Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Ingrijirea tenului iarna: care sunt pasii necesari pentru o piele stralucitoare

femeie isi da cu uleiuri pe fata

Ingrijirea tenului este importanta in orice anotimp, pentru a mentine sanatatea si frumusetea pielii. Totusi, in fiecare sezon, nevoile tenului sunt usor diferite, motiv pentru care si obiceiurile de ingrijire variaza. 

Factorii de mediu caracteristici sezonului de iarna, cum ar fi temperaturile scazute sau vantul, au o actiune agresiva asupra tegumentelor. De aceea, pielea trebuie protejata corespunzator in aceasta perioada.

Descopera care sunt pasii pentru ingrijirea tenului iarna.

Ce presupune ingrijirea tenului iarna?

In timpul iernii, o problema dermatologica frecventa este pielea uscata si crapata.  Aceasta devine deshidratata din cauza umiditatii scazute din aer, a vantului si temperaturilor scazute care distrug bariera cutanata naturala. Pe de alta parte, si conditiile din interior sunt raspunzatoare de deshidratare – supraincalzirea locuintei reduce umiditatea din casa (1).

De aceea, este important ca rutina de ingrijire sa fie modificata in aceasta perioada, in ceea ce priveste tipul produselor cosmetice utilizate si frecventa aplicarii lor. 

Ce etape trebuie sa respecti zilnic in ingrijirea tenului in sezonul rece?

ten uscat

In mod similar cu ritualul de frumusete din restul anului, ingrijirea tenului iarna presupune aplicarea produselor cosmetice faciale intr-o anumita ordine. Astfel, te asiguri ca pielea ta absoarbe eficient nutrientii din compozitia lor si ca te vei bucura de rezultate vizibile.

Pasii pentru ingrijirea tenului sunt:

1. Demachierea si curatarea tenului

Este recomandat sa ne curatam tenul de doua ori pe zi (dimineata si seara), dar si dupa activitati sportive. 

Dimineata, inainte de aplicarea produselor de make-up, fata trebuie curatata bine cu ajutorul unui cleanser pentru ten. Deoarece, pe durata noptii, porii pot acumula impuritati, aceasta etapa nu trebuie neglijata. Seara, machiajul trebuie indepartat eficient tot cu un cleanser. 

Daca in sezonul cald se recomanda un produs de curatare cat mai lejer, cum ar fi apa micelara, in sezonul rece este indicat sa utilizezi un cleanser cu o consistenta mai groasa. Opteaza pentru unul sub forma de crema, lotiune sau gel, cu efect hidratant. De asemenea, ai grija sa nu contina parfumuri sau alcool, deoarece aceste ingrediente usuca pielea (2, 3). 

2. Aplicarea tonerului

Urmatorul pas este aplicarea lotiunii tonice. Aceasta are rolul de a inchide porii si de a echilibra pH-ul pielii, astfel incat absorbtia substantelor nutritive din urmatoarele produse sa fie maximizata. In plus, tonerul indeparteaza orice alte urme de impuritati sau machiaj si aduce un plus de nutrienti. Acesta se poate aplica si dimineata si seara, dupa curatarea tenului. 

Alege unul fara alcool, cu efect hidratant, de exemplu cu acid hialuronic sau aloe vera. O alta varianta este sa optezi pentru unul cu antioxidanti, de exemplu, cu vitamina C, E, B3 (niacinamida) sau retinol. Aceste substante protejeaza pielea impotriva radicalilor liberi, responsabili de aparitia ridurilor, fiind recomandati in orice anotimp (2, 4). 

3. Hidratarea tenului (ser + crema hidratanta)

Desi toti pasii de ingrijire a tenului conteaza, etapa hidratarii este probabil cea mai importanta in sezonul rece. Aplicarea produselor hidratante ajuta la refacerea barierei cutanate. Acestea ii intaresc structura hidrolipidica, uleiurile naturale din piele avand rolul de a retine umiditatea (1). 

Prima data se aplica serul facial, care este un produs concentrat in nutrienti. Poti alege unul cu antioxidanti sau unul cu ingrediente hidratante, cum ar fi acidul hialuronic. 

Urmatorul pas este sa aplici crema hidratanta. Daca in timpul verii se recomanda o lotiune sau un gel hidratant, datorita consistentei lejere, in timpul iernii este indicata o crema groasa. Alege una care sa contina ingrediente precum (1):

  • - ceramide;
  • - acid hialuronic;
  • - glicerina; 
  • - peptide; 

Este important sa alegi un produs non-comedogenic pentru a te asigura ca nu blocheaza porii si nu predispune la acnee.

Aceste produse se pot aplica dimineata, cu scopul de a pregati tenul pentru machiaj. De asemenea, sunt indicate in rutina de seara, pentru a hidrata pielea dupa demachiere. 

Crema hidratanta creeaza un strat de protectie la nivel cutanat. Aceasta se utilizeaza dupa cleanser, toner, ser facial, masti sau produse tratament, pentru a sigila in piele ingredientele aplicate anterior. 

4. Aplicarea cremei pentru ochi

Crema pentru ochi are un efect de rejuvenare si se aplica doar in jurul ochilor. Aceasta hidrateaza si netezeste pielea de la acest nivel, oferindu-i un plus de stralucire. In plus, diminueaza cearcanele si pungile de sub ochi. Se poate include atat in rutina de dimineata, cat si in cea de seara.  

5. SPF

Chiar daca temperaturile sunt scazute, acest lucru nu inseamna ca iarna nu exista radiatii ultraviolete. Acestea iti pot afecta in continuare pielea, favorizand productia de radicali liberi si aparitia semnelor de imbatranire (2). 

Crema de protectie solara pentru ten se aplica doar in rutina de dimineata, fiind ultima etapa a acesteia. In plus, crema SPF poate fi o baza buna pentru machiaj.  

Pentru a te asigura ca pielea ta este protejata optim, alege un produs cu factor SPF 30 sau mai mult care sa actioneze impotriva razelor UVA si UVB.

Ce etape trebuie sa respecti saptamanal in ingrijirea tenului in sezonul rece?

femeie se uita in oglida si isi da cu crema

Si alte tipuri de produse cosmetice sunt recomandate in rutina de ingrijire a tenului iarna. Este vorba despre produsele exfoliante si mastile pentru ten. Totusi, nu este indicata utilizarea zilnica a acestora. 

Exfolierea tenului 

In perioada rece, se acumuleaza mai multe celule moarte la nivelul tenului, din cauza factorilor agresivi din mediu. Acestea se descuameaza, iar pielea capata un aspect solzos (5). 

De aceea, exfolierea nu trebuie neglijata fiindca ajuta la uniformizarea si catifelarea pielii. Este suficient sa iti exfoliezi tenul de doua ori pe saptamana, dupa etapa de curatare.

Evita, insa, produsele tip scrub, cu particule abrazive. Acestea agreseaza tenul si distrug bariera hidrolipidica, favorizand deshidratarea pielii. In schimb, opteaza pentru un exfoliant bland cu AHA (alfa hidroxi acizi) sau BHA (beta hidroxi acizi). Este recomandat sa fie sub forma de lotiune, nu de gel sau lichid (5). 

Alfa hidroxi acizii, cum ar fi acidul lactic sau glicolic, sunt indicati pentru pielea uscata sau normala (5). In acelasi timp, acesti acizi sunt agenti umectanti care atrag moleculele de apa si ajuta pielea sa retina hidratarea (6). 

Daca folosesti si un produs cu vitamina C, aplica-l in alt moment al zilei – combinarea acestei vitamine cu AHA produce iritatie (7). 

 Beta hidroxi acizii, cum ar fi acidul salicilic, sunt recomandati tenului cu tendinta acneica, mixt sau gras (5). 

Aplicarea măștilor

Mastile pentru ten sunt de multe tipuri. Pe timp de iarna, sunt indicate cele cu efect hidratant, sub forma de crema sau masca-servetel. Poti opta pentru cele cu aloe vera, acid hialuronic, colagen, uleiuri din plante, glicerina, ceramide, vitamine sau miere (8). Evita-le pe cele exfoliante sau peel-off, daca utilizezi alt produs exfoliant. 

Se recomanda utilizarea lor de 2-3 ori pe saptamana, inainte de aplicarea cremei hidratante pentru ten si ochi.

Ce tip de tratamente medicale și cosmetice sunt recomandate în perioada rece?

Tratamentele medicale pentru piele sunt recomandate doar de catre medicul dermatolog si trebuie urmate in perioada rece doar conform indicatiilor sale. De asemenea, cere-i sfatul cu privire la produsele de ingrijire, pentru a afla ce ti se potriveste. In general, in cazul persoanelor cu piele sensibila, se recomanda produsele dermatocosmetice.

  • - Tratamentele cosmetice efectuate de catre specialisti in mod regulat pot imbunatati aspectul tenului. In perioada rece, poti opta pentru (9):
  • - Peeling facial – ajuta la indepartarea celulelor moarte si stimuleaza regenerarea pielii;
  • - Radiofrecventa faciala – este un tratament de rejuvenare, intarire si lifting pentru ten, care stimuleaza productia de colagen; 
  • - Microneedling – procedura presupune presarea unor ace foarte fine pe ten si stimuleaza sinteza naturala de colagen si elastina. Acest lucru reduce aspectul ridurilor si al cicatricilor.

Dupa aceste proceduri, se recomanda evitarea expunerii la soare. De aceea, este o alegere buna sa fie efectuate iarna (8). 

Ce suplimente alimentare poti lua pentru o piele sanatoasa?

Unele suplimente alimentare pot sustine sanatatea pielii(10). Printre acestea:

  • -Vitamina C
  • -Colagen
  • - Probiotice 
  • - Ulei de peste (acizi grasi Omega-3)

In orice caz, este important de stiut ca acestea nu inlocuiesc o dieta echilibrata si variata.

Alte sfaturi utile pentru ingrijirea tenului iarna

Alte lucruri de care ar mai trebui sa tii cont pentru ingrijirea tenului iarna (1, 2):

  • - Mananca sanatos: Este important sa ai o alimentatie echilibrata si nutritiva, deoarece pielea are nevoie de nutrienti si din interior. Aplicarea topica a acestora nu este suficienta. 
  • - Hidrateaza-te: Bea minim opt pahare de apa zilnic. O stare de deshidratare se reflecta si in aspectul pielii care devine uscata si aspra in aceasta situatie. 
  • - Evita dusurile fierbinti: Temperaturile ridicate favorizeaza distrugerea barierei cutanate si pierderea apei de la nivelul pielii. Fa dusuri scurte si calde, in locul celor lungi si fierbinti. 
  • - Foloseste un umidificator: In sezonul rece, incalzirea locuintelor reduce umiditatea din aer, ceea ce favorizeaza uscarea pielii. De aceea, este recomandat sa utilizezi un umidificator pentru a mentine un nivel optim de umiditate in casa. 
  • - Hidrateaza-ti buzele: Nu uita sa iti ingrijesti si buzele, folosind un balsam hidratant. In timpul iernii, acestea pot deveni uscate sau aspre din cauza vantului. 

Asadar, in timpul iernii, ritualul de ingrijire a tenului trebuie sa fie usor modificat, astfel incat sa te bucuri de o piele cu aspect sanatos. Apeleaza la dermatolog, daca te confrunti cu afectiuni cutanate, precum dermatita atopica, psoriazis sau acnee. 

Referinte: 

  1. 1. Eagle, Ruth. “What to Know about Dry Skin in Winter.” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 16 Mar. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/winter-dry-skin#symptoms. Accessed 6 Oct. 2022.
  2. 2‌. “Are You Making These 5 Winter Skincare Mistakes?” Plum Goodness, 2022, plumgoodness.com/blogs/skincare/82802951-are-you-making-these-5-winter-skincare-mistakes. Accessed 6 Oct. 2022.
  3. 3. Chwalek, Kim. “Winter Skincare Tips - 10 Dermatologist Approved Tips from Dr. Husienzad.” Bryn Mawr Dermatology, 2 Dec. 2021, www.brynmawrdermatology.com/blog/10-dermatologist-approved-winter-skincare-tips-from-dr-husienzad/. Accessed 6 Oct. 2022.
  4. ‌4. Krant, Jessica. “Cold Weather Skin Care Tips.” Art of Dermatology | New York, 27 Oct. 2017, artofdermatology.com/cold-weather-skin-care-tips/. Accessed 6 Oct. 2022.
  5. 5‌. “How to Take Care of Skin during Winter | Paula’s Choice.” Www.paulaschoice-Eu.com, 2022, www.paulaschoice-eu.com/take-care-of-skin-during-winter. Accessed 6 Oct. 2022.
  6. 6‌. Ottawa Skin Clinic. “AHA/BHA-What Are They & What Are They Good For? | the Ottawa Skin Clinic.” The Ottawa Skin Clinic, Feb. 2016, www.ottawaskinclinic.ca/ahabha-what-are-they-and-what-are-they-good-for/#:~:text=AHA’s%20have%20humectant%20properties%2C%20meaning,%2C%20glycolic%2C%20and%20mandelic%20acids.. Accessed 6 Oct. 2022.
  7. 7‌. Gross, Dennis. “Can You Use AHA and Vitamin c Together? | Dr. Dennis Gross.” Dr. Dennis Gross Skincare, 2022, drdennisgross.com/blogs/skincare-blog/how-to-use-aha-and-vitamin-c-together#:~:text=Using%20AHAs%20and%20vitamin%20C,of%20free%20radicals%20%E2%80%94%20the%20daytime.. Accessed 6 Oct. 2022.
  8. 8. “Hydrating Masks - Aspurely.” Aspurely, 31 Oct. 2021, aspurely.com/hydrating-masks/#:~:text=Those%20with%20dry%20skin%20should,%2C%20collagen%2C%20elastin%20and%20keratin.. Accessed 6 Oct. 2022.
  9. 9. “5 Winter Skincare Treatments You Should Be Doing - Brazilian Beauty.” Brazilian Beauty, 6 May 2019, brazilianbeauty.com.au/blog/beauty-tips/5-winter-skincare-treatments-you-should-be-doing/. Accessed 6 Oct. 2022.
  10. 1‌0. Kubala, Jillian. “Do You Need Supplements for Better Skin? Here’s What the Science Says.” Healthline, Healthline Media, 17 Aug. 2022, www.healthline.com/health/beauty-skin-care/supplements-for-better-skin. Accessed 6 Oct. 2022.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda