Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Propolisul: Proprietati, beneficii si utilizari

Stiai ca mierea nu este singurul produs facut de albine? Despre proprietatile vindecatoare ale propolisului ne vorbesc crescatorii de albine si apiterapeutii inca de acum mii de ani. In acest articol poti afla ce este propolisul, care este compozitia sa și care sunt principalele sale beneficii pentru organism.

Ce este propolisul?

Multa lume se intreaba, de fapt, ce este propolisul? Albinele, aceste insecte simpatice fără de care viața pe pământ nu ar fi posibilă, ne ofera, le lângă miere, o substanta lipicioasa numita propolis, care este de fapt o mixtura aromata obtinuta din rasini vegetale. Albinutele colecteaza acest compus din axilele frunzelor si mugurii anumitor copaci. Numit si clei de albine, propolisul are o culoare verde-maro si este folosita de insecte pentru a acoperi peretii interiori ai stupilor, pentru a astupa crapaturile si gaurile stupilor, pentru a lipi fagurii de rame, dar si pentru a acoperi daunatorii care au intrat in stup si au fost omorati. Cand vine vorba despre propolis, beneficiile pentru om sunt aproape la fel de mari ca si pentru albinute. 

Propolis: compozitie si valori nutritionale

Cu mii de ani in urma, civilizatiile antice foloseau propolisul pentru proprietatile sale medicinale. De exemplu, grecii il foloseau pentru tratarea abceselor. Asirienii obisnuiau sa-l aplice pe rani si tumori, cu scopul de a lupta impotriva infectiilor si de a grabi procesul de vindecare. Egiptenii, in schimb, il foloseau atunci cand imbalsamau mumiile.

Ca si in cazul mierii, compozitia propolisului variaza in functie de locatia albinelor si de plantele la care ele au acces. Asadar, propolisul din Europa nu va avea aceeasi compozitie chimica precum cel din Brazilia. Acest lucru le da batai de cap cercetatorilor care incearca sa ajunga la niste concluzii generale cu privire la beneficiile propolisului. Chiar si asa, exista suficiente studii ce demonstreaza ca propolisul este un produs prielnic pentru sanatate. Unele voci sustin ca cele mai eficiente sunt produsele apicole obtinute din vegetatia locala - ia in calcul, deci, sa apelezi la miere bio romaneasca si la propolis produs local. 

Oamenii de stiinta au identificat peste 300 de compusi in propolis. Majoritatea acestora este reprezentata de forme de polifenoli, niste antioxidanti care lupta impotriva bolilor si a leziunilor organismului. In mod specific, propolisul contine polifenolii numiti flavonoizi. Acestia sunt produsi in plante si au rol de protectie. Flavonoizii se gasesc frecvent in alimente considerate a avea proprietati antioxidante, cum ar fi fructele, ceaiul verde, legumele sau vinul rosu.

Propolisul contine un procent de 50 - 80% rasini, 8 - 30% ceara, 14 - 16% polifenoli si aproximativ 5% polen. Acestora li se adaugă o serie de substanțe volatile și minerale, vitaminele A, B, D, E, PP, acizi organici, fier, cupru, magneziu, calciu, siliciu, bariu si vanadiu. Multumita acestei compozitii complexe, când vorbim despre propolis, proprietatile sale sunt aproape spectaculoase. 

Proprietatile si beneficiile propolisului

Datorita compozitiei sale, propolisul poate avea urmatoarele proprietati terapeutice:

  • proprietati bactericide;
  • proprietati antivirale;
  • proprietati antimicotice;
  • proprietati antiinflamatorii;
  • proprietati anestezice;
  • proprietati analgezice;
  • proprietati regeneratoare;
  • proprietati antitoxice.

De asemenea, propolisul are si o puternica actiune bioactiva. Despre câteva dintre beneficiile propolisului vom discuta în continuare.

Amelioreaza durerea

Exista studii care demonstreaza faptul ca propolisul are proprietati antimicrobiene si antiinflamatoare remarcabile, motiv pentru care tratamentul sustinut cu acest compus poate contribui la ameliorarea durerilor. De pilda, administrarea tincturii de propolis in zona unei masele inflamate, de mai multe ori pe zi, poate contribui la controlul infectiei pana la interventia stomatologica. 

Propolisul are un compus special numit pinocembrin, un flavonoid care actioneaza precum un antifungic. Datorita acestor proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene, propolisul este util in vindecarea ranilor. Un studiu a constatat ca propolisul poate ajuta persoanele care au suferit arsuri traumatice sa se vindece mai repede prin accelerarea regenerarii celulare. 

Un alt studiu a aratat ca tinctura de propolis aplicata local a fost mai eficienta decat o crema pe baza de steroizi in reducerea celulelor mastocite in cazul ranilor chirurgicale orale. Celulele mastocite sunt asociate cu inflamatia si incetinesc vindecarea ranilor. De asemenea, in aplicarea de miere cu propolis, beneficiile se extind si in cazul arsurilor, al caror risc de suprainfectie scade semnificativ. Daca te intrebi pentru ce este bun propolisul, tratarea mai rapida si vindecarea ranilor cutanate poate fi un raspuns. 

Intareste sistemul imunitar

Atunci cand vine vorba despre propolis brut, beneficiile derivate din actiunea sa impotriva microorganismelor sunt deja recunoscute de intreaga comunitate medicala. Iar intr-o cura de propolis granule, beneficiile pentru sistemul imunitar sunt evidente și incontestabile. 

Daca te intrebi cum se consuma propolisul, ei bine, cura cu propolis se realizeaza de obicei cu produs sub forma de granule sau de tinctura, in functie de preferintele fiecarui utilizator. Pentru o mai buna eficienta, ea se poate combina cu administrarea de polen crud. Continutul ridicat de antioxidanti al propolisului combate in mod eficient actiunea radicalilor liberi, ceea ce inseamna resurse in plus pentru ca organismul sa isi moduleze actiunea atunci cand vine vorba despre interventia unor factori agresori. Continutul de minerale, vitamine si compusi bioactivi fac ca propolisul sa furnizeze corpului resursele necesare pentru a lupta impotriva infectiilor. 

Sanatatea orala

Cand vine vorba despre propolis, proprietatile pentru sanatatea orala l-au facut pe acesta un tratament popular cunoscut inca din batrani. Tinctura de polis se poate dilua in apa, fiind utila in completarea igienei cavitatii bucale, in mod similar unei ape de gura. Aceasta are efect cicatrizant rapid, actiune antibacteriana si antitartru, protejand cavitatea orala impotriva cariilor si a infectiilor: gingivite, stomatite, afte etc. 

Herpes bucal si genital

Unguentele cu propolis pot ajuta la accelerarea timpului de vindecare si la reducerea simptomelor, atat in cazul herpesului bucal, cat si al celui genital.

Un studiu a demonstrat ca atunci cand un unguent cu propolis a fost aplicat local de trei ori pe zi, acesta a ajutat la vindecarea herpesului mai rapid decat atunci cand nu s-a folosit niciun tratament. Cercetatorii au descoperit ca unguentul cu propolis nu numai ca a redus cantitatea virusilor herpetici prezenti in corpul unei persoane, ci a si protejat organismul impotriva altor eventuale eruptii cutanate.

Cancer

Exista oameni de stiinta care sugereaza ca propolisul poate juca un rol in tratarea anumitor forme de cancer. Conform unui studiu, printre efectele anticanceroase ale propolisului se numara si:

  • abilitatea de a impiedica inmultirea celulelor canceroase;
  • reducerea probabilitatii ca celulele normale sa devina canceroase.

Mai mult, studiul a sugerat si ca propolisul ar putea fi folosit ca o terapie complementara - insa nu ca un tratament propriu-zis - impotriva cancerului. Un alt studiu a aratat ca administrarea propolisului chinezesc poate reprezenta o terapie de sprijin ce ajuta in tratarea cancerului de san datorita efectelor antitumorale ale acestui produs apicol.

Asadar, propolisul este o substanta cu numeroase proprietati benefice. Acesta poate fi utilizat in tratarea anumitor afectiuni, ameliorarea unor simptome si imbunatatirea starii generale de sanatate a organismului.

Utilizarile extractului de propolis

Extractul de propolis se poate folosi intr-o mare varietate de situatii, beneficiile sale fiind remarcabile:

  • Ca adjuvant in tratamentul bolilor infectioase;
  • Ca adjuvant in tratamentul hipertensiunii arteriale;
  • In bolile inflamatorii hepatice si renale;
  • In afectiuni ORL, sub indrumarea medicului stomatolog;
  • In tratamentul micozelor;
  • In prevenirea si tratarea infectiilor virale;
  • In ulcerul gastric si duodenal;
  • In tratamentul plagilor, keratitelor, bataturilor, eczemelor si al altor afectiuni cutanate;
  • Ca tonic general, impreuna cu alte produse apicole cu efect tonic;
  • Ca imunostimulator si imunomodulator.

Potentialii utilizatoru care doresc sa se bucure de beneficiile acestui produs apicol isi pun intrebari despre cum se ia propolisul, sau despre modul de administrare al tincturii de propolis. Indiferent de forma in care este consumat, inclusiv pentru propolis granule, modul de administrare este indicat pe eticheta produsului achizitionat. Daca ai indoieli, poti apela la sfaturile unui specialist apiterapeut sau iti poti intreba medicul. Combinarea curei de propolis cu o cura de laptisor de matca ii poate spori acestuia eficienta. 

Propolis: Posibile efecte secundare si contraindicatii

Piata este generoasa atunci cand vine vorba despre produse apicole si produse pe baza de propolis, care sunt in general foarte bine tolerate si au numeroase beneficii importante pentru sanatate. Dar in cura cu propolis, contraindicatiile care sunt?

Atunci cand vine vorba despre orice forma de propolis, cea mai importanta contraindicatie posibila are legatura cu o eventuala alergie la produsele apicole. Persoanele alergice la miere, polen sau propolis trebuie sa evite curele cu aceste produse sau sa consulte medicul pentru mai multe recomandari. 

Contraindicatiile la tinctura de propolis se refera la cantitatea de alcool regasita in compozitia acesteia. In cazul copiilor, de pilda al celor foarte mici, se poate prefera o alta forma de administrare. 

Sub forma nediluata, propolisul poate determina aparitia de iritatii sau de ulcere bucale, prin urmare se recomanda utilizarea formelor farmaceutice adecvate. 

Propolisul pare sa aiba un efect anticoagulant destul de important, motiv pentru care administrarea acestuia la persoanele care iau deja un tratament in acest sens este contraindicata. 

Propolisul este considerat un fel de esenta a tratamentelor apicole, multumita concentratiei extraordinare de substante active pe care o contine. El este un remediu studiat, ale carui beneficii pentru sanatate au fost confirmate. Ca intotdeauna, pentru mai multa siguranta, este bine sa discuti cu medicul inainte de administrarea oricarui remediu.

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda