Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Paine de casa - pufoasa, cu cartofi, cu maia + trucuri si sfaturi utile pentru incepatori

 

 

Chiar daca nu obisnuiesti sa stai in bucatarie si gatitul are multe taine ascunse pentru tine, trebuie sa stii ca prepararea painii este un proces simplu, care nu trebuie sa te sperie. 

Satisfactia oferita de painea proaspata si moale realizata cu mainile tale, te va face cu siguranta sa mai vrei sa repeti procesul. Mirosul de paine calda este de neegalat. Cum sa faci rapid paine, afli din acest articol pe care ti-l punem la dispozitie.

Cuprins:

Care este reteta pentru painea de casa?

Ingrediente:

- Faina alba tip 650 - 540 g

- Apa - 350 ml

- Sare - 1 lingurita

- Zahar - 1 lingura

- Drojdie - 1 pachet de 25 g sau 1 pliculet de drojdie uscata de 7 g

- Unt topit - 1 lingura

Mod de preparare

- dizolva drojdia in apa;

- amesteca toate ingredientele intr-un vas;

- framanta aluatul pana cand se desface de pe maini;

- lasa aluatul la crescut timp de o ora (acopera vasul cu folie alimentara sau un prosop);

- pregateste tava cu hartie de copt;

- modeleaza aluatul sub forma unei paini si pune-l in tava;

- lasa aluatul in tava la crescut pentru 30-40 de minute;

- unge aluatul cu galbenus de ou;

- cresteaza aluatul painii cu ajutorul unui cutit;

-pune tava in cuptor la 180°C si lasa painea inauntru timp de 40 de minute;

Sfaturi

- Masoara cantitatea de faina pe un cantar digital pentru o precizie maxima.

- Ai grija la tipul de faina pe care il folosesti. Codul de pe ambalaj compus din cele trei cifre trebuie sa fie 650 - arata ca este cel mai putin procesata si este ideala pentru a face paine.

- Apa se recomanda sa fie putin calduta si sa fie plata (nu de la robinet).

- Foloseste zahar brun in loc de zahar alb.

- Preincalzeste cuptorul pentru 30 de minute inainte de a introduce painea.

Trucuri

- Pentru o paine pufoasa, inlocuieste apa cu lapte (400 ml), care sa fie usor cald. O alta varianta este sa pui 100 ml de lapte si 250 ml de apa.

- Daca iti doresti un gust aparte al painii, foloseste si faina de cocos. Proportiile vor fi: 25 g - 50 g faina de cocos, iar restul pana la 540 de grame va fi faina tip 650.

Paine cu seminte:

- Daca iti doresti o paine cu seminte, dupa ce ai lasat aluatul la crescut, inainte sa dai forma painii si sa o asezi in tava, presara semintele dorite (5 linguri), care pot fi:

    • seminte de floarea soarelui
    • seminte de dovleac
    • seminte de mac
    • seminte de susan
    • seminte de in

Nota: Poti pune un singur tip de seminte sau un mix, dar in total sa nu depasesti 5 linguri. 

- Pentru o paine cu totul speciala, in loc de seminte adauga 5 linguri dintr-unul dintre sortimentele de mai jos:

    • masline (fara samburi, taiate mici);
    • merisoare;
    • stafide;

Cum fac paine cu cartofi?

Ingrediente paine cu cartofi:

- Faina alba tip 650 - 600 g

- Cartofi - 3 de marime potrivita

- Apa - 350 ml (in care au fiert cartofii)

- Sare - 2 lingurite

- Zahar - 1 lingura

- Drojdie - 1 pachet de 25 g sau 1 pliculet de drojdie uscata de 7 g

- Unt topit - 2 linguri (sau 3 linguri de ulei)

Mod de preparare paine cu cartofi

- taie cartofii in cuburi egale si pune-i la fiert pentru 25 - 30 de minute;

- paseaza cartofii (ca si cum i-ai pregati pentru piure);

- dizolva drojdia in apa;

- adauga toate ingredientele intr-un vas de copt, inclsuiv cartofii pasati si amesteca totul;

- framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste de maini si se desprinde de pe peretii vasului;

- acopera aluatul si lasa-l la crescut timp de o ora;

- pregateste tava cu hartie de copt;

- modeleaza aluatul sub forma unei paini si pune-l in tava;

- mai lasa aluatul la crescut in tava pentru 20 - 30 de minute;

- unge aluatul cu apa sau galbenus de ou;

- cresteaza suprafata painii pe lungime cu ajutorul unui cutit;

- pune tava in cuptor la 160°C si lasa painea sa se coaca pentru aproximativ o ora;

Sfaturi:

- Pentru framantarea aluatului va trebui sa ai niste miscari precise, sa apesi, sa impachetezi, sa intorci la 90 de grade si apoi sa repeti operatiunea. In tot acest timp se formeaza mici bule de aer in aluat si cu cat framanti, cu atat vor fi mai multe, deci aluatul va fi mai pufos.

- Adaugand mai multa drojdie, painea nu va creste mai mult. Nu face aceasta greseala.

- Mai bate energic cu pumnii, timp de cateva minute aluatul, inainte sa-l modelezi sub forma de paine si sa-l pui in tava.

- Preincalzeste cuptorul pentru 30 de minute.

Trucuri

-Presara seminte de mac pe deasupra pentru un aspect mai apetisant.

- Foloseste lapte in loc de apa pentru un miez mai pufos al painii.

Cum fac paine cu maia?

De stiut:

- Maiaua inlocuieste drojdia clasica, de bere. 

- Maiaua este o drojdie naturala pe care o poti obtine acasa dintr-un amestec de faina si apa, pe care il lasi sa fermenteze mai multe zile la rand. Vezi indicatiile in randurile de mai jos.

- Painea cu maia se bazeaza pe un proces lent de dospire: 30 de minute autoliza + 3 ore de dospire, cu 15 minute framantare dupa fiecare ora + 8 - 10 ore dospire lenta la frigider.

Cum obtii maia pentru paine?

- pune intr-un borcan 100 g de faina integrala si 100 ml de apa plata, apoi amesteca;

- acopera borcanul cu o folie si lasa compozitia sa fermenteze la temperatura camerei pentru doua zile;

- dupa cele doua zile, arunca jumatate din compozitie si adauga 50 ml de apa plata si 50 g de faina integrala, apoi amesteca;

- acopera borcanul si lasa la fermentat pentru o zi la temperatura camerei;

- repeta acelasi proces in urmatoarele zile;

- dupa 10 zile maiaua  poate fi folosita pentru a coace paine cu ea; isi va dubla volumul in aproximativ 3 ore

Notă: Pastreaza o portie de maia, pune-o intr-un borcan la frigider si periodic amestec-o cu faina integrala si apa, oprind doar o parte din maia. Proportiile sunt 1:2:3 (adica o parte maia, 2 parti apa, 3 parti faina). In felul acesta vei avea mereu o portie proaspata de maia, crescuta pe cultura mai veche.

Ingrediente paine cu maia:

- Maia naturala - 75 g

- Apa - 335 ml apa

- Faina alba tip 650 - 250 g

- Faina integrala - 250 g 

- Sare - o lingurita cu varf

Mod de preparare paine cu maia:

- cantareste 75 de grame de maia naturala, pe care ai obtinut-o in prealabil;

- intr-un vas incapator in care vei framanta painea, adauga maiaua, apoi apa si amesteca cu o lingura (pana cand maiaua incepe sa se dizolve);

- adauga cele doua tipuri de faina, alba tip 650, respectiv faina integrala si amesteca bine cu o lingura sau cu mana (rezulta un amestec neomogen si lipicios);

- acopera vasul cu o folie alimentara sau un prosop de bucatarie si lasa compozitia la temperatura camerei pentru 30 de  minute (se numeste proces de autoliza);

- adauga sarea peste compozitie si framanta aluatul timp de cateva minute;

- lasa aluatul la crescut pentru o ora;

- incepe framantarea aluatului, adoptand o tehnica de impaturiri repetate (aproximativ 15 minute, pana cand are o consistenta supla si elastica);

- acopera vasul cu folie alimentara sau un prosop si lasa aluatul din nou sa creasca la temperatura camerei pentru o ora;

- framanta aluatul tot prin tehnica impaturirii si mai lasa-l la crescut pentru inca o ora (deci cea de a treia ora de dospit);

- presara faina din abundenta intr-un vas rotund de coacere (in care vei pune painea la cuptor) si inclusiv peste aluat;

- lasa vasul pe masa de lucru, acoperit cu o folie sau un prosop, pentru o ora;

- pune vasul la frigider pentru 8-10 ore;

- a doua zi scoate aluatul din frigider si lasa-l la temperatura camerei pentru 40 de minute;

- cresteaza aluatul de paine cu un cutit;

- pune painea la copt in cuptorul preincalzit;

- painea se coace timp de 40 de minute; primele 15 minute la o temperatura de 240°C, iar urmatoarele 20 de minute la 220°C

Sfaturi

- Introdu in cuptor si pastreaza pe parcursul a 15 minute din timpul coacerii painii, o oala din fonta cu apa pentru a forma abur in interior.

- Tehnica de framantare nu este cea clasica, prin apasare cu podul palmei sau cu pumnul. Se practica o metoda de impaturire. Se prinde aluatul dintr-o parte, se ridica, se trage usor si se suprapune peste o treime din aluatul din vas si tot asa.

Trucuri:

- Pentru un gust deosebit se pot presara seminte peste aluat (ca de exemplu de susan), inainte sa il introduci in cuptor. Unge aluatul cu putin ulei si presara semintele.

- Dupa ce ai scos painea din cuptor, acoper-o cu un prosop pentru a se inmuia coaja.

Pot sa fac paine fara drojdie?

Da! Painea cu maia prezentata mai sus este si ea o solutie, insa ca optiuni mai usoare exista:

  • paine cu bicarbonat;
  • paine cu praf de copt

Paine cu bicarbonat

Ingrediente:

- Faina alba tip 650 - 350 g

- Bicarbonat de sodiu - 1 lingurita

- Zahar brun - 2 linguri

- Sare - 1 lingurita

- Unt la temperatura camerei - 100 g

- Lapte batut - 250 ml

- Ou - 1 bucata

Mod de preparare:

- amesteca ingredientele intr-un vas incapator;

- framanta cu mana pana cand compozitia se omogenizeaza;

- pregateste tava cu hartie de copt si preincalzeste cuptorul;

- adauga aluatul in tava si modeleaza forma painii;

- cresteaza aluatul;

- pune painea in cuptor la 180°C pentru 30-40 de minute;

Paine cu praf de copt

Ingrediente:

- Faina alba tip 650 - 600 g

- Praf de copt - 1 plic

- Sare - 1 lingurita

- Lapte batut - 500 ml

Mod de preparare:

- intr-un vas adauga faina, praful de copt apoi amesteca;

- adauga sarea si laptele batut;

- amesteca pana se obtine un aluat omogen;

- pregateste o tava cu hartie de copt;

- modeleaza aluatul sub forma unei paini;

- cresteaza aluatul;

- pune painea la copt pentru 35 de minute la o temperatura de 180°C;

Pot sa fac paine fara framantare?

Da,painea poate fi preparata fara niciun efort, nu ai de ce sa-ti faci griji nici in privinta framantarii.

Paine fara framantare:

Ingrediente:

- Faina alba tip 650 - 530 g

- Drojdie - 15 g drojdie proaspata sau 2 lingurite rase de drojdie uscata

- Apa - 340 ml

- Sare - 1 lingurita si jumatate

- Zahar - 2 linguri si jumatate rase

- Ulei - 2 linguri

Mod de preparare:

- amesteca ingredientele intr-un vas incapator cu o lingura de lemn (pana rezulta un aluat moale, lipicios);

- lasa aluatul la crescut pentru 2 ore la temperatura camerei, acoperit cu folie sau prosop de bucatarie;

- pune aluatul la frigider, de preferat este sa-l lasi peste noapte;

- modeleaza aluatul sub forma de paine, ajutandu-te de ulei sau faina;

- pregateste tava cu hartie de copt;

- pune aluatul in tava si mai lasa-l la crescut pentru o ora;

- unge aluatul cu galbenus de ou;

- cresteaza aluatul;

- pune tava la copt pentru 50 de minute la o temperatura de 180°C;

Sparge gheata si prepara prima paine de casa, apoi vei capata experienta si iti va fi tot mai usor la urmatoarele. O sa te perfectionezi si o sa vrei sa incerci paine de diverse sortimente. Felicitari pentru decizia de a face paine de casa si spor la lucru!

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda