Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Depresia: semnale, cauze, tratament, depresia la copii

 

Fiecare dintre noi experimentam diferit starile de anxietate. In timp ce in cazul unora dintre noi acestea sunt ocazionale si justificate, sunt situatii in care anxietatea poate interfera cu activitatile zilnice, degradand simtitor toate laturile vietii. In cel de-al doilea caz putem vorbim deja despre depresie, o afectiune din ce in ce mai comuna mai ales in mediile urbane, caracterizate existenta a numerosi factori stimulatori.

 

Ce este depresia - cauze

Foarte multi oameni de stiinta si medici au emis, de-a lungul timpului, cercetari despre ce este depresia. In cea mai simpla definitie, depresia este clasificata drept o tulburare de dispozitie. Adesea, ea este asociata cu sentimente de tristete, furie si nesiguranta. Depresia este o afectiune foarte des intalnita in vremurile noastre, motiv pentru a si primit pseudonimul de „boala a secolului”.

Tulburarea depresiva impacteaza negativ modul in care pacientul gandeste, simte si actioneaza, motiv pentru care este unul dintre factorii ce degradeaza viata sociala, personala si profesionala a multora dintre bolnavi.

In discutia despre „ce este depresia” este relevanta si enumerarea cauzelor sale:

 

  • Factorii genetici. Istoricul medical al membrilor familiei poate influenta aparitia simptomelor despresiei. Studiile au concretizat faptul ca o persoana care are rude ce sufera de tulburari de dispozitie prezinta un risc crescut cu pana la 70% de a suferi de aceeasi afectiune.

 

  • Traumatismele. Unele evenimente cu care ne confruntam de-a lungul vietii influenteaza modul in care organismul reactioneaza in situatiile cauzatoare de frica si stres. In aceasta categorie intra accidentele, pierderea persoanelor dragi, violentele fizice si verbale etc.

 

  • Structura creierului. Riscul declansarii depresiei este mai mare daca lobul frontal al creierului este mai putin activ. La nivelul lobului frontal sunt localizati centrii responsabili de concentrare si de coordonare.

 

  • Conditiile medicale. Anumite conditii de ordin medical - insomnia, durerea cronica, sindromul ADHD -  pot influenta aparitia depresiei.

 

  • Consumul de droguri. Un procent de aproximativ 30% dintre persoanele care consuma in mod regulat substante stupefiante sufera de despresie.

 

Stima de sine scazuta, anumite medicamente, problemele economice sau sentimentale sunt alti factori pe baza carora se poate dezvolta depresia.





Simptome depresie - cum se manifesta depresia

Depresia se manifesta prin doua tipuri de simptome, respectiv psihice si fizice. Daca este mai usor sa ne dam seama cum se manifesta depresia la nivel cognitiv, semnalele fizice ar putea fi asociate cu alte afectiuni. Asadar, iata care sunt acele simptome fizice ale depresiei:

 

  • Dureri de cap;

  • Dureri de spate;

  • Dureri musculare;

  • Schimbari ale apetitului;

  • Fluctuatii de greutate;

  • Disfunctii digestive;

  • Oboseala accentuata;

  • Insomnii;

  • Amorteli;

 

Pentru a intelege mai bine cadrele dezvoltarii acestei boli, aflam si cum se manifesta depresia la nivel psihic:

 

  • Apatie;

  • Izolare;

  • Schimbari bruste de dispozitie;

  • Incapacitate de concentrare;

  • Iritatie vadita;

Tratamentul depresiei

Depresia este considerata o afectiune medicala grava si se poate inrautati fara un tratament adecvat. Cu toate acestea, cei care apeleaza la solutii medicale de tratament resimt imbunatatiri considerabile dupa doar cateva saptamani de terapie. Inainte de stabilirea unei directii de vindecare, este nevoie de consultul unui medic specialist. In functie de gravitate, putem vorbi despre un psiholog sau un psihiatru. Sunt si cazuri in care se recomanda efectuarea unui set de analize complete pe baza carora se pot identifica eventualele cauze medicale care favorizeaza depresia. Disfunctiile tiroidiene se pot regasi pe aceasta lista.

 

Psihoterapia. Psihoterapia este utilizata ca metoda de tratament pentru formele usoare de depresie. Totusi, ea poate fi practicata si ca metoda auxiliara, care insoteste administrarea medicamentelor antidepresive. Terapia cognitiva comportamentala (abrev. TCC) s-a dovedit a fi eficienta in tratarea depresiei. TCC se bazeaza pe focusarea pe timpul prezent si pe rezolvarea problemelor, ajutand pacientul sa isi imbunatateasca maniera de a gandi. Psihoterapia se poate face individual, dar si in cuplu, in familie sau in grupuri de persoane care prezinta probleme de aceeasi natura. Tinand cont de severitatea depresiei, tratamentul poate dura cateva saptamani sau chiar mai mult. 10-15 sesiuni ar trebui sa fie suficiente pentru ca starea pacientului sa se amelioreze considerabil.

 

Tratamentul medicamentos. Antidepresivele sunt medicamentele cel mai des utilizate in formele mai severe de depresie. Acestea ajuta la modificarea chimiei creierului si produc ameliorari chiar din prima saptamana de administrare. Beneficiile complete ale antidepresivelor se pot observa in primele doua-trei luni de tratament. Daca pacientul nu raspunde corespunzator la tratamentul medicamentos, medicul specialist poate lua decizia de mari doza sau de a prescrie un alt tip de pilule. De obicei, se recomanda ca pacientii sa continue administrarea tratamentelor timp de minimum sase luni.

In cazuri exceptionale, se poate apela si la medicamente psihotrope, cum ar fi litiul, prescris pentru tulburarea de personalitate bipolara.



Terapia electroconvulsiva. Terapia electroconvulsiva este un tratament medical care se aplica in special pacientilor cu depresie severa sau cu tulburare bipolara care nu raspund la un alt tip de tratament. Aceasta implica o stimulare usoara a creierului, in timp ce pacientul se afla sub anestezie. Procedura se realizeaza in prezenta unei echipe de profesionisti in domeniul medical, printre care si un psihiatru, un anestezist si un asistent medical.

Depresia la copii

Anumite afectiuni se pot instala la orice varsta, iar depresia face parte din aceasta categorie. Depresia la copii este un subiect care necesita abordat, deoarece este o problema actuala cu care se confrunta tot mai multi parinti.

Un lucru mai putin cunoscut este faptul ca depresia se poate manifesta inca din perioada de pruncie. Depresia la sugari este semnalata de stari letargice, scaderi ponderale si tulburari de crestere. Aceasta poate fi declansata de anumite boli pe care noul-nascut le are sau de lipsa mamei ori a unei alte prezente umane care sa ii ofere micutului afectivitate.

 

Depresia la adolescenti

 

Schimbarile hormonale care intervin in perioada adolescentei poate genera forme de depresii. Printre indiciile care trateaza debutul unei depresii la o persoana adolescenta se numara: pierderea apetitului, nevoia de izolare, oboseala, lipsa motivatiei, tulburari de comportament.

 
Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda