Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Stimularea sistemului imunitar cu produse bio

In timpul sezonului gripei si racelii, oamenii cauta adesea alimente speciale sau suplimente de vitamine pentru a-si intari sistemul imunitar. Vitamina C si alimente precum citricele, supa de pui si ceaiul de mere sunt exemple populare. De mentionat ca designul sistemului nostru imunitar este complex si influentat de un echilibru ideal al mai multor factori, nu doar de dieta si, mai ales, de niciun aliment sau nutrient specific. Cu toate acestea, o dieta echilibrata constand intr-o gama de vitamine si minerale provenite de la produse bio, combinata cu factori de stil de viata sanatoasa, cum ar fi somnul adecvat si exercitiile fizice, stimuleaza cel mai eficient organismul sa lupte impotriva infectiilor si bolilor.

Cuprins:

Ce este sistemul imunitar?

Exista o dieta de stimulare a sistemului imunitar?

De ce sa alegi produse bio pentru stimularea sistemului imunitar?

Exemple de produse bio care stimuleaza sistemul imunitar

Ce este sistemul imunitar?

In fiecare zi, suntem expusi in mod constant la diversi microbi potential daunatori. Sistemul nostru imunitar, o retea de etape si cai complicate din organism, ne protejeaza impotriva acestor microbi daunatori, precum si impotriva anumitor boli. Recunoaste invadatorii straini precum bacteriile, virusii si parazitii si ia masuri imediate. Oamenii poseda doua tipuri de imunitate: innascuta si dobandita.

Imunitatea innascuta este o aparare de prima linie impotriva agentilor patogeni care incearca sa patrunda in corpurile noastre, realizata prin bariere de protectie. Aceste bariere includ:

·         Pielea, care tine departe majoritatea agentilor patogeni;

·         Mucusul, care prinde agentii patogeni;

·         Acidul stomacal, care distruge agentii patogeni;

·         Enzimele din transpiratia si lacrimile noastre, care ajuta la crearea de compusi antibacterieni;

·         Celulele sistemului imunitar, care ataca toate celulele straine ce intra in organism.

Imunitatea dobandita este un sistem care invata sa recunoasca un agent patogen. Este reglata de celulele si organele din corpul nostru, cum ar fi splina, timusul, maduva osoasa si ganglionii limfatici.

Cand o substanta straina intra in organism, aceste celule si organe creeaza anticorpi si duc la multiplicarea celulelor imune (inclusiv diferite tipuri de globule albe) care sunt specifice acelei substante daunatoare si o ataca si o distrug. Sistemul nostru imunitar se adapteaza apoi amintindu-si substanta straina, astfel incat, daca intra din nou, acesti anticorpi si celule sa devina mai eficienti si mai capabili sa o distruga.

Exista o dieta de stimulare a sistemului imunitar?

Este necesar sa consumi suficienti nutrienti ca parte a unei diete variate pentru sanatatea si functionarea tuturor celulelor din corpul tau, inclusiv a celulelor imunitare. Anumite modele alimentare pot pregati mai bine organismul pentru atacurile microbiene si excesul de inflamatie, dar este putin probabil ca alimentele individuale sa ofere o protectie speciala. Fiecare etapa a raspunsului imun al organismului se bazeaza pe prezenta mai multor micronutrienti. Exemple de nutrienti care au fost identificati ca fiind importanti pentru cresterea si functionarea celulelor imunitare includ vitamina C, vitamina D, zinc, seleniu, fier si proteine. Aceste substante nutritive se gasesc intr-o varietate de alimente vegetale si animale.

De ce sa alegi produse bio pentru stimularea sistemului imunitar?

Cu atatea optiuni alimentare disponibile pe piata, produsele bio au ocupat adesea un loc de prim rang atunci cand vine vorba de consumul de alimente sigure, hranitoare si sanatoase. Motivul? Acestea ajuta la imbunatatirea starii generale de sanatate, sunt bogate in antioxidanti, intaresc sistemul imunitar, au un gust mai bun si nu contin substante chimice toxice.

Exemple de produse bio care stimuleaza sistemul imunitar

Laptisorul de matca

Laptisorul de matca este foarte hranitor si poate avea proprietati antibacteriene, antioxidante si antiinflamatorii. Acest aliment ofera o serie de nutrienti esentiali care sunt necesari pentru o sanatate buna. Laptisorul de matca are in componenta: apa, proteine, carbohidrati, lipide, saruri minerale, mai multe tipuri de vitamine B si polifenoli (un tip de substanta chimica bogata in antioxidanti).

Spirulina

Folosita pentru prima data de azteci ca un stimulent de anduranta, spirulina este considerata un superaliment – o sursa completa de nutrienti, avand niveluri de proteine comparabile cu cele gasite in oua.

Cercetarile arata ca spirulina este unul dintre cele mai eficiente alimente pentru stimularea sistemului imunitar, datorita faptului ca are in componenta tiamina, riboflavina, niacina, cupru, fier si magneziu.

Afinele

Aceste mici fructe albastre sunt alte superalimente care stimuleaza imunitatea.

Afinele contin flavonoide, un tip de antioxidant care poate ajuta la reducerea daunelor asupra celulelor si la intarirea sistemului imunitar. In plus, afinele au o multime de vitamine, inclusiv vitamina A si vitamina C, potasiu, mangan si fibre alimentare.

Caju

In ciuda continutului sau ridicat de calorii, caju este considerat un aliment grozav pentru sanatate si o parte importanta a unei diete echilibrate.

Caju are, de fapt, o influenta puternica asupra sistemului imunitar. Asta pentru ca are in componenta foarte mult zinc. Zincul are proprietati antioxidante si astfel contracareaza radicalii liberi care altfel ar putea dauna organismului nostru. Zincul poate ajuta, de asemenea, la imbunatatirea structurii membranelor mucoase. Acest lucru face mai dificila patrunderea virusilor si bacteriilor in organism.

Arrow up icon