Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Retete cu alimente bio: meniuri pentru mic dejun, pranz si cina

Am putea spune ca alimentatia bio este o tendinta relativ noua in ceea ce priveste modul de a trai sanatos. Insa, adevarul este ca acest trend reprezinta o necesitate pentru toti fiindca a venit timpul sa acordam o atentie sporita calitatii mancarurilor pe care le consumam. Beneficiile nutritionale ale produselor bio sunt semnificative: nu au suferit modificari genetice pentru ca au fost cultivate fara chimicale, iar recoltarea si procesarea au permis conservarea unei parti generoase de nutrienti. Daca iti doresti sa adopti o dieta bio sau urmezi deja acest regim, dar ai nevoie de putina inspiratie pentru construirea meniului, iti prezentam mai departe cateva retete cu alimente bio pentru fiecare masa a zilei. Iata propunerile noastre pentru mic dejun, pranz si cina.

Cuprins:

Retete cu alimente bio pentru mic dejun

Retete cu alimente bio pentru pranz

Retete cu alimente bio pentru cina

Retete cu alimente bio pentru mic dejun

Nutritionistii spun ca micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Si, mai mult ca sigur au dreptate, daca ne gandim ca inca de la primele ore ale diminetii avem nevoie de mancaruri sanatoase si satioase care sa ne dea energie cel putin pana la pranz. Iata cateva retete cu alimente bio pe care le poti incerca in prima parte a zilei:

Budinca de chia

Semintele de chia sunt considerate un superaliment, asa ca le poti introduce in tot felul de retete bio. Foarte hranitoare si sanatoase, acestea se folosesc, adesea, pentru budinca de chia, un preparat ce poate fi consumat la micul dejun in mod special si in orice alt moment al zilei.

Ingrediente

Mod de preparare

Este o reteta extrem de simpla si delicioasa, pe care o poti personaliza dupa bunul plac. Semintele de chia se amesteca usor cu laptele si siropul de curmale, dupa care se lasa la frigider peste noapte. Trebuie sa stii ca poti folosi orice tip de lapte vegetal bio si unul dintre indulcitorii bio pe care ii preferi. La micul dejun, cand servesti budinca, pune deasupra fructe proaspete, precum zmeura, afine, mango, piersici ori chiar nuci, alune, migdale sau seminte.

Smoothie de fructe sau legume

Ideala pentru micul dejun, aceasta bautura sanatoasa si gustoasa se poate prepara in diverse moduri. Totusi, este esential sa nu exagerezi cu ingredientele si sa abordezi combinatii care iti plac si vin cu un aport de energie.

Ingrediente

Mod de preparare

Toate ingredientele se amesteca in blender pana se obtine o bautura consistenta, cremoasa. La final, poti adauga gheata sau poti decora smoothie-ul cu seminte de in ori goji.

Biscuiti de cocos cu crema, fructe si gem

Aceasta este una dintre cele mai simple retete de dulciuri bio pe care o poti pregati si pentru micul dejun. Ideal ar fi sa faci totul de seara, iar dimineata sa ai masa pregatita, indiferent daca mananci acasa sau la birou.

Ingrediente

Mod de preparare

Daca obisnuiesti sa mananci deserturi bio la primele ore ale diminetii, aceasta reteta ti se potriveste de minune. Amesteca zaharul cu faina, untul si nuca de cocos foarte bine, apoi, intinde pasta obtinuta pe o hartie de copt. Pune intr-o tava si da la cuptorul incins la 180 de grade Celsius pana cand crunch-ul este auriu si crocant. Intr-un bol, pregateste o crema din iaurt, frisca, sirop de artar si coaja de lime. Cand toate sunt gata, asaza intr-un pahar transparent jumatate din crema obtinuta, pune apoi un strat de biscuiti crocanti, fructe si gem, dupa care continua la fel cu aceleasi straturi.

Waffe din fulgi de ovaz cu gem bio

Printre retetele bio rapide pe care le poti incerca la micul dejun se regaseste si cea de waffe. Se face foarte usor, iar din cantitatile prezentate obtii o masa pentru patru persoane.

Ingrediente

Mod de preparare

Amesteca fulgii de ovaz cu drojdia intr-un bol. Separat, incalzeste laptele, apoi, adauga in el untul si zaharul. Combina laptele indulcit cu drojdia si fulgii de ovaz, amesteca usor, apoi, lasa deoparte la dospit, timp de o ora. Pune si coaja de lamaie, zeama si galbenusul de ou, apoi, albusurile batute spuma. Aluatul tau de waffe este gata, asa ca le poti pregati in aparatul incalzit. Cand sunt gata, serveste wafele cu gemurile si dulceturile bio pe care le preferi.

Retete cu alimente bio pentru pranz

Chiar daca multe persoane renunta la masa de pranz din cauza ca sunt la serviciu, acest obicei ar trebui schimbat. Organismul are nevoie de energie si substante nutritive pentru a putea lucra pe tot parcursul dupa-amiezii. Daca vrei sa respecti regulile unei diete sanatoase, opteaza pentru retete de mancare bio la masa de pranz.

Supa crema de ciuperci cu crispbread

Daca tii post sau urmezi o dieta vegana, supa crema de ciuperci va fi, cu siguranta, una dintre acele retete cu alimente bio pe care le vei face foarte des. Se prepara foarte usor, din produse proaspete si sanatoase.

Ingrediente

  • - 350 grame de ciuperci;
  • - 1 telina medie;
  • - 1 radacina de patrunjel;
  • - 1 ceapa mica;
  • - 1 cartof;
  • - 1 cutie de crema de orez bio;
  • - putina sare de Himalaya;
  • - piper;
  • - patrunjel verde tocat;

Mod de preparare

Legumele curatate si spalate se pun la fiert intr-o oala in care se adauga apa si sare. Cand sunt aproape gata, se pun ciupercile si se mai lasa pe foc 10-15 minute. Dupa ce se racesc putin, mixeaza totul impreuna cu crema de orez. Condimenteaza cu piper si sare dupa gust, presara patrunjel proaspat deasupra si serveste cu painici bio.

Lasagna

Poti servi o lasagna gustoasa si savuroasa chiar si atunci cand ai grija de alimentatia ta. Se prepara foarte usor, cu ingrediente sanatoase.

Ingrediente

Mod de preparare

Amesteca 70 ml de ulei de masline cu doua linguri de faina pentru sosul bechamel. Pune mixul pe foc pentru 1-2 minute, apoi, toarna 500 ml de lapte de soia si amesteca usor, pana cand obtii un sos potrivit. Daca observi ca este prea gros, mai subtiaza-l cu putin lapte, iar, daca este prea fluid, adauga o lingura de faina. Condimenteaza sosul cu sare, piper si nucsoara. Mai departe, caleste ceapa tocata in putin ulei de masline, apoi, pune carnea tocata si lasa totul pe foc pentru o jumatate de ora. Toarna sosul bolognese peste carne si aproximativ 150 ml de apa si mai lasa sa se gateasca amestecul pentru 20 de minute. Adauga sare si piper.

Intr-un vas termorezistent, pune sos bechamel cat sa acopere toata baza, apoi, asaza o parte din foile de lasagna, din nou bechamel, carne si parmezan. Urmeaza iar foi si restul ingredientelor in aceeasi ordine pana cand se epuizeaza toate, tinand cont ca ultimul strat sa fie de foi lasagna. La final, toarna putin sos bechamel, parmezan si mozzarella, apoi, da preparatul la cuptor timp de 30 de minute. Vei obtine o mancare bio extrem de gustoasa.

Salata de cuscus

Daca alegi sa pregatesti mancare bio, retetele pe care le abordezi trebuie sa fie simple si gustoase si sa contina ingrediente pe placul tau. In situatia in care adori salatele, iata una dintre retetele cu alimente bio pe care le poti face pentru pranz.

Ingrediente

  • - 250 grame de cuscus bio;
  • - 2 rosii;
  • - 250 grame de ardei copti;
  • - 5 fire de ceapa verde;
  • - 1 catel de usturoi;
  • - zeama de la o lamaie;
  • - 1 lingura de otet din vin alb bio
  • - ulei de masline;
  • - sare;
  • - piper;
  • - un praf de chili;
  • - patrunjel proaspat;

Mod de preparare

Pune cuscusul intr-un bol si amesteca-l cu un dressing format din 5 linguri de ulei de masline, 2 linguri de zeama de lamaie, sare si piper. Toarna 300 ml de apa fierbinte, amesteca usor si lasa deoparte pentru 15 minute. Cand cuscusul este hidratat, pune peste el rosiile taiate cubulete, fasiile de ardei copti, ceapa verde tocata marunt, usturoiul maruntit, otet, putin ulei, condimente si patrunjelul proaspat tocat.

Retete cu alimente bio pentru cina

Pentru masa de seara poti folosi o multime de cereale, boabe si seminte cu care sa pregatesti retete bio. De asemenea, ai posibilitatea de a integra in preparatele tale chiar si produse bio romanesti. Iata cateva retete cu alimente bio pentru cina:

Paste cu spanac si lapte de cocos

Perfecte pentru zilele toride de vara sau serile blande, pastele reprezinta o alegere potrivita pentru cina. Poti folosi tot felul de paste fainoase bio, de la spirale din grau dur integral, tagliatelle eco si penne pana la paste maccheroni cu bambus fara gluten. Noi am ales spaghete integrale din hrisca.

Ingrediente

Mod de preparare

Usturoiul, ghimbirul si ardeiul iute se maruntesc si se pun la fiert impreuna cu laptele de cocos, sucul de lamaie si un pic de pasta de curry. Spanacul se spala, iar spaghetele se gatesc al dente, conform instructiunilor de pe ambalaj. Se pun frunzele de spanac peste amestecul de lapte si se mai tine totul pe foc inca 1-2 minute. Pastele scurse se adauga peste sosul cu spanac. Mancarea bio obtinuta se serveste imediat.

Salata de vinete cu nuci

In cazul in care vrei sa servesti ceva usor, dar, totodata, satios la cina, iti recomandam o reteta de mancare bio care include vinete si nuci. Daca nu te-ai gandit la aceasta combinatie pana acum, iti garantam ca va fi pe placul tau.

Ingrediente

Mod de preparare

Vanata se coace pe plita sau in cuptor, apoi, se decojeste si se toaca foarte fin, cu un cutit de lemn. Se amesteca pulpa cu uleiul de masline, patrunjelul tocat, ceapa maruntita, usturoiul trecut prin presa, sare si piper, dupa gust. Toaca nucile grosier si adauga-le peste vinete, apoi serveste salata cu rondele din orez expandat cu mei, crackers cu legume sau crispbread. Pentru aceasta reteta, poti folosi orice fel de nuci preferi – caju crud bio, nuci braziliene, nuci pecan sau nuca romaneasca.

Salata de avocado cu susan si biscuiti din ovaz

Una dintre retetele cu alimente bio pe care le poti prepara pentru cina este si aceasta salata de avocado, servita alaturi de cativa biscuiti crocanti.

Ingrediente

Pentru salata ai nevoie de

Pentru biscuiti

  • - 100 grame de unt;
  • - 20 grame de ghimbir razuit;
  • - 250 grame de fulgi de ovaz;
  • - 2 oua separate;
  • - 2 lingurite de faina integrala;
  • - sare;

Mod de preparare

Ca sa faci salata, trebuie doar sa tai rosia si avocado in cubulete si sa le amesteci usor, cu toate celelalte ingrediente. Ca sa servesti salata cu un preparat delicios, trebuie sa-ti indrepti atentia si catre una dintre cele mai simple retete de biscuiti bio. Asadar, incalzeste untul si amesteca-l cu ghimbir, sare si fulgi de ovaz. Bate albusurile spuma si pune peste ele faina si galbenusurile, apoi, amesteca-le cu prima compozitie. Intr-o tava, asaza foaie de copt si modeleaza biscuiti mici pe care ii vei coace la o temperatura de aproape 200 de grade Celsius timp de 20 de minute. Daca adaugi in acesti biscuiti zahar, miere si extract de vanilie, poti sa transformi reteta intr-una dintre cele mai simple retete de prajituri bio.

 

De la paste, foi de placinta bio si alge marine bio pana la uleiuri, faina sau drojdie, ai la dispozitie o multime de produse pentru a prepara cele mai gustoase retete cu alimente bio. Intra pe https://www.obio.ro/ ca sa te convingi ca grija de sine se manifesta, in primul rand, printr-o forma corecta de nutritie si alegeri optime!

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda