Porridge de ovaz cu banane, mere, zmeura si...
Porridge de ovaz cu banane, capsuni si quinoa,...
Lipsa poftei de mancare la copii - Cauze, tratament, idei de retete
Daca copilul tau nu pare placut impresionat de farfuria din fata, da la o parte anumite alimente sau refuza repetat sa manance, inseamna ca acesta are un apetit diminuat. Pierderea apetitului nu este o problema grava, deoarece majoritatea copiilor dezvolta aceasta tulburare la un moment dat. Iata ce este, mai exact, pierderea apetitului si cum poti combate aceasta tulburare!
CUPRINS:
- Ce este pierderea apetitului?
- Ce cauzeaza lipsa poftei de mancare la copii?
- Cat trebuie sa manance copiii mici?
- Cum sa imbunatatesc apetitul copilului meu?
- Ce nu ar trebui sa fac?
- Cand este cazul sa ma ingrijorez si sa merg la doctor?
- Idei de retete sanatoase pentru copii
Ce este pierderea apetitului?
Apetitul este modulat la nivel cerebral de catre anumiti centri ai foamei si satietatii, cu ajutorul activitatii hormonale si informatiilor transmise de la stomac catre creier si invers. Astfel, atunci cand ne este foame, avem instinctul natural de a manca, iar atunci cand stomacul se umple, apare senzatia de saturatie, care ne face sa ne oprim. O tulburare la nivelul acestor mecanisme poate cauza pierderea apetitului sau poftei de mancare.
Asadar, pierderea apetitului reprezinta lipsa dorintei de a manca sau absenta foamei. In acest caz, copilul fie refuza mancarea, fie ia doar cateva inghitituri. Tulburarea este mai frecventa in randul copiilor cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani.
Ce cauzeaza lipsa poftei de mancare la copii?
Pierderea apetitului poate fi cauzata de numerosi factori:
Infectii virale
Anumite virusuri, cum ar fi cei care provoaca afectiuni respiratorii (raceala, bronsita, gripa) pot cauza lipsa apetitului. Daca este vorba de o infectie virala, vor aparea si alte simptome specifice, precum secretii nazale, febra, oboseala, tuse. Dupa vindcare, apetitul copilului revine la normal.
Rata de crestere lenta
In primul an de viata, copilul creste rapid. Ulterior, cresterea acestuia incetineste sau stagneaza, ceea ce ar putea diminua nevoia de a manca. In aceasta perioada, un apetit diminuat este perfect normal.
Constipatie
Daca copilul este constipat, apetitul acestuia se poate diminua.
Gustarile si bauturile nesanatoase dintre mese
Dulciurile si celelalte „rontaieli” consumate in timpul zilei diminueaza senzatia de foame prin incarcatura energetica ridicata. Sucurile sunt si ele incarcate cu zaharuri, in special cele din comert. Consumul in exces al acestora alunga foamea.
Mai mult decat atat, aceste obiceiuri pot duce la afectiuni mai grave, precum obezitatea infantila.
Anemie
Anemia este o afectiune caracterizata de un nivel scazut de hemoglobina – proteina a sangelui legata de fier care transporta oxigenul in fluxul sangvin. Acest lucru poate duce la pierderea energiei si apetitului.
Exista mai multe tipuri de anemii. Cea mai frecventa este anemia feripriva (prin deficit de fier).
Anorexia nervoasa
Desi aceasta afectiune este mai frecventa la adolescenti, au fost identificate cazuri de anorexie la copii de 6-7 ani. Anorexia nervoasa este o tulburare alimentara strans legata de psihic, caracterizata de refuzul de a manca si de pierderea severa in greutate.
Sedentarism
Activitatea fizica este foarte importanta pentru crestere si dezvoltare, dar si pentru consumul energiei in exces. Copiii care petrec timp indelungat in fata televizorului sau cu telefonul/tableta pot prezenta o diminuare a poftei de mancare. Acest lucru se intampla deoarece caloriile nu sunt consumate si nu apare senzatia de foame.
Boala celiaca
Boala celiaca sau intoleranta la gluten este o afectiune caracterizata de incapacitatea organismului de a digera glutenul. Glutenul este o proteina care se gaseste in mod natural in grau, secara, orz. Afectiunea este insotita de simptome precum diaree, distensie abdominala, oboseala, dureri articulare, tristete, scadere in greutate. Din cauza acestor simptome specifice tulburarilor digestive, copilul isi pierde pofta de mancare.
Stres
Stresul interfera cu activitatea hormonala, fapt ce are efecte si asupra apetitului. Si copiii pot fi stresati. In copilarie, stresul poate fi cauzat de bullying, pierderea unui membru al familiei, probleme in familie (certuri frecvente), pierderea unui animal de companie sau chiar a unei jucarii, probleme ale performantei scolare, presiunea exercitata de parinti pentru a imbunatati performanta scolara sau incapacitatea de a se obisnui cu un nou frate/sora.
Depresie
Depresia este o afectiune grava la nivel psihologic. Parintii nu trebuie sa confunde depresia cu o stare de tristete. Depresia este o stare continua, aparent fara motiv.
Cauzele depresiei pot fi aceleasi cu cele ale stresului in copilarie.
Parazitoze intestinale
Viermii intestinali afecteaza digestia si tranzitul intestinal. Parazitozele sunt afectiuni comune in copilarie, din cauza timpului petrecut in colectivitati. Aceste afectiuni sunt insotite de diaree cu mucus sau sange, dureri abdominale, oboseala si uneori mancarimi la nivelul anusului. Parazitozele se trateaza eficient cu medicamente prescrise de medic.
Alte afectiuni
Numeroase alte afectiuni pot cauza pierderea apetitului, cum ar fi cele de la nivelul rinichilor, ficatului, esofagului si altor organe.
Unele medicamente
Anumite medicamente, inclusiv antibioticele, pot afecta apetitul copilului.
Cat trebuie sa manance copiii mici?
Fiecare copil trebuie sa manance diferit in functie de varsta, de ritmul de crestere, de anotimp, de unele afectiuni asociate si de nivelul de activitate fizica.
Curbele de crestere sunt cele mai bune repere pentru aprecierea ritmului de crestere la copil.
In general, in cazul copiilor cu varste de 2-3 ani, cantitatile ar trebui sa fie aproximativ urmatoarele:
- Fructe (piure, intregi, suc): 100-200 grame (1 cana-o cana si ½)
- Legume (suc, supe, piure, crude): 1 cana- 1 cana si ½
- Cereale (paine, orez, terciuri): 85-150 grame
- Lactate (lapte, iaurt): 2 cani-2 cani si ½
- Proteine (carne, linte, mazare, fasole, oua, peste, fructe de mare): 55-100 grame
Cum sa imbunatatesc apetitul copilului meu?
Apetitul copilului poate fi imbunatatit dupa identificarea cauzelor care au provocat pierderea poftei de mancare si combaterea acestora.
Urmatoarele trucuri pot fi de folos pentru cresterea poftei de mancare a copilului tau:
- Ofera-i copilului un pahar cu apa cu jumatate de ora inainte de masa, dar si in fiecare dimineata, pe stomacul gol.
- Limiteaza cantitatea de lichide dulci (sucuri), deoarece acestea sunt bogate in calorii.
- Creeaza farfurii creative, colorate, care sa-i trezeasca interesul copilului. Poti incerca sa asezi ingredientele in forme de flori sau animale.
- Ofera varietate! Schimba tipurile de alimente constant, astfel incat copilul sa nu se plictiseasca de un anumit tip de mancare.
- Ofera portii mici, astfel incat copilul sa nu fie coplesit de ideea ca trebuie sa manance tot. Astfel, este posibil sa ceara chiar el o a doua portie.
- Fa un program al meselor! Mancatul la ore fixe normalizeaza apetitul copilului.
- Gateste felurile de mancare preferate! Acest lucru ajuta la stimularea apetitului si normaliza acestuia.
- Smoothie-urile de fructe pot fi interesante pentru copii.
- Discuta cu medicul in vederea suplimentarii cu vitamine, in cazul in care copilul ar putea dezvolta carente.
- Ofera-i copilului alimente pe care le poate apuca cu mana, daca nu a invatat sa utilizeze lingurita.
- Asigura-te ca gustarile sunt bogate nutritiv.
Ce nu ar trebui sa fac?
Anumite comportamente ar putea inrautati situatia sau ingreuna incercarile de a normaliza apetitul:
- Nu incarca copilul cu gustari! Doua gustari pe zi, intre mese, sunt suficiente.
- Lasa-l pe copil sa decida cantitatea. Nu il obliga sa manance tot din farfurie.
- Evita discutiile despre mancare, in care copilul se poate simti rusinat sau vinovat, deoarece acestea ar putea sa agraveze situatia.
- Nu ameninta copilul pentru a-l face sa manance.
- Nu trezi copilul din somn pentru a manca.
Cand este cazul sa ma ingrijorez si sa merg la doctor?
Daca copilul tau prezinta si alte simptome precum diaree, varsaturi, dureri abdominale, febra sau semne ale depresiei, este necesar sa mergi cu el la un consult medical.
Un alt motiv de ingrijorare este pierderea in greutate sau stagnarea greutatii intr-un interval de 6 luni.
Refuzul total si prelungit al alimentelor si lichidelor este un semnal de alarma.
De asemenea, daca copilul nu a urinat intr-un interval de 8 ore, trebuie sa mergi la medic pentru investigatii.
Idei de retete sanatoase pentru copii
La micul dejun se pot servi cereale cu lapte si fructe. Intr-o jumatate de cana de lapte, adauga jumatate de cana de cereale integrale. Acestea trebuie lasate la hidratat. Se adauga o jumatate de cana de felii de banane sau felii de capsuni, pe care le poti aseza creativ.
Pranzul poate consta intr-un sandwich si legume. Fa un sandwich din paine integrala, o felie de carne (30-50 de grame), o felie de cascaval natural sau branza si legume (salata, rosii). O alta varianta de sandwich este cel din paine integrala, unt de arahide si gem. Dintr-o farfurie separata, se serveste un sfert de cana de legume verzi. In cadrul acestei mese, se poate servi si o jumatate de cana de lapte.
Cina poate fi compusa dintr-o farfurie de carne, cereale si legume: 50 de grame de carne sau peste, din jumatate de cana de paste integrale, orez sau cartofi fierti/copti si de un sfert de cana de legume gatite sau crude. Alaturi de acestea se serveste o jumatate de cana de lapte.
Cele 2 gustari pot fi reprezentate de lapte, iaurt, fructe, legume, branzeturi sau paine cu unt de arahide.
In concluzie, pofta de mancare poate fi diminuata la copii din diferite motive. Este important sa ai rabdare cu copilul tau, sa identifici eventualele cauze ale pierderii apetitului si sa soliciti implicarea medicului daca este nevoie.
Autor: Madalina Todut