Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Cum sa imi cresc aportul de vitamina D

Vitamina D este una dintre cele mai importante substante nutritive de care are nevoie organismul nostru pentru a ramane sanatos. Alaturi de calciu, aceasta contribuie la dezvoltarea si mentinerea oaselor puternice, insa rolul sau in corpul uman este vital si pentru a-l tine la distanta de numeroase afectiuni cronice. Aportul scazut de vitamina D reprezinta o problema majora de sanatate la nivelul intregului glob, peste 13% din populatia lumii fiind afectata de aceasta deficienta. Descopera mai departe ce presupune carenta acestui nutrient esential si care sunt modalitatile prin care poti evita disfunctiile pe care le produce la nivelul organismului.

 

Ce este vitamina D?

Rolul vitaminei D in organism

Vitamina D – beneficii pentru sanatate

Necesarul zilnic de vitamina D

Deficitul de vitamina D

Manifestarile deficitului de vitamina D la copii

Simptomele deficitului de vitamina D la adulti

Diagnosticarea deficitului de vitamina D

Cauzele deficitului de vitamina D

Lipsa vitaminei D - consecinte

Surse de vitamina D

Expunerea la soare

Alimente

Suplimente

Ce este vitamina D?

Denumita si vitamina soarelui, vitamina D este produsa la nivelul pielii, ca raspuns in urma expunerii la soare. Aceasta este una dintre cele patru vitamine solubile in grasimi – A, D, E si K si este indispensabila pentru dezvoltarea armonioasa a organismului.

Termenul de vitamina D desemneaza mai multe forme diferite ale aceluiasi nutrient, dintre care cele mai importante sunt vitamina D2, cunoscuta si ca ergocalciferol, realizata de plante, si vitamina D3, colecalciferol, care se formeaza in mod natural in urma expunerii la radiatiile ultraviolete sau provine intr-o mica masura si din alimente fortificate. Intr-o cantitate redusa, aceste forme de vitamina D se pot gasi si in anumite alimente.

Rolul vitaminei D in organism

Deoarece este importanta pentru sistemul cardiovascular, sistemul osos sau sistemul imunitar, vitamina D este indispensabila pentru organism, iar lipsa ei este resimtita in intreg corpul. Rolul sau major este de a mentine un nivel normal al calciului si fosforului in sange. Vitamina D este cea care ajuta organismul sa absoarba calciul, substanta care formeaza si mentine oasele puternice si sanatoase. Aceasta substanta nutritiva detine o functie deosebita si in mentinerea sistemului muscular, reglarea secretiei de insulina, desfasurarea proceselor cognitive si intarirea imunitatii corpului, in ultimii ani fiind promovata ca o vitamina minune.

Vitamina D – beneficii pentru sanatate

Un aport normal de vitamina D este esential pentru buna functionare a intregului organism. Aceasta vitamina mentine sanatatea sistemului osos inca din copilarie si pana la batranete, fiind cea care ajuta la formarea si dezvoltarea oaselor, care previne aparitia fracturilor si impiedica fragilizarea oaselor. Cu toate ca nu se cunosc date precise, vitamina D ajuta la prevenirea sclerozei multiple, iar unii specialisti sustin ca tine la distanta diabetul de tip II.

S-a demonstrat stiintific ca vitamina D se regaseste intr-o cantitate extrem de scazuta in organismul persoanelor obeze, ceea ce o leaga de faptul ca o dieta restrictiva caloric si un aport de vitamina D pot ajuta la pierderea kilogramelor in plus. De asemenea, exista dovezi concrete ca poate fi de ajutor in tratarea si prevenirea mai multor tipuri de cancer, precum cel de colon, de san sau de prostata. Vitamina D joaca un rol important in dezvoltarea si functionarea cerebrala, iar studiile confirma ca ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei.

Necesarul zilnic de vitamina D

Recomandarile generale din ghidurile internationale stabilesc, in prezent, o cantitate de vitamina D necesara in fiecare zi, exprimata in unitati internationale, pentru persoanele sanatoase, astfel:

- 1.000 UI/zi pentru copiii cu varste cuprinse intre 0-12 luni

- 600 UI/zi pentru persoanele cu varste cuprinse intre 1-70 de ani

- 600 UI/zi pentru femeile insarcinate si cele lauze

- 800 UI/zi pentru persoanele care depasesc varsta de 71 de ani.

Deficitul de vitamina D

Lipsa de vitamina D se manifesta printr-o serie de simptome care uneori pot fi usor trecute cu vederea sau puse pe seama altei afectiuni. Insa, o astfel de carenta este daunatoare pentru organism, in cazul copiilor lipsa vitaminei D putand conduce la rahitism, in timp ce la adulti contribuie la demineralizarea matricei osoase.

Manifestarile deficitului de vitamina D la copii

Deficitul de vitamina D se manifesta prin demineralizare osoasa si in cazul copiilor, iar asta inseamna ca oasele se deformeaza, apare intarzierea de crestere, deformarea membrelor inferioare si largirea epifizelor oaselor lungi. Instalarea bolilor cardiovasculare, a atacurilor de panica si anxietate, intarzierea aparitiei dintilor, aparitia astmului bronsic sever si, in cazuri foarte rare, aparitia cancerului, sunt efecte ale carentei de vitamina D. Totodata, multiple studii trateaza legaturile dintre aceasta substanta nutritiva si diversele tipuri de diabet la copii.

Simptomele deficitului de vitamina D la adulti

In cazul adultilor, exista mai multe semne care pot conduce la diagnosticul de deficit de vitamina D. Astfel, ar trebui sa iti pui intrebari daca te confrunti cu:

- Slabiciune musculara si osoasa

- Stari de anxietate, in special in cazul femeilor

- Hipertensiune

- Sensibilitate crescuta la durere

- Boli autoimune

- Tulburari de somn, apnee de somn

- Spasme glotice

- Crestere in greutate

- Oboseala acuta

- Tulburari respiratorii

- Afectiuni ale sistemului nervos

- Infertilitate

- Boli ale aparatului cardiovascular.

Diagnosticarea deficitului de vitamina D

Multe dintre semnele care ar putea indica un deficit de vitamina D pot fi provocate si de alte carente, dar pentru a te asigura ca nu iti lipseste acest nutrient important din organism, cel mai bine ar fi sa iti faci cateva analize. Testul de sange care determina cantitatea de vitamina D din corp se numeste 25-OH-vitamina D. Valorile normale pentru acesta sunt cuprinse untre 20 si 50 ng/ml, un nivel mai mic de 20ng/ml indicand o carenta de vitamina D.

Cu toate ca multi dintre medici recomanda testarea preventiva, cercetatorii sustin ca analiza este indicata persoanelor care au osteoporoza sau prezinta un risc crescut de a dezvolta aceasta boala, celor in varsta, femeilor aflate la premenopauza si celor intrate in menopauza, indivizilor care au avut fracturi ori care iau un medicament ce subtiaza oasele, cum ar fi corticosteroid.

Cauzele deficitului de vitamina D

In cea mai mare parte, vitamina D este obtinuta in urma expunerii la radiatiile ultraviolete, aportul din alimentatie fiind destul de mic. Totusi, deficitul de vitamina D poate sa apara in urmatoarele situatii:

- Conditiile de mediu, in special pentru persoanele care locuiesc in regiuni in care este adesea innorat

- Sindromul de malabsorbtie

- Afectiuni medicale precum boala celiaca, fibroza chistica sau boala Crohn

- Afectiuni hepatice si biliare ce pot afecta absorbtia vitaminei D

- Insuficinta renala cronica

- Varsta inaintata

- Stresul

- Obezitatea

- Pielea inchisa la culoare

- Sarcina si alaptarea

- Administrarea de medicamente care antagonizeaza vitamina D.

Lipsa vitaminei D - consecinte

Deficitul de vitamina D conduce la dezechilibre importante in organism, precum aparitia osteoporozei, cresterea rezistentei la insulina sau pierderea controlului greutatii. In cazul copiilor, poate fi vorba de aparitia rahitismului, in timp ce adultii pot dezvolta osteomalacie. Lipsa vitaminei D conduce la aparitia bolilor autoimune, transformarea tumorala a celulelor, perturbarea dentitiei, anxietate, depresie, oprirea respiratiei sau cresterea riscului de instalare a unor boli precum hipertensiunea arteriala, scleroza multipla, artita reumatoida sau diabet. De asemenea, deficitul de vitamina D duce la alterarea structurii si functiei tesutuui muscular, a cartilajului si tendoanelor.

Surse de vitamina D

In principal, deficitul de vitamina D poate fi stopat in urma expunerii la soare, dar si prin consumul anumitor alimente sau administrarea suplimentelor alimentare.

Expunerea la soare

Intrucat este produsa in mod natural de organism atunci cand pielea este expusa la razele ultravioleta ale soarelui, cantitatea de vitamina D asimilata depinde foarte mult de anotimp. De regula, se recomanda expunerea la soare cel putin 15 minute in fiecare zi sau macar de cateva ori pe saptamana. In timpul verii nu este indicat sa exagerezi cu statul in soare pentru ca nu vei beneficia de mai multa vitamina D, ci cresti riscul de a dezvolta afectiuni foarte grave, precum cancerul de piele.

Alimente

Pestele gras, fructele de mare, produsele lactate, galbenusul de ou, ciupercile sau cerealele fortificate contin mai mult de 100 UI/vitamina D/per portie. De asemenea, o dieta sanatoasa, variata si echilibrata poate sa includa si ficat, carne de vita, portocale sau margarina. Este recomandat totusi sa verifici cu atentie etichetele produselor alimentare deoarece cantitatea de vitamina D este diferita daca a fost adaugata in preparat in mod artificial, cum ar fi de exemplu in iaurt sau margarina.

Suplimente

In cazul in care expunerea la soare este limitata si nici nu consumi prea des alimente care contin vitamina D, singura varianta este sa apelezi la suplimente alimentare de pe obio.ro. Acestea pot fi utilizate fara prescriptie medicala si sunt ideale pentru a mentine un nivel normal al vitaminei D in organism.

 Vitamina D este un nutrient esential pentru corpul uman. Din pacate, foarte multi oameni sufera de o carenta a acestei substante si se confrunta cu afectiuni periculoase pentru sanatatea organismului. Indiferent de varsta, este necesara o alimentatie sanatoasa, expunerea la soare si administrarea suplimentelor pentru a beneficia de un corp puternic si rezistent in fata tuturor bolilor.

 Autor: Madalina Todut

Arrow up icon