6 obiceiuri care te ajută să începi anul cu dreptul
Știm că nu este întotdeauna ușor să materializezi toate ideile constructive pe care le ai la început de an și că uneori ai nevoie de ajutor pentru a te menține pe traiectoria stabilită în luna ianuarie. Pentru a te asigura ca îți respecți rezoluțiile făcute cu ocazia trecerii în noul an, venim în ajutorul tău cu 6 sfaturi practice care te vor ajuta să începi să pui în aplicare tot ce ți-ai propus.
Creează-ți un plan pe termen lung și un calendar al activităților
Una dintre cele mai importante resurse de care dispui este timpul. De modul în care este organizată această resursă neregenerabilă depinde succesul unei zile, luni și chiar al unui an. Structurarea sa reprezintă pilonul îndeplinirii obiectivelor propuse, iar cea mai bună modalitate de a face acest lucru este să împarți timpul pe care îl ai la dispoziție în proiecte mari, deconstruite în sarcini mai mici.
Un proiect complex poate părea o provocare foarte mare, iar acest fapt poate alimenta amânarea sa, însă activitățile zilnice pe care trebuie să le faci pentru a-ți atinge scopul reprezintă pașii făcuți pe drumul către succes. Pentru a te asigura că nu te abați de la planul tău, folosește o agendă sau o aplicație mobilă atunci când îți structurezi activitățile pe unități de timp. Realizează o listă de priorități pentru a stabili care sunt cele mai importante activități ale fiecărei zile. Un astfel de plan te va ajuta să menții un echilibru constant între responsabilitățile cotidiene și noile rezoluții. De asemenea, vei putea urmări permanent nivelul evoluției personale.
Renunță la obiceiurile nocive și optează pentru o nouă abordare
Este posibil ca pe lista rezoluțiilor tale să se găsească unele aspirații pe care ți-ai dorit să le duci la îndeplinire în anii trecuți, însă nu ai reușit să faci acest lucru. După ce ai creat un plan de acțiune și ai stabilit care sunt proiectele asupra cărora trebuie să îți concentrezi atenția în anul curent, reflectează asupra obiceiurilor care te-au împiedicat în trecut. Dacă, de exemplu, unul dintre obiectivele tale este să bei 2 litri de apă pe zi, însă ai mai încercat acest lucru fără un rezultat satisfăcător, folosește-te de o nouă strategie. Poți utiliza o aplicație special creată pentru acest obiectiv sau îți poți seta alarme care să îți amintească să bei apă până când organismul tău va asimila acest obicei.
Alimentează-te corespunzător
Alegerile alimentare pe care le faci zilnic stau la baza stării generale de sănătate. Impactul pe care nutriția o are asupra ta este unul semnificativ care, dacă nu se resimte într-o perioadă scurtă de timp, cu siguranță că face diferența odată cu înaintarea în vârstă. O gândire sănătoasă și proactivă nu poate izvorî dintr-un organism alimentat precar și privat de resursele de care are nevoie pentru a funcționa la parametri optimi. O activitate care constituie un exemplu de sarcină integrată în planul complex de a mânca sănătos este servirea micului dejun în fiecare dimineață.
A ajunge să integrezi în stilul tău de viață o formă de alimentație variată și moderată nu este un lucru ușor de realizat. Este nevoie de timp și răbdare din partea ta, așa că un aspect relevant de care este bine să ții cont este să adopți câte un obicei pe rând. Când devii confortabil cu practicarea lui poți trece la următorul de pe lista ta. Astfel, nu vei resimți această schimbare ca fiind una prea greu de realizat.
Fii activ și creează-ți un obicei din a face mișcare
Este binecunoscut faptul că activitatea fizică menține organismul sănătos. Nu trebuie să crezi că pentru a avea un tonus bun este nevoie de antrenamente solicitante desfășurate în sala de forță, ci mai degrabă de orice formă de mișcare pe care o poți face. Cu efecte benefice asupra sănătății fizice, dar și a celei mintale, sportul te ajută să înaintezi în vârstă în mod inteligent. Sângele pus în mișcare păstrează creierul într-o formă bună, astfel că orice activitate psihică pe care o desfășori va fi realizată cu o mai mare ușurință.
Un alt aspect pe care trebuie să îl ai în vedere este cel legat de procesul de eliberare al endorfinelor în organism în momentul în care faci mișcare. Indiferent de natura sportului practicat, vei ajunge să te simți relaxat și bine dispus. Orice rezoluție menită să facă din noul an unul excelent va părea mult mai simplu de realizat cu o gândire pozitivă.
Asigură-te că dormi suficient
Lipsa celor 6-8 ore de somn pe noapte atrage cu sine un risc cu 50% mai mare de a dezvolta probleme cerebrale. Nicio rezoluție nu va putea fi îndeplinită dacă organismul tău este privat de această stare fiziologică esențială. Epuizarea nu va întârzia să survină, ajutând la instalarea oboselii cronice. Această condiție va modifica echilibrul de la nivelul sistemelor organismului, cauzând dereglări hormonale, de apetit, cardiovasculare sau slăbirea sistemului imunitar.
Privarea organismului de somn este un fenomen aflat în strânsă legătură și cu instalarea depresiei care influențează dificultățile în a adormi și a avea un somn odihnitor, care să te ajute să îți refaci resursele de energie. Astfel că se creează un cerc vicios din care nu îți va fi ușor să ieși.
Refă-ți resursele energetice constant
Amintește-ți că trebuie să creezi un echilibru în viața ta între activitățile de pe planul profesional și cele de pe plan personal. Dacă simți că responsabilitățile de la job, dar și cele din viața personală îți ocupă mare parte din timpul unei zile, e momentul să privești retrospectiv, să analizezi stilul de viață al ultimelor luni și să faci o schimbare ce va împiedica apariția frustrărilor. Timpul petrecut cu scopul de a te deconecta de la agitația cotidiană nu este timp pierdut. Refacerea energiei prin activități creative sau relaxante trebuie să fie și ea o prioritate pe lista ta, deși pare că mereu există ceva urgent de rezolvat.
Autor: Madalina Todut