Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Detergentii bio pentru vase: Avantajele folosirii pentru casa ta

sticla cu detergent de vase langa o jumatate se lamaie

Cu totii facem de mancare, iar la finalul mesei, ajungem, invariabil, la spalatul vaselor. Acesta este si momentul in care, de multe ori, ne intrebam ce detergent ar fi mai potrivit pentru a curata eficient vasele. Ne dorim un detergent de spalat vase care sa fie rezistent la grasime, dar cu ce pret? Contribuie detergentul la poluarea cailor navigabile? Cat de sigur este pentru sanatatea umana? Foloseste ambalaje inovatoare si ingrediente bio? Acestea sunt intrebarile cu care trebuie sa incepem.

Cuprins:

Ce sunt detergentii bio?

Un detergent de vase bio este compus din ingrediente organice si naturale care se biodegradeaza astfel incat sa nu dauneze mediului. Impactul detergentului de vase asupra mediului se reduce la doua lucruri: substantele chimice utilizate pentru fabricarea detergentului si a ambalajului. 

Cei mai multi detergenti de vase traditionali contin fosfati care pot duce la eutrofizare in caile navigabile si la inflorirea algelor mari care consuma oxigenul din apa, aducand daune faunei salbatice marine. Substantele chimice din detergentii toxici pot reduce adesea durata de viata a organismelor si capacitatea de a se reproduce. Ambalajul detergentului este un alt element toxic de luat in considerare. De aceea, un detergent bio intr-un ambalaj sustenabil este important deoarece reduce amprenta ecologica a produsului in diferitele etape ale ciclului de viata.

Avantajele detergentilor bio 

Produsele bio pentru spalat vase si curatenia casei au o toxicitate mai scazuta si au un impact mai mic asupra mediului dupa intrarea in caile navigabile decat produsele traditionale de curatare. In aceeasi categorie, pot fi introduse si avantajele detergentilor ecologici  pentru rufe

Iata cateva dintre avantajele detergentilor bio:

Produs eficient fara a fi nociv

Detergentii bio de spalat vase pot elimina grasimea, particulele de alimente si bacteriile din vase fara a folosi substante chimice nocive. Produsele bio pentru casa sunt eficiente si in mentinerea zonelor de pregatire a alimentelor curate si prevenirea contaminarii cu microbi care pot provoaca boli.

Produs care protejeaza pielea si sanatatea persoanei

Pielea ta este semipermeabila si poate constitui o suprafata de absorbtie pentru toxine. Toxinele gasite in lichidul de spalat vase traditional includ parfumuri sintetice, formaldehida, silicon, acrilat, conservanti, organisme modificate genetic si chiar agenti de spumare si colorare. Astfel de substante chimice nu sunt necesare pentru curatarea vaselor si, cu siguranta, nu sunt benefice pentru sanatatea ta sau a pielii tale, deoarece unele pot provoca reactii alergice imediate. Folosirea unor manusi ar putea parea o solutie, dar aceste substante chimice sunt toxice si pentru mediu.

Detergentii de vase bio nu provoaca probleme legate de alergii dupa ce au intrat in contact cu pielea. Detergentii de vase bio contin numai ingrediente naturale biodegradabile. Toate ingredientele sunt listate pe eticheta produsului.

Produs care protejeaza mediul

Produsele ecologice cum sunt si detergentii pentru spalat rufe bio sunt comercializate in ambalaje biodegradabile sau reciclabile. Ambalajul nu contine materiale care pot fi problematice pentru mediu.

Detergentii bio pentru vase sunt concentrati. Acestia contin mai putina apa, ceea ce inseamna mai putine produse de ambalare, greutate mai redusa in transportul maritim si mai putine emisii de carbon legate de transport.

4 criterii de care sa tii cont in alegerea detergentilor bio

pipeta

Cand alegi un detergent de spalat vase si solutii pentru curatenie, citeste eticheta si asigura-te ca exista un certificat ecologic. Un produs bio de spalat vase este alegerea cea mai sanatoasa pentru tine, familia ta si mediul inconjurator. Iata cateva lucruri de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un detergent bio:

Existenta unor substante chimice toxice 

In primul rand, un detergent cu o eticheta ecologica transparenta nu contine substante cu potential toxic, cum ar fi parfumuri, coloranti sau alti conservanti. Astfel de substante chimice, pe langa faptul ca lasa reziduuri in farfuriile, tacamurile si tigaile tale, vor ajunge apoi in rauri si oceane. Iar acest lucru poate avea consecinte dramatice asupra mediului marin si a oamenilor.

Tipul de ingrediente

Cauta produse care contin ingrediente pe baza de plante, spre deosebire de cele pe baza de petrol. Majoritatea detergentilor bio de spalat vase contin ingrediente precum ulei de masline, ulei de portocale sau ulei de lamaie. In schimb, produsele toxice de vase contin substante chimice sintetice; printre acestea, lauril sulfatul de sodiu si dietanolamina care sunt daunatoare. De asemenea, alege produse care nu contin constructori de spuma, stabilizatori.

Verificarea ambalajului

Cand alegi detergenti in recipiente de plastic, verifica daca acestea pot fi reciclate. Daca acest aspect nu este precizat in mod clar pe “sticla”, cauta numarul de cod de reciclare care ar trebui sa fie indicat pe eticheta pentru sortarea corecta a gunoiului.

Instructiunile de utilizare

Detergentii bio sunt de cele mai multe ori mai concentrati. Atunci cand alegi detergenti de spalat vase bio, este indicat sa citesti instructiunile producatorului legate de concentratie si dozare pentru a evita utilizarea unei cantitati mai mari de produs decat este necesar. Utilizarea cantatii corecte reduce deseurile si poluarea in timpul etapei de fabricatie.

De ce sa alegi produse ecologice in locul celor toxice?

recipiente cu lichid verde

Produsele de spalat vase traditionale contin in mod obisnuit o serie de substante chimice: agenti tensioactivi, dedurizatori, inalbitori, parfumuri, conservanti, coloranti si alti aditivi. Ambalarea produselor contribuie si ea la poluarea cu plastic.

Asadar, exista o serie de ingrediente pe care nu doresti sa le vezi niciodata in detergentul de spalat vase deoarece sunt toxice. Iata ingredientele de care ar trebui sa te feresti si pe care le poti evita daca folosesti detergenti bio:

  • agenti tensioactivi - agentii tensioactivi sintetici sunt utilizati in detergentii de spalat vase pentru a reduce tensiunea superficiala a apei si pentru a atrage grasimea. Cu toate acestea, aceste substante chimice se degradeaza incet, lasand urme in sol si apa.
  • fosfati - fosfatii din produsele de spalat vase reduc duritatea apei prin legarea sarurilor minerale si cresterea eficacitatii produsului de curatare. Nivelurile ridicate de fosfat din caile navigabile pot afecta plantele si pestii.
  • agenti de albire - majoritatea detergentilor traditionali contin inca agenti de albire pe baza de clor care sporesc eficienta spalarii si ajuta la indepartarea petelor de pe vase. Pe de alta parte, este de retinut ca hipocloritul de sodiu este iritant pentru ochi si piele, poate provoca iritatii ale gatului, arsuri gastrice si lichid in plamani. Alternativ, exista variante mai putin toxice, dar care scot petele de pe hainele albe sau de pe obiecte casnice.
  • parfumuri - parfumurile sunt folosite in lichidele de spalat vase pentru a face produsul sa miroasa frumos; un miros placut este adesea cerut de consumatori. Termenul “parfumuri” poate ascunde insa substante toxice, substante care pot irita pielea si pot provoca migrene, dureri de cap. Parfumul adauga zero putere de curatare si poate provoca alergii si eruptii cutanate, unele fiind cancerigene. Aceste substante sunt bioacumulative si daunatoare mediului.
  • conservanti - conservantii sunt utilizati in produsele lichide de curatare pentru a preveni aparitia microbilor si deteriorarea produselor. Cu toate acestea, conservantii pot provoca hipersensibilitate si alergii. Unii conservanti, cum ar fi triclosanul, sunt periculosi pentru sistemul endocrin. Triclosanul este bioacumulativ si problematic din punct de vedere ecologic.
  • poliacrilati - acestea contin acid acrilic, 2-etilhexil acrilat si acid metacrilic. Acidul acrilic este cunoscut pentru faptul ca provoaca leziuni oculare si arsuri severe. De asemenea, se stie ca este un produs toxic pentru viata acvatica.
  • benzizotiazolinona - acesta este iritant pentru piele, ochi, plamani, precum si un poluant de mediu, daunator pentru viata acvatica. 
  • methylsothiazolinone - sunt toxice prin inhalare, produc reactii alergice si posibil neurotoxicitate.

 Acum, stii ce fac ingredientele chimice din detergentii obisnuiti. Un detergent chimic distruge protectia naturala a pielii ceea ce poate duce la uscarea si fragilizarea epidermei si la aparitia unor alergii cutanate. Asadar, alegerea unui detergent de vase bio este solutia pentru mentinerea unor maini moi si sanatoase. De asemenea, ambalajele din plastic, dar care nu sunt bio, contin aditivi si impuritati care pot fi eliberate din materiale plastice si care pot contamina solul, apa, aerul si alimentele. 

Folosind un detergent de vase bio cu eticheta ecologica, sanatatea ta va fi in siguranta si vei contribui la conservarea vietii acvatice. Deci, ce mai astepti pentru a-ti transforma bucataria intr-una ecologica?

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda