Uimitoarele beneficii pentru sanatate ale ceaiului verde
Ceaiul verde a devenit foarte popular in ultimele decenii. Chiar daca este consumat de mai bine de 3000 de ani in China, a intrat recent in planul de nutritie al europenilor si nu numai, devenind unul dintre cele mai iubite tipuri de ceai din toate colturile lumii.
Iar faptul ca ceaiul verde este o bautura foarte iubita nu este deloc surprinzator. Avand in componenta o multime de substante nutritive, ceaiul verde ofera nenumarate efecte benefice sanatatii. Chinezii l-au folosit ca medicament timp de mii de ani pentru a trata diferite simptome si afectiuni, cum ar fi durerile de cap si depresia.
In ultimii ani, beneficiile ceaiului verde au fost tot mai documentate realizandu-se studii siintifice pe aceasta tema in intreaga lume. Astfel, s-a ajuns la concluzia ca un consum regulat de ceai verde reduce riscul de cancer, ajuta la pierderea in greutate si previne diabetul. Dar acestea sunt doar cateva dintre beneficii. Afla, in randurile ce urmeaza, de ce ar trebui sa incluzi ceaiul verde in alimentatia zilnica.
Cuprins:
Ce contine ceaiul verde?
Cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde
Tipuri de ceai verde
Ce contine ceaiul verde?
Dupa cum am mai spus, ceaiul verde este considerat a fi una dintre cele mai sanatoase bauturi din lume. Beneficiile pe care le ofera se datoreaza continutului ridicat de flavonoide. Ceaiul verde contine, de asemenea, catechine, un puternic antioxidant. Spre deosebire de alte tipuri de ceai, nu contine decat o cantitate mica de cofeina. Nu in ultimul rand, ceaiul verde este o sursa excelenta de galat de epigalocatechina (EGCG), un antioxidant natural care ajuta la tratarea diferitelor boli.
Iata cateva dintre beneficiile pentru sanatate ale ceaiului verde:
Este bogat in antioxidanti
Ceaiul verde este bogat in substante antioxidante numite polifenoli. Contine o serie de substante chimice numite catechine, EGCG (galat de epigalocatechina) fiind cel mai puternic.
Antioxidantii au capacitatea de a lupta impotriva radicalilor liberi capabili sa provoace cheaguri de sange (care ar putea duce la tromboza) si formatiuni de placa pe peretii interiori ai arterelor, acestea prezentand un risc major pentru dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
De asemenea, un studiu publicat in revista Biogerontology a ajuns la concluzia ca ceaiul verde previne deteriorarea oxidativa a ADN-ului.
Reduce riscul de cancer
In ceaiul verde s-au gasit mai multe proprietati anticanceroase. De exemplu, un studiu epidemiologic realizat de catre cercetatorii de la Institutul National al Cancerului din SUA in anul 1994 a ajuns la concluzia ca oamenii care consuma in mod regulat ceai verde pot reduce riscul de cancer esofagian cu 60%.
Un alt studiu, realizat de catre cercetatorii de la Universitatea din Purdue, a demonstrat ca ceaiul verde are capacitatea de a inhiba cresterea celulor canceroase. Si, recent, un studiu a aratat ca EGCG, puternicul antioxidant din componenta ceaiului verde, este capabil sa micsoreze tumorile de cancer de prostata.
Ceaiul verde este de 25 – 100 de ori mai puternic decat vitamina C sau E.
Astfel, consumul de ceai verde nu numai ca este bun pentru intarirea sistemului imunitar, dar este, de asemenea, util in combaterea imbatranirii, in imbunatatirea digestiei, in promovarea functiilor creierului si a ficatului si in ameliorarea bolilor gingivale.
Are efecte antibacteriene
Intr-un studiu clinic, oamenii de stiinta au analizat efectele ceaiului verde pentru a-l utiliza ca medicament, ajungand la concluzia ca aceasta bautura uimitoare are beneficii antibacteriene. Acest lucru ar putea ajuta, de exemplu, la prevenirea intoxicatiilor alimentare sau la tratarea altor infectii bacteriene.
Promoveaza sanatatea creierului
Stiai ca ceaiul verde te poate ajuta sa iti imbunatatesti memoria? S-a demonstrat ca aceasta bautura are efecte benefice in stimularea functiei cognitive a creierului si a memoriei de lucru. Unele cercetari sugereaza, de asemenea, ca ceaiul verde poate ajuta la ameliorarea simptomelor provocate de tulburarile neuropsihiatrice comune, cum ar fi dementa. Aceasta constatare se datoreaza faptului ca ceaiul verde este fabricat din frunze de Camellia Sinensis neoxidate, cu multi antioxidanti.
Combate stresul si anxietatea
Ceaiul verde poate avea, de asemenea, un efect calmant asupra mintii tale. Teanina, un aminoacid care se gaseste in frunzele de ceai verde, te ajuta sa te relaxezi si sa tii stresul la distanta. Potrivit cercetatorilor, tenaina ajuta si la reducerea anxietatii. Ceaiul verde Tulsi / Antistres natural & vitalizant este ideal pentru obtinerea acestor beneficii.
Tipuri de ceai verde
Exista multe tipuri diferite de ceai verde, in principal din China sau Japonia, dar toate aceste tipuri au o caracteristica in comun: toate provin din planta de ceai Camellia sinensis. In general, acestea difera in functie de locatia in care este cultivat ceaiul, climatul locatiei si modul de preparare.
Printre cele mai cunoscute tipuri de ceai verde se numara Long Jing, Gyokuro, Sencha si Matcha. Dintre toate acestea, ceaiul Matcha este probabil cel mai consumat, acesta folosindu-se foarte mult in industria sanatatii si fitness-ului.
Autor: Madalina Todut