Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Lipsa de calciu: cauze, simptome, remedii

Calciul este un mineral esential pentru sanatatea oaselor, a dintilor, a musculaturii si a sistemului nervos. Atunci cand nivelurile de calciu din organism sunt scazute, riscul de a dezvolta hipocalcemie creste. Hipocalcemia, cunoscuta si sub numele de lipsa de calciu, apare atunci cand concentratia de calciu din sange este scazuta. O astfel de deficienta pe termen lung poate avea o serie de consecinte negative asupra organismului. 

Carenta de calciu poate creste riscul de a dezvolta afectiuni precum osteopenia sau osteoporoza. Prin urmare, persoanele care dezvolta simptome ale lipsei de calciu ar trebui sa discute cu un medic specialist, care poate efectua teste pentru verificarea nivelurilor de calciu din sange. Afla in continuare tot ce trebuie sa stii despre lipsa de calciu si simptomele asociate acesteia, care sunt principalele cauze ale deficitului de calciu si cum poti trata sau preveni lipsa de calciu din organism! 

Cuprins 

Ce este calciul si care este rolul sau in organism? 

Calciul este unul dintre cele mai importante minerale din corpul uman. Majoritatea calciului din organism este stocat in oase, insa calciul este necesar si in sange. Conform surselor stiintifice [1], calciul ajuta la reducerea riscului bolilor cardiovasculare, scaderea tensiunii arteriale si reducerea riscului de hipertensiune arteriala. Aproape fiecare tesut din organism are nevoie de calciu, ceea ce inseamna ca acest mineral are un rol esential pentru o viata sanatoasa.

Un nivel scazut de calciu in sange (hipocalcemie) poate stopa capacitatea organismului de a indeplini toate aceste functii importate. De asemenea, avem nevoie de calciu si in oase, pentru a le face mai puternice. Daca nu consumi suficient de mult calciu, corpul va prelua calciu din oase pentru a-l folosi in sange, ceea ce poate duce la slabirea oaselor [1]. 

Nivelurile de calciu din sange sunt controlate de doi hormoni, numiti hormon paratiroidian si calcitocina [1]. Vitamina D joaca, de asemenea, un rol important in mentinerea nivelurilor de calciu, aceasta fiind necesara pentru ca organismul sa poata absorbi acest mineral. Prin urmare, deficitul de vitamina D va conduce ulterior la un deficit de calciu, fiind interdependente. 

Despre lipsa de calciu sau hipocalcemie 

Calciul este unul dintre electrolitii organismului, care sunt minerale ce poarta o sarcina electrica atunci cand sunt dizolvate in fluidele corpului, cum ar fi sangele. Chiar daca cea mai mare parte a calciului din organism este stocata in oase, o parte circula in sange. Aproximativ 40% din calciul din sange este atasat de proteinele din sange [2]. 

Calciul legat de proteine actioneaza ca o sursa de rezerva de calciu pentru celule insa nu are o functie activa in organism. Doar calciul extracelular influenteaza functiile organismului. Astfel, hipocalcemia poate provoca probleme doar atunci cand nivelul de calciu extracelular este scazut. Calciul extracelular are o sarcina electrica ionica, motiv pentru care este numic calciu ionic [2]. 

Asa cum mentionam in randurile anterioare, hipocalcemia este o afectiune tratabila care apare atunci cand nivelurile de calciu din sange sunt scazute. Multe afectiuni de sanatate pot provoca hipocalcemie, aceasta fiind cauzata de cele mai multe ori de niveluri anormale ale hormonului paratiroidian sau de deficitul de vitamina D. 

Lipsa de calciu sau hipocalcemia poate afecta oameni de toate varstele, inclusiv copii. Varsta la care o persoana poate dezvolta carenta de calciu depinde, de regula, de cauza lipsei de calciu. De pilda, daca un copil are hipocalcemie, cu siguranta poate fi vorba despre tulburari genetice [1].

Ce cauzeaza lipsa de calciu in organism? 

Exista multe functii complexe implicate in mentinerea unui nivel optim de calciu in sange si in organism. Tocmai din acest motiv, exista si o serie de afectiuni care pot provoca lipsa de calciu. Iata care sunt cele mai frecvente trei cauze ale lipsei de calciu! 

Hipoparatiroidismul 

Hipoparatiroidismul apare atunci cand glandele paratiroide nu produc suficient hormon paratiroidian. Prin urmare, nivelurile scazute de hormon paratiroidian cauzeaza si niveluri scazute ale calciului in organism. Hipoparatiroidismul poate fi cauzat de o tulburare ereditara sau extirparea chirurgicala a unei glande parariroide sau a glandei tiroide. 

Deficitul de vitamina D 

Vitamina D ajuta la absorbtia calciului in mod corespunzator, astfel incat lipsa vitaminei D poate cauza niveluri scazute de calciu in sange. Deficitul de vitamina D poate fi cauzat de o tulburare genetica, de lipsa de lumina solara sau de consumul insuficient de vitamina D [1]. 

Insuficienta renala 

O alta cauza intalnita a lipsei de calciu este insuficienta renala. Aceasta este cauzata de nivelul crescut de fosfor din sange si scaderea productiei reanale a unui anumit tip de vitamina D [1]. 

Alte cauze comune ale lipsei de calciu pot include [1]: 

    • anumite medicamente; 
    • pseudohipoparatiroidism; 
    • lipsa de magneziu sau hipomagnezemie; 
    • pancreatita; 
    • anumite tulburari genetice rare. 

Simptomele lipsei de calciu

Majoritatea persoanelor nu prezinta semne sau simptome, mai ales daca lipsa de calciu este una usoara. Daca vorbim insa despre o deficienta mai severa, simptomele isi vor face aparitia, agravandu-se pe masura ce afectiunea progreseaza. Iata care sunt cele mai intalnite simptome asociate cu lipsa de calciu! 

Probleme musculare

Slabiciunea musculara, crampele si spasmele sunt primele semne ale deficientei de calciu. Oamenii tind sa simta durere in coapse si brate, in special atunci cand merg sau fac miscari bruste. Lipsa de calciu poate provoca, de asemenea, amorteala si furnicaturi in maini, brate, picioare si in jurul gurii. Aceste senzatii pot indica o deficienta severa.

Oboseala 

Lipsa de calciu poate cauza oboseala, insomnie sau somnolenta. Asadar, oamenii cu lipsa de calciu pot prezenta simptome precum letargia si lipsa de energie. Oboseala asociata cu lipsa de calciu poate provoca, de asemenea, ameteala, confuzie si stari de lesin, ceea ce duc la lipsa de concentrare, dar si probleme de memorie [1].

Probleme cu pielea si unghiile

Lipsa cronica de calciu poate afecta atat pielea, cat si unghiile. Pielea poate deveni uscata si iritata, iar cercetatorii sustin ca hipocalcemia poate cauza eczema si psoriazis [3]. Eczema este un termen general pentru inflamatia pielii. Simptomele includ mancarime, roseata si rani ale pielii. In timp ce eczema este tratabila, psoriazisul poate fi tinut sub control, dar nu exista momentan posibilitatea vindecarii. 

Lipsa de calciu poate cauza uscarea, fragilizarea si ruperea unghiilor. Deficienta poate contribui si la alopecie, o afectiune care determina caderea parului atat pe scalp cat si pe alte zone ale corpului.

Osteopenie si osteoporoza

Deficitul de calciu poate duce la osteopenie si osteoporoza [4]. Osteopenia reduce densitatea minerala a oaselor si poate duce la osteoporoza. Osteoporoza cauzeaza subtierea oaselor, acestea devenind astfel mai predispuse la fracturi. Osteoporoza poate provoca durere, probleme cu postura si invaliditate.

In ciuda faptului ca osteopenia este mai putin severa decat osteoporoza, ambele determina diminuarea densitatii osoase si cresterea riscului de rupturi si fracturi. Chiar daca oasele contin acest mineral, ele necesita cantitati mari de calciu pentru a ramane puternice. Atunci cand nivelul de calciu este scazut, oasele devin fragile si predispuse la fracturi si rupturi.

Este nevoie de ani intregi ca oasele sa-si piarda densitatea, ceea ce inseamna ca lipsa de calciu poate provoca si ea probleme serioase odata cu trecerea timpului.

Sindromul premenstrual (PMS)

Nivelurile scazute de calciu au fost asociate cu dureri premenstruale severe. Participantii la un studiu din 2017 au raportat o stare de spirit imbunatatita si o rata redusa a retentiei de lichide dupa administrarea a 500 mg de calciu zilnic timp de 2 luni [5].

In anul 2019, autorii unei alte cercetari au concluzionat ca nivelurile scazute de vitamina D si calciu in a doua jumatate a ciclului menstrual ar putea contribui la simptomele sindromului premenstrual (PMS) [6]. Oamenii de stiinta au propus utilizarea unor suplimente alimentare cu calciu pentru a ajuta la ameliorarea acestor simptome.

Probleme dentare 

Atunci cand nu are suficient calciu, organismul se aprovizioneaza de la surse cum ar fi dintii. Acest lucru poate duce la probleme dentare, inclusiv radacini slabite, gingii iritate, dinti fragili și carii dentare. In cazul sugarilor, deficienta de calciu poate intarzia formarea dintilor.

Complicatii ale lipsei de calciu 

Daca este lasata netratata, in timp, hipocalcemia poate provoca simptome neurologice sau psihologice, inclusiv: 

  • probleme de memorie; 
  • iritalitate sau neliniste; 
  • depresie;
  • halucinatii. 

Hipocalcemia severa, cu niveluri extrem de scazute ale calciului in sange, poate provoca urmatoarele simptome: 

    • furnicaturi in buze, limba, degete si/sau picioare;
    • dureri musculare;
    • spasme musculare care ingreuneza respiratia; 
    • convulsii; 
    • ritmuri cardiace anormale (aritmie); 
    • insuficienta cardiaca. 

Diagnostic hipocalcemie 

Diagnosticul pentru hipocalcemie poate fi dat prin masurarea nivelului de calciu din sangele venos. Este recomandat sa fie testat calciul ionic. Se poate testa si calciul seric total insa daca se va scadea albumina serica de care este atasat calciul, va scadea si calciul seric total. Ai hipocalcemie in cazul in care concentratia totala de calciu seric este mai mica de 8,8 mg/dL [1]. Medicul poate depista o hipocalcemie usoara intamplator, din testele de sange de rutina sau prin testarea altor afectiuni. 

Identificarea si diagnosticarea cauzelor lipsei de calciu este la fel de importanta precum diagnosticarea hipocalcemiei in sine. In acest sens, medicul poate efectua alte teste si proceduri pentru a identifica potentialele cauze ale carentei de calciu sau pentru a se asigura ca aceasta nu va afecta alte parti ale corpului. Acestea pot fi: 

  • alte teste de sange, pentru a verifica nivelurile de magneziu, fosfor, hormon paratiroidian sau vitamina D; 
  • EKG sau electrocardiograma, intrucat lipsa de calciu poate provoca un ritm cardiac anormal; 
  • teste imagistice osoase, pentru a vedea daca te confrunti cu lipsa calciului in oase [1]. 

Lipsa de calciu: tratament si preventie

Cele mai sigure si mai usoare cai de a gestiona si preveni lipsa de calciu este consumul alimentelor bogate in calciu sau administrarea unui supliment alimentar cu calciu. Suplimentele pe baza de calciu sunt cele mai frecvente metode de tratament pentru lipsa de calciu, intrucat tratarea cauzei hipocalcemiei este la fel de importanta precum tratarea afectiunii in sine. Pe langa suplimentele cu calciu, exista si alte tratamente pe care le poti aborda: 

  • suplimente cu vitamina D; 
  • forma sintetica a hormonului paratiroidian; 
  • gluconat de calciu; 
  • alte medicamente, in functie de cauza lipsei de calciu; 
  • alimente bogate in calciu precum: produsele lactate, leguminoasele, smochinele, broccoli, tofu, laptele de soia, spanacul, nucile si semintele. 

Doza zilnica recomandata de calciu este de 1,000 de miligrame pentru persoanele cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani. Copiii, adolescentii si persoanele mai in varsta au nevoie de cantitati diferite de calciu, dupa cum urmeaza: nou nascutii au nevoie de 200 de miligrame de calciu pe zi, adolescentii de 1,300 de miligrame, iar cei trecuti de 50 de ani necesita 1,200 de miligrame [7]. Atunci cand deficienta de calciu este severa sau suplimentele si dieta nu rezolva problema, medicul poate prescrie injectii cu calciu.

In ceea ce priveste prevenirea hipocalcemiei, din pacate nu exista nicio modalitate prin care poti preveni aceasta afectiune. Chiar daca un consum regulat de calciu pare ca ar putea preveni hipocalcemia, lipsa de calciu din dieta nu afecteaza de obicei cantitatea de calciu din sange. Cu toate acestea, mentinerea unui aport adecvat de calciu este totusi importanta pentru sanatatea oaselor [1].

Ce sa mananci cand ai lipsa de calciu?

  • Lapte, chefir, iaurt, branza
  • Legume, Verdeturi cu frunze
  • Tofu
  • Fasole si linte
  • Proteine din zer
  • Seminte
  • Amaranth
  • Edamame
  • Migdale
  • Smochine

De retinut

  • Lipsa de calciu poate aparea din mai multe motive si este cel mai usor de evitat si tratat printr-o dieta adecvata.
  • Majoritatea persoanelor cu deficienta de calciu care iau suplimente ce contin calciu sau fac injectii vor observa ca simptomele se vor ameliora in cateva saptamani. 
  • Persoanele cu deficiente severe pot fi monitorizate pentru a preveni complicatiile.

Referinte

[1] professional, Cleveland Clinic medical. “Hypocalcemia: Causes, Symptoms & Treatment.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/23143-hypocalcemia. Accessed 29 Feb. 2024. 

[2] III, James L. Lewis. “Hypocalcemia (Low Level of Calcium in the Blood) - Hormonal and Metabolic Disorders.” MSD Manual Consumer Version, MSD Manuals, 16 Feb. 2024, www.msdmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/electrolyte-balance/hypocalcemia-low-level-of-calcium-in-the-blood. Accessed 29 Feb. 2024. 

[3] Schafer, Anne L. “Hypocalcemia: Diagnosis and Treatment.” Endotext [Internet]., U.S. National Library of Medicine, 3 Jan. 2016, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279022/. Accessed 29 Feb. 2024. 

[4] “Office of Dietary Supplements - Calcium.” NIH Office of Dietary Supplements, U.S. Department of Health and Human Services, ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/. Accessed 29 Feb. 2024. 

[5] Shobeiri, Fatemeh, et al. “Effect of Calcium on Premenstrual Syndrome: A Double-Blind Randomized Clinical Trial.” Obstetrics & Gynecology Science, U.S. National Library of Medicine, Jan. 2017, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5313351/. Accessed 29 Feb. 2024. 

[6] Abdi, Fatemeh, et al. “A Systematic Review of the Role of Vitamin D and Calcium in Premenstrual Syndrome.” Obstetrics & Gynecology Science, U.S. National Library of Medicine, Mar. 2019, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6422848/. Accessed 29 Feb. 2024. 

[7] Kahn, April. “Hypocalcemia: Causes, Symptoms, and Treatment.” Healthline, Healthline Media, 25 July 2023, www.healthline.com/health/calcium-deficiency-disease. Accessed 29 Feb. 2024. 

Autor: Adrian Cadar

articol actualizat la data de 25.06.2024

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda