Cum si de ce ar trebui sa folosesti uleiuri esentiale?
Uleiurile esentiale sunt extracte de plante concentrate, cu componente volatile. Extrase prin diferite metode, in functie de partea plantei care este valorificata (seminte, scoarta, radacini, tulpini, frunze sau flori), precum distilare, presare la rece, macerare sau extragere cu ajutorul solventilor, uleiurile esentiale sunt mult mai puternice decat substantele botanice din care provin. De fiecare data cand tii in mana o sticla cu un ulei esential pur, detii esenta pura a naturii.
Pentru a produce uleiuri esentiale, este nevoie de o cantitate imensa de material vegetal. De exemplu, pentru a produce 90 ml de ulei esential de lavanda, se foloseste aproximativ 1 kg de flori uscate de lavanda (prin distilare lenta).
Cuprins:
Cum se pot folosi uleiurile esentiale?
Beneficiile pentru sanatate ale uleiurilor esentiale
Care sunt cele mai bune uleiuri esentiale?
Pot exista reactii alergice la uleiurile esentiale?
Cum se pot folosi uleiurile esentiale?
Deoarece uleiurile esentiale sunt atat de puternice, se recomanda utilizarea lor cu mare atentie si in cantitati mici. Este, de asemenea, recomandat ca acestea sa nu fie folosite in mod obisnuit, deoarece organismul uman se poate obisnui cu ele, scazand eficacitatea lor.
Exista trei moduri in care pot se pot folosi uleiurile esentiale:
Aromaterapie
Aromaterapia implica inhalarea uleiurilor esentiale pentru a obtine diferite beneficii pentru sanatate. Totodata, reprezinta o modalitate excelenta de a ne schimba starea de spirit. Pe masura ce inspiram, aroma uleiului ne stimuleaza instantaneu sistemul nervos central, declansand un raspuns emotional. In acest fel, uleiurile esentiale ajuta la reducerea anxietatii si stresului.
Exista mai multe metode de aromaterapie. Indiferent de metoda aleasa, trebuie evitata inhalarea directa a uleiului esential si diluarea acestuia mai intai.
Printre cele mai des intalnite metode de aromaterapie se numara:
· Metoda traditionala, aceea de a respira adanc aroma uleiului imediat dupa deschiderea sticlei (mentionam, din nou, ca ar fi bine ca uleiul sa fie diluat mai intai);
· Utilizarea unui difuzor ultrasonic. Implica amestecarea catorva picaturi de ulei esential cu o anumita cantitate de apa si turnarea solutiei obtinute intr-un difuzor special. Difuzorul folosit in aromaterapie este un dispozitiv care disperseaza mici particule de ulei in camera, in asa fel incat sa le putem respira.
· Inhalare la abur. Aceasta metoda presupune turnarea catorva picaturi de ulei esential intr-un castron cu apa fierbinte. Cu capul acoperit cu un prosop si aplecat peste vas, se respira aburii emanati.
Ingerare
Uleiurile esentiale pot fi folosite, de asemenea, pe cale orala, mai exact in ceaiuri sau in suplimente alimentare. Medicii recomanda evitarea inghitirii directe a uleiurilor esentiale, deoarece acestea pot arde mucoasa din cavitatea orala.
Aplicare topica
Beneficiile uleiurilor esentiale pot fi obtinute si prin aplicarea lor pe piele. Acestea insa trebuie diluate inainte, eventual cu ulei de cocos sau cu ulei de jojoba, pentru a evita iritarea pielii.
Beneficiile pentru sanatate ale uleiurilor esentiale
· omoara bacteriile, virusurile si ciupercile;
· ajuta la combaterea anxietatii si durerilor;
· reduc inflamatiile din corp;
· reduc greata;
· imbunatatesc calitatea somnului;
· sporesc performantele la locul de munca prin reducerea stresului si cresterea concentrarii;
· stimuleaza starea de spirit.
Care sunt cele mai bune uleiuri esentiale?
Exista zeci de tipuri de uleiuri esentiale, toate cu mirosuri si beneficii diferite. Care este cel mai bun depinde de simptomele pe care doresti sa le usurezi sau de parfumurile pe care le preferi. Unele dintre cele mai iubite uleiuri esentiale sunt:
Uleiul esential de lavanda. Multe persoane il considera relaxant, de aceea il folosesc pentru ameliorarea stresului si anxietatii, dar si pentru a avea parte de un somn mai odihnitor.
Uleiul esential de arbore de ceai. Cunoscut si sub denumirea de melaleuca, acest ulei esential era folosit in trecut de catre popoarele aborigene din Australia pentru vindecarea ranilor. In prezent, este utilizat in mod obisnuit pentru tratarea acneei si muscaturilor de insecte.
Uleiul esential de lamaie. Multi oameni considera ca mirosul de citrice al uleiului de lamaie este un stimulent al bunei dispozitii. De asemenea, acesta este deseori folosit in produsele de curatenie pentru casa.
Uleiul esential de menta. Mai multe cercetari stiintifice au ajuns la concluzia ca uleiul esential de menta ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil atunci cand este administrat sub forma de suplimente alimentare. De asemenea, poate reduce durerile de cap atunci cand este aplicat local.
Uleiul esential de eucalipt. Acesta este un ulei esential excelent pe care sa il avem la indemana in perioada sezonului rece. Ajuta la calmarea nasului infundat prin eliberarea pasajelor nazale si, in acest fel, stimuleaza o respiratie mai usoara. (Uleiul de menta poate fi si el de folos in acest sens).
Pot exista reactii alergice la uleiurile esentiale?
Da, iritatiile sau reactiile alergice pot aparea la un numar mic de persoane atunci cand folosesc anumite uleiuri esentiale. Mai exact, aceste reactii pot aparea in cazul persoanelor care au dermatita atopica sau care au un istoric de reactii la produsele topice. Uleiurile esentiale cu un risc mai mare de a fi problematice sunt:
· uleiul esential de iasomie;
· uleiul esential de ylang-ylang;
· uleiul esential de oregano;
· uleiul esential de musetel;
· uleiul esential de scortisoara;
· uleiul esential de bergamota.
Deoarece uleiurile esentiale pure sunt puternice, diluarea lor in apa sau intr-o baza purtatoare (crema, unt, ulei) reprezinta cea mai buna metoda de a evita o reactie nedorita atunci cand se aplica direct pe piele. In cazul aparitiei unei eruptii rosii, mancarimi sau urticarii dupa aplicarea topica a uleiurilor esentiale, se recomanda cererea ajutorului unui medic dermatolog.