Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Detergentii ecologici pentru rufe: 9 avantaje ale folosirii lor

Detergentii ecologici pentru rufe

Oferta de detergenti de pe piata este extrem de generoasa si exista produse pentru toate gusturile si toate buzunarele. In aceste conditii, de ce sa alegi un detergent ecologic? Care sunt avantajele folosirii unui asemenea produs? Poti sa descoperi raspunsul la aceste intrebari in articolul urmator.

Ce sunt detergentii ecologici pentru rufe: Proprietati

Pentru ca un produs de curatare sa fie incadrat in categoria detergentilor ecologici, el trebuie sa respecte cateva conditii, despre care vom discuta in continuare.

Sa fie biodegradabili

Una dintre cele mai importante probleme ale detergentilor clasici este faptul ca ingredientele sale nu se degradeaza in mediu, sau dureaza sute de ani ca sa se degradeze. Asta inseamna ca produsele de curatare clasica au si un efect cumulativ, concentratia lor in mediu crescand de la un an la altul.

Detergentii ecologici pentru rufe sunt fabricati din ingrediente provenite din natura, care in mod evident sunt supuse ciclurilor de descompunere naturala, prin urmare nu se vor acumula in natura, nu vor polua apa si solul.

Sa nu fie toxic

Un produs ecologic contine ingrediente naturale neutre atat pentru oameni, cat si pentru plante sau animale. Detergentii clasici sunt extrem de toxici pentru toate formele de viata acvatice si nu numai, iar efectul cumulativ generat de biodegradabilitatea lor practic inexistenta nu face decat sa agraveze lucrurile. 

Se considera ca produsele de curatenie clasice sunt unul dintre principalii factori poluanti ai planetei, prin urmare decizia de a trece la un detergent “verde” - adica la produse organice - nu poate fi decat binevenita. 

Sa aiba ambalaj reciclabil

Degeaba incercam sa folosim formule inofensive, din ingrediente naturale, biodegradabile si lipsite de toxicitate, daca ambalajele acestora sunt poluante. Producatorii trebuie incurajati - daca e necesar - sa opteze pentru ambalaje reciclabile, confectionate din materiale reciclate, astfel incat utilizarea produsului pentru curatenie sa aiba un impact cat mai mic asupra mediului inconjurator.

Sa poata fi achizitionat in cantitati mari

Sondajele arata ca in fiecare locuinta de dimensiuni medii se spala aproximativ 400 de masini de rufe anual. Asta inseamna un consum important de detergent. Un produs ecologic este disponibil in ambalaje de dimensiuni mari, astfel incat sa se incurajeze folosirea de rezerve reincarcabile, in locul ambalajelor poluante. Pentru ca trebuie sa fim constienti ca si reciclarea “costa” energie si resurse.

Sa nu contina fosfati

Fosfatii sunt adaugati in formula detergentilor de rufe clasici pentru a combate efectele unei ape prea dure. Din pacate, acesti fosfati sunt foarte persistenti, prin urmare ei raman ca atare in apa uzata si ajung sa polueze sursele naturale. Desi toxicitatea lor nu e foarte mare pentru formele de viata acvatice, prezenta lor incurajeaza inmultirea algelor, ceea ce ajunge sa dauneze ecosistemului. 

Sa nu contina parfumuri artificiale

Foarte multe dintre parfumurile artificiale sunt asociate cu declansarea unor alergii cutanate sau respiratorii. Unele dintre ele sunt incriminate pentru ca au generat crize de astm la persoanele cu o sensibilitate a aparatului respirator. Ei determina aparitia de iritatii si eruptii pe piele si stau la baza cazurilor de dermatita atopica.

Insa problema parfumurilor sintetice este mult mai grava. Majoritatea acestor substante sunt derivate din petrol si contin benzen, care, pe termen lung, are efecte neurodegenerative si cancerigene.

Sa nu contina coloranti

Multi dintre detergentii clasici contin coloranti care sa ii faca mai atractivi si sa creeze impresia de eficienta. Capsulele de detergent pot avea mai multe culori ca sa sugereze cumparatorului ca ar avea efecte multiple. Din pacate, este vorba doar despre strategii de marketing lipsite de beneficiu, care te expun inutil la contactul cu si mai multe chimicale. 

Sa fie etichetat corect

Produsele ecologice au luat avant in ultimii ani, cererea a crescut, iar asta a deschis drumul pentru producatori care comercializeaza produse netestate, sau care nu respecta toate conditiile necesare pentru a-si descrie produsele ca fiind “verzi”. De aceea, o recomandare importanta este sa optezi pentru produse ecologice cu eticheta completa, care mentioneaza toate ingredientele din compozitia detergentului. Recomandarea este valabila si pentru produse cosmetice naturale si orice alte produse de ingrijire personala.

Ce sunt detergentii ecologici pentru rufe: Proprietati

Avantajele detergentilor ecologici pentru rufe

In momentul in care optezi pentru utilizarea detergentilor ecologici pentru rufe iei o decizie cu impact pozitiv atat asupra ta si a familiei tale, cat si asupra mediului si a planetei. Exista mai multe avantaje ale utilizarii detergentilor ecologici, pe care poti sa le descoperi in continuare.

1. Sunt mai eficienti

Poate ca suna ciudat, dar detergentii naturali au demonstrat, in mai multe studii, efecte de curatare superioare detergentilor clasici. Avand in vedere ca ingredientele lor sunt de origine vegetala, ele sunt considerate superioare celor sintetice. Mai mult decat atat, cantitatea de detergent ecologic utilizata pentru o masina de rufe este mai mica decat cea de detergent clasic recomandata, prin urmare putem discuta si despre o economie suplimentara.

Acesti detergenti pot fi folositi cu succes si cand vine vorba despre hainele albe - absenta inalbitorilor optici nu reprezinta o problema, caci aceste produse reusesc sa mentina aspectul ca nou pentru mai mult timp.

2. Sunt mai blanzi

Hainele sunt in contact cu piele 24 de ore din 24. Atunci cand folosesti produse de curatare dure sau detergenti clasici, bazati pe substante chimice agresive, reziduurile generate de acestia raman in contact cu pielea timp indelungat. 

Produsele ecologice si organice sunt mult mai blande si au un risc mult mai mic de a determina aparitia alergiilor, inclusiv la persoanele cu piele sensibila. In plus, ele nu contin fosfati, clor sau parfumuri artificiale, care au de asemenea un impact negativ asupra sanatatii.

3. Sunt prietenosi cu mediul inconjurator

Produsele organice si ecologice sunt produse in asa fel incat sa nu polueze si sa nu aiba impact negativ asupra mediului. Producatorii detergentilor ecologici au ca scop obtinerea unor solutii eficiente de curatare, fara a impacta mediul nici in timpul procesului de productie, nici in timpul utilizarii. 

Alegerea unui detergent ecologic ii ajuta si pe cumparatori sa se simta bine in legatura cu deciziile luate si cu faptul ca nu afecteaza mediul inconjurator. Toti cumparatorii trebuie sa fie constienti de impactul negativ pe care il au detergentii clasici asupra mediului, in special asupra ecosistemelor acvatice.

4. Sunt usor de depozitat

Detergentii naturali pot fi folositi pentru perioade foarte indelungate de timp, astfel ca este de dorit sa ii achizitionezi in vrac - reduci volumul ambalajelor care trebuie reciclate - ca sa ai la indemana solutia potrivita fiecarei situatii. Mai mult decat atat, atunci cand cumperi in cantitati mai mari, riscul sa ramai in pana si sa fii nevoit sa apelezi la un produs de curatare clasic scade semnificativ. 

5. Contribuie la imbunatatirea calitatii aerului

Reziduurile pe care le lasa aceste produse pe haine si lenjeria de pat nu intra in contact doar cu pielea, ci si cu aparatul respirator. Ele sunt inhalate si pot determina iritarea cailor aeriene; unii compusi sunt desemnati ca avand potential cancerigen. 

6. Au parfumuri naturale si variate

Detergentii naturali au parfumuri foarte variate, ba unii dintre producatori ofera chiar ocazia cumparatorilor sa solicite personalizarea produsului pe care il prefera. Parfumul este obtinut din flori si extracte vegetale, astfel ca e nu doar natural, ci adesea mai placut si evident mai sigur. 

7. Sunt mai siguri pentru bebelusi si copii

Pana pe la varsta de 2 ani, pielea copilului este cu 20% mai subtire decat cea a adultilor. Prin urmare, putem considera ca toti bebelusii au pielea sensibila, astfel ca le este recomandat un detergent delicat. Atunci cand optezi pentru un detergent ecologic, nu mai trebuie sa te mai ingrijorezi in legatura cu aparitia iritatiilor sau eruptiilor sau cu dermatita atopica, din ce in ce mai frecventa la micuti. 

8. Sunt mai siguri pentru masina de spalat

Detergentii ecologici sunt considerati o solutie mai buna pentru masina de spalat deoarece se dizolva complet si nu creeaza reziduuri pe componentele acesteia. Solubilitatea lor este buna indiferent de temperatura apei, plus ca pot fi evacuati inclusiv in fosa septica fara sa te ingrijorezi ca polueaza. 

Unele formule prezinta, chiar, avantajul de a curata totodata si masina de spalat rufele, nu doar hainele. 

9. Protejeaza mai bine hainele

Cu o actiune mai delicata decat detergentii clasici, dar cu eficienta cel putin similara cand vine vorba de pete. detergentul ecologic nu decoloreaza rufele si nu le scamoseaza. Ingredientele naturale sunt mult mai delicate cu fibrele textile, fie ele naturale sau artificiale, si mai putin agresive fata de vopseluri, prin urmare culorile vor ramane vii pentru mai mult timp, iar hainele vor arata ca noi. 

Dupa cum vezi, cand vine vorba despre detergenti ecologici pentru rufe, avantaje sunt numeroase. Odata ce le-ai descoperit, cea mai buna idee este sa ii testezi in propria gospodarie. 

Avantajele detergentilor ecologici pentru rufe

De ce sunt nocivi detergentii conventionali de rufe?

Detergentii clasici, inclusiv cei ai unor branduri cunoscute, au o problema majora, de care utlizatorii au devenit din ce in ce mai constienti: lasa un reziduu chimic la suprafata fibrelor textile, care vine in permanenta in contact cu pielea si pe care il inhalam permanent. 

Unele persoane mai sensibile dezvolta eruptii cutanate, iritatii la nivelul ochilor si alte simptome imediat evidente, dar reactiile secundare pot fi mai insidioase - dezechilibrele endocrine sunt doar un exemplu. 

Detergentii obisnuiti contin ingrediente cu potential nociv pentru organism: 1,4 dioxanul este cancerigen, iar surfactantii au impact asupra echilibrului hormonal, parfumurile declanseaza alergii, iar multe dintre celelalte ingrediente au un impact negativ puternic asupra mediului. In aceste conditii, interesul cumparatorilor pentru detergenti ecologici este justificat. 

Sfaturi pentru utilizarea corecta a detergentilor ecologici

Utilizarea detergentilor ecologici nu este mult diferita fata de folosirea produselor clasice, dar exista cateva aspecte de care e bine sa tii cont pentru un rezultat cat mai bun.

  • - Citeste etichetele hainelor si instructiunile de utilizare a detergentului. E important sa folosesti cantitatea corecta de produs, in functie de duritatea apei si de volumul de haine pe care le speli;
  • - Pune detergentul in cuva inainte sa adaugi si hainele. Facand astfel, distribuirea sa este mai uniforma la nivelul cuvei masinii de spalat si printre articolele de imbracaminte;
  • - Nu supraincarca masina de spalat, altfel hainele vor fi ingramadite si nu pot fi spalate la fel de eficient;
  • - Spala cu apa rece sau calduta pentru a face economie de curent si pentru a prelungi durata de viata a fibrelor textile;
  • - Incearca sa usuci hainele natural, la aer, in loc sa le bagi in masina de uscat. Le prelungesti durata de viata si ajuti la mentinerea parfumului natural al detergentului.

Detergentii ecologici reprezinta o solutie moderna si de calitate pentru protejarea propriei sanatati si pe cea a mediului inconjurator. Opteaza pentru aceasta solutie si alege produsele testate deja de persoane de incredere, sau care au un numar mare de recenzii favorabile. 

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda