Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Diversificarea la bebelusi - Ghid complet de la A la Z

 

Dupa aproximativ 6 luni de viata, laptele matern si formulele de lapte nu mai sunt indeajuns pentru a asigura integral nevoile nutritionale ale copilului. De asemenea, bebelusul trebuie sa faca cunostinta cu mancarea, iar modul in care efectuam diversificarea are ecouri pentru intreaga viata a acestuia. Iata tot ce trebuie sa stii despre diversificarea la bebelusi.

 

 

Diversificarea la bebelusi - 10 reguli de aur

 

Inainte de a incepe diversificarea, trebuie sa iei la cunostinta principiile care stau la baza diversificarii alimentatiei. Acestea te vor ghida pentru a diversifica alimentatia sugarului intr-un mod corespunzator.

 

  1. 1. Un aliment nou se introduce doar atunci cand bebelusul e sanatos.
  2. 2. Primul aliment de diversificare se alege in functie de particularitatile copilului in ceea ce priveste dezvoltarea:
  • - sugarii cu greutate normala vor fi alimentati pentru inceput cu supa de legume/piure de fructe.
  • - sugarii cu deficit de greutate vor fi alimentati initial cu cereale fara gluten, iar ulterior se introduc alimentele bogate in proteine.
  1. 3. Se introduce un singur aliment nou pe saptamana. Acesta trebuie consumat la aceeasi masa din zi.
  2. 4. Alimentul nou se introduce progresiv. La inceput, se consuma o cantitate 20-30 g din alimentul respectiv in cadrul unei mese de lapte. In acelasi timp, aceeasi cantitate de lapte se reduce. Cantitatea de aliment creste progresiv, pana ce va inlocui complet masa de lapte.
  3. 5. Alimentele se administreaza cu lingurita – nu se prelungeste utilizarea biberonului.
  4. 6. Daca apar tulburari digestive (diaree, varsaturi), diversificarea se intrerupe. Aceasta se poate relua la cateva zile dupa ce digestia s-a normalizat.
  5. 7. Alimentul nou introdus trebuie sa aiba o valoare calorica mai mare decat cel anterior.
  6. 8. In alimentatia diversificata, numarul de mese pe zi se stabileste in functie de varsta, greutatea bebelusului, senzatia de foame si senzatia de satietate.
  7. 9. Pana la aparitia primilor dinti, alimentele trebuie pasate, iar ulterior, zdrobite.
  8. 10. Succesul alimentatiei diversificate se evalueaza urmarind curbele (graficelor) de crestere si dezvoltare.

 

Cand incep diversificarea?

 

In mod normal, diversificarea incepe in jurul varstei de 6 luni. Insa aceasta nu este o regula stricta. Diversificarea poate incepe mai devreme sau putin mai tarziu, in functie de cat de pregatit este bebelusul.

 

Semne care iti arata ca bebelusul este pregatit

  • - Sta singur in sezut si isi poate tine capul.
  • - Are miscari coordonate, poate urmari un aliment cu privirea, il poate apuca si duce la gura.
  • - Poate inghiti mancarea si nu o scuipa.

 

Astept sau nu pana la 6 luni (diversificarea la 4-5 luni versus la 6 luni)?

 

Daca sugarul este alimentat cu lapte matern sau formule de lapte, ritmul normal de crestere si dezvoltare a acestuia este asigurat. De aceea, se recomanda inceperea diversificarii dupa varsta de 6 luni.

 

In cazul in care sugarul este alimentat cu lapte de vaca sau lapte praf (conventional), aceste tipuri de lapte nu asigura ritmul normal de crestere si dezvoltare. Prin urmare, diversificarea alimentatiei trebuie sa inceapa dupa 4 luni sau 4 luni si jumatate (pe parcursul lunii a 5-a de viata).

 

Ce tip de diversificare aleg?

 

Exista mai multe metode prin care se poate efectua diversificarea bebelusului. In functie de caracteristicile fiecarei metode, iti poti forma o opinie si vei putea alege ce este mai potrivit pentru copilul tau. Medicul pediatru te poate ajuta in acest sens. 

 

Diversificarea clasică

 

Diversificarea clasica are la baza pasarea alimentelor, o trecere armonioasa de la semi-solid la solid si administrarea progresiva a alimentelor cu lingurita, dupa un plan bine stabilit. Este o metoda potrivita pentru a detine control asupra alimentatiei si pentru a observa mai bine toleranta digestiva a bebelusului.

 

Autodiversificarea (diversificarea naturala)

 

In cazul autodiversificarii, cunoscuta si sub denumirea de difersificare naturala, bebelusul se hraneste singur – apuca alimentul cu mana si il duce singur la gura. Acest tip de diversificare se bazeaza pe preferintele bebelusului, pe poftele acestuia si pe alimentele care ii starnesc curiozitatea. In acest caz, alimentele nu sunt pasate, ci sunt taiate in bucati mici sau sub forma de bastonase. Nu trebuie sa fie foarte moi, astfel incat copilul sa le poata apuca.

 

Autodiversificarea permite bebelusului sa experimenteze gusturi si texturi noi si ii ofera o oarecare independenta.

 

Atentie! Sugarul nu trebuie lasat nesupravegheat, deoarece exista riscul ca acesta sa se inece.

 

Diversificarea mixta

 

Diversificarea mixta combina diversificarea clasica si autodiversificarea. Cu alte cuvinte, copilul este lasat sa experimenteze singur si sa se obisnuiasca cu autoalimentarea, insa i se administreaza si mancare pasata, cu lingurita.

 

Cu ce incep diversificarea?

 

Diversificarea nu se initiaza cu orice aliment, deoarece organismul sugarului nu este pregatit pentru a tolera alimente greu de digerat.

 

Primele alimente

 

In cazul bebelusilor cu greutate normala, se administreaza initial supa/piure de legume sau piure de fructe (un singur aliment pasat/saptamana pentru a testa toleranta digestiva).

 

In cazul bebelusilor cu deficit de greutate, se initiaza diversificarea cu cerealele fara gluten (preparate industriale). Se utilizeaza varianta fara gluten, pentru a evita dezvoltarea unei intolerante sau alergii la gluten, fiind primul tip de aliment introdus. 

 

In cazul bebelusilor cu alergie alimentara, se incepe cu administrarea de orez pasat la 6 luni, iar ulterior cu legume portocalii (morcov, cartof).

 

Alimente interzise pana la un an

  • Capsuni, zmeura, fragi, kiwi – potential alergizante.
  • Albusul de ou – puternic alergizant
  • Branzeturi fermentate
  • Telina cruda
  • Nuci, seminte, alune, fructe cu samburi
  • Bomboane
  • Cartofi prajiti 
  • Floricele de porumb
  • Carne de oaie/vanat/carnati
  • Condimente 
  • Cereale cu zahar
  • Dulciuri 
  • Mazare, varza, fasole boabe (dupa 2 ani se pot administra)
  • Paine integrala/multicereale – cantitatea mare de fibre poate inhiba absorbtia calciului si fierului.

 

Diversificarea la bebelusi - introducerea alimentelor pe luni

 

4-6 luni

  1. 1. Piure de fructe (sau cereale fara gluten in cazul unui deficit de greutate) –se aleg in functie de sezon. Cele mai consumate sunt merele si perele, insa se recomanda consumul altui fruct in ficare zi (dupa testarea saptamanala a acestuia).
  2. 2. Piure/supa de legume (proaspete) – morcovi, cartofi, patrunjel, salata, spanac, dovlecei, rosii, ardei grasi si fasole verde.
  3. 3. 20-30 g carne mixata de vita sau pasare – se amesteca cu supa/piure-ul de legume.
  4. 4. Branza de vaca sau branza calcica – se amesteca cu supa/piure de legume sau cu orez pasat.
  5. 5. Galbenus de ou fiert (combinat cu supa sau cu piure de legume) – se administreaza de 2-3 ori pe saptamana. Initial, se introduce ¼ din galbenus, iar cantitatea se creste la fiecare 2 zile.
  6. 6. Ulei de masline/floarea-soarelui/susan/soia (dupa 5-6 luni) – 1 lingurita pe zi adaugata in piure de legume. Astfel, se administreaza acizi grasi nesaturati si se creste valoarea calorica a mesei.

 

6-8 luni

  1. 1. Cereale cu gluten – se recomanda administrarea cerealelor pentru sugari preparate industrial, deoarece sunt imbogatite cu fibre dietetice, minerale si vitamine. Aceste cereale se prepara instant (in lapte/apa) si se administreaza in combinatie cu piure de fructe/iaurt/branza de vaca. Totusi, se pot administra fainoase clasice (gris, faina de orez, biscuiti).
  2. 2. Ficat de pasare (in zilele in care nu se administreaza carne sau galbenus de ou)
  3. 3. Iaurt simplu (preparat in casa, din lapte de vaca)

 

8-10 luni

  1. 1. Paine alba
  2. 2. Paste fainoase sub forma de fidea (fierte in supa).
  3. 3. Smantana
  4. 4. Mamaliga

 

10-12 luni

  1. 1. Peste alb fiert
  2. 2. Carne tocata (sub forma de perisoare)

 

Bebe nu vrea sa manance - Ce fac?

 

Daca copilul nu accepta mancarea, acesta nu trebuie fortat sa manance. Continua sa administrezi doar lapte. Asteapta cateva zile, apoi incearca sa reinitiezi diversificarea!

 

Retete pentru bebelusi - simplu, rapid, gustos 

 

1. Piure de legume (dupa 4-6 luni)

 

Se curata si se spala 100-150 de grame legume (un tip de legume sau amestec, in functie de etapa diversificarii), se taie in bucati mici si se fierb la foc mic intr-o cantitate mica de apa. Dupa fierbere, acestea se paseaza. Se adauga 10-15 mL de lapte de vaca si jumatate de lingurita de unt/o lingurita ulei vegetal.

 

2. Lapte cu gris (dupa 6 luni)

 

Se pune pe foc 100 ml lapte de vaca integral. Atunci cand incepe se fiarba, se adauga in ploaie o lingurita de gris (5 grame) si se lasa sa fiarba 10-15 minute, la foc mic. In timpul fierberii, se completeaza cu apa pana la 100 ml, cantitatea de lichid evaporata.

 

3. Iaurt (dupa 6-7 luni)

 

Se fierbe un litru de lapte de vaca pentru 10-15 minute, apoi se lasa la racit pana la 35-50 de grade Celsius. Se adauga doua linguri de iaurt nepasteurizat sau o lingura de smantana. Se amesteca, se acopera cu un tifon si se lasa la temperatura camerei sau intr-un loc calduros. Dupa cateva ore (daca s-a inchegat suficient) se poate pastra in frigider. 

 

Asadar, diversificarea alimentatiei bebelusilor este un proces complex care trebuie coordonat cu atentie, astfel incat copilul sa se dezvolte corespunzator. 

 

 

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/copil-m%C4%83n%C3%A2nc%C4%83-premiere-alimente-2423896/

 

Tinand cont ca alimentatia copiilor trebuie sa fie variata, puteti completa meniul vostru zilnic si cu retete din cartea de mai jos, care vor ajuta la intarirea imunitatii si suplimenta necesarul de nutrienti atat de valorosi pentru copilasi.

https://www.obio.ro/carti/diversificarea-raw-si-vegana.html

 

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon