Cicoare eco, 250g - Lima
Cicoare eco, 500g - Lima
Ceai Shotimaa Balance Your Day - Life Energy -...
Ceai Shotimaa Balance Your Day - Unwind vanilla...
Cicoarea – ca inlocuitor de cafea
In ciuda faptului ca exista de peste 2000 de ani, bautura de cicoarea a inceput sa castige popularitate abia in ultimii ani. Aceasta bautura este facuta din radacina plantei de cicoare, care este prajita si apoi fiarta, avand un gust extrem de asemanator cu cel al cafelei traditionale.
Este des intalnita in randul persoanelor care incearca sa-si reduca aportul de cofeina, fiind de fapt cel mai popular inlocuitor al cafelei. In plus, are o multime de beneficii pentru sanatate, cum ar fi reducerea inflamatiilor, scaderea nivelului de zahar in sange si imbunatatirea sanatatii digestive.
Cuprins:
Ce valori nutritionale are radacina de cicoare?
Principalele beneficii pentru sanatate ale cicoarei
Ce este bautura de cicoare?
Cicoarea si cafeaua provin din doua plante diferite. Bautura de cicoare este facuta din Cichorium intybus, o planta care creste in pamant. In timp ce oamenii pot utiliza frunzele acestei plante in salate, ei pot folosi si radacina pentru a prepara aceasta bautura asemanatoare cu cafeaua, denumita bautura de cicoare.
Cafeaua traditionala provine din fructele plantei numite Coffea arabica. Deoarece fructele arborilor de cafea au dimensiunea cireselor, oamenii le numesc “boabe de cafea”.
Producatorii macina si prajesc radacina de cicoare si o comercializeaza pe piata ca produs de inlocuire a cafelei. Un astfel de produs este Cicoare Eco fabricata de Lima, unde cicoarea este granulata, putand fi folosita atat in filtru, cat si in ibric. De asemenea, cicoarea este folosita in prepararea altor bauturi de inlocuire a cafelei, cum este Bautura din Cereale Yannoh Instant cu Spelta Eco fabricata de Lima, acesta fiind un produs in care glutenul este filtrat deoarece nu este solubil in apa, fiind astfel ideal nu doar pentru persoanele care doresc sa stea departe de cofeina, dar si pentru cele care sunt sensibile la gluten.
Pentru cei care doresc sa limiteze aportul de cofeina, bautura de cicoare este, cu siguranta, cea mai buna alternativa. Mai mult decat atat, aceasta bautura minunata vine la pachet cu o sumedenie de beneficii pentru sanatate.
Ce valori nutritionale are radacina de cicoare?
45g de radacina cruda de cicoare ofera 32 de calorii, 0,6g de proteine, 7,9g de carbohidrati si 0,1g de grasimi. Mai mult, radacina de cicoare este o sursa buna de calciu, fosfor si acid folic. De asemenea, este o sursa bogata de fibre solubile in apa numite inulina. Inulina din cicoare nu este digerabila si poate fi folosita pentru a inlocui grasimea sau zaharul alimentar in unele alimente procesate. Utilizarea inulinei in loc de zahar sau grasime are ca rezultat un aport mai mic de calorii.
Principalele beneficii pentru sanatate ale cicoarei
Ajuta la pierderea in greutate.
Alimentele cu inulina au adesea un continut mai scazut de calorii si grasimi decat alimentele comparabile fara inulina. Astfel, oamenii pot sa-si manance preparatele culinare preferate, in timp ce scad aportul total de calorii, pierzand astfel in greutate. In plus, consumul de cicoare contribuie la scaderea nivelului de grelina, un hormon ce stimuleaza senzatia de foame.
Imbunatateste sanatatea digestiva.
Inulina din radacina de cicoare poate creste continutul de fibre adaugate din alimentatie si poate ajuta la promovarea digestiei sanatoase. Studiile au asociat inulina din cicoare cu frecventa crescuta a scaunului la persoanele care se confrunta cu constipatie.
Radacina de cicoare are, de asemenea, calitati prebiotice, ceea ce inseamna ca hraneste bacteriile bune din intestin.
Ajuta la prevenirea si gestionarea diabetului.
In cadrul unui studiu realizat in 2015 s-au testat efectele extractului de radacina de cicoare asupra glicemiei si metabolismului grasimilor. Autorii studiului au concluzionat ca, desi cicoarea nu a avut niciun efect asupra metabolismului grasimilor, ar putea intarzia sau preveni debutul precoce al diabetului.
Totodata, in cadrul unui studiu realizat in 2016, cercetatorii au ajuns la concluzia ca cicoarea poate oferi beneficii persoanelor cu diabet zaharat de tip 2. De exemplu, se pare ca imbunatateste stabilitatea nivelurilor de glucoza si calciu, reduce tensiunea arteriala si ajuta la functionarea sanatoasa a ficatului. Subiectii acestui studiu au fost toti de sex feminin, asadar sunt necesare mai multe cercetari pentru a afla daca ofera aceleasi efecte pentru barbati.
Inhiba cresterea celulelor canceroase.
Unele studii sugereaza ca exista legaturi intre radacina de cicoare si inhibarea diferitelor tipuri de cancer. Mai exact, s-a constatat ca cicoarea ajuta la uciderea celulelor canceroase de san. Un alt studiu a asociat inulina cu prevenirea cancerului de colon.
Imbunatateste sanatatea creierului.
Radacina de cicoare contine, de asemenea, mangan si vitamina B6, ambii nutrienti jucand un rol esential in sanatatea creierului. Iar sanatatea creierului devine si mai importanta odata cu inaintarea in varsta, deoarece persoanelor varstnice le poate fi mai greu sa se concentreze sau sa-si aminteasca anumite informatii.
Ce alte beneficii ofera cicoarea?
· Intareste sistemul imunitar;
· Stimuleaza productia de bila;
· Are calitati antifungice si antibacteriene;
· Omoara parazitii din intestine;
· Reduce palpitatiile si combate tahicardia.
Posibile efecte adverse
Cicoarea, ca aliment, este aprobata de FDA (Food and Drug Administration), asadar este, in general, sigura cand este consumata in cantitati prezente de obicei in alimente.
Este, de regula, bine tolerata atunci cand este consumata pe cale orala. In cazuri rare, insa, poate cauza simptome precum flatulenta, eruptii cutanate, dureri abdominale, sunete intestinale si balonare.
De asemenea, inca nu s-a stabilitat daca cicoarea este sigura in timpul sarcinii, asadar femeilor insarcinate li se recomanda evitarea consumului alimentelor cu cicoare sau sa discute mai intai cu medicul lor.