Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Sortarea corecta a gunoiului

Reciclarea si sortarea corecta a gunoiului sunt considerate deseori adevarate provocari. Insa trebuie avut in vedere ca sortarea corecta a deseurilor si reciclarea sunt fundamentale in reducerea efectelor negative asupra mediului inconjurator.

Mai mult decat atat, sortarea corecta a gunoiului si reciclarea trebuie privite ca responsabilitati colective, ale fiecaruia dintre noi, in asa fel incat sa ne asiguram un viitor durabil. Agentii economici care se ocupa de colectarea si selectarea deseurilor au responsabilitatea de a ne oferi mijloacele pentru a face asta, insa fiecare dintre noi trebuie sa avem initiativa. In timp, aceste actiuni vor aduce foarte multe beneficii, utile atat mediului inconjurator, cat si noua.

In Romania, trebuie respectate anumite specificatii atunci cand alegi sa reciclezi si sa sortezi gunoiul corect. Anumite materiale plastice si recipiente nu sunt reciclabile, iar utilizarea cosului de compost verde este benefica in reducerea deseurilor. Esti interesat sa inveti cum sa simplifici sortarea gunoiului in casa ta? Arunca o privire asupra sugestiilor enumerate mai jos!

Cuprins:

Sortarea deseurilor

Containerul pentru deseuri din sticla

Deseurile electrice

Imbracamintea si incaltamintea purtate

Centrele de reciclare

Sortarea deseurilor

Pentru aruncarea deseurilor, ai la dispozitie mai multe posibilitati (containere, pubele sau centre de reciclare). La noi in tara, fiecare gospodarie trebuie sa aiba o pubela gri, una galbena, saci galbeni si o pubela verde (sau un compostor pentru gradina). De asemenea, pentru fiecare dintre pubele se recomanda utilizarea de saci menajeri biodegradabili. Containerele pentru aruncarea deseurilor din sticla se gasesc in anumite puncte din localitate.

Iata ce tipuri de deseuri pot fi aruncate in fiecare tip de pubela:

Pubela verde (deseurile menajere)

·         resturi alimentare si din bucatarie;

·         deseuri provenite din produsele de igiena;

·         scutece;

·         vase si pahare sparte;

·         becuri;

·         imbracaminte;

·         cenusa.

Pubela galbena (deseurile din hartie)

·         cutii din carton sau orice alt element din carton;

·         hartie de scris sau de impachetat;

·         carti, caiete, reviste sau ziare;

·         ambalaje din hartie;

·         pliante sau brosuri.

Sacul galben (deseurile provenite din ambalaje usoare)

·         pungi de plastic;

·         folii de plastic;

·         sticle din plastic;

·         cutii de lapte, iaurt si de suc;

·         recipiente de spray;

·         cutii de conserve si alte ambalaje din aluminiu;

·         ambalaje din polistiren.

De mentionat ca toate ambalajele aruncate in sacul galben trebuie sa fie goale. De asemenea, sticlele si cutiile de bauturi cu depozit trebuie eliminate la automatele specifice aflate in magazinele alimentare. In momentul achizitionarii acestor cutii de bauturi, vei plati pentru ele o mica suma de bani (depozitul), care ti se va returna atunci cand vei elimina ambalajele la automatele pentru sticle.

Containerul pentru deseuri din sticla

Dupa cum am mentionat deja in randurile de mai sus, in fiecare localitate exista anumite puncte in care sunt amplasate containere pentru deseuri din sticla. Acolo trebuie aruncate sticlele si borcanele goale (fara depozit). De stiut, insa, ca pentru fiecare culoare de sticla, exista un anumit tip de container. Mai exact:

·         In containerul pentru sticla transparenta se elimina sticlele si borcanele transparente;

·         In containerul pentru sticla verde se elimina sticlele si borcanele verzi, albastre sau de alta culoare (mai putin maro);

·         In containerul pentru sticla maro se elimina sticlele si borcanele maro.

De stiut ca in containerele pentru deseurile din sticla nu se arunca vesela deteriorata (aceasta se elimina in pubela verde). Totodata, sticlele si cutiile de bauturi cu depozit se elimina in automatele specifice (pentru sticla) aflate in magazinele alimentare.

Deseurile electrice

Aparatele si echipamentele electrice sau electronice nu se arunca in niciun caz in pubela gri. Acestea se duc in centrele de reciclare care preiau aparate electrice. Echipamentele electrice care au dimensiuni mici, de marimea unui aspirator, de pilda, pot fi predate gratuit si la punctele de colectare a deseurilor problematice / punctele mobile de colectare a deseurilor problematice (deseurile problematice sunt considerate a fi deseuri periculoare, in aceasta categorie intrand medicamentele, bateriile, uleiul uzat, dozele de spray, resturile de vopsele si lacuri, etc. Acestea se predau la punctele mobile de colectare a deseurilor problematice).

Imbracamintea si incaltamintea purtate

Articolele de imbracaminte si de incaltaminte purtate, care se afla inca in stare buna, pot fi depozitate in containerele pentru imbracaminte purtata, acestea gasindu-se in anumite puncte din localitate. Articolele de imbracaminte si de incaltaminte deteriorate se arunca in pubela gri.

Centrele de reciclare

In centrele de reciclare se arunca obiectele voluminoase si cele pentru care nu exista pubele specifice. In aceasta categorie intra deseurile din metal, aparatele electrocasnice, echipamentele electrice sau electronice, etc. Centrele de reciclare se gasesc in anumite puncte din localitate. Pentru a putea elimina ceva in aceste centre trebuie platita o mica taxa.

 Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda