sau cu grasimile (iaurt, unt de arahide) impiedica cresterea brusca a glicemiei. Asadar, nu manca dulciuri separat.

4.  Ai grija la zaharul adaugat din produse! 

Unele produse pot avea adaugat zahar in plus fata de cel prezent in mod natural intr-un aliment. Spre exemplu, unele iaurturi fara grasimi contin zaharuri. De aceea, este important sa identifici zaharul ascuns din alimente, citind cu atentie ambalajul. Ce zaharuri sunt folosite ca ingrediente: 

  • Zahar
  • Miere
  • Siropuri (de glucoza, de porumb)
  • Melasa
  • Suc/cristale de trestie
  • Zahar invertit
  • Maltoza
  • Dextroza
  • Fructoza
  • Lactoza 

5.  Mananca regulat!

Mananca aceeasi cantitate de mancare in fiecare zi. Medicul sau nutritionistul te poate ajuta sa-ti planifici inteligent mesele. Este important sa stabilesti un orar de mese si sa ai 5-6 mese pe zi. Practic, trebuie sa cresti numarul meselor si sa scazi cantitatea de mancare la fiecare masa. Aceasta metoda te ajuta sa controlezi mai bine glicemia. Ultima masa trebuie sa se consume cu cel putin 2 ore inainte de culcare.

6.  Consuma grasimi sanatoase! 

Exista mai multe tipuri de grasimi. Avand in vedere predispozitia diabeticului la boli cardiovasculare, calitatea grasimilor in alimentatie este foarte importanta. 

Este important sa eviti grasimile de tip trans. Acestea se gasesc in produse intens procesate industrial, in prajeli, mezeluri, produse de patiserie si produse fast-food. De asemenea, limiteaza consumul de grasimi saturate prezente in produsele de origine animala. 

In schimb, consuma mai multe grasimi nesaturate care se gasesc in peste gras, fructe si seminte oleaginoase (avocado, migdale, caju, seminte de in, nuci) si uleiuri extravirgine (de masline, de in etc.).

7.  Planificarea farfuriei 

Cea mai simpla metoda de planificare a mesei este prin metoda farfuriei. Asociatia Americana de Diabet recomanda: 

  • ½ din farfurie sa fie reprezentata de legume, exceptand cartoful.
  • ¼ din farfurie sa fie reprezentata de o sursa de proteine (peste, carne de pasare)
  • ¼ din farfurie sa fie reprezentata de cereale integrale sau leguminoase boabe
  • O cantitate mica de grasimi nesaturate (nuci, alune, uleiuri) 

Cu toate acestea, o metoda mai precisa este cantarirea si calcularea carbohidratilor. Medicul te poate invata cum sa urmezi aceasta metoda. 

Asadar, pacientul cu diabet are nevoie de o planificare atenta a dietei. Cere ajutorul medicului sau nutritionistului, pentru o gestionare optima a meselor.

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon