Blogul Obio


despre alimentatia sanatoasa si un stil de viata armonios

Traieste delicios: 7 retete de prajituri raw vegane de incercat

Ideea de baza a dietei raw vegane este aceea de a introduce in alimentatia de fiecare zi alimente de natura vegetala, cu proprietati nutritionale concentrate. In cele ce urmeaza iti spunem ce inseamna sa fii raw vegane, care sunt avantajele unei astfel de diete si iti oferim 7 idei de dulciuri raw vegane pe care ar trebui sa le incerci, pentru ca sunt delicioase.

Ce inseamna raw vegan?

Raw vegan sau raw food este o dieta sanatoasa fara foc si fara ingrediente/alimente de origine animala. Sunt permise doar ingrediente bio, de origine vegetala precum:

  • - legume: surse de proteine, mai ales leguminoase (bogate in clorofila);
  •  -seminte si nuci de toate sortimentele: sunt surse de proteine de asemenea, dar si de acizi grasi esentiali;
  • - fructe, naturale sau uscate, dar nu foarte multe;
  • - superalimente: alge (sursa de minerale), diverse pulberi si prafuri vegetale (sunt bogate in diversi nutrienti).

Care sunt beneficiile dietei raw vegane

Beneficiile dietei raw vegane sunt multiple. Iata-le pe cele mai importante: 

  • - mentine greutatea corporala in limite normale, asadar este o dieta recomandata adesea in cazul persoanelor supraponderale. Cu toate acestea, este bine sa fie consultat medicul inainte de a incepe o astfel de dieta.
  • - imbunatateste sanatatea inimii, prin consumul de fructe, legume, nuci si seminte. Se reduce riscul de boala cardiovasculara. 
  • - se reduce de asemenea riscul de diabet, pentru ca este o dieta care se bazeaza pe legume si fructe. Aceasta este dieta asociata cu cel mai mic risc de diabet de tip 2.
  • - imbunatateste functionarea sistemului digestiv, prin cantitatea de fibre solubile/insolubile din plante. Alimentele ajung mai rapid in intestin si in acest fel riscul de constipatie este scazut.

Retete delicioase de prajituri raw vegane

Iata 7 retete de deserturi delicioase raw vegane, care se pot face foarte usor, si intr-un timp foarte scurt.

Fursecuri raw cu fulgi de ovaz si ciocolata

Ingrediente

  • - 10 grame pudra de cacao cruda;
  • - 80 grame miere;
  • - 40 mililitri lapte vegetal;
  • - 35-40 mililitri ulei de cocos;
  • - 60 de grame unt de arahide;
  • - 120 grame fulgi de ovaz (crispy).

Mod de preparare

  • - Se incepe cu prepararea sosului de ciocolata. Se amesteca mierea, pudra de cacao, uleiul de cocos si laptele vegetal (cocos cu orez de exemplu), pana se obtine o compozitie omogena.
  • - Se adauga untul de arahide.
  • - Se adauga fulgii de ovaz.
  • - Pe o tava acoperita cu hartie de copt, se modeleaza fursecurile. 
  • - Se da tava la congelator pentru 2-3 ore.
  • - Dupa care se pot servi delicioasele fursecuri.

Negresa raw vegana 

Ingrediente aluat

  • - 300 grame curmale fara samburi;
  • - 150 de grame nuci pecan;
  • - 50 mililitri apa;
  • - 3 linguri ulei de cocos;
  • - o jumatate de cana de fulgi de cocos;
  • - 1 lingurita esenta de vanilie.

Ingrediente glazura

  • - 25 grame pudra de cacao;
  • - 1 lingura de sirop de artar;
  • - 1 lingurita esenta de vanilie.

Mod de preparare

  • - Se paseaza curmalele si nucile pecan in blender.
  • - Se adauga in blender apa, uleiul de cocos, pudra de cacao, fulgii de cocos, lingurita de esenta de vanilie. 
  •  -Compozitia se amesteca bine, pana la omogenizare.
  • - Se tapeteaza o tava de cuptor cu hartie de copt.
  • - Se pune compozitia pregatita in tava.
  • - Se amesteca pudra de cacao, siropul de artar si esenta de vanilie intr-un bol mic si se amesteca pana la obtinerea unei compozitii omogene.
  • - Glazura astfel obtinuta se intinde peste prajitură.
  • - Se da la frigider pentru 2-3 ore.

Tort de ciocolata raw-vegan

Ingrediente blat

  • - 400 grame migdale inmuiate;
  • - 50 grame miere;
  • - 25 grame curmale;
  • - 30 grame smochine;
  • - sare dupa gust (1 gram).

Ingrediente crema

  • - 600 grame miez avocado;
  • - 350 grame miere (dupa gust);
  • - 100 grame cacao;
  • - 500 grame ulei de cocos;
  • - 300 mililitri suc de portocale;
  • - 5 grame vanilie;
  • - 200 grame fructe de padure;
  • - 2 linguri lucuma.

Mod de preparare

  • - Cum se face blatul: se amesteca ingredientele la mixer pana se obtine o compozitie omogena. Se pune in forma de tort, care a fost presarata anterior cu fulgi de cocos.
  • - Cum se face crema: se maruntesc in blender ingredientele, mai putin fructele. Se amesteca pana devin o crema. Jumatate din compozitie se toarna peste blat. Se presara fructele. Se acopera fructele cu cealalta jumatate de compozitia de crema.
  • - Se pastreaza la congelator pana se intareste.

Cheesecake raw cu mascarpone si capsuni

Ingrediente blat

  • - 300 grame biscuiti digestivi;
  • - 120 grame unt (de preferat 82% grasime);
  • - capsune frumoase pentru decor.

Ingrediente crema

  • - 250 grame mascarpone;
  • - 200 mililitri frisca lichida;
  • - 2 linguri zahar pudra;
  • - 1 pliculet zahar vanilat;
  • - 1 pliculet gelatina.

Ingrediente jeleu

  • - 250 grame capsune proaspete;
  • - 3 linguri zahar;
  • - 75 mililitri apa;
  • - 1 pliculet gelatina.

Mod de preparare

  • - Se zdrobesc biscuitii in mixer. Se pun intr-un bol si se toarna peste ei untul topit. Se amesteca aceasta compozitie foarte bine.
  • - Intr-o tava de copt detasabila se pun biscuitii si se uniformizeaza. Se pune tava la frigider aproximativ 30 de minute.
  • Intr-un bol se pune frisca lichida, crema de mascarpone, zaharul pudra si zaharul vanilat. Se mixeaza tot, pana la dizolvarea zaharului.
  • - Se pune gelatina in apa rece 10 minute. Se topeste apoi la bain-marie pana la dizolvare (vezi instructiunile de pe plicul de gelatina). 
  • - Se adauga gelatina peste crema de mascarpone si se amesteca.
  • - Se taie capsunele pe jumatate si se pun pe marginea formei, peste blatul de biscuiti. Se adauga crema de mascarpone si se niveleaza. 
  • - Se lasa tava la congelator timp de 30-40 de minute.
  • - Pentru jeleul de capsune, se pun fructele spalate intr-o cratita, cu zaharul si apa. Se fierb un pic pana se topeste zaharul si da un clocot. Se hidrateaza gelatina 10 minute in apa rece si se pune peste siropul de capsune caldut. Se amesteca pana la dizolvarea gelatinei.
  • - Se toarna jeleul peste crema de mascarpone.
  • - Se lasa inca 30-40 de minute la congelator, dupa care se transfera in frigider.
  • - Dupa 2 ore poate fi consumata prajitura.

Tort raw vegan cu ceai matcha

Ingrediente baza

  • - 150 de grame de migdale care au fost hidratate 8 ore;
  • - 100 grame curmale fara samburi;
  • - 50 grame fulgi de cocos;
  • - 10 grame cacao sau 1 lingurita cu varf;
  • - 2 lingurite esenta de vanilie. 

Ingrediente crema

  • - 300 grame caju hidratat 8 ore;
  • - 120 grame sirop de artar;
  • - 60 de grame ulei de cocos topit;
  • - 40 grame unt de cacao topit;
  • - 5 grame ceai matcha (1 lingurita cu varf);
  • - 3 lingurile esenta de vanilie.

Ingrediente decor

Pentru ornare se pot folosi fulgi de cocos, bucati de ananas deshidratat, ciocolata vegana, nuci pecan.

Mod de preparare

  • - Pentru baza se amesteca migdalele macinate (bucatile mai mari se pastreaza) cu curmalele tocate marunt si restul de ingrediente. Curmalele daca sunt moi nu trebuie sa fie inmuiate.
  • - Se amesteca pana se obtine un amestec care se poate intinde in tava. 
  • - Crema se obtine mixand nucile caju cu celelalte ingrediente lichide (siropul de artar, uleiul de cocos, untul de cacao, esenta de vanilie).
  • - Se adauga pudra de matcha si se omogenizeaza compozitia. 
  • - Compozitia astfel obtinuta se pune intr-o tava, apoi se toarna crema si se lasa la congelator cateva ore.

Tiramisu raw-vegan

Ingrediente blat

  • - 250 grame de nuci sau migdale;
  • - 30 de grame de pudra de carob;
  • - 100 de grame de curmale fara samburi;
  • - 30 de grame de boabe de cacao crude.

Ingrediente crema

  • - 250 de grame de caju crud;
  • - 200 mililitri de lapte vegetal (lapte de migdale de exemplu);
  • - 40-50 mililitri de sirop de agave (sau sirop de ștevie, sirop de artar);
  • - 30 de grame de tarate de psyllium;
  • - 250 de grame de fulgi de cocos.

Ingrediente decor

Tiramisu raw-vegan se poate orna cu pudra de carob.

Mod de preparare

  • - Se pun la hidratat peste noapte nucile, migdalele si caju-ul, in vase diferite.
  • - Se decojesc si se mixeaza la blender boabele crude de cacao, pudra de carob, nucile si curmalele. Trebuie sa se obtina o pasta omogena.
  • - Aluatul se pune intr-o tava in care au fost presarati fulgi de cocos, se uniformizeaza si se pune tava la congelator
  • - Cat timp blatul sta la inghetat, se amesteca in blender nucile caju, ingredientele pentru crema. Se mai poate adauga mai mult indulcitor natural, dupa gust.
  • - Crema se pune peste blatul scos din congelator, iar apoi tiramisu se lasa la congelator 4-6 ore.

Snickers raw vegan

Ingrediente baza

  • - 50 grame de ovaz;
  • - 50 grame migdale; 
  • - 50 grame nuci caju;
  • - 90 grame unt de arahide solid;
  • - 2-3 linguri sirop de curmale/agave, artar/cocos sau miere de albine.

Ingrediente crema

  • - 200 grame curmale;
  • - 1 lingurita miere sau sirop;
  • - 1 lingura unt de arahide;
  • - O mana de alune;
  • - 1 lingura de apa.

Ingrediente decor

Pentru glazura se poate folosi ciocolata 180 de grame (sau dupa gust). Daca ciocolata este vegana, fara zahar, cu atat mai bine. 

Mod de preparare

  • - Pentru baza: se macina nucile si ovazul pana devin ca o faina. Apoi se incorporeaza ingredientele pentru baza si se formeaza o coca usor lipicioasa. Se tapeteaza tava cu folie alimentara. Se pune coca in tava si se uniformizeaza. Se da tava la congelator.
  • - Pentru crema: se mixeaza curmalele cu apa, siropul si untul de arahide, pana se obtine o pasta cremoasa. Se toarna compozitia peste primul strat si se uniformizeaza. Se presara alunele/arahidele si se preseaza usor. Se acopera cu o folie alimentara si se lasa la congelator peste noapte.
  • - Pentru glazura: se topeste ciocolata la bain-marie si se continua amestecarea. Se scoate prajitura din congelator, se pune pe un tocator din lemn, se taie sub forma de bastonase sau patrate. Se trece fiecare patratel sau bastonas de compozitie prin glazura de ciocolata si se lasa sa se scurga pe hartia de copt. Se poate face si sub forma de tort si apoi se feliaza cand se serveste.