Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Nuci si seminte: beneficii, proprietati si modul corect de a le consuma

Nucile si semintele precum migdalele, fisticul, nucile pecan, semintele de dovleac, semintele de floarea soarelui, alunele de padure si semintele de in sunt bogate intr-o multitudine de nutrienti. O singura portie de nuci si seminte contine o doza mare de vitamine, minerale si grasimi, toate avand proprietati benefice pentru starea generala de sanatate a organismului. Aproximativ 30 de grame de nuci si seminte consumate zilnic pot diminua inflamatia si oferi un necesarul de fibre, proteine si minerale imunostimulatoare.

Tipuri de nuci si seminte

Exista o varietate generoasa de tipuri de nuci si seminte disponibile pe piata si perfecte pentru consumul uman. In continuare, cateva detalii despre cele mai populare dintre ele si despre principalele proprietati nuci si seminte.

Nuci 

Nucile sunt cele mai cunoscute si mai accesibile de pe aceasta lista. Ce contin nucile? )o varietate de nutrienti esentiali, inclusiv acizi grasi omega-3, proteine, fibre, vitaminele E si B, magneziu, cupri si mangan. Multumita acestei compozitii, cand vine vorba despre nuci, proprietatile cele mai cunoscute sunt: contribuie la sanatatea cardiovasculara, promoveaza un sistem circulator sanatos, reduc stresul oxidativ si contribuie la neutralizarea radicalilor liberi, sprijina functia cognitiva si reduc riscul de boli neurodegenerative si imbunatatesc profilul lipidic. La ce sunt bune nucile? La toate cele mentionate mai sus si la o alimentatie echilibrata si gustoasa. Daca vine vorba despre calorii, nucile romanesti nu fac exceptie: sunt bogate in calorii si trebuie consumate cu masura [1].

Nuci de macadamia

Consumul de nuci zilnic, recomandat de catre specialisti include si nucile de macadamia. Acestea sunt fructele arborelui de Macadamia, cunoscute pentru gustul delicios, care le face sa fie unele dintre cele mai rafinate si apreciate nuci din lume. Ele sunt o sursa excelenta de acizi grasi monosaturati, fibre, proteine si minerale esentiale. Pot fi consumate ca atare, crude sau prajite, sau adaugate in produse de patiserie si diverse preparate culinare: sosuri, salate, cereale [2]. 

Nuci pecan

Nucile Pecan provin din America de Nord si au o aroma caracteristica, bogata si plina de savoare. Consumul regulat de nuci pecan este excelent pentru sanatatea inimii, creierului si sistemului nervos si pentru mentinerea concentratiei de zahar din sange. Ca si alte tipuri de nuci, sunt bogate in calorii, deci trebuie consumate cu moderatie. In ceea ce priveste nuci pecan, benficiile principale sunt legate de sanatatea cardiovasculara [1].

Nucile caju

Nucile caju nu sunt, de fapt, niste nuci propriu-zise, caci biologia le incadreaza in categoria semintelor. Ele provin din America de Sud si sunt recunoscute pentru gustul dulce-sarat. Forma lor este, de asemenea, una speciala si usor de recunoscut. Concentratia ridicata de nutrienti fac din nucile caju un aliment minune in mentinerea sanatatii inimii, a sistemului imunitar, a oaselor si pielii. Utilizarea lor in bucatarie este extrem de versatila, ele putand fi incluse in numeroase preparate [3]. 

Migdale

Migdalele provin din Orientul Mijlociu si au fost consumate timp de mii de ani. Ele sunt o sursa excelenta de vitamine E, B2, magneziu, fosfor si cupru, dar au si un continut bogat in proteine, fibre si grasimi sanatoase. Un consum regulat de migdale ajuta la reducerea riscului de boli cardiace și la mentinerea unui nivel sanatos de colesterol. De asemenea, migdalele bogate in antioxidanti reduc riscul de boli cronice [4]. 

Arahide

La nivel mondial, arahidele sunt, probabil, cele mai consumate nuci. Ele provin din America centrala si de Sud si sunt, de fapt, legume. Ele se dezvolta intr-un fel de capsule subterane, ceea ce le confera o aroma intensa. Fiind o excelenta sursa de proteine vegetale, ele sunt consumate in cantitati mari in dietele vegetariene. De asemenea, este important de mentionat ca ele sunt unul dintre cei mai cunoscuti alergeni, motiv pentru care introducerea lor in alimentatie se realizeaza cu prudenta [2].

Fistic

Fisticul este usor de recunoscut datorita nuantei unice, verzi, a semintelor. Pe lista celor mai remarcabile proprietati se numara continutul foarte ridicat de antioxidanti, carotenoide si vitamina E, care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ [5].

Seminte de dovleac

Semintele de dovleac sunt frecvent consumate in alimentatie, fiind o foarte buna sursa de proteine, fibre si grasimi sanatoase, de vitamine, minerale si oligoelemente. Continutul ridicat de zinc este cel care deosebeste semintele de dovleac de alte tipuri de seminte, dar nu ar trebui ignorat continutul de fitosteroli, antioxidanti si acizi grasi Omega-3. Evident, toti acesti compusi benefici sunt disponibili in special in semintele crude [6]. 

Seminte floarea-soarelui

Semintele de floarea soarelui sunt populare si ieftine, iar beneficiile lor pentru sanatate nu sunt deloc de ignorat. Daca te intrebi ce contin semintele de floarea soarelui in afara de garsimi, ei bine, ele sunt bogate in proteine de inalta calitate, fibre alimentare si o mare varietate de vitamine si minerale sentiale precum magneziu, fosfor, cupru si vitamina E. Semintele de floarea soarelui sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti si contribuie la mentinerea unui nivel stabil de zahar in sange [3]. 

Seminte de susan

Semintele de susan sunt un alt tip poplar de seminte, frecvent folosit in gastronomie si in medicina populara. In cazul semintelor de susan, beneficiile au legatura cu faptul ca ele contin un tip eficient de antioxidanti denumiti lignani, care reduc inflamatia si stresul oxidativ din organism. In plus, semintele de susan sunt una dintre cele mai bogate surse vegetale de calciu. Utilizarile lor extrem de variate in bucatarie sunt un alt avantaj important [2]. 

Seminte de in

Semintele de in sunt un ingredient versatil si nutritiv, una dintre caracteristicile lor esentiale fiind continutul ridicat de acizi grasi omega-3, in special acid alfa-linolenic, esential pentru sanatatea inimii. Consumul regulat de seminte de in reduce inflamatia si protejeaza functia cognitiva. Cand vine vorba despre seminte de in, beneficiiile bine cunoscute se datoreaza continutului ridicat de fibre care stimuleaza tranzitul intestinal si promoveaza o digestie sanatoasa, contribuind la controlul greutatii, la reducerea riscului de diabet de tip 2 sau de boala diverticulara. Pentru a beneficia de toate proprietatile lor, cumpara seminte de in bio [4]. 

Seminte de chia

Semintele de chia au devenit, in ultimii ani, foarte populare si pe piata romaneasca datorita beneficiilor lor pentru sanatate, in special multumita continutului ridicat de nutrienti. Ele sunt, in special, o sursa excelenta de calciu, magneziu si fosfor. Multumita capacitatii crescute de a absorbi lichidele si de a forma, in prezenta lor, un gel similar gelatinei, ele sunt frecvent folosite la deserturi. Continutul crescut de fibre le face sa fie un aliment satios, benefic in controlul greutatii. Afla mai multe despre semintele de chia si moduri gustoase de consum. [3]. 

Ce nutrienti sunt in seminte si nuci?

Este important de stiut ca cele mai multe nuci:

  • Au o cantitate foarte mica de grasimi saturate in compozitie.
  • Sunt bogate in grasimi monosaturate si polisaturate.
  • Nu au colesterol.
  • Contin diferite fitochimicale, cum ar fi fitoestrogenii (izoflavone) si compusii fenolici, acidul elagic si flavonoidele.
  • Sunt bogate in fibre.
  • Contin proteine de origine vegetala, ceea ce inseamna ca pot fi folosite ca inlocuitor pentru produsele de origine animala. In plus, nucile sunt bogate in arginina, un aminoacid care mentine elasticitatea vaselor de sange.
  • Contin vitaminele E, B6, niacina si acid folic.
  • Sunt bogate in numeroase minerale precum magneziu, zinc, fier, calciu, cupru, seleniu, fosfor si potasiu [5].

Cele mai multe tipuri de seminte sunt bogate in proteine, grasimi sanatoase, fibre, minerale (magneziu, potasiu, calciu, fier, zinc) si au o cantitate foarte mica de sodiu in compozitie. Pe langa toti acesti nutrienti, semintele mai contin si vitaminele B1, B2, B3 si, un unele cazuri, vitamina E. Antioxidantii semintelor uleioase au rolul de a amana procesul de rancezire al grasimilor [4].

Beneficiile pe care le au nucile si semintele asupra organismului

Atat nucile, cat si semintele au numeroase beneficii, ele fiind considerate un fel de superalimente bio. Prin urmare, ai nenumarate motive sa aspiri la un consum de nuci zilnic. 

Sunt bogate in grasimi sanatoase

Nucile si semintele contin grasimi sanatoase monosaturate si polisaturate. Aceste grasimi sunt esentiale pentru sanatate, deoarece tin sub control inflamatia si mentin o structura normala la nivelul fiecarei celule din corp. Grasimile saturate si cele trans sunt, de obicei, gasite in carne, produse lactate grase, alimente prajite si procesate; ele pot declansa inflamatia, fiind astfel daunatoare organismului. Dietele bogate in aceste grasimi nesanatoase sunt, asadar, nerecomandate. Grasimile sanatoase pot, in schimb, reduce nivelul colesterolului si inflamatia. Acestea, impreuna cu fitochimicalele, vitaminele, mineralele, arginina si acidul folic din compozitia nucilor si semintelor mentin elasticitatea vaselor de sange . Un studiu publicat de British Medical Journal in 1998 a aratat ca persoanele care au consumat nuci de cinci ori de saptamana s-au bucurat de o scadere de 35% a riscului bolilor cardiace [3].

Au un continut ridicat de fibre

Fibrele ajuta la incetinirea digestiei carbohidratilor de catre organism, reducand astfel viteza cu care zaharurile sunt absorbite in sange. Asta inseamna ca, intr-un final, corpul tau va controla mai bine nivelul glicemiei din sange. Mai mult, nu iti va fi foame atat de des, prin urmare ai putea sa scapi de niste kilograme in plus. Fibrele din fructe, legume, cereale integrale, nuci si seminte mai au rolul de a reduce nivelul colesterolului [2].

Pot ajuta la preventia bolilor de inima si a cancerului

O dieta plant-based este in prezent recomandata de American Cancer Association pentru preventia cancerului si a bolilor cardiovasculare. Aceasta dieta consta in consumul alimentelor de origine vegetala, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, nucile, semintele si leguminoasele, evitand sau consumand produse de origine animala in cantitati cat mai mici [5].

Contin minerale esentiale pentru sistemul osos, imunitate si productia de energie

Nucile si semintele sunt bogate in minerale precum magneziu, zinc, calciu si fosfor - toate acestea sunt necesare pentru dezvoltarea sistemului osos, a imunitatii si a imbunatatirii productiei de energie. Faimosul studiu intitulat Nurses' Health Study a descoperit ca inflamatia in cazul persoanelor care au consumat cele mai mari cantitati de magneziu (aproximativ 350 de miligrame pe zi) a fost considerabil mai scazuta decat in cazul celor ce au consumat cele mai mici cantitati de magneziu. Inflamatia este strans legata de aproape orice afectiune cardiovasculara, dar si de diabetul zaharat de tip 2. 30 de grame de seminte de miez de floarea soarelui contin 100 de miligrame de magneziu. Calciul este un alt mineral esential pentru dezvoltarea oaselor, avand in acelasi timp rolul de a trimite semnale catre celule, indicandu-le sa produca energie. 30 de grame de migdale contin 75 de miligrame de calciu [4].

Care este doza zilnica recomandata de nuci si seminte?

Specialistii recomanda consumul unei portii de nuci si seminte pe zi, ceea ce se traduce in aproximativ 30 de grame. Asta inseamna:

Nucile si semintele intregi nu sunt potrivite pentru copiii sub trei ani, pentru ca acestia inca nu le pot mesteca foarte bine. Insa unturile si pastele de nuci, precum untul de migdale sau uleiurile bio din seminte, cum ar fi uleiul de susan, pot fi incluse in dieta copiilor odata ce acestia implinesc sase luni [6].

De retinut:

  • Nucile si semintele sunt alimente benefice organismului care reprezinta o sursa excelenta de proteine si grasimi sanatoase.
  • Acestea contin grasimi monosaturate, grasimi polisaturate, precum si alti compusi ce regleaza valorile colesterolului din sange.
  • Persoanele supraponderale sau obeze pot consuma nuci si seminte cu moderatie, inlocuind alimentele procesate, bogate in grasimi nesanatoase. Contrar unui mit, numarul de calorii al nucilor romanesti este, de asemenea, semnificativ.
  • Consumul regulat a 30 de grame de nuci si seminte pe zi poate constitui o parte dintr-o dieta sanatoasa si variata, care ajuta atat la mentinerea sanatatii inimii, cat si a unei greutati corporale normale. 

Cum sa integrezi nucile si semintele in meniul tau zilnic?

O portie de nuci si seminte are aproximativ 30 de grame si poate constitui o gustare sau o poti integra intr-una din mesele principale ale zilei. Incearca sa incluzi o varietate de nuci si seminte in dieta ta, deoarece acestea contin o multitudine de vitamine, minerale si grasimi sanatoase. Astfel, papilele gustative iti vor fi rasfatate, iar corpul tau va primi un aport adecvat de diferiti nutrienti. Cel mai bine este sa consumi aceste alimente in forma lor naturala, fara uleiuri sau sare adaugata. Le poti rontai ca atare, la gustarile dintre mese, le poti adauga in smoothie-uri sau in salate si alte preparate alimentare.

Ce contraindicatii au nucile si semintele?

Nucile si semintele sunt ingrediente cu o mare valoare nutritiva, dar exista unele aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de a le introduce in alimentatie. 

Unele dintre aceste nuci si seminte au potential alergenic, prin urmare se recomanda prudenta inainte de a le consuma prima data, mai ales daca stii ca suferi de diverse alte alergii. 

Apoi, datorita cantitatii mari de grasimi pe care le contin, nucile si semintele au un aport extrem de mare de calorii. Asadar, ele trebuie consumate cu moderatie, pentru ca pot determina ingrasarea. 

In special in cazul acelor seminte cunoscute pentru continutul mare de fibre, consumul trebuie insotit si de o hidratare adecvata, pentru a preveni tulburarile digestive [4]. 

Ai grija de tine si de alimentatia ta, introducand in dieta diverse nuci si seminte. Ele pot fi integrate in numeroase retete sau pot fi consumate ca atare, valoarea lor nutritiva fiind semnificativ mai mare atunci cand sunt mancate in stare cruda. 

Bibliografie: 

  1. Contributors, WebMD Editorial. “Health Benefits of Nuts.” WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-nuts, accesat la 10.07.2023;
  2. Department of Health & Human Services. “Nuts and Seeds.” Www.betterhealth.vic.gov.au, 24 Aug. 2021, www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/Nuts-and-seeds, accesat la 10.07.2023;
  3. Mayo Clinic. “How Do Nuts Help Your Heart Health?” Mayo Clinic, 2019, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-disease/in-depth/nuts/art-20046635, accesat la 10.07.2023;
  4. “Quick-Start Guide to Nuts and Seeds.” Harvard Health, 1 Sept. 2019, www.health.harvard.edu/nutrition/quick-start-guide-to-nuts-and-seeds, accesat la 10.07.2023;
  5. Spritzler, Franziska. “8 Health Benefits of Eating Nuts.” Healthline, 17 Jan. 2019, www.healthline.com/nutrition/8-benefits-of-nuts, accesat la 10.07.2023;
  6. Staff, Editorial. “Health Benefits of Nuts and Seeds.” Tufts Health & Nutrition Letter, 19 June 2020, www.nutritionletter.tufts.edu/healthy-eating/health-benefits-of-nuts-and-seeds/, accesat la 10.07.2023.

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda