Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Ce este matcha? Tot ce trebuie sa stii despre modul de preparare a acestei bauturi

Matcha a devenit extrem de populara in ultima vreme, acesta fiind consumata sub forma de bauturi precum ceaiuri, latte si chiar deserturi.

Cuprins:

Ce este matcha?

De ce sa bei bauturi pe baza de matcha?

Continut ridicat de antioxidanti

Combaterea cancerului

Prevenirea diabetului de tip 2

Combaterea depresiei

Protejarea functiei creierului

Fertilitatea masculinaReducerea colesterolului

Pierderea in greutate

Promovarea sanatatii inimii

Reducerea tensiunii arteriale

Protejarea sanatatii oaselor

Contraindicatii matcha

3 retete pe baza de matcha

Ceai matcha

Matcha latte

Budinca de matcha

Ce este matcha?

Matcha este un tip de ceai verde bogat in antioxidanti, comercializat sub forma de pudra. Matcha provine din planta Camellia sinensis, la fel ca si ceaiul verde. Cu toate acestea, matcha se cultiva intr-un alt mod si are un profil nutritiv unic.

In cazul ceaiului verde traditional, frunzele sunt infuzate in apa fierbinte si apoi aruncate. Cu matcha, lucrurile stau diferit; frunzele uscate ale plantei sunt transformate intr-o pudra verde si amestecate in bautura calda [1].

Matcha contine substantele nutritive si antioxidanti si o cantitate mai mare de cofeina decat ceaiul verde.

De ce sa bei bauturi pe baza de matcha?

Bauturile bio pe baza de matcha au o serie de beneficii pentru sanatate, dupa cum urmeaza: [1], [3]

Continut ridicat de antioxidanti

Matcha contine o cantitate ridicata si concentrata de antioxidanti care pot reduce deteriorarea celulelor si pot preveni bolile cronice alaturi de alte suplimente bio.

O lingurita de pudra de matcha, cantitatea folosita in multe retete pentru a face un singur matcha latte, contine [2]:

  • calorii: 7
  • carbohidrati: 0 g
  • grasime: 0 g
  • proteine: 0 g
  • calciu: 6 mg, 1% din valoarea zilnica
  • fier: 0.28 mg

Antioxidantii din matcha, un aspect cheie al valorii sale nutritionale, sustin detoxifierea, reduc inflamatia si ajuta la promovarea unui stil de viata sanatos.

Combaterea cancerului

Alaturi de ceaiul verde, matcha a fost mult timp studiata ca un instrument de prevenire a cancerului, in special a cancerului mamar.

Prevenirea diabetului de tip 2

Insulina este hormonul care ajuta la transportul zaharului din sange in celule. Consumul de matcha poate ajuta organismul sa imbunatateasca raspunsul celulelor la insulina si poate reduce nivelul zaharului din sange. [3]

Combaterea depresiei

Adultii pot manifesta o scadere a simptomelor depresiei si a anxietatii in urma consumului frecvent de alimente bio pe baza de matcha.

Protejarea functiei creierului

Matcha poate contribui la imbunatatirea atentiei, a memoriei si a timpului de reactie. De asemenea, contine cofeina si L-theanine care pot imbunatati mai multe aspecte ale functiei cerebrale. Continutul de cofeina din matcha poate varia de la 18,9 la 44,4 mg per gram. Matcha poate reduce riscul de tulburari cognitive cum ar fi dementa, boala Parkinson si boala Alzheimer. [1],[2].

Fertilitatea masculina

Consumul de matcha poate contribui la cresterea fertilitatii masculine. Persoanele care consuma frecvent matcha pot avea mai multi spermatozoizi, ambii fiind indicatori de fertilitate.

Matcha, la fel ca si ceaiul verde, contine cantitati mari de antioxidanti, mai exact de polifenoli. Acesti antioxidanti contracareaza compusii care ataca celulele sanatoase, inclusiv cele din tesutul testicular.

Reducerea colesterolului

Persoanele cu o masa corporala normala si care consuma matcha pot inregistra niveluri semnificativ mai scazute de colesterol total si colesterol LDL. LDL este considerat „colesterol rau” deoarece duce la o acumulare de colesterol in artere, ceea ce creste riscul de boli de inima.

Pierderea in greutate

Consumul de matcha poate ajuta la accelerarea metabolismului pentru a creste consumul de energie si de a stimula arderea grasimilor.

Promovarea sanatatii inimii

Bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate la nivel mondial, ele reprezentand aproximativ o treime din totalul deceselor la persoanele cu varsta de peste 35 de ani. Consumul de matcha poate ajuta la protejarea impotriva bolilor de inima [3].

Reducerea tensiunii arteriale

Consumul de matcha si ceai verde poate contribui la reducerea tensiunii arteriale. Efectele pot fi mai concludente in cazul persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala. Rezultatul se datoreaza in parte capacitatii compusilor din matcha de a relaxa vasele de sange, ceea ce imbunatateste fluxul sanguin si reduce inflamatia.

Protejarea sanatatii oaselor

Consumul de matcha este legat de un risc potential mai redus de instalare a osteoporozei. Efectul se datoreaza probabil antioxidantilor din acesta bautura care ajuta la prevenirea pierderii de masa osoasa si la imbunatatirea formarii masei osoase.

Contraindicatii matcha

Consumul de ceai verde este considerat sigur daca se beau pana la opt cesti pe zi. Dar matcha este mai puternica si mai concentrata decat ceaiul verde.

Nu exista reglementari in ceea ce priveste doza zilnica, dar pentru adultii sanatosi se recomanda plafonarea cofeinei la 400 mg pe zi. Cel mai bine este sa consumi 1-2 cesti de matcha pe zi si sa alegi soiuri bio certificate pentru a profita de numeroasele beneficii pentru sanatate ale matcha fara a risca efecte secundare [2].

In doze mari, ceaiul verde si matcha pot interactiona cu anumite medicamente cum ar fi nadolol, un beta-blocant neselectiv, utilizat pentru a gestiona hipertensiunea arteriala si problemele cardiace. Unele persoane au dezvoltat probleme hepatice in urma unui consum exagerat de matcha sau ceai verde. De asemenea, daca esti gravida sau alaptezi, trebuie sa discuti cu medicul inainte de a utiliza matcha. [1], [3]

Matcha poate creste riscul de expunere a organismului la substante toxice precum pesticide, substante chimice si chiar arsenic gasite in solul in care sunt cultivate plantele.

3 retete pe baza de matcha

Pentru a-si pastra cel mai bine continutul antioxidant, depoziteaza pudra de matcha la aproximativ 5 grade C. Aceasta este temperatura maxima recomandata in interiorul frigiderului. Preparata la 90 de grade Celsius, timp de 10 minute, matcha  mentine cele mai mari concentratii de polifenoli protectori pentru sanatate.

Pe langa ceai sau un alt bun inlocuitor de cafea, precum cicoarea, pudra de matcha poate fi folosita si pentru a pregati latteuri sau bauturi cu matcha si nuca.

Aceasta poate fi chiar incorporata in mai multe feluri de mancare, cum ar fi fulgi de ovaz, piureuri, budinca chia, produse de patiserie, hummus, sosuri si supe. Dar, deoarece utilizarea pudrei de matcha in aceste moduri nu a fost cercetata, nu este clar daca te vei bucura de aceleasi beneficii ca atunci cand matcha este utilizata sub forma de ceai.

Ceai matcha

Ceaiul de matcha este foarte usor de preparat. Poti profita de numeroasele beneficii pentru sanatate ale matcha, iar ceaiul are un gust delicios.

Ingrediente

  • 1-2 lingurite de pudra de matcha
  • 30/60/90/120 ml apa fierbinte

Mod de preparare

Poti pregati ceai traditional matcha si altfel: cerne 1-2 lingurite (2-4 grame) de pudra de matcha in ceasca, adauga apoi 60 ml de apa fierbinte si amesteca totul cu un tel de bambus. De asemenea, poti ajusta raportul dintre pulberea matcha si apa in functie de concentratia preferata.

Pentru un ceai mai slab, redu cantitatea de pudra la o jumatate de lingurita (1 gram) si pune 90-120 ml de apa fierbinte.

Daca preferi o versiune mai concentrata, amesteca 2 lingurite (4 grame) de pudra  cu doar 30 ml de apa.

Daca vrei sa fii creativ, poti incerca un latte matcha, chiar si bautura cu matcha de post, sau budinci, piureuri proteice pentru a creste continutul de nutrienti din retetele preferate.

Matcha latte

Un matcha latte este un latte cu pudra de matcha si lapte cald. Matcha inlocuieste espresso-ul intr-o cafea latte, oferindu-i o culoare verde stralucitoar si o aroma usor amara [4].

Ingrediente

  • 1 lingurita de pudra de matcha;
  • 1/2 cana de  apa;
  • 2/3 cana de lapte sau lapte de cocos;
  • 1 lingura de miere;

Mod de preparare

Amesteca pudra de matcha cu apa pentru a face o pasta, apoi adauga mai multa apa si amesteca pana cand devine spumoasa. Adauga miere si apa fierbinte apoi spumeaza laptele. Toarna laptele spumat in matcha.

Variatie: matcha latte cu gheata

Foloseste aceleasi instructiuni, dar utilizeaza 1 lingurita matcha impreuna cu 60 ml de apa. Amesteca-le cu o lingura de miere. Adauga 3/4 ceasca de lapte degresat sau de ovaz.  Adauga gheata. Asta e tot! 

Budinca de matcha

Ingrediente

  • 1 litru de lapte de cocos;
  • 2/3 cana de zahar;
  • 1/4 ceasca pudra matcha;
  • 3 linguri de amidon de porumb;
  • 6 galbenusuri mari de ou;
  • 4 lingurita extract de vanilie pura;
  • 1/2 lingurita de sare;

Mod de preparare

Amesteca trei cesti de lapte de cocos si zahar intr-o cratita ceramica la foc mediu-mare. Adu amestecul la fierbere apoi inlatura cratita de pe foc.

Intre timp, amesteca o cana cu lapte, amidonul de porumb, sarea, galbenusurile de ou si vanilia intr-un castron mediu spre mare. Amesteca galbenusul usor pe masura ce adaugi incet si laptele de nuca de cocos. Apoi, amesteca pudra de matcha cu 2-3 linguri de apa. Odata ce se omogenizeaza compozitia, toarna intregul amestec inapoi in cratita si amesteca in mod constant la foc mediu-mare.

Cand ajunge la fierbere, compozitia se va ingrosa. Fierbe in continuare la foc mic amestecul timp de 3 minute. Imparte budinca obtinuta in 8 portii. Tine la frigider portiile timp de cel putin 6 ore. Pofta buna! [5]

Acest articol are un scop strict informativ.

Incearca si tu bauturile pe baza de matcha. Pentru mai multe informatii despre produsele noastre, urmareste-ne pe obio si vei gasit produsele certificate bio.

Surse de informare:

[1] Link, Rachael. “7 Proven Ways Matcha Tea Improves Your Health”, Healthline, 2020, https://www.healthline.com/nutrition/7-benefits-of-matcha-tea#7.-Matcha-tea-is-very-easy-to-prepare. Accesat in 13.01.2023.

[2] Sass, Chyntia. “Health Benefits of Matcha.” , Health, 2022, https://www.health.com/nutrition/what-is-matcha. Accesat in 13.01.2023.

[3] https://www.webmd.com/diet/health-benefits-matcha. Accesat in 13.01.2023.

[4] https://www.acouplecooks.com/matcha-latte/. Accesat in 13.01.2023.

[5] https://www.proportionalplate.com/dairy-free-matcha-pudding/#recipe. Accesat in 13.01.2023.

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda