Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Cafeaua verde: Ce este si care sunt beneficiile uimitoare pentru sanatate si bunastare

Cafeaua verde este din ce in ce mai populara in domeniul sanatatii si wellness-ului. Ca atare, este posibil sa fi auzit pana acum vorbindu-se despre continutul sau bogat de compusi care promoveaza sanatatea si bunastarea. Daca esti un iubitor al cafelei, in general si doresti sa descoperi cele mai interesante informatii despre cafeaua verde si beneficiile acesteia, te invitam sa parcurgi articolul urmator. 

Acest articol te va ghida prin toate curiozitatile pe care trebuie sa le cunosti despre cafeaua verde, de la modul in care este aceasta obtinuta si pana la utilizarile sale in alimentatie si industria cosmetica. Iata de ce cafeaua verde a devenit atat de populara si care sunt beneficiile sale uimitoare pentru organism, dar si contraindicatiile privind consumul de cafea verde!

Ce este cafeaua verde? 

Bobele de cafea verzi sunt pur si simplu boabe de cafea obisnuite, care nu au fost prajite si care raman in stare cruda. Asadar, cafeaua verde reprezinta boabele de cafea neprajite. Acestea sunt de culoare verde deoarece nu au trecut prin procesul de prajire care confera cafelei boabele maro pe care le cunoastem. Prin urmare, cafeaua verde pastreaza mai multe dintre proprietatile sale nutritive si compusii activi in comparatie cu cafeaua prajita. Astfel, consumul de cafea verde poate oferi mai multe beneficii pentru sanatate decat consumul de cafea prajita. 

Extractul de boabe verzi de cafea este popular ca si supliment alimentar, insa cafeaua verde poate fi achizitionata si sub forma de boabe intregi si folosita pentru prepararea unei bauturi fierbinti, la fel ca si cafeaua prajita [1]. Se spune ca aceasta bautura are mai mult gust de ceai de plante decat de cafea, ceea ce o transforma intr-unul dintre cei mai buni inlocuitori de cafea traditionala.

Procesul de obtinere a cafelei verzi implica recoltarea manuala a boabelor de cafea. Acestea sunt apoi despicate pentru a se extrage semintele. Semintele sunt lasate sa se usuce la soare timp de doua pana la trei saptamani. Dupa uscare, boabele de cafea sunt sortate, ambalate si expediate catre diferite piete din intreaga lume.

Cum se prepara cafeaua verde? 

Pentru a putea fi consumata, cafeaua verde se prepara in mod diferit fata de cafeaua clasica. Cu alte cuvinte, cafeaua verde nu se fierbe si nu se da in clocot. Aceasta bautura se infuzeaza cu apa incalzita pentru 4-5 minute, asemanator modului in care se prepara ceaiurile. La o cana de 200 de mililitri vor fi suficiente doua sau trei lingurite de pudra de cafea verde sau boabe de cafea verde macinate. 

Este indicat ca aceasta bautura sa fie consumata de indata sau in maxim 10 minute de la preparare, pentru a nu se pierde astfel din proprietatile sale antioxidante. De asemenea, este indicat consumul zilnic de cafea verde, in prima parte a zilei, fara a se adauga zahar sau miere pentru indulcirea bauturii. 

Proprietatile cafelei verzi 

Asa cum probabil este de la sine inteles, procesul de prajire al cafelei modifica gustul, aroma, culoarea si concentratia nutrientilor boabelor de cafea. Spre deosebire de cafeaua obisnuita, bobele de cafea verde nu sunt prajite si raman complet crude, astfel incat prezinta un volum urias de antioxidanti si alti compusi activi farmacologici. Cercetatorii cred ca acizii clorogenici si cofeina sunt compusi responsabili pentru multe dintre beneficiile pentru sanatate pe care oamenii le asociaza cu boabele de cafea verde [2]. 

Acizii clorogenici au o multime de posibile efecte benefice asupra sanatatii, inclusiv: 

  • antioxidant;
  • antiinflamator; 
  • antihipertensiv [2]. 

Cafeaua verde: beneficii pentru sanatate si bunastare

Cafeaua verde este recunoscuta pentru continutul sau bogat in antioxidanti, care aduc numeroase beneficii pentru sanatatea organismului. Antioxidantii sunt compusi care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, molecule instabile care pot provoca daune la nivel celular si sunt asociate cu aparitia afectiunilor cronice, cum ar fi cancerul si bolile de inima. Iata ce beneficii aduce cafeaua verde sanatatii si bunastarii!

Cafeaua verde poate sustine scaderea in greutate 

Boabele de cafea verde sunt un supliment apreciat pentru potentialul sau de a stimula pierderea in greutate. Este bine cunoscut faptul ca un consum regulat de cafea verde declanseaza metabolismul, arde grasimile si mentine o greutate sanatoasa. Dovezile arata ca prezenta acidului clorogenic ajuta organismul sa arda glucoza si grasimile, scazand absorbtia carbohidratilor si prevenind cresterea glicemiei [3]. Cu toate acestea, sunt necesare studii mai amanuntite pentru dovezi definitive ale acestui efect al cafelei verzi. 

Cafeaua verde poate ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange 

Se crede despre acizii clorogeni din boabele de cafea verde ca ar putea stabiliza nivelul zaharului din sange si creste sensibilitatea la insulina [4]. De asemenea, boabele verzi de cafea reduc remarcabil inflamatiile si acumularea de grasime, ceea ce ajuta la imbunatatirea nivelului de zahar din sange si la scaderea riscului de a dezvolta diabet de tip 2. Stilul de viata sanatos, exercitiile regulare si bauturile precum cafeaua verde pot echilibra intr-o mare masura nivelul zaharului din sange. 

Cafeaua verde poate controla tensiunea arteriala 

Extractul de cafea verde poate influenta in mod pozitiv vasele de sange, ceea ce are implicatii semnificative pentru sanatatea inimii. O analiza din 2019 [2] a aratat ca administrarea a mai mult de 400 mg de extract de cafea verde timp de 4 saptamani a redus semnificativ atat tensiunea arteriala sistolica, cat si cea distolica la persoanele cu hipertensiune arteriala. 

Cafeaua verde are proprietati antioxidante si antiinflamatorii 

Sursele demonstreaza ca boabele de cafea verde au proprietati antioxidante si antiinflamatorii. Inflamatia cronica poate deteriora celulele si este un factor cheie in multe afectiuni de sanatate, inclusiv cancer, diabet, artrita sau boli autoimune. Din acest motiv, consumul de alimente care contin antioxidanti, ca parte a unei alimentatii sanatoase, poate avea beneficii semnificative pentru sanatate [2]. 

Cafeaua verde poate imbunatati starea de spirit 

Fiind bogata in antioxidanti, cafeaua verde este o bautura regeneranta, care imbunatateste performanta psihomotorie si cognitiva, prevenind boala Alzheimer [4]. Continutul de cofeina creste eliberarea de dopamina, mesagerul creierului despre care se crede ca imbunatateste starea de spirit, atentia, vigilenta si functia creierului. In plus, cafeaua verde ajuta la reglarea tensiunii arteriale si imbunatatirea performantei atletice si rezistentei. 

Utilizarile cafelei verzi

Cafeaua verde are multiple utilizari in alimentatie si industria cosmetica. Aceasta poate fi consumata sub forma de bautura, similara cu cea clasica, dar cu un gust mai crud si o aroma diferita. De asemenea, cafeaua verde poate fi folosita in prepararea unor deserturi sau in retete culinare exotice, pentru a adauga o nota distincta si pentru a beneficia de proprietatile sale.

In industria cosmetica, extractul de cafea verde este utilizat pentru proprietatile sale antioxidante si anti-imbatranire [4]. Acesta este adaugat in produsele cosmetice pentru a combate radicalii liberi si a proteja pielea impotriva daunelor oxidative. De asemenea, extractul de cafea verde poate ajuta la reducerea inflamatiei si a rosetii pielii, precum si la imbunatatirea elasticitatii si fermitatii pielii. 

Contraidincatii ale consumului de cafea verde 

Desi este considerata in general sigura, cafeaua verde poate avea unele efecte secundare. Cofeina din cafeaua verde, la fel ca si cofeina din cafeaua clasica, poate provoca simptome care includ: 

  • dureri de cap; 
  • stomac deranjat; 
  • anxietate [3]. 

Din cauza cofeinei din compozitia sa, dozele extrem de mari de cafea verde pot prezenta riscuri, cu atat mai mult in cazul persoanelor care sufera de afectiuni precum: 

  • glaucom; 
  • diabet;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • sindromul colonului iritabil;
  • osteoporoza;
  • tulburari de sangerare [3]. 

Discuta cu medicul daca prezinti orice afectiuni medicale inainte de a utiliza suplimente cu cafea verde sau boabe de cafea verde. De asemenea, avand in vedere lipsa de dovezi cu privire la siguranta acesteia, medicii nu recomanda consumul de cafea verde copiilor sau femeilor insarcinate sau care alapteaza. 

Totodata, trebuie sa stii ca boabele de cafea verde interactioneaza cu multe medicamente, asa ca este necesara o vizita la medic inainte de a consuma cafea verde, cu atat mai mult daca urmezi tratament medicamentos pentru: 

  • probleme cu inima; 
  • oase slabite; 
  • boli pulmonare; 
  • menopauza;
  • depresie; 
  • schizofrenie [3]. 

Cafeaua verde reprezinta o alternativa sanatoasa la cafeaua prajita, avand numeroase beneficii pentru sanatate si bunastare. De la efectele antioxidante, la sprijinul in pierderea in greutate si imbunatatirea metabolismului, consumul de cafea verde poate aduce un plus de energie si vitalitate. Cu toate acestea, nu trebuie ignorate contraindicatiile si eventualele reactii adverse. Tine cont ca informatiile prezentate in acest articol au caracter informativ si nu tin loc de o vizita la medic.

Referinte:

[1] Hill, Ansley. “Green Coffee: Benefits, Weight Loss, and Side Effects.” Healthline, Healthline Media, 18 Sept. 2019, www.healthline.com/nutrition/green-coffee. 

Published 18 Sep. 2019. Accessed 3 Jul. 2023.

[2] “Does Green Coffee Bean Extract Work? A Detailed Review.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/318611. 

Updated 17 May 2023. Accessed 3 Jul. 2023.

[3] “Green Coffee: Uses and Risks.” WebMD, www.webmd.com/vitamins-and-supplements/green-coffee-uses-and-risks. 

Reviewed 30 Sep. 2021. Accessed 3 Jul. 2023.

[4] “Green Coffee: 7 Superb Health Benefits of Having This Energising Beverage.” Netmeds, www.netmeds.com/health-library/post/green-coffee-7-superb-health-benefits-of-having-this-energising-beverage. 

Published 14 Jun. 2021. Accessed 3 Jul. 2023.

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda