Vitamina D: beneficii si carente la adulti si copii
In continuare vom discuta despre cum se manifesta carentele de vitamina D la adulti si copiii, despre cum pot fi remediate, dar si despre beneficiile acesteia in dieta celor mici.
Cuprins
Beneficii si carente la adulti
Beneficii si carente la adulti
Complexul de vitamine are un rol vital in mentinerea unei stari generale de sanatate. Din lista vitaminelor necesare pentru bunastarea organismului se distinge vitamina D, indispensabila in procesul de absorbtie al calciului si fosforului. Aceasta este esentiala pentru prevenirea anumitor boli, cum ar fi osteoporaza si, avand in vedere multitudinea de beneficii pe care le vitamina D le ofera, lipsa sa provoaca dezechilibre care afecteaza, pe mai multe directii, sanatatea.
Cum depistezi carentele de vitamina D
Exista mai multe simptome care reprezinta un semnal de alarma in ceea ce priveste faptul ca organismul tau ar putea avea nevoie de mai multa vitamina D. Iata care sunt semnele carentelor de vitamina D:
1. Slabiciune musculara si osoasa
Vitamina D este cea responsabila de fixarea calciului in oase, motiv pentru care aceasta ar trebui inclusa in dieta zilnica. Atunci cand se inregistreaza o carenta de vitamina D in organism vei resimti o stare de slabiciune fizica, observand o rezistenta fizica extrem de scazuta si o lipsa de energie evidenta.
2. Stare de anxietate
Apare in special in cazul femeilor, studiile au demonstrat ca lipsa vitaminei D conduce la aparitia starilor de anxietate si de tristete. Conform medicilor, vitamina D are un efect major asupra centrilor nervosi, responsabili de starea de buna dispozitie.
3. Hipertensiune
Hipertenesiunea este o alta problema ce poate avea drept cauza deficitului de vitamina D. Potrivit unui studiu efect recent, marirea dozei de vitamina D cu 10% au micsorat cu pana la 9% riscul de manifestare a hipertensiunii.
4. Sensibilitate crescuta la durere
Durerile cronice pot aparea ca o consecinta a unui dezechilibru de vitamina D. Mai mult decat atat, oamenii de stiinta au observat ca 6 din 10 pacienti au fost vindecati de senzatia de durere cronica prin administrarea suplimentelor ce contineau vitamina D.
5. Oboseala acuta
Daca te simti foarte obosit, iar lipsa somnului nu este o problema, atunci cel mai probabil ca te confrunti cu un deficit de vitamina D. Starea de somnolenta resimtita constant este un semnal de alarma care te atentioneaza asupra faptului ca ar trebui sa maresti doza zilnica de vitamina D.
6. Luatul in greutate
Atunci cand kilogramele se tot aduna, nejustificat, nu ar fi rau sa consulti un medic. Cauza ar putea fi lipsa unui nivel optim de vitamina D in corpul tau, deci, cel mai probabil, solutia ramane administrarea unui supliment din aceasta substanta vitala pentru sanatatea ta.
Remedierea carentelor de vitamina D
Lipsa vitaminei D este o problema de sanatate care, identificata la timp, poate fi solutionata destul de simplu. De regula, tratamentul ideal pentru a restabili echilibrul normat de vitamina D din organism consta in marirea dozei zilnice administrate. Acest lucru poate fi realizat pe de-o parte, prin intermediul pilulelor speciale din farmacii, dar pe de alta parte, o alternativa ceva mai sanatoasa ar fi aceea de a consuma cat mai multe alimente si produse bio care contin vitamina D, cum ar fi ouale, branza, uleiul de peste, carnea de porc etc.
Beneficii si carente la copii
Vitaminele reprezinta componentele esentiale ale unei diete sanatoase, deopotriva pentru adulti, dar mai ales pentru copii. Una dintre cele mai importante tipuri de vitamine care ofera o serie de beneficii pentru copii este vitamina D, care asigura sanatatea prichindeilor inca din etapa fetala. De aceea, parintii trebuie sa se preocupe de integrarea in alimentatia copiilor a alimentelor si suplimentelor de vitamina D, in dozele recomandate de catre medici.
Beneficiile vitaminei pentru sanatatea copiilor
1. Vitamina D are un rol crucial pentru absorbtia calciului si a fosforului in organism
Prin rolul pe care il are, aceasta contribuie la consolidarea sistemului osos. Aproximativ 90% din procesul de dezvoltare a oaselor se desfasoara in intervalul de varsta 10-20 de ani, asa ca, mai ales in aceasta perioada, e important sa asiguram un aport adecvat din aceasta vitamina.
2. Vitamina D stimuleaza absorbia de calciu si alte minerale
Acest lucru semnifica ca este o componenta de baza in pastrarea unei danturi sanatoase si puternice.
3. Vitamina D pastraza sanatatea sistemului osos
Exista doua subtipuri ale vitaminei D - Vitamina D2 si vitaminaD3. D2 este recunoscuta si sub denumirea de ergocalciferol si poate fi extrasa, in general, din plante. D3 se mai numeste si colecalciferol si este produsa, in mod normal, in corpul uman, atunci cand ne expunem razelor de soare. Atat vitamina D2 cat si vitamina D3 sunt esentiale pentru ca sistemul osos, in special in cazul copiilor. Totodata, acestea ajuta la imbunatatirea metabolismului.
4. Vitamina D previne aparitia rahitismului la copii
Rahitismul care este o boala ce afecteaza starea sistemului osos si care duce la fracturi si deformarea oaselor. Printre manifestarile acestei boli se numara arcuirea picioarelor, umflarea genunchilor si, in general, se caracterizeaza prin fragilitatea excesiva a oaselor.
5. Vitamina D din corp ajuta la mentinerea unei activitati cerebrale optime
Vitamina D mentine activitatea cerebrala si, in acelasi timp, asigura stabilizarea echilibrului emotional. Are un rol vital in prevenirea formelor usoare de depresie, precum si a atacurilor de panica si a starilor de anxietate si neliniste care, din pacate, nu ii ocolesc nici pe cei mici.
Carente de vitamina D la copii si doza recomandata
Lipsa vitaminei D la copii este o problema deloc de neglijat. Printre efectele negative ale carentei de vitamina D se numara instalarea bolilor cardio vasculare, astmul bronsic sever si, in cazuri foarte rare, aparitia cancerului. Totodata, exista numeroase studii care trateaza legaturile dintre nivelul optim de vitamina D si diverse tipuri ale diabetului la copii. Astfel, vedem inca o data cat de important este ca aportul de vitamina D sa se realizeze zilnic, la copii, in acord cu sfaturile medicilor.
Ca regula general valabila in cazul copiilor fara probleme de sanatate, se impun urmatoarele recomandari, in ceea ce priveste doza zilnica recomanda de vitamina D:
- - Sugarii cu vârsta mai mica de 12 luni au nevoie de minim 10 micrograme pe zi, ceea ce înseamna 400 U.I.
- - Copiii cu vârsta mai mare de 12 luni au nevoie de cel pu?in 15 micrograme de vitamina D zilnic, adica de o cantitate de aproximativ 600 U.I.
Autor: Adrian Cadar