Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Cu ce se scot petele de pe haine albe: Sfaturi si produse recomandate

Nu lasati petele e sa va determine sa aruncati hainele albe. In acest articol va prezentam sfaturi, solutii de indepartare a diferitelor tipuri de pete, cat si produse de calitate recomandate.

Tipuri de pete

Pete de sange

Petele de sange sunt unul dintre cele mai frecvente tipuri de pete pe haine. Va puteti confrunta cu pete de sange de la leziuni minore sau daca preparati alimente crude, cum ar fi peste, pui, carne de vita sau carne de porc. Acest tip de pata este clasificat ca o pata proteica.

Rezolvare: Hainele patate de sange se spala folosind apa rece si sapun. Apoi se clatesc si se  inmoaie pata intr-o cantitate mica de apa oxigenata cu putin amoniac.

Pete de iarba

Daca va place sa petreceti o zi in gradina sau daca aveti un copil care iubeste sa se joace in aer liber, va trebui in cele din urma sa va ocupati de petele de iarba. Aceasta pata este clasificata in categoria petelor de coloranti. Petele de iarba sunt greu de indepartat din cauza carotenoidelor, clorofilei si xantofilei, care determina petele sa intre in fibrele hainelor, in special a celor de bumbac.

Rezolvare: Pregatiti un amestec format din doua parti apa si o parte de otet. Folosind o periuta de dinti, frecati amestecul pe pata de iarba, apoi clatiti.

Pete de grasime sau ulei

S-ar putea sa fi avut de-a face cu pete de grasime pe haine. Petele de grasime pot fi dificil de scos de pe haine.

Rezolvare: Pregatiti sapun lichid incolor, apa rece, otet si o periuta de dinti. Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa puneti sapun lichid deasupra petei. Dupa aceea, inmuiati haina in apa rece si folositi periuta de dinti pentru a scapa de petele de grasime. Clatiti apoi apoi haina cu otet alb.

Pete de cafea

Cafeaua rece sau calda, cine sa nu fi varsat cafea pe haine accidental? Petele de cafea sunt clasificate in categoria pete de tanin, precum cele de vin.

Rezolvare: Primul lucru pe care ar trebui sa-l faceti este sa tamponati pata folosind un prosop de hartie pentru a elimina excesul de lichid de cafea. Dupa aceea, puneti haina sub un jet de apa rece apoi utilizati un detergent lichid de rufe si frecati direct pe pata. Daca acest truc nu indeparteaza pata de cafea, puteti incerca sa faceti o solutie de parti egale apa, detergent pudra si otet. Amestecul ar trebui sa arate ca o pasta. Dupa ce aveti consistenta potrivita, acoperiti pata cu pasta, pastrati o perioada pata acoperita si apoi clatiti.

Pete de ciocolata

Aceste pete apar destul de frecvent pe hainele copiilor. Acestea sunt clasificate in categoria pete combinate.

Rezolvare: Amestecati detergentul sub forma de pulbere cu putina apa pana cand se formeaza o pasta. Frecati bine pasta pe petele de ciocolata. Lasati sa stea timp de cinci pana la zece minute. Dupa aceea, clatiti cu apa. Daca acest lucru nu functioneaza, puteti opta pentru un produs de curatare a enzimelor.

Pete de rugina

Cand stati pe un scaun metalic sau un leagan, rugina poate pata hainele. Petele de rugina sunt foarte dificile, unele fiind imposibil de indepartat.

Rezolvare: Pentru a le indeparta veti avea nevoie de otet alb sau suc de lamaie si un prosop curat. Primul pas este sa aplicati otetul alb sau sucul de lamaie direct pe pata de rugina. Dupa aceea, utilizati prosopul curat pentru a sterge excesul. Lasati-o sa se usuce la soare si apoi spalati haina.

Cum se scot petele de pe haine albe?

Urmati sfaturile prezentate de noi despre modul in care puteti indeparta petele de pe hainele albe. 

Atentie! Poate fi necesar sa incercati mai multe metode pentru a elimina cu succes o pata. Amintiti-va ca este important sa actionati rapid, inainte de pata sa se usuce. 

Nu uitati sa verificati intotdeauna eticheta de spalare a articolului de imbracaminte inainte de a incerca sa-l curatati.

Pentru a indeparta petele de pe hainele albe veti avea nevoie de:

  • masina de spalat,
  • carpa curata,
  • detergent pentru rufe,
  • otet alb,
  • sare,
  • apa rece,
  • amoniac.

Detergent pentru rufe

Adaugati detergent de rufe direct pe pata. Detergentii de rufe pot fi folositi pentru a scapa de pete precum ketchup, gem si iarba. Puneti o cantitate mica de detergent lichid de rufe pe zona patata si lasati-o timp de cinci minute. Clatiti haina cu un jet de apa rece. Spalati haina-n masina de spalat pe un ciclu normal.

Otet alb

Otetul alb este un produs comun care se gaseste in bucataria oricaruia dintre noi. Puteti sa-l utilizati pentru a elimina pete galbene din camasi albe, sau pete de sange de pe haine albe. Se toarna otet alb direct pe pata. Pentru o pata de transpiratie sau pentru semne de deodorant se toarna un pic de otet alb direct pe pata. Frecati usor otetul alb pe pata pentru a va asigura ca este in intregime acoperit. Se spala pe un ciclu normal de spalare

Sare

Sarea s-ar putea sa nu fie prima alegere atunci cand incercati sa scoateti o pata dintr-o camasa alba, dar poate fi surprinzator de eficienta. Lasati imbracamintea in apa sarata rece la inmuiat timp de 3-4 ore. Frecati pata cu detergent de rufe. Aplicati detergent lichid de rufe direct pe pata si frecati cu degetele pentru a inmuia pata. Cu detergentul de rufe direct pe pata, puneti haina-n masina de spalat la un ciclu normal de spalare.

Amoniac

Frecati petele de transpiratie, petele de sange sau chiar de urina pe hainele albe, prin tamponarea zonei cu o solutie de jumatate de capac de amoniac si apa inainte de spalare.

Iata cateva lucruri pe care ar trebui sa evitati sa le faceti in cazul in care doriti sa scoateti petele de pe hainele albe:

  • Nu inalbiti petele galbene. Evitati inalbitorul clorurat deoarece acesta poate intuneca de fapt, pata.
  • Nu folosi o carpa sau un prosop de culoare inchisa pentru a freca pata.
  • Daca nu stiti cu ce fel de pata aveti de-a face, evitati folosirea apei calde.
  • Nu calcati un articol de imbracaminte patat, deoarece caldura provoaca intarirea si evidentierea petelor. In schimb, alegeti sa uscati imbracamintea la lumina naturala a soarelui.

Cu ce se scot petele de pe haine albe: Produse recomandate

Sapun solid bio pentru scos pete 100 gr Sodasan

https://www.obio.ro/detergenti-pentru-spalat-rufe-bio/sapun-solid-bio-pentru-scos-pete-100-gr-sodasan.html

Descriere produs: Agent foarte eficient impotriva petelor cauzate de fructe, sange, cerneala, pasta de pix. Se aplica in cantitati mici pe pete sau pe hainele foarte murdare, inainte de spalare.

Sapun solid ecologic pt. scos pete 100g Sonett

https://www.obio.ro/detergenti-pentru-spalat-rufe-bio/sapun-solid-ecologic-pt-scos-pete-100g-sonett.html

Descriere produs: Sapun eficient pentru indepartarea petelor si potrivit pentru fibre naturale si sintetice. Produs eficient pentru pete cauzate de grasimi, fructe, iarba, cerneala, etc.

Spray pentru pete bio cu ulei de portocale 50ml Planet pure

https://www.obio.ro/detergenti-pentru-spalat-rufe-bio/spray-pentru-pete-bio-cu-ulei-de-portocale-50ml-planet-pure.html

Descriere produs: Spray pentru scoaterea petelor de pe haine, tapiterie auto, si alte suprafete. Produsul este recomandat pentru pete lasate de: vin, fructe, gemuri, sange, grasime, lipici, etc.

Detergent hipoalergen pentru indepartat pete, bio, 550g - Biopuro

https://www.obio.ro/detergenti-pentru-spalat-rufe-bio/detergent-hipoalergen-pentru-indepartat-pete-bio-550g-biopuro.html

Descriere produs: Detergentul pentru scos pete Biopuro elimina pete cauzate de sosul de rosii, vin, iarba, ciocolata, machiaj, transpiratie. Excelent ca si pre-tratament pentru lenjerie. Produsul curata si elimina mirosurile, fiind ideal pentru hainele sportivilor. Se poate folosi inclusiv cu apa rece. 

Sapun lichid ecologic pt. scos pete 300ml Sonett

https://www.obio.ro/detergenti-pentru-spalat-rufe-bio/sapun-lichid-ecologic-pt-scos-pete-300ml-sonett.html

Descriere produs:  Sapun eficient pentru indepartarea petelor, potrivit pentru fibre naturale si sintetice. Sapunul este eficient pentru pete cauzate de grasimi, fructe, iarba, cerneala, etc.

Complex inalbitor si pentru scos pete, ecologic, 450g, Sonett

https://www.obio.ro/detergenti-pentru-spalat-rufe-bio/complex-inalbitor-si-pt-scos-pete-ecologic-450g-sonett.html

Descriere produs: Folositi acest produs pentru inalbirea rufelor, pentru scoaterea petelor din rufele albe, pentru improspatarea rufelor albe care au capatat nuante galbui sau gri. Produsul scoate pete cauzate de vin, fructe, cafea, ceai, iarba verde, previne ingalbenirea hainelor albe.

Concluzie

Petele de pe hainele albe pot fi indepartate cu ajutorul unor ingrediente la indemana oricui, prin intermediul unor produse de curatare bio și zero waste. Nu uitati sa pastrati si un miros placut al hainelor si al camerelor cu ajutorul odorizantelor naturale.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda