Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Misterul din spatele sarii roz de Himalaya: origine si istorie

Sare roz de Himalaya

In lumea moderna a nutritiei si a sanatatii, sarea roz de Himalaya a captat atentia ca un ingredient exotic si benefic. Dincolo de culoarea sa vibranta si de reputatia sa in domeniul sanatatii, exista un intreg univers de mister si poveste in spatele acestei saruri. 

Originea si istoria sa sunt povesti fascinante care arunca lumina asupra bogatiei naturale si a mostenirii culturale a regiunii Himalaya. Afla in continuare mai multe despre sarea de Himalaya, de la origini si pana la modul de utilizare a acestui tip de sare!

Originea si formarea sarii roz de Himalaya

Originea si formarea sarii roz din Himalaya este strans legata de evolutia geologica a planetei noastre. In urma cu aproximativ 250 de milioane de ani, regiunea in care se afla acum lantul muntos Himalaya era acoperita de o mare adanca. In timpul miscarilor tectonice care au dus la formarea acestui lant muntos, depozitele de sare au fost prinse intre straturile de roca si astfel protejate de factorii de mediu. Aceste depozite de sare, prin procese naturale si sub influenta presiunii si temperaturii, au ajuns sa aiba coloratia roz caracteristica.

Sarea roz de Himalaya a fost descoperita si folosita de oamenii din regiunea asiatica de mii de ani. Chiar daca nu exista date exacte cu privire la momentul descoperirii, este cunoscut faptul ca aceasta sare a fost folosita in India si alte tari din Asia de Sud in diverse ritualuri si practici medicinale. Sapaturile arheologice din regiune au relevat prezenta sarii in obiecte datand de acum cateva mii de ani.

Unicitatea culorii sarii roz de Himalaya este data de prezenta anumitor minerale in compozitia sa. Cel mai important dintre acestea este fierul, care da sarii nu doar coloratia roz, dar si proprietatile sale unice [1]. In plus, sarea roz de Himalaya contine si alte oligoelemente precum magneziu, potasiu si calciu, care contribuie la proprietatile sale benefice.

Sarea roz de Himalaya este considerata o capsula geologica a Pamantului, pastrand in compozitia sa elemente si minerale vechi de milioane de ani. Studiul sarii poate oferi informatii valoroase despre istoria geologica a planetei. De aceea, sarea roz de Himalaya este studiata atat de geologi, cat si de nutritionisti si practicieni ai medicinei alternative.

Potrivit unor surse, sarea roz de Himalaya contine peste 84 de minerale si oligoelemente [1]. Cifrele exacte pot varia, insa acest fapt subliniaza bogatia compozitiei sale si relevanta sa pentru studiul geologiei si pentru utilizare in diverse domenii.

Sarea roz de Himalaya in istorie

Sarea roz de Himalaya a avut o utilizare fascinanta de-a lungul istoriei. Inca din epoci stravechi, ea a fost folosita in diverse culturi, adaugand un plus de valoare la ceremoniile religioase si fiind, de asemenea, utilizata ca moneda de schimb. In India, de exemplu, era folosita in ritualurile de purificare, in timp ce in alte culturi, valoarea ei era atat de mare incat era folosita pentru a plati taxe sau datorii. In medicina traditionala, sarea roz de Himalaya era folosita pentru a trata diverse afectiuni, de la probleme respiratorii pana la probleme de piele.

Raspandirea sarii roz de Himalaya a fost un proces lent, dar sigur. Ea a ajuns in diverse parti ale lumii prin rutele comerciale antice, fiind descoperita de exploratori in cautare de noi resurse. Impactul pe care l-a avut aceasta sare pe zonele in care a ajuns a fost semnificativ, modificand atat obiceiurile culinare, cat si practicile medicinale.

Un aspect fascinant este asociat cu legendele si miturile asociate cu sarea roz de Himalaya. Culoarea unica si proprietatile sale au dat nastere la numeroase povestiri. O legenda populara spune ca zeita hindusa Parvati a creat sarea roz de Himalaya pentru a alimenta oamenii si animalele cu hrana sanatoasa. Aceste povesti au influentat perceptia oamenilor despre sarea roz de Himalaya, adaugand un plus de mister si valoare.

In contextul istoric mai larg, sarea roz de Himalaya ocupa un loc special. Sarea in general a avut un rol important in dezvoltarea civilizatiilor umane, fiind folosita in diverse moduri, de la conservarea alimentelor pana la crearea amuletelor de protectie. Sarea roz de Himalaya, cu proprietatile sale unice, a avut un impact deosebit, devenind un simbol al sanatatii si prosperitatii.

Procesul de extractie a sarii de Himalaya

Procesul de extractie a sarii roz de Himalaya este unul care pastreaza traditii vechi de sute de ani. Munca manuala intensa si utilizarea uneltelor simple sunt esentiale pentru a mentine puritatea si autenticitatea acestei resurse naturale pretioase. Intr-adevar, fiecare cristal de sare este extras cu grija si maiestrie de catre lucratorii din mine, un proces care necesita efort fizic si indemanare.

Majoritatea minelor de sare roz de Himalaya se afla in Pakistan, in regiunea Punjab, la poalele impresionantilor munti Himalaya. Mina de sare Khewra este cea mai cunoscuta sursa de sare roz de Himalaya, fiind cea mai mare mina de sare din lume [1].

In ciuda provocarilor, extractia si utilizarea sarii roz de Himalaya continua datorita beneficiilor sale recunoscute pentru sanatate si frumusete. Sarea roz de Himalaya este folosita in diverse domenii, de la gastronomie si cosmetice, pana la terapii naturiste si de relaxare.

Beneficiile sarii roz de Himalaya

Sarea roz de Himalaya este recunoscuta in intreaga lume pentru proprietatile sale nutritionale superioare. In comparatie cu sarea de masa rafinata, care contine in principal doar clorura de sodiu, sarea roz de Himalaya este bogata in peste 80 de minerale si elemente esentiale, printre care calciul, magneziul, potasiul, cuprul si fierul [1]. Aceasta varietate de compusi minerali nu numai ca imbunatateste gustul sarii, ci si ofera un avantaj major pentru sanatate. Iata si alte beneficii ale sarii roz de Himalaya!

Prevenirea tensiunii arteriale

Sarea este o parte importanta a dietei noastre. Previne tensiunea arteriala scazuta si poate reduce riscul de infectii bacteriene. Restrictionarea sarii din dieta ar putea duce la probleme cu somnul si functia endocrina [2].

Sustinerea sistemului respirator

Un alt beneficiu important al sarii roz de Himalaya este impactul sau pozitiv asupra sistemului respirator. Inhalarea particulelor de sare roz de Himalaya poate contribui la procesul de detoxifiere si curatare a plamanilor. Acest fapt poate fi deosebit de benefic pentru persoanele care sufera de afectiuni respiratorii cronice, cum ar fi astmul sau bronsita [2].

Echilibrarea pH-ului in celule

Se crede ca sarea roz de Himalaya poate ajuta la echilibrarea pH-ului in celule, inclusiv in creier. Un pH echilibrat in organism poate avea numeroase beneficii pentru sanatate, printre care imbunatatirea metabolismului, reducerea riscului de osteoporoza si stabilizarea nivelului de zahar din sange. Cu toate acestea, mineralele din sarea roz de Himalaya nu sunt prezente in cantitati suficient de mari pentru a avea efecte majore asupra echilibrarii pH-ului organismului.

Cum folosesti sarea roz de Himalaya?

Sarea roz de Himalaya are atat utilizari alimentare, cat si non-alimentare. Iata cum poti folosi sarea roz de Himalaya!

  • O poti manca sau poti gati cu ea

In general, poti gati cu sarea roz de Himalaya asa cum ai face-o cu orice alt tip de sare. O poti adauga in sosuri si marinate sau poti presara peste alimente. Poti opta pentru sare de Himalaya grunjoasa, de pilda, daca doresti sa prepari muraturi de casa. 

  • O poti folosi non-alimentar

Chiar daca sarea roz de Himalaya se utilizeaza cu precadere in bucatarie, aceasta poate fi folosita si in unele saruri de baie, ce pretind ca imbunatatesc afectiunile pielii. Si sarea amara are beneficii similare in acest sens. 

De asemenea, lampile cu sare sunt adesea realizate din sare roz de Himalaya si se pretinde ca pot elimina apoluantii din aer. In plus, petrecerea timpului in pesteri de sare artificiale formate din sare roz de Himalaya este populara printre persoanele care doresc sa amelioreze problemele pielii si respiratorii [1]. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma aceste afirmatii.

Sarea roz de Himalaya este mult mai mult decat un aliment obisnuit sau o simpla sare de baie - este o comoara naturala cu o istorie bogata si o serie de beneficii potentiale pentru sanatate. Fie ca este folosita in bucatarie sau in ritualurile de ingrijire personala, aceas tip de sare continua sa fascineze si sa inspire oamenii din intreaga lume.

Referinte 

[1] Pearson, Keith. “Is Pink Himalayan Salt Better than Regular Salt?” Healthline, Healthline Media, 9 Feb. 2023, www.healthline.com/nutrition/pink-himalayan-salt. Accessed 07 May 2024. 

[2] Carrie Madormo, RN. “Pink Himalayan Salt: Benefits Related to the Color.” Verywell Health, 7 Dec. 2023, www.verywellhealth.com/himalayan-salt-8407342. Accessed 07 May 2024.

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda