Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Importanta utilizarii produselor Plastic Free

In fiecare an, se produc aproximativ 300 de tone de materiale plastice, rata anuala de crestere fiind de 9%. Acest lucru nu este deloc bun pentru planeta noastra! Ceea ce este si mai rau este ca majoritatea plasticului se gaseste in saci, paie si alte elemente de unica folosinta.

Cuprins:

Ce inseamna Plastic-Free?

Cum poti trece la un stil de viata Plastic-Free?

Mai putin plastic = Mai putin dioxid de carbon

Mai putina reciclare = Mai putin dioxid de carbon

Mai putin plastic = Apa mai curata

Ce inseamna Plastic-Free?

“Plastic Free” (in traducere, fara plastic) poate parea un concept imposibil. La urma urmei, suntem inconjurati de materiale plastice, o mare parte din viata noastra fiind bazata pe produse si servicii bazate pe plastic.

De cativa ani incoace, insa, se fac eforturi imense pentru a combate valul de poluare cauzat de materialele plastice, tot mai multi oameni optand pentru schimbarea produselor din plastic cu alternative mai bune pentru mediul inconjurator. A devenit evident ca singurul lucru pe care il putem face pentru a ajuta la salvarea planetei si la protejarea sanatatii noastre de efectele nocive ale poluarii este sa producem si sa folosim cat mai putine produse realizate din plastic.

Cum poti trece la un stil de viata Plastic-Free?

Intrebarea este simpla, dar realitatea este putin mai complicata. Este usor de spus ca toti vrem sa salvam planeta (si sa salvam lumea), dar nu este intotdeauna usor sa facem schimbari reale si durabile. Exista, totusi, cateva lucruri pe care le poti face pentru a trai o viata cat mai lipsita de plastic:

·    Foloseste pungi reciclabile atunci cand faci cumparaturi sau transporti articole. Cand faci piata, opteaza pentru utilizarea unui saculet din bumbac pentru fructe si legume.

·         Foloseste ustensile, farfurii si pahare reutilizabile.

·      Inlocuieste produsele de curatenie cu alternative Plastic-Free. Exemple de astfel de produse sunt buretii de vase, cum este Buretele abraziv din cocos Plastic Free de la Maistic, lavetele din vascoza, cum ar fi Laveta pentru Uz General Plastic-Free de la Maistic sau detergentii bio de rufe.

·         Cumpara si utilizeaza sapunuri, lotiuni de fata si de corp, balsam de buze si alte produse de infrumusetare fara plastic. Un exemplu popular de sapun Plastic-Free este Sapunul Facial Natural Love Potion de la Yolo Bloom.

·         Reduce consumul de hartie si deseuri inutile.

·         Foloseste pungi compostabile pentru depozitarea alimentelor in frigider si in congelator.

·         Inlocuieste paiele de baut traditionale din plastic cu paie din bambus sau din stuf.

·         Incepe sa compostezi deseurile alimentare, dar foloseste si saci menajeri compostabili.

·         Regandeste modul in care impachetezi cadourile si opteaza pentru alternative fara plastic.

·         Alege sa achizitionezi si sa porti doar articole de imbracaminte si incaltaminte care nu au in componenta plastic.

·         Daca nu reusesti sa gasesti produse de care ai nevoie fara plastic, opteaza pentru produse care au plastic reciclat.

Schimbam lumea adaptandu-ne stilul de viata la optiuni mai prietenoase cu mediul inconjurator. Nu trebuie sa se schimbe totul odata, dar chiar si o schimbare la un moment dat va face diferenta. Este responsabilitatea noastra sa ne minimizam consumul, sa reducem productia si achizitia de produse din plastic si sa fim creativi.

Mai putin plastic = Mai putin dioxid de carbon

Cu temperaturile globale in continua crestere, reducerea dioxidului de carbon este cruciala. Majoritatea plasticului este produs folosind combustibili fosili neregenerabili, cum ar fi petrolul, aproximativ 4% din petrolul mondial fiind utilizat pentru producerea acestuia. Acest lucru produce o cantitate uluitoare de dioxid de carbon, amplifica efectul de sera si duce la o incalzire globala mult prea mare.

Prin reducerea consumului de plastic de unica folosinta, reduci si cererea pentru productia acestuia. In ecomonia noastra capitalista, daca dorim ca marile corporatii sa produca mai putin plastic, una dintre cele mai bune modalitati este sa nu mai cumparam produse ce au in componenta acest material. 

Mai putina reciclare = Mai putin dioxid de carbon

Ca in orice proces consumator de energie, reciclarea creeaza dioxid de carbon. Desi reciclarea este buna pentru planeta noastra, vom economisi si mai multa energie daca nu il cream in primul rand. Nu trebuie sa irosesti energie recicland ceva ce nu exista.

In plus, statisticile arata ca doar 9% din plastic este reciclat. O mare parte din restul plasticului ajunge in oceane sau in interiorul animalelor, ceea ce este devastator.

Mai putin plastic = Apa mai curata

Plasticul care nu ajunge in oceane, ajunge de regula la groapa de gunoi. Pe masura ce fiecare sticla, punga, periuta de dinti si bucata de recipient din plastic se defecteaza, substantele chimice toxice se scurg din ele si se infiltreaza in apele subterane de dedesubt, alaturandu-se ciclului natural al apei al planetei noastre. Odata ce se intampla acest lucru, substantele chimice intra in orice, inclusiv in solul pe care il folosim pentru a ne creste hrana, in apa pe care o bem, in care ne face baie si inotam si in animalele pe care le mancam. Totul devine putin mai toxic.

 Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda