Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Dermatita atopica - simptome, cauze, tratament, analize, regim alimentar

Sursa foto »

Dermatita atopica reprezinta cel mai comun tip de eczema, care afecteaza in special copiii, dar poate aparea si la varsta adulta. Dermatita atopica este o afectiune cutanata cronica, adica nu se vindeca. Afectiunea se amelioreaza, apoi reapare dupa o anumita perioada de timp. Aceasta se poate tine sub control prin tratament, regim alimentar si obiceiuri speciale de igiena, cum ar fi evitarea sapunurilor agresive.

Dermatita atopica apare de obicei la persoanele cu teren atopic. Acesta reprezinta o tendinta familiala sau personala de sensibilizare, adica poate avea caracter ereditar. Totusi, dermatita atopica apare din cauza unei asocieri intre ereditate si factori de mediu. Afla totul despre dermatita atopica. 

Simptomele dermatitei atopice

Dermatita atopica provoaca simptome ce pot varia de la o persoana la alta. Acestea includ:

  • Pete rosii-maronii pe toata suprafata corpului
  • Mancarimi care se intensifica pe timpul noptii
  • Piele uscata
  • Astm
  • Alergii
  • Bubite mici proeminente care pot contine lichid
  • Piele dura, ingrosata si sensibila 

Iritatia de la nivelul pielii provoaca mancarimi de intensitate variabila. Mancarimile favorizeaza scarpinatul, insa acesta nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Scarpinatul poate duce la aparitia durerilor, chiar la sangerari si la formarea de cruste la nivelul pielii. Dezvoltarea unor rani favorizeaza infectiile. 

De asemenea, mancarimile afecteaza calitatea somnului si puterea de concentrare, iar afectiunea in sine influenteaza sanatatea mintala. De aceea, pot aparea tulburari precum anxietatea si depresia. 

Simptomele se pot ameliora sau dispar pentru anumite perioade de timp. Totusi, exista multi factori de risc pentru recidiva dermatitei.

Cauzele dermatitei atopice

Dermatita atopica apare de obicei la varste mai mici de 5 ani. Specialistii considera ca dermatita atopica este rezultatul unei combinatii de factori genetici, factori de mediu (agenti iritanti) si modificari la nivelul sistemului imunitar. 

Cercetatorii au identificat o proteina in piele, numita filaggrin, responsabila de mentinerea umiditatii si de protejarea pielii impotriva factorilor de mediu. Se pare ca aceasta ar mentine intact stratul superficial al pielii. Cercetarile au aratat ca unele persoane cu dermatita atopica prezinta o mutatie a genei care codifica aceasta proteina. Asadar, acestia prezinta o cantitate mai mica de filaggrin, ceea ce ii predispune la piele uscata si la sensibilizarea acesteia. 

De asemenea, se pare ca persoanele care au in familie rude cu astm sau cu febra fanului (rinita alergica sezoniera) au un risc mai mare de a dezvolta dermatita atopica.

Pe langa cauzele afectiunii propriu-zise, exista si o serie de factori declansatori ai eczemelor noi, care agraveaza simptomatologia. Aceștia pot varia de la o persoană la alta si sunt, in principal:

  • Stresul
  • Agentii iritanti din produse cosmetice, de igiena sau de uz casnic – sapunuri, detergenti, parfumuri.
  • Temperaturile extreme
  • Schimbarile bruste de temperatura
  • Odihna insuficienta
  • Unele materiale textile (lana)

 

Tratamentul dermatitei atopice

Tratamentul dermatitei atopice difera de la un pacient la altul. Poate fi nevoie ca un pacient sa incerce mai multe tipuri de tratament pana il identifica pe cel potrivit pentru el. 

In primul rand, pacientul trebuie sa evite factorii declansatori. Acestia influenteaza foarte mult atat simptomatologia, cat si raspunsul afectiunii la tratament. Este important sa se utilizeze doar produse dermato-cosmetice recomandate de medicul dermatolog. Sapunurile obisnuite trebuie evitate, intrucat usuca pielea. 

Pentru ameliorarea simptomelor si prevenirea aparitiei de eczeme noi, este important ca pacientul sa-si hidrateze pielea cu o crema speciala. In acest mod, bariera pielii este fortificata, pielea este mentinuta hidratata, iar uscaciunea ei este ameliorata si prevenita. 

Tratamentul propriu-zis include administrarea de antihistaminice, medicamente care ajuta la ameliorarea mancarimilor, deci la prevenirea complicatiilor legate de scarpinatul pielii. Poate fi nevoie de utilizarea unui corticosteroid topic, pentru a reduce inflamatia sau de administrarea unui corticosteroid oral. Alte unguente utilizate sunt cele care contin inhibitori de calcineurina (tacrolimus, pimecrolimus). Acestea au rolul de-a suprima sistemul imunitar si se utilizeaza in cazul pacientilor cu varste peste 2 ani. In cazul complicatiilor infectioase, poate fi nevoie de unguente pe baza de antibiotice. 

Este important ca medicamentele si unguentele sa fie administrate dupa recomandarile medicului dermatolog, deoarece utilizarea incorecta sau excesiva poate provoca reactii adverse. 

O metoda noua de tratament este reprezentata de injectia cu dupilumab, o terapie biologica cu anticorpi monoclonali. Aceasta este utilizata in cazul pacientilor ce prezinta o forma severa de dermatita atopica, care nu raspunde la celelalte tipuri de tratament.

Analize necesare pentru diagnostic

In mod normal, nu este nevoie de efectuarea unor analize pentru diagnosticarea dermatitei atopice. Aceasta este diagnosticata in urma anamnezei (istoric medical) si a examenului clinic, pentru ca eczemele sunt examinate de un medic specialist. 

Cu toate acestea, poate fi nevoie de efectuarea unor analize pentru identificarea potentialelor alergii. Alergiile sunt un factor declansator si identificarea acestora ajuta la orientarea ulterioara a terapiei. Cele mai comune alergii sunt alergia la albus de ou, lapte de vaca, grau, soia, par de animale sau polen.

Regim alimentar pentru dermatita atopica

Alimentatia este si ea importanta in tratamentul dermatitei atopice. Este important sa se adopte o alimentatie sanatoasa, cat mai naturala.

Ce sa consumi:

Este important sa incluzi in alimentatia ta alimente ce contin substante cu rol antiinflamator: 

  • Pestele gras (hering, ton, somon, sardine) contine acizi grasi Omega-3 care au actiune antiinflamatoare.
  • Alimentele bogate in probiotice (bacterii bune) care ajuta la buna functionare a sistemului imunitar: chefir, iaurt, branzeturi fermentate, vegetale fermentate (varza murata, castraveti murati etc.).
  • Alimente ce contin quercetina (polifenol): mere, broccoli, spanac, afine, cirese, kale.

Ce sa eviti:

Se recomanda evitarea alimentelor ce contin substante iritante, cum ar fi acizi grasi trans sau conservanti artificiali. In aceasta categorie intra produsele fast-food, margarina, mezelurile, snacks-urile si alte produse intens procesate industrial. Este important sa citesti informatiile de pe ambalajul produselor, inainte de-a le achizitiona. Si alimentele bogate in zahar, precum prajiturile industriale, sucurile industriale sau facute in casa, pot provoca inrautatirea simptomatologiei. 

De asemenea, daca exista alergii alimentare, alimentele respective trebuie evitate. Cele mai comune alergii alimentare sunt alergia la albus de ou, lapte, soia, nuci si alune, peste sau carne. 

In concluzie, dermatita atopica este o afectiune cutanata cronica care poate fi tinuta sub control, prin atentie sporita la obiceiurile alimentare si nealimentare, precum si prin urmarea tratamentului recomandat de medic.

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda