Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Aloe Vera - Proprietatile si beneficiile acestei plante ca ingredient in diferite produse bio

Aloe Vera este o planta miraculoasa, care contine peste saptezeci de substante active, toate generatoare de beneficii pentru sanatatea si frumusetea corporala. Daca ai auzit de aloe vera, sau ai acasa o astfel de planta in ghiveci dar nu stii exact la ce ai putea s-o folosesti, citeste articolul urmator. Vei descoperi un ghid complet cu informatii referitoare la proprietatile si beneficiile acestei plante, la care vom adauga si o serie de produse bio de pe site, cu extract de aloe vera. Asadar, lectura placuta:

CUPRINS

1. Ce este, cum arata si unde se cultiva aloe vera?

2. Proprietati si beneficii ale plantei aloe vera 

2.1. Continutul de vitamine si minerale din aloe vera 

2.2. Aloe vera: Proprietati antioxidante

2.3. Aloe vera: Calitati antiseptice si analgezice

2.4. Aloe vera: Efecte antialergice si antiinflamatoare 

2.5. Aloe vera: Beneficii pentru sistemul imunitar

2.6. Aloe vera: Efecte terapeutice pentru pielea afectata

2.7. Aloe vera: Calitati in tratarea problemelor cavitatii bucale

3. Cum se utilizeaza planta aloe vera? 

3.1. Aloe vera in alimentatie 

3.2. Aloe vera in cosmetice

3.3. Aloe vera in medicina 

1. Ce este, cum arata si unde se cultiva aloe vera?

Aloe Vera este o planta istorica pentru cosmetica si medicina alternativa. Cunoscuta si sub denumirea de „Elixirul nemuririi”, aloe vera contine peste saptezeci de substante active (unele dintre acestea, dificil de sintetizat in laborator), precum; aminoacizi, hormoni vegetali, bradikinina, minerale, vitamine, etc.

Fiind originara din nordul continentului african, aceasta planta se adapteaza extrem de bine in conditii caracteristice tipurilor de clima blanda. se cultiva in: SUA, Cuba, Republica Dominicana, Mexic, Bangladesh. Kenya, tanzania, africa de sud si australia. In Romania, aloe vera creste doar in medii controlate, de tipul serelor, solariilor sau apartamentelor.

Aceasta planta perena si xerofita este suculenta, are frunze triunghiulare si carnoase cu margini zimtate. Florile de aloe vera sunt galbene, iar fructele sale sunt extrem de bogate in seminte. atunci cand sunt sectionate si stoarse, frunzele sale elibereaza un gel, plin de vitamine, minerale si aminoacizi.

2. Proprietati si beneficii ale plantei aloe vera

Aloe vera este utilizata atat in uzul intern cat si in cel uzul extern, atat ca remediu cat si ca ingredient, in mixturi variate, din punct de vedere compozitional. In medicina si alimentatie, este administrat sub forma de suc, iar in cosmetica si medicina alternativa, sub forma de geluri sau creme.

Aceasta planta-minune are proprietati antiinflamatoare, antiseptice, antioxidante. De asemenea, stimuleaza productia de colagen, garanteaza un nivel optim al detoxifierii organismului si contribuie la buna functionare a sistemului imunitar.

 2.1. Continutul de vitamine si minerale din aloe vera 

Vitamine: 

  • Vitamina a (beta-caroten) - utila pentru o vedere nocturna foarte buna, sanatatea pielii, a dintilor si a unghiilor; Vezi si alte tratamente naturale pentru unghii
  • Vitamina B4 (colina) - stimuleaza dezvoltarea creierului si imbunatateste memoria; 
  • Vitamina B9 (acid folic) - imbunatateste sansele de a concepe si reduce riscul producerii unor malformatii congenitale ale fatului; 
  • Vitamina C - stimuleaza buna functionare a sistemului imunitar, a sistemului osos si a sistemului cardiovascular; 
  • Vitamina E - asigura o sanatate a pielii cat mai aproape de un nivel optim si stimuleaza fertilitatea. 

Continutul de minerale: 

  • Calciu, Cupru, Crom, seleniu, Magneziu, Potasiu, Zinc, Mangan. 

2.2. Aloe vera: Proprietati antioxidante

Dintre substantele enumerate mai sus, cele cu actiune antioxidanta din compozitia plantei de aloe vera sunt manganul, cuprul, seleniul si vitaminele a, B4, B9, C si E. 

Rolul antioxidantilor din organism este acela de a impiedica si a neutraliza anumite substante ce pot declansa producerea unei lungi serii de patologii. aceste substante poarta denumirea de radicali liberi, avand rol in dezvoltarea unor afectiuni precum: alzheimer, boala arteriala coronariana, degenerescenta maculara etc. 

Totodata, antioxidantii din aloe vera au rolul de a contribui la incetinirea procesului de imbatranire celulara, la nivelul intregului organism. 

2.3. Aloe vera: Calitati antiseptice si analgezice

In compozitia aceste plante miraculoase isi gasesc locul si agentii antiseptici: acid salicilic, uree, acid cinamic, fenoli si sulf. aceste substante actioneaza ca adjuvant in combaterea actiunilor unor agenti patologici, precum bacteriile, ciupercile si virusurile. Din punct de vedere al efectelor analgezice pe care le asigura aloe vera, tratamentele pe baza acestui remediu miraculos, recomandate pacientilor care sufera de artrita reumatoida, au avut efecte mai mult decat imbucuratoare. 

2.4. Aloe vera: Efecte antialergice si antiinflamatoare

In compozitia acestei plante, regasim si o serie de zaharuri, iar unul dintre cele mai importante este alprogenul (glicoproteina cu proprietati antialergice). De asemenea, un compus antiinflamator din compozitia plantei de aloe vera este C-glucosil cromonul. acesta este o substanta activa, pe baza careia planta de aloe vera si-a castigat reputatia de adjuvant bio pentru calmarea durerilor, cauzate de procese ce au la baza inflamatii, la nivelul organismului. 

2.5. Aloe vera: Beneficii pentru sistemul imunitar

Sucurile bio de aloe vera stimuleaza raspunsul sistemului imunitar in fata riscurilor la care este expus, dar si intarirea acestuia, in anumite perioade din an (ex: perioadele de tranzitie climatica). acest lucru se datoreaza vitaminelor si mineralelor din componenta plantei, dar si a altor substante, precum acemannanul sau alprogenul.  

2.6. Aloe vera: Calitati in tratarea problemelor cavitatii bucale

Cosmeticele cu extract de aloe vera, pentru ingrijirea corecta a cavitatii bucale, au in structura lor substante cu proprietati antiseptice, vitale in lupta impotriva agentilor bacterieni. Mai mult decat atat, utilizarea acestei game de produse pentru igiena orala, realizate pe baza beneficiilor plantei de aloe vera, contribuie semnificativ la prevenirea producerii afectiunilor de la nivelul gingiilor

Asadar, proprietatile antiinflamatoare, analgezice si antiseptice ale substantelor active din planta de aloe vera aduc o plusvaloare semnificativa modului in care poate fi construita rutina pentru ingrijirea cavitatii bucale.

2.7. Aloe vera: Efecte terapeutice pentru pielea afectata

Acest beneficiu este unul dintre cele mai des asociate cu suma de proprietati miraculoase, garantate de aloe vera. De aceea, l-am lasat pentru finalul acestui capitol, incercand sa analizam pe larg efectele benefice ale sale asupra problemelor aparute la nivelul pielii:

  • Calmarea arsurilor - Cosmeticele bio pe baza de aloe vera (ex: gelurile obtinute din frunzele acestei plante) grabesc procesul de vindecare, in cazul arsurilor suferite pe suprafata pielii; 
  • Ameliorarea iritatiilor - Datorita proprietatilor antiseptice si antiinflamatoare pe care le asigura, solutiile dermato-cosmetice bio, pe baza extractului de aloe vera, actioneaza ca un adjuvant eficient pentru calmarea iritatiilor pielii. 
  • Protejarea pielii impotriva razelor UV - Uleiurile cu aloe vera protejeaza pielea impotriva actiunilor nefaste ale radiatiilor solare, contribuind, totodata, la procesul de imbatranire a pielii, ca urmare a expunerii indelungate la soare.  

3. Cum se utilizeaza planta aloe vera?

Obio.ro iti pune la dispozitie o gama variata de produse realizate pe baza de aloe vera. iata, mai exact, care este intrebuintarea eficienta a acestor solutii, de la caz la caz: 

3.1. Aloe vera in alimentatie

Este disponibil pentru tine un meniu variabil de bauturi bio pe baza de aloe vera (in special, sucurile cu extract de aloe vera, de diferite concentratii), a caror utilitate in procesele de detoxifiere este binecunoscuta. 

In cea mai pura forma a unui astfel de remediu natural, sucul de aloe vera poate fi consumat diluat cu apa, recomandandu-se a fi baut pe stomacul gol. astfel, substantele benefice in procesul de detoxifiere pot actiunea mult mai eficient, in lupta de indepartare a substantelor nocive, asimilate de organism.

Alte variante de produs pe baza de aloe vera, asociate uzului intern: sirop de aloe vera, tinctura de aloe vera, ceai de aloe vera sau pudra macerata de aloe vera. 

3.2. Aloe vera in medicina

Medicina naturista propune solutii pe baza de extract de aloe vera, ale caror beneficii sunt recunoscute in mod unanim. asadar, persoanele cu deschidere pentru metodele alternative de tratare a anumitor afectiuni pot incerca diferite unguente cu sau tincturi cu aloe vera. De asemenea, in combinatii cu alte plante miraculoase pe care stiinta le-a atribuit unei serii intregi de raspunsuri curative, pentru anumite probleme medicale, aloe vera mai poate preveni anemia si imbunatati tranzitul intestinal

Pentru un consum de aloe vera orientat catre minimizarea unor probleme medicale precum cele mai sus amintite, cea mai buna varianta de consum este combinatia de aloe vera si miere, sub forma de mixtura. Consuma, zilnic, 3 lingurite pe zi din aceasta combinatie bio benefica pentru organism si vei observa ameliorari semnificative ale problemelor intestinale sau de energie.

3.3. Aloe vera in cosmetice

 

In industria producatoare de cosmetice bio, planta de aloe vera are un rol bine definit. Pe baza proprietatilor miraculoase pe care le asigura, unele solutii preparate din aceasta planta previn aparitia ridurilor, ajuta la incetinirea procesului firesc de imbatranire a pielii, reduc nivelul pungilor de sub ochi si trateaza mult mai eficient iritatiile aparute pe fond de stres. 

Nu doar pielea este cea care se poate bucura de proprietatile acestei plante, ci si parul. astfel, sunt disponibile online si: sampoane, balsamuri si masti de par cu aloe vera, in a caror compozitie se pot regasi variate concentratii ale acestui extract.  

Iti recomandam sa ceri sfatul unui specialist, inainte de a include in dieta sau schema de tratament produsele pe baza de aloe vera.

Este esential sa intelegi cum aportul substantelor active din aloe vera poate deveni compatibil cu actiunea altor nutrienti pe care deja ii asimilezi, prin consumul altor alimente bio si suplimente bio

De asemenea, in cazul tratamentelor dermatologice sau dermato-cosmetice, cremele pe baza de aloe vera pot interactiona cu produse pe baza de hidrocortizon, existand, astfel, riscul agravarii conditiei medicale cu care te confrunti. asadar, cere sfatul specialistului! 

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda