
Calciu, Magneziu + Zinc 100tb SOLGAR

Citrat de calciu pudra vegana 90g RAAB

Faina de nuci fara gluten bio 200g DS
Lipsa de calciu: cauze, simptome, remedii
Hipocalcemia, cunoscuta si sub numele de lipsa de calciu, apare atunci cand concentratia de calciu din sange este scazuta. O astfel de deficienta pe termen lung poate afecta dantura si creierul. In plus, aceasta poate cauza cataracta si osteoporoza.
Ce este calciul?
Calciul este un mineral al corpului uman care se gaseste aproape 100% in oase si dinti. Restul cantitatii este localizat in sange, muschi si alte lichide celulare. Conform unor studii, calciul ajuta la reducerea riscului bolilor cardiovasculare, scaderea tensiunii arteriale si reducerea riscului de hipertensiune arteriala. Aproape fiecare tesut din organism are nevoie de calciu, ceea ce inseamna ca acest mineral are un rol esential pentru o viata sanatoasa.
Simptomele lipsei de calciu
Majoritatea persoanelor nu prezinta semne sau simptome, mai ales daca lipsa de calciu este una usoara. Daca, insa, vorbim despre o deficienta mai severa, simptomele isi vor face aparitia, agravandu-se pe masura ce afectiunea progreseaza.
Probleme musculare
Slabiciunea musculara, crampele si spasmele sunt primele semne ale deficientei de calciu. Oamenii tind sa simta durere in coapse si brate, in special atunci cand merg sau fac miscari bruste. Lipsa de calciu poate provoca, de asemenea, amorteala si furnictturi in maini, brate, picioare si in jurul gurii. Aceste senzatii pot indica o deficienta severa.
Oboseala
Lipsa de calciu poate cauza oboseala, insomnie sau somnolenta. Asadar, oamenii afectati de aceasta deficienta se pot confrunta cu letargie si lipsa de energie. Oboseala asociata cu lipsa de calciu poate provoca, de asemenea, ameteala, confuzie si stari de lesin, ceea ce duc la lipsa de concentrare, dar si probleme de memorie.
Probleme cu pielea si unghiile
Lipsa cronica de calciu poate afecta atat pielea, cat si unghiile.
Pielea poate deveni uscata si iritata, iar cercetatorii sustin ca hipocalcemia poate cauza eczema si psoriazis. Eczema este un termen general pentru inflamatia pielii. Simptomele includ mancarime, roseata si rani ale pielii. In timp ce eczema este tratabila, psoriazisul poate fi tinut sub control, dar nu exista momentan posibilitatea vindecarii.
Lipsa de calciu poate cauza uscarea, fragilizarea si ruperea unghiilor. Deficienta poate contribui si la alopecie, o afectiune care determina caderea parului atat pe scalp cat si pe alte zone ale corpului.
Osteopenie si osteoporoza
Deficitul de calciu poate duce la osteopenie ai osteoporoza.
Osteopenia reduce densitatea minerala a oaselor si poate duce la osteoporoza. Osteoporoza cauzeaza subtierea oaselor, acestea devenind astfel mai predispuse la fracturi. Osteoporoza poate provoca durere, probleme cu postura si invaliditate.
In ciuda faptului ca osteopenia este mai putin severa decat osteoporoza, ambele determina diminuarea densitatii osoase si cresterea riscului de rupturi si fracturi.
Chiar daca oasele contin acest mineral, ele necesita cantitati mari de calciu pentru a ramane puternice. Atunci cand nivelul de calciu este scazut, oasele devin fragile si predispuse la fracturi si rupturi.
Este nevoie de ani intregi ca oasele sa-si piarda densitatea, ceea ce inseamna ca lipsa de calciu poate provoca si ea probleme serioase odata cu trecerea timpului.
Sindromul premenstrual (PMS)
Nivelurile scazute de calciu au fost asociate cu dureri premenstruale severe.
Participantii la un studiu din 2017 au raportat o stare de spirit imbunatatita si o rata redusa a retentiei de lichide dupa administrarea a 500 mg de calciu zilnic timp de 2 luni.
In anul 2019, autorii unei alte cercetari au concluzionat ca nivelurile scazute de vitamina D si calciu in a doua jumatate a ciclului menstrual ar putea contribui la simptomele sindromului premenstrual (PMS). Oamenii de stiinta au propus utilizarea unor suplimente alimentare cu calciu pentru a ajuta la ameliorarea acestor simptome.
Probleme dentare
Atunci cand nu are suficient calciu, organismul se aprovizioneaza de la surse cum ar fi dintii. Acest lucru poate duce la probleme dentare, inclusiv radacini slabite, gingii iritate, dinti fragili și carii dentare. In cazul sugarilor, deficienta de calciu poate intarzia formarea dintilor.
Complicatiile lipsei de calciu
Deficienta de calciu poate duce la:
-convulsii;
-probleme dentare;
-depresie;
-diferite afectiuni ale pielii;
-dureri articulare si musculare;
-fracturi;
-Invaliditate.
Tratament si preventie
Cele mai sigure si mai usoare cai de a gestiona si preveni lipsa de calciu este consumul alimentelor bogate in calciu sau administrarea unui supliment alimentar cu calciu.
Iata cateva alimente recomandate:
-produse lactate, precum lapte, branza si iaurt;
-leguminoase;
-smochine;
-broccoli;
-tofu;
-lapte de soia;
-spanac;
-nuci si seminte.
Doza zilnica recomandata de calciu este de 1,000 de miligrame pentru persoanele cu varste cuprinse intre 19 si 50 de ani. Copiii, adolescentii si persoanele mai in varsta au nevoie de cantitati diferite de calciu, dupa cum urmeaza: nou nascutii au nevoie de 200 de miligrame de calciu pe zi, adolescentii de 1,300 de miligrame, iar cei trecuti de 50 de ani necesita 1,200 de miligrame.
Atunci cand deficienta de calciu este severa sau suplimentele si dieta nu rezolva problema, medicul poate prescrie injectii cu calciu.
De retinut
Lipsa de calciu poate aparea din mai multe motive si este cel mai usor de evitat si tratat printr-o dieta adecvata.
Majoritatea persoanelor cu deficienta de calciu care iau suplimente ce contin calciu sau fac injectii vor observa ca simptomele se vor ameliora in cateva saptamani.
Persoanele cu deficiente severe pot fi monitorizate pentru a preveni complicatiile.
Autor: Adrian Cadar