Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Sarea amara: Beneficii surprinzatoare si moduri de intrebuintare

Atletii o folosesc adesea pentru a scapa de simptomele febrei musculare post antrenament, iar pasionatii de gradinarit o utilizeaza pentru a stimula cresterea plantelor. Este vorba despre sarea amara sau sarea Epsom, care are o istorie indelungata de utilizare si diverse beneficii pentru sanatate, frumusete si uz casnic. 

Ce este sarea amara?

Aceasta se diferentiaza de sarurile traditionale prin faptul ca este un compus mineral creat din magneziu si sulfat, doua elemente cu proprietati uimitoare. Sarea amara se remarca printr-o serie de beneficii importante importante si printr-o paleta vasta de moduri de intrebuintare.

In ciuda denumirii sale, sarea amara nu are legatura cu sarea de masa si nu poate fi folosita in gastronomie. Dupa cum ii spune si denumirea, este amara odata dizolvata in apa [1]. 

Atunci cand vine vorba despre detoxifiere cu sare amara, insa, baile calde in care adaugi acest compus sunt inegalabile. 

Proprietati uimitoare ale sarii amare 

Sarea amara sau sarea Epsom se dizolva in apa si elibereaza ioni de magneziu si sulfat. Aceste particule pot fi absorbite prin piele, devenind o sursa importanta de minerale esentiale, implicate intr-o mare varietate de functii ale organismului. 

Sarea amara mai poate fi folosita pentru functiile sale cosmetice sau poate fi administrata oral, ca laxativ datorita continutului ridicat de magneziu. 

Conform utilizatorilor, sarea amara ar avea proprietati antiinflamatorii, laxative si detoxifiante, analgezice si relaxante, antibacteriene, antifungice si antivirale [2].

Sare amara beneficii

Sarea amara este recunoscuta drept o metoda de prevenire si in acelasi timp drept un remediu pentru o multime de afectiuni care au ca tinta starea noastra de sanatate. In categoria sare amara, beneficii, acestea sunt sustinute de experientele favorabile ale utilizatorilor.

Sarea amara este un produs pe care ar trebui sa il includem in dieta noastra zilnica, dar si pe care sa il folosim pentru uz extern, tocmai datorita proprietatilor benefice pe care le ofera pentru sanatatea corpului si a mintii. Ca prin miracol, sarea Epsom actioneaza pe mai multe directii, cu scopul de a ne restabili buna functionare a organismului. Iata care sunt cele mai surprinzatoare beneficii pentru sanatate, frumusete si uz casnic ale sarurilor Epsom [3].

Este o importanta sursa de magneziu

Magneziul este al patrulea cel mai abundent mineral din corpul uman, implicat in peste 300 reactii biochimice, inclusiv in functionarea inimii si a sistemului nervos. Cu toate acestea, se considera ca un mare numar de persoane nu consuma suficient magneziu.

Sulfatul de magneziu poate fi folosit ca supliment de magneziu, desi efectele sale laxative il fac sa nu se afle pe primul loc in topul preferintelor. Unele persoane sustin ca baile cu sare amara contribuie la absorbtia magneziului prin piele, dar nu exista nici un fel de dovezi in acest sens [2]. 

Te scapa de durere si crampe musculare

Sarea amara are proprietati antiinflamatorii, motiv pentru care este un remediu excelent impotriva durerilor. In plus, cicatrizeaza taieturile, grabind vindecarea ranilor. Este un tratament foarte eficient chiar si pentru ameliorarea febrei musculare. Pentru a scapa de dureri, iti recomandam baile cu apa fierbinte in care sa adaugi sare Epsom.

Un aport adecvat de magneziu este intotdeauna util in timpul efortului fizic deoarece magneziul creste biodisponibilitatea glucozei in sange, muschi si creier si reduce acumularea de acid lactic in muschi [4]. 

Ajuta la ameliorarea constipatiei

 Magneziul este un remediu frecvent folosit pentru combaterea constipatiei. Modul sau de functionare consta in atragerea apei in colon, fapt ce accelereaza tranzitul intestinal. Totusi, forma de magneziu cel mai frecvent folosita in acest scop este citratul de magneziu, hidroxidul de magneziu sau oxidul de magneziu. 

Pentru tratarea constipatiei, sarea Epsom se dizolva in apa si se bea, conform indicatiilor de pe ambalaj. Este important de mentionat ca accelerarea tranzitului intestinal produsa de sarea Epsom este insotita de efecte neplacute de tipul balonarii si scaunelor lichide, motiv pentru care se recomanda utiilizarea ocazionala, nu pe termen lung [5]. 

Sarea amară detoxifica

Sarea Epsom se numara printre adjuvantii ideali pentru curele de slabire si de detoxifiere. Datorita faptului ca are o componenta bogata in sulfat, aceasta actioneaza pentru eliminarea toxinelor la nivelul pielii. Baile cu sare amara sunt eficiente si in acest caz [3]. 

Reduce stresul si imbunatateste calitatea somnului

Atunci cand suntem stresati sau cand resimtim stari de anxietate, organismul nostru pierde magneziu si stimuleaza secretia de adrenalina. Pentru ca este un produs bogat in magneziu, sarea amara are capacitatea de a induce o stare de relaxare si de la calm, la nivelul mintii si al corpului.

Trebuie sa specificam faptul ca nu exista dovezi care sa demonstreze o absorbtie semnificativa a magneziului prin piele in timpul bailor cu sare Epsom. Dar o baie calda si constiinta ca ai grija de tine au, cu siguranta, un efect pe deplin relaxant [2].

Reduce inflamatia

Se spune despre sarea amara ca are importante proprietati antiinflamatorii, iar utilizatorii acestui remediu sustin ca amelioreaza simptomele de fibromialgie si artrita. Aceasta calitate se datoreaza, in principa, continutului ridicat de magneziu, cunoscut fiind faptul ca persoanele cu fibromialgie si artrita au carente de acest mineral [1]. 

Exfoliere celulele moarte cu sare amară

Sarea amara este ideala si pentru a obtine un ten curat si stralucitor. Utilizeaza acasa o metoda eficienta de a-ti exfolia pielea: adauga o jumatate de lingurita de sare Epsom in gelul tau de curatare si maseaza bland timp de 1-2 minute, dupa care clateste cu apa rece [4]. Exista numeroase produse pentru ingrijire corporala cu ingrediente naturale si sanatoase - trebuie doar sa stii unde sa le gasesti.

Confera volum parului cu sare amară

Parul tau poate arata mai bine si poate fi mai sanatos daca inlocuiesti, o data pe saptamana, tratamentele de par cu o masca handmade pe baza de sare amara. Aceasta se prepara foarte simplu, adaugand peste balsamul de par o cantitate de sare amara (de regula cele doua produse se combina in parti egale). Incalzeste amestecul si aplica-l pe par, lasandu-l sa actioneze timp de 2 minute [5]. 

Utilizare sare amară pentru fertilizarea gazonului

Plantele au nevoie de magneziu, sulfat si de alti nutrienti pe care sarea Epsom ii are, ba chiar din plin. Astfel, aceasta poate fi utilizata pentru ingrijirea gazonului, protejandu-l de uscaciune si de ingalbenire [2].

Cum se utilizeaza sarea amara?

Cand vine vorba despre sare amara, modul de utilizare cel mai frecvent este sub forma de bai corporale calde si relaxante. Pentru asta, se adauga aproximativ 450 g sare amara la o cada de dimensiuni standard plina cu apa calda. Durata unei astfel de imbaieri ar trebui sa fie de minim 15 minute.

In ingrijirea pielii, sarea Epsom se dovedeste un excelent exfoliant, contribuind la curatarea porilor. O jumătate de lingurita adaugata la solutia de curatare obisnuita poate face minuni. 

Sarea amara, utilizare orala, are efect laxativ si este considerata o buna sursa de magneziu. Ea se dizolva in apa, inainte de administrare [3].

Daca te intrebi cat de des poti bea sare amara, se pare ca poti face asta zilnic, cu conditia sa respecti doza recomandata in cazul tau. Nu exista o dieta cu sare amara si nu ar trebui sa iti faci un obicei din a o folosi ca laxativ. 

Consulta oferta de produse bio pentru a gasi ingredientele necesare reglarii blande a tranzitului.

Cantitatea optima de sare amara pentru consum 

Majoritatea producatorilor recomanda ca adultii sa nu depaseasca o doza de 10 - 30 g pe zi, dar e preferabil sa te consulti cu medicul in legatura cu modul de administrare orala a acestui supliment. În cazul copiilor, doza zilnica maxima nu ar trebui sa depaseasca 10 g pe zi, dar si in cazul lor, sfatul medicului trebuie sa primeze [4]. 

Daca te intrebi sare amara unde se gaseste, o poti cumpara din farmacie si magazine naturiste.

Contraindicatiile sarii amare

Sarea amara este considerata, in general, sigura, dar exista si unele efecte negative care pot aparea ca urmare a consumului pe cale orala. In primul rand, este vorba despre efectul laxativ puternic, care determina diaree, balonare si crampe. Apoi, in cazul in care decizi sa folosesti sarea amara pentru rolul sau laxativ, asigura-te ca ai un consum adecvat de apa pentru a reduce disconfortul digestiv. Sub nici o forma si din nici un motiv nu lua mai mult decat doza recomandata, fara sa te consulti in prealabil cu medicul. 

In cazuri rare, supradoza de magneziu poate determina probleme cardiace, alterarea constiintei si, in final, decesul. Este putin probabil sa se intampla acest lucru, cat timp respecti dozajul de sare amara indicat [1]. 

In categoria sare amara, contraindicatii, o eventuala alergie este posibila dar foarte putin probabila.

Ce presupune detoxifierea cu sare amara?

Detoxifierea cu sare amara se realizeaza prin intermediul bailor calde in care se adauga acest compus. Apa ar trebui sa aiba o temperatura de 33 - 37 grade celsius, iar durata baii ar trebui sa fie de minim 15 - 20 minute. Dupa iesirea din baie, timp de o ora, ar trebui sa stai in pat si sa te odihnesti sau chiar sa dormi.

In apa de baie pot fi adaugate si alte substante, in functie de efectele urmarite:

  • Ulei de masline, pentru hidratarea si emolierea pielii;
  • Uleiuri esentiale pentru relaxare;
  • Bicarbonat de sodiu pentru calmarea pielii si reducerea iritatiilor [5]. 

Atunci cand vine vorba despre detoxifiere cu sare amara contraindicatii nu exista, daca produsul este folosit in cantitatea recomandata si doar pentru uz extren. Persoanele cu afectiuni cardiace trebuie sa aiba grija la temperatura apei din cada.

Sarea amara sau sarea Epsom este un remediu folosit de sute de ani. Desi nu toate efectele sale au fost demonstrate stiintific, experienta utilizatorilor o recomanda ca fiind un remediu excelent pentru relaxare si pentru o stare sporita de bine. Totusi, in cazul unui eventual consum pe cale orala, e preferabil sa consulti medicul. 

Bibliografie:

  1. “7 Things You Probably Didn’t Know about Epsom Salt.” Health Essentials from Cleveland Clinic, 20 July 2018, health.clevelandclinic.org/7-things-you-probably-didnt-know-about-epsom-salt/, accesat la 7.07.2023;
  2. Elliott, Brianna. “Epsom Salt: Benefits, Uses, and Side Effects.” Healthline, Healthline Media, 13 Dec. 2018, www.healthline.com/nutrition/epsom-salt-benefits-uses#uses, accesat la 7.07.2023;
  3. “Epsom Salt Detox: Benefits and How It Works.” Www.medicalnewstoday.com, 26 Apr. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/321627, accesat la 7.07.2023;
  4. “Epsom Salt: Benefits, Baths, Other Uses, and Side Effects.” Www.medicalnewstoday.com, 3 June 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/epsom-salt, accesat la 7.07.2023;
  5. “Why Take an Epsom Salt Bath?” WebMD, www.webmd.com/a-to-z-guides/epsom-salt-bath#1, accesat la 7.07.2023.

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda