Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Cardamom: Aroma exotica cu beneficii extraordinare pentru sanatate

Daca ar fi sa facem un top al celor mai populare si sanatoase tipuri de condimente, cu siguranta cardamomul s-ar numara printre acestea. Acest condiment cu aroma exotica intensa a castigat din ce in ce mai multa popularitate, atat din punct de vedere al aromelor oferite diveritelor preparate, dar si datorita numeroaselor sale beneficii pentru sanatate. 

Daca inca nu te-ai bucurat pana acum de acest condiment, a venit momentul sa faci o calatorie captivanta alaturi de noi, de la orginile cardamomului si pana la utilizarile sale contemporane in gastronomie si medicina. Descopera cum compozitia chimica a cardamomului influenteaza pozitiv diferite aspecte ale sanatatii, dar si alte informatii valoroase cu privire la aceasta mirodenie! 

Ce este cardamomul? 

Cunoscut si sub denumirea stiintifica de Elettaria cardamomum, cardamomul este o planta perena originara din sudul Indiei si Sri Lanka si care este in prezent cultivata in mai multa tari din intreaga lume. Cardamomul are flori albe si face parte din familia Zingiberaceae, care include si ghimbirul. 

Originar din India, cardamomul cunoaste o istorie de mii de ani in jurul globului. De pilda, in Egiptul antic, semintele de cardamom serveau ca o forma timpurie de pasta de dinti si apa de gura. De asemenea, acest condiment si-a croit drum si spre marile civilizatii ale Greciei si Romei antice, unde era folosit ca ingredient principal in parfumuri [1]. 

In prezent, cardamomul este cultivat in principal in India, Sri Lanka, Nepal si Guatemala. Desi popularitatea sa este in crestere la nivel mondial, acest condiment este adesea folosit in Orientul Mijlociu, ca adaos la produse de patiserie, carne si ceai. 

Valorile nutritionale ale cardamomului 

Cardamomul este o planta aromatica cu o compozitie chimica bogata si diversa. Acest condiment ofera o oportunitate excelenta de a adauga aroma alimentelor si bauturilor, limitand in acelasi timp aportul caloric si grasimile. 

Cardamomul este o sursa excelenta de:

  • vitamina C; 
  • riboflavina (vitamina B2); 
  • niacina;
  • magneziu; 
  • potasiu [1]. 

De asemenea, o lingurita de cardamom macinat contine: 

  • 6 calorii; 
  • mai putin de 1 gram de proteine; 
  • mai putin de 1 gram de grasimi; 
  • 1 gram de carbohidrati; 
  • 1 gram de fibre [1]. 

Utilizari ale cardamomului 

Cardamomul are numeroase utilizari, atat in ceea ce priveste gastronomia, cat si medicina traditionala. Descopera in continuare principalele utilizari ale acestui condiment cu aroma exotica! 

Cardamomul in gastronomie 

Cardamomul are o istorie bogata in traditiile culinare din diverse culturi si regiuni. In bucataria indiana, cardamomul este folosit in mod frecvent in curry-uri si bauturi calde, precum ceaiul Chai. In bucataria orientala, cardamomul este utilizat in deserturi si prajituri. De asemenea, in bucataria nordica, cardamomul este un ingredient esential in prepararea painii si a dulciurilor traditionale. Metodele traditionale de preparare a cardamomului includ macinarea semintelor si utilizarea lor ca ingredient in diverse feluri de mancare si bauturi.

Cardamomul are capacitatea de a se combina cu alte arome si condimente, imbogatind astfel experienta culinara. Recomandarile pentru combinatii de arome includ si alte condimente precum scortisoara, cuisoarele, ghimbirul si vanilia. Aceste combinatii pot fi utilizate pentru a adauga un gust unic si savuros in preparatele culinare.

Cardamomul in medicina traditionala 

Utilizarea cardamomului in medicina traditionala si alternativa a fost documentata de-a lungul secolelor si este inca practicata in prezent. Una dintre cele mai vechi scoli de medicina care a utilizat cardamomul este medicina ayurvedica. Aceasta forma de medicina traditionala indiana a atribuit cardamomului proprietati de tratare a problemelor digestive, imbunatatire a circulatiei sanguine si combatere a infectiilor. De exemplu, conform unui studiu publicat in jurnalul "Journal of Ayurveda and Integrative Medicine", cardamomul a fost folosit cu succes in tratarea indigestiei si a flatulentei [2]. 

Acest condiment poate fi utilizat si sub forma de uleiuri esentiale pentru uz cosmetic si aromaterapie, sub forma uleiului esential de cardamom, dar si forma de pudra, ca ingredient de baza al super alimentelor

Cardamom: beneficii pentru sanatate 

Se crede ca semintele, uleiurile si extractul de cardamom au proprietati medicinale impresionante si au fost folosite de secole in medicina traditionala. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale cardamomului, sustinute de stiinta! 

Cardamomul poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale 

Cardamomul poate avea beneficii in cazul persoanelor care se confrunta cu hipertensiune arteriala. Intr-un studiu [3], cercetatorii au dat trei grame de pudra de cardamom pe zi la 20 de adulti diagnosticati cu hipertensiune arteriala, iar dupa 12 saptamani, nivelul tensiunii arteriale a scazut semnificativ pana la nivelul normal. Rezultatele promitatoare ale acestui studiu sunt legate de nivelurile de antixodanti din cardamom. 

Mai mult, cercetatorii banuiesc ca acest condiment poate scadea tensiunea arteriala si datorita proprietatilor sale diuretice. S-a demonstrat ca extractul de cardamom creste urinarea si scade tensiunea arteriala la sobolani [3]. 

Cardamomul poate contine compusi care lupta impotriva cancerului 

Se spune ca acest condiment contine compusi ce pot ajuta la combaterea celulelor canceroase. Studiile de laborator au aratat ca pudra de cardamom poate creste activitatea anumitor enzime care ajuta la combaterea cancerului [3]. Cardamomul poate spori, de asemenea, capacitatea celulelor ucigase naturale de a ataca tumorile. Chiar daca aceste rezultate sunt promitatoare, studiile au fost efectuate doar pe soareci si in vitro. 

Cardamomul poate proteja de bolile cronice datorita efectelor antiinflamatorii 

Cardamomul este bogat in compusi care pot lupta impotriva inflamatiilor. Inflamatia apare atunci cand corpul uman este expus la substante straine. In timp ce inflamatia acuta este necesara si benefica, inflamatia pe termen lung poate duce la boli cronice. Antioxidantii, gasiti din abundenta in caramom, protejeaza celulele de deteriorare si stopeaza aparitia inflamatiilor [3].

Desi nu exista atat de multe studii cu privire la efectele antiinflamatorii ale acestui condiment, cercetarile arata ca suplimentele alimentare cu cardamom pot creste statutul antioxidant cu pana la 90% [3]. 

Cardamomul poate ajuta cu problemele digestive, inclusiv ulcerul 

Cardamomul a fost folosit vreme de mii de ani pentru a ajuta digestia. Acesta este adesea amestecat cu alte condimente medicinale pentru a ameliora dinsconfortul, greata sau varsaturile. Cercetarile au aratat ca acest condiment are proprietatea de a ameliora problemele stomacale, de a vindeca ulcerele si de a proteja impotriva Helicobacter pylori, o bacterie legata de dezvoltarea majoritatii problemelor de ulcer gastric [3]. Sunt necesare, insa, mai multe studii pentru a afla daca acest condiment ar avea acelasi efect impotriva ulcerului la oameni. 

Cardamomul poate trata respiratia urat mirositoare si poate preveni cariile

Utilizarea cardamomului pentru a trata respiratia urat mirositoare si a imbunatati sanatatea orala este un remediu stravechi. Mestecarea semintelor de cardamom poate modifica nivelul pH-ului gurii si poate ajuta corpul sa produca mai multa saliva [1]. Acest lucru te poate ajuta sa-ti mentii gura umezita si sa te protejezi impotriva problemelor de sanatate dentara, cum sunt cariile. In orice caz, cardamomul seveste ca un odorizant eficient pentru respiratie. 

Cardamomul poate avea beneficii privind scaderea nivelului de zahar din sange

Atunci cand este consumat sub forma de pulbere, cardamomul poate scadea glicemia [3]. Cu toate acestea, pulberea poate sa nu aiba aceleasi efecte in cazul oamenilor cu diabet de tip 2. Pentru a intelege mai bine efectul cardamomului asupra zaharului din sange la oameni sunt necesare mai multe studii. 

Cardamomul poate avea efecte antibacteriene si poate trata infectiile 

Cardamomul are, de asemenea, efecte antibacteriene si poate trata infectiile [3]. Studiile arata ca extractele de caramom si uleiuri esentiale au compusi care lupta cu mai multe tulpini comune de bacterii. Cercetari suplimentare in eprubeta au descoperit ca uleiurile esentiale si extractele de cardamom au fost mai eficiente decat medicamentele standard impotriva E.coli si a stafilococului, bacterii care pot provoca toxiinfectii alimentare [3]. 

Cardamomul, cu aroma sa exotica si beneficiile sale extraordinare pentru sanatate, este intr-adevar un condiment cu o valoare inestimabila. De la utilizarea sa in gastronomie, la proprietatile sale medicinale, acest condiment ofera o gama larga de avantaje pentru sanatate, incluzand imbunatatirea sistemelor digestive, respiratorii si cardiovasculare. Este important sa tii cont ca acest articol are caracter informativ si nu inlocuieste sfaturile unui medic specialist, inainte de a incerca sa introduci cardamomul in dieta ta. 

Referinte:

[1] “Cardamom: Is It Good for You? Pros and Cons, Nutrition Information, and More.” WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-cardamom. 

Reviewed 23 Mar. 2023. Accessed 3 Jul. 2023. 

[2] “Cardamom: Ayurveda’s Tridoshic Digestive Spice.” Cardamom: Ayurvedic Benefits &Uses | Maharishi AyurVeda, mapi.com/blogs/articles/cardamom. 

Accessed 3 Jul. 2023. 

[3] Streit, Lizzie. “10 Health Benefits of Cardamom, Backed by Science.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/cardamom-benefits. 

Published 8 Aug. 2018. Accessed 3 Jul. 2023. 

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda