Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Catina - Proprietati, beneficii si cum sa o consumi

Catina (nume stiintific Hippophae Rhamnoides L.) este un arbust de talie mica, cu beneficii pentru sanatate recunoscute de secole. 

Utilitatea sa in domeniul medicinei alternative este descrisa de o aplicabilitate extinsa, catina jucand rol de adjuvant naturist in tratarea unei liste extinse de afectiuni, atat interne, cat si externe. 

Ce este catina? 

Acest arbust fructifer isi are originile in zona Asiei Centrale, fiind o planta cu fructe ce variaza in functie de cromatica. Astfel, putem intalni arbusti cu fructe albe, galbene si chiar rosii. 

La noi, catina se poate intalni adesea in zone de munte, dar si in ariile cu nisip si pietris, caracteristice luncilor sau litoralului Marii Negre. 

Din punct de vedere al aspectului, catina masoara intre 2 si 6 metri, fiind un arbust cu numoroase ramificatii, acoperite cu spini de forma alungita. Frunzele de catina prezinta o cromatica ce variaza intre limitele spectrului verde-cenusiu, iar florile sunt de mici dimensiuni. 

Fructele sale masoara aproximativ 1 centimetru, avand pentru inceput o nuanta de verde. Pe masura ce se coc, acestea capata una dintre nuantele pe care le-am amintit in randurile de mai sus. 

Fructele de catina reprezinta, de altfel, cea mai utilizata partea a acestui arbust, in industrii precum pharma, beauty si chiar amenajari anterioare, ca decoratiune de provenienta vegetala.

Ce contine catina: Proprietati nutritive

Fructele de catina garanteaza un continut ridicat de vitamina C, de doua ori mai mare decat cel regasit in fructele de macese si de 10 ori mai mare decat cel pe care il ofera citricele.

De exemplu, 100 gr de suc, realizat din fructe de catina, pot contine intre 400 si 800 mg vitamina C. 

De asemenea, fructele arbustului despre care discutam astazi mai contin si alte vitamine: 

  • Vitamina A
  • Vitamina B1
  • Vitamina B2
  • Vitamina B6
  • Vitamina B9
  • Vitamina E
  • Vitamina K
  • Vitamina P
  • Vitamina F

Alti nutrienti regasiti in structura nutritionala a fructelor de catina: 

  • Beta caroten; 
  • Calciu; 
  • Fosfor; 
  • Magneziu;
  • Potasiu; 
  • Fier; 
  • Sodiu; 
  • Acizi grasi; 
  • Amionoacizi etc.

Care sunt beneficiile catinei pentru sanatatea organismului 

Catina este recunoscuta pentru mutiplele efecte pozitive pe care le are asupra organismului uman. Cand vine vorba despre catina, beneficiile cele mai importante sunt:

  • Catina are efect imunostimulator: Consumul fructelor de catina permit organismului sa ramana la un nivel de sanatate optim si chiar sa lupte impotriva anumitor afectiuni. De asemenea, sunt binecunoscute proprietatile antibiotice ale catinei, ce pot fi utilizate impotriva prezentei anumitor bacterii in corp. 
  • Catina are efect emolient: Uleiul de catina se poate gasi in compozitia unei game variate de cosmetice, in special la creme de maini si picioare, datorita proprietatii acestuia de a contribui la refacerea tesuturilor afectate. 
  • Catina are efect citoprotector: Acest aliat al sistemului imunitar poate sustine organismul impotriva factorilor nocivi, prin protejarea celulelor. 
  • Catina are efect antioxidant: Catina este unul dintre cele mai cunoscute alimente bio de pe piata cu rol antioxidant, sustinand eforturile organismului pentru a neutraliza radicalii liberi, fapt ce poate preveni aparitia celulelor canceroase. 
  • Catina are efect antiinflamator: Atat la interior, cat si la exteriorul organismului, catina poate actiona ca un bun antiinflamator si antibacterian. De aceea, poate fi integrata pe lista cu solutii pentru tratarea anumitor afectiuni ale pielii: 
  • Catina are efect depurativ: Consumul regulat de catina favorizeaza un nivel mult mai bun de eliminare a toxinelor, atat la nivelul sistemului digestiv, cat si la nivelul ficatului.
  • Catina are efect vitaminizant: Un suc de catina, sau un smoothie pe baza fructelor acestui arbust, ofera energie pentru o zi intreaga. Iata alte 25 de retete delicioase de smoothie, pe care te invitam sa le descoperi pe blogul nostru. 

Cum poate fi consumata catina? 

Cele mai cunoscute 3 forme ale catinei, in cadrul tratamentelor dezvoltate in timp pe baza acestei plante, sunt: pulberea, uleiurile si ceaiul, acestea fiind simplu de achizitionat atat de la plafar, cat si de pe internet, printr-o simpla comanda plasata online pe site-ul nostru. Exista, insa, si alte metode, daca vine vorba despre cum se consuma catina, despre care vomd etalia in randurile urmatoare. 

1. Pulberea de catina uscata

Pe baza macinarii fructelor de catina, se obtine o pulbere, ale carei efecte vitaminizant si remineralizant sunt benefice pentru sanatatea organismului. 

Moduri in care se poate consuma pulberea de catina: (1) ca atare - patru lingurite pe zi; (2) adaugata in preparatele pe care le consumi: supe, prajituri, salate, sosuri etc. 

Pulberea de catina poate fi incorporata cu succes in diferite produse cosmetice - creme sau masti nutritive. Iata ce alte ingrediente naturale pentru cosmetice preparate in casa poti cumpara! 

2. Uleiul de catina

Acest produs poate fi obtinut atat din fructe uscate, cat si din fructe proaspete. Consumul uleiului de catina are efecte benefice asupra ficatului, poate trata ulcerul gastric, stimuleaza circuitul cardiovascular si, de asemenea, incetineste procesul de imbatranire. 

Mai mult decat atat, uleiul din fructe de catina poate trata probleme aparute la nivelul pielii, precum eczemele, pielea uscata sau mancarimile aparute pe fond nervos. De asemenea, este util in accelerarea procesului de vindecare a arsurilor, ranilor si ulceratiilor. 

Prepararea uleiului de catina: 

(1) Se zdrobeste o cantitate de aproximativ 1 kg de fructe de catina, pana cand se obtine o pasta omogena; 

(2) Aceasta se amesteca bine cu ulei de floarea soarelui intr-un bol, lasandu-se apoi la macerat pentru o luna. 

(3) Dupa trecerea acestei perioade, mixtura este strecurata bine printr-un tifon; 

(4) Se depoziteaza in recipiente din sticla opaca, astfel incat calitatea produsului sa nu fie afectata de actiunea luminii. 

Descopera si alte uleiuri naturale benefice pentru sanatate.

3. Ceaiul de catina

Daca iti place starea de energie pe care ti-o ofera cafeaua de dimineata, insa esti constient de riscurile unui consum prea ridicat al acestui lichid, il poti inlocui pentru o perioada cu ceaiul de catina. Mai mult decat atat, ceaiul de catina asigura necesarul de vitamine, pentru o zi plina, asa cum iti doresti ca toate sa fie. 

Consumul cu regularitate al ceaiului de catina poate ajuta organismul in actiunea sa de neutralizare a radicalilor liber, poate combate diferite afectiuni ale pielii si are un efect imunostimulator recunoscut. Citeste aceste articol de pe blog pentru a descoperi si alte ceaiuri pentru imunitate

Totodata, ceaiul de catina reduce nivelul de colesterol, contribuind la curatarea vaselor din sistemul cardiovascular. Este recomandat si persoanelor care se confrunta cu dureri articulare, fiind si un bun adjuvant in reglarea problemelor de tranzit intestinal. 

Prepararea ceaiului de catina: 

  • Lasa fructele la uscat intr-un spatiu bine aerisit si in care nu patrunde lumina, pana cand observi ca acestea incep sa se stafideasca; 
  • Intr-o ceasca, adauga 2 lingurite cu fructe de catina stafidite, apoi toarna peste acestea apa fierbinte; 
  • Perioada de infuzare este de aproximativ 15 minute; 
  • Dupa ce acest interval de timp a trecut, strecoara ceaiul; 
  • Dupa gust, poti adauga o felie de lamaie, sau una de portocala. 

4. Sucul de catina

Sucul de catina este considerat o veritabila bomba de vitamine, el pastrand si concentrand, daca e presat la rece, toate proprietatile benefice ale catinei, toate vitaminele, mineralele si nutrientii. 

Datorita gustului sau puternic, sucul de catina rareori poate fi consumat ca atare. Dar el poate fi incorporat in diferite smoothie-uri delicioase, astfel incat toata familia sa se bucure de sucul de catina si de beneficiile sale. 

5. Siropul de catina

Prepararea siropului de catina se recomanda a se face la rece, astfel incat proprietatile micilor fructe portocalii sa nu fie afectate de expunerea prelungita la caldura. Pentru prepararea siropilui de catina, fructele pot fi zdrobite cu o lingura de lemn, sau intr-un tifon des, preferabil intr-un recipient din sticla, astfel incat sa nu intre in contact cu metalul. Ulterior, se adauga zaharul, se amesteca bine pana la dizolvarea acestuia, se toarna siropul rezultat in sticle si se pastreaza la rece. 

In cazul siropului de catina preparat la rece, cea mai mare provocare este sa dizolvi, in sucul rece, o cantitate suficient de mare de zahar incat sa inhibe fermentarea produsului. 

6. Catina cu miere 

Catina cu miere este, probabil, cel mai popular mod de consum al catinei in casele oamenilor. Toamna, cand se gaseste catina in piata, boabele sunt alese cu grija si separate de codite, dupa care se conserva in miere. Exista mai multe retete, unele dintre ele folosind boabele intregi, altele recomandand zdrobirea lor - o poti alege pe cea care crezi ca iti va fi cea mai confortabila cand vine vorba despre consum, cu mentiunea ca, daca optezi pentru boabe zdrobite, trebuie sa fii atent sa nu folosesti metal in timpul prepararii, pentru a evita oxidarea. 

Bobitele de catina, bine spalate, se lasa la uscat, apoi se pun in borcane, pana la o treime - o jumatate din capacitatea acestora. Deasupra, se toarne miere, pana la umplerea borcanului. Se pune capacul si se lasa timp de 10 - 14 zile la macerat. Se consuma fie ca atare, o lingurita in fiecare dimineata, dupa omogenizare, fie adaugat in ceai, smoothie, ca topping etc. 

Daca e vorba despre catina cu miere, beneficiile sunt combinate: proprietatile catinei si proprietatile mierii alcatuiesc un tot care stimuleaza energia si vitalitatea, sustin sistemul imunitar, reprezinta o importanta sursa de vitamina C si de antioxidanti. 

Cat timp se ia catina cu miere? Recomandarea generala de consum este de cure de cate trei saptamani, in fiecare luna din sezonul rece.

Ce afectiuni poate trata catina?

Catina, la fel ca multe alte alimente bio sau suplimente bio pe care le poti descoperi pe site-ul nostru, reprezinta un ingredient natural de luat in calcul, pentru tratarea anumitor afectiuni de ordin: digestiv, hepatic, gastroduodenal sau endocrin. De asemenea, poate fi recomandata si in cazul tratamentului cu catina pentru ulcerul gastric. 

Mai mult decat atat, fructele acestei plante pot fi prescrise si in cazul pacientilor care se confrunta cu anumite forme de avitaminoza (carenta de vitamine ce poate reprezenta o cauza pentru slabirea sistemului imunitar). Daca te intrebi ce boli trateaza siropul de catina, gandeste-te cât de bogat este acesta in vitamine. 

Afectiuni ale pielii ale caror simptome pot fi ameliorate cu ajutorul catinei: eczeme, urticarie, infectii, puroi, pojar, eruptii cutanate si dermatoze. 

Consumul de catina poate fi recomandat in cazul starilor letargice, surmenajului, stresului, depresiei si episoadelor de anxietate, exista sansa ca aceste simptomele acestor probleme sa poata fi diminuate cu ajutorul acestei plante. 

De cele mai multe ori, insa, este recomandat consumul de catina in cazul racelilor / virozelor respiratorii, datorita aportului de vitamine pe care aceasta il poate oferi, asa cum am vazut in randurile de mai sus.

Care sunt contraindicatiile consumului de catina?

Se recomanda informarea corecta, in privinta consumului de catina, deoarece exista si o serie de contraindicatii: 

  • Se recomanda ca ceaiul de catina sa nu fie consumat dupa orele dupa-amiezii, pe baza faptului ca are un puternic efect energizant; 
  • Catina este un aliment cu rol in incetinirea procesului de coagulare a sangelui, de aceea, nu este indicat sa fie consumata in aceleasi intervale de timp in care s-a administrat un anticoagulant ca: Aspirina, Diclofenac, Ibuprofen; 
  • Se recomanda evitarea consumului de catina inainte de o interventie chirurgicala, pentru a se evita astfel sangerarile abundente; 
  • Catina nu este recomandata persoanelor care se confrunta cu alergii, pancreatita acuta sau astm; pe lista catina cu miere beneficii si contraindicatii sunt mentionate si alergiile la produsele apicole;
  • De asemenea, acest aliment este interzis in timpul lunilor de sarcina si in perioada de alaptare. 

Iata care sunt cele mai importante informatii pe care trebuie sa le stii despre catina, in privinta beneficiilor pe care le ofera organismului, pe baza de proprietatilor de care se bucura. Nu ezita sa incluzi catina in dieta ta zilnica, pentru a te bucura de proprietatile energizante ale acesteia!

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda