Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Tot ce trebuie sa stii despre mierea de Manuka

Cu totii avem nevoie de putin dulce in viata noastra. Mierea de Manuka este un indulcitor natural si este una dintre cele mai bune modalitati de a ne face dieta alimentara mai sanatoasa. Multi experti o numesc „superaliment” datorita numeroaselor substante nutritive antibacteriene si antivirale pe care le contine. Acest tip de miere pura din Noua Zeelanda este una dintre cele mai bogate din lume in ceea ce priveste gustul si textura si este colectata de albine din florile plantei care ii da si numele. Mierea de Manuka are proprietati antibacteriene, antioxidante si antiinflamatorii. Aceasta poate fi benefica pentru vindecarea ranilor, ameliorarea tusei, vindecarea ulcerului, digestia si sanatatea orala. Timp de secole, multe culturi au folosit mierea de Manuka pentru vindecarea ranilor.

Ce este mierea de Manuka? 

Mierea de Manuka poate sta alaturi de alte tipuri de miere bio romaneasca. Avand proprietati antibacteriene puternice, mierea de Manuka ofera numeroase beneficii. Mierea de Manuka este o miere originara din Noua Zeelanda. Este produsa de albinele care polenizeaza floarea unei plante (Leptospermum scoparium sau arborele cu miere, numit și arbustul de Manuka).

Proprietatile antibacteriene ale mierii de Manuka sunt cele care o diferentiaza de mierea traditionala. Mierea de Manuka contine metilglioxal ca ingredient activ, acest compus fiind probabil responsabil pentru efectele antibacteriene. In plus, mierea de Manuka are beneficii antivirale, antiinflamatorii si antioxidante. In mod traditional, mierea de Manuka este folosita pentru vindecarea ranilor, calmarea durerilor de gat, prevenirea cariilor dentare si imbunatatirea problemelor digestive.

Informatii nutritionale ale mierii de Manuka 

O lingura de miere de Manuka contine:

  • calorii: 72;
  • grasimi: 0 grame;
  • sodiu: 0 miligrame;
  • carbohidrați: 17 grame;
  • zaharuri adaugate: 16 grame;
  • proteine: 0 grame.

Peroxidul de hidrogen confera majoritatii mierii calitatea sa de antibiotic. Dar unele tipuri, inclusiv mierea de Manuka, au, de asemenea, calitati antimicrobiene unice. În plus, una dintre principalele componente antibacteriene ale mierii de Manuka este un compus numit metilglioxal (MGO). MGO provine din conversia unui alt compus din mierea de Manuka, cunoscut sub numele de dihidroxiacetona (DHA), a carui concentratie ridicata se gaseste in nectarul florilor de Manuka. Cu cat concentratia de MGO este mai mare, cu atat efectul antibacterian al mierii este mai puternic. Producatorii de miere au o scala de evaluare a efectelor benefice ale mierii de Manuka. Aceasta clasificare se numeste UMF (Unique Manuka Factor). Ratingul UMF reflecta concentratia a 3 compusi importanti care se gasesc in mierea de Manuka autentica, MGO, DHA si leptosperina. Pentru a fi considerata suficient de puternica (adica pentru a-si pastra proprietatea terapeutica), mierea de Manuka trebuie sa aiba un rating minim de UMF™ 10+. Inca se mai fac cercetari cu privire la semnificatia medicala a acestui rating.

De ce este diferita mierea de manuka de mierea obisnuita?

Exista mai multe motive pentru care mierea de Manuka este diferita de celelalte tipuri de miere de albine. Unul dintre principalele motive este ca are in componenta ingrediente active. Toate tipurile de miere contin peroxid de hidrogen, care are efecte antibacteriene naturale. La mierea obisnuita, aceste efecte se pierd insa atunci cand peroxidul de hidrogen se descompune. Cu toate acestea, in mierea de Manuka, proprietatile sale antibacteriene raman si dupa disparitia peroxidului de hidrogen.

Mierea de Manuka este testata independent si trebuie sa indeplineasca 5 atribute (4 sunt chimice, iar al 5-lea este ADN-ul Leptospermum scoparium) pentru a fi etichetata drept miere Manuka. Pe eticheta mierii de Manuka pot fi identificati mai multi factori. Dintre acestia, cei mai importanti sunt:

Kfactor

Acesta se refera la concentratia granulelor de polen din componenta mierii. Cu cat este mai mare cantitatea de granule, cu atat efectele antioxidante sunt mai puternice. Astfel, mierea de Manuka poate avea:

MGO

Metilglioxal sau, pe scurt, MGO, se refera la enzimele din cadrul mierii, care ofera proprietati antibacteriene unice, ceea ce inseamna ca poate ajuta la ameliorarea unor afectiuni, asemenea propolisului. Enzimele din mierea de Manuka se dezvolta in mod natural in nectarul florilor de Manuka si, cu ajutorul albinelor, ajung in miere.

O marca inregistrata Manuka Health, MGO reprezinta practic sistemul ce indica activitatea antibacteriana in functie de nivelul de metilglioxal din miere. Cu cat MGO este mai mare, cu atat mai puternica este puterea antibacteriana a mierii.

Astfel, putem gasi miere de Manuka cu:

Care sunt beneficiile consumului de miere de Manuka?

Mierea de Manuka are multe proprietati antibacteriene care, potrivit expertilor, o fac mai sanatoasa din punct de vedere nutritional decat alte forme traditionale de miere. De asemenea, are o multime de proprietati antivirale si antioxidante. Acestea fiind spuse, consumul regulat de mierea de Manuka ajuta la:

  • vindecarea ranilor: din cele mai vechi timpuri, mierea a fost folosita pentru a trata ranile, arsurile, ranile si furunculele. Mierea ofera proprietati antibacteriene si antioxidante, mentinand in acelasi timp un mediu umed al ranilor ca o bariera protectoare, care previne infectiile microbiene in rana. De asemenea, mierea de Manuka poate trata eficient infectiile ranilor cauzate de tulpini rezistente la antibiotice, cum ar fi Staphylococcus aureus rezistent la meticilina.
  • calmarea durerilor si iritatiilor in gat, calmarea tusei: aceasta miere poate fi mai eficienta in reducerea frecventei si severitatii tusei decat medicamentele uzuale pentru tuse.
  • o sanatate orala mai buna, ajutand in special la combaterea bolilor gingivale: inhiba dezvoltarea bacteriilor orale daunatoare care pot provoca gingivita si cariile dentare. Spre deosebire de zaharul rafinat, nu s-a demonstrat ca provoaca aparitia cariilor dentare.
  • imbunatatirea digestiei generale: studiile de pana acum au aratat ca un consum regulat de miere de Manuka poate ajuta la controlul tulpinilor de Clostridioides difficile, un tip de bacterie care provoaca diaree severa si inflamatii ale intestinului.
  • prevenirea ulcerului gastric: sunt necesare mai multe cercetari, dar efectele antibacteriene puternice ale mierii de Manuka ar putea ajuta la tratarea ulcerelor gastrice cauzate de H. pylori. De asemenea, mierea de Manuka poate preveni ulcerele gastrice induse de alcool.
  • stimularea sistemului imunitar.
  • tratarea si calmarea acneei, dar si altor afectiuni ale pielii, cum ar fi eczemele sau psoriazisul.
  • tratarea simptomelor fibrozei chistice: mierea de Manuka ataca bacteriile daunatoare care cauzeaza infectii ale cailor respiratorii superioare la persoanele cu fibroza chistica, dar sunt necesare studii suplimentare.

Contraindicatii ale mierii de Manuka

In general, mierea de Manuka poate fi consumata sau utilizata in siguranta, nu se poate vorbi de contraindicatii, ci de posibile reactii ca urmare a consumului de miere de Manuka, precum:

  • reactie alergica: in special la persoanele care sunt alergice la albine;
  • cresterea glicemiei: in cazurile in care se consuma cantitati mari de miere;
  • efecte asupra anumitor medicamente de chimioterapie si interactiuni cu diverse alte medicamente.

Prin urmare, exista categorii de persoane care ar trebui sa consume mierea de Manuka cu prudenta:

  • persoanele cu diabet: toate tipurile de miere au un continut ridicat de zahar natural. Prin urmare, consumul de miere de Manuka poate afecta nivelul de zahar din sange.
  • cei alergici la miere sau la albine: fiindca poate aparea o reactie alergica dupa ingerarea sau aplicarea mierii de Manuka.
  • sugarii: nu se recomanda administrarea de miere copiilor mai mici de 12 luni din cauza riscului de botulism, un tip de boala de origine alimentara.

Cum sa consumi mierea de Manuka?

Mierea de Manuka se poate utiliza:

  • intern: diferitele proprietati asociate cu mierea de Manuka fac ca acest superaliment sa fie o alegere excelenta atat pentru copii (de peste 1 an), cat si pentru adulti. Mierea poate fi savurata intr-o reteta culinara, in ceaiuri sau alte bauturi sau chiar direct, luand cate o lingurita dimineata, pe stomacul gol, pentru a adauga nutrienti suplimentari dietei si pentru a beneficia de proprietatile sale antibacteriene, antivirale si antioxidante.
  • extern: direct pe piele: ca ingredient in proceduri cosmetice (ingredient al mastilor de fata sau de par, de exemplu).

In concluzie, proprietatile antibacteriene unice ale mierii de Manuka fac din aceasta un tratament topic valoros pentru ingrijirea ranilor. Aceasta accelereaza vindecarea acestora si ajuta la prevenirea si combaterea infectiilor, inclusiv a celor cauzate de tulpini rezistente la antibiotice. De asemenea, mierea de Manuka poate ajuta la prevenirea sau tratarea numeroase afectiuni, inclusiv a bolilor inflamatorii intestinale, a ulcerelor gastrice, a bolilor parodontale si a tusei datorate infectiilor respiratorii superioare.

Sunt necesare mai multe cercetari, in special la om, pentru a intelege pe deplin proprietatile benefice ale mierii de Manuka. Dar mierea de Manuka reprezinta o strategie de tratament in general sigura, care poate accelera vindecarea atunci cand este utilizata impreuna cu terapii conventionale.

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda