Intoleranta la gluten sau boala celiaca
Dieta fara gluten a castigat in ultimii ani foarte multa atentie. De ce este necesar un astfel de regim si de ce sunt tot mai populare produsele pe a caror eticheta scrie gluten free (fara gluten)? Nu, nu este vorba de scaderea in greutate, ci de un plan alimentar strict si pe termen lung pentru
Glutenul este o proteina care se gaseste in mod natural in boabele de grau, orz si secara. Este, de asemenea, un aditiv folosit in painea comerciala si in alte produse alimentare ambalate. Sunt persoane care, daca in alimentatia lor apare glutenul, manifesta simptome suparatoare care pot fi din cauza bolii celiace sau a sensibilitatii la gluten.
Prin urmare, boala celiaca, cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten, reprezinta o afectiune care manifesta in principal simptome gastrointestinale precum crampe, diaree, constipatie, dar si unele localizate in alte parti ale corpului, cum ar fi dureri osoase sau articulare, dureri de cap, oboseala. Tratamentul pentru boala celiaca este eliminarea glutenului din dieta, asadar evitarea alimentelor care ridica probleme. Din acest articol vei afla tot ce trebuie sa stii despre aceasta afectiune.
Cuprins:
-
Ce este intoleranta la gluten sau boala celiaca?
-
Boala celiaca - simptome si analize
-
Concluzii
Ce este intoleranta la gluten sau boala celiaca?
Boala celiaca, cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten, este o afectiune genetica si autoimuna care apare ca reactie la ingestia de gluten. Pentru a dezvolta boala celiaca o persoana trebuie sa mosteneasca predispozitia genetica, sa consume gluten, iar boala sa fie activa (declansatorii de activare pot fi stresul, interventiile chirurgicale, infectii virale s.a.). In timp ce aproximativ 33% din populatie are predispozitie genetica pentru boala celiaca, numai aproximativ 1% va dezvolta afectiunea.
De stiut:
-
boala celiaca este o afectiune digestiva si autoimuna in care proteinele de gluten provoaca inflamatii si leziuni ale intestinului subtire; sistemul imunitar al organismului ataca mucoasa intestinului subtire care este responsabil de absorbtia nutrientilor; atunci cand organismul nu poate retine nutrientii din alimente, persoana poate suferi de malnutritie, oboseala cronica, dureri osoase sau articulare, furnicaturi in maini sau picioare si chiar depresie ori anixetate;
-
boala celiaca este cunoscuta si sub numele de intoleranta la gluten; trebuie sa stii ca mai recent, s-a descoperit ca exista doua afectiuni diferite, boala celiaca si o a doua, sensibilitate la gluten non-celiaca (denumita si intoleranta la gluten non-celiaca); pentru aceasta din urma inca se fac cercetari si nu este definita cu precizie (nu exista nici un test de laborator care sa o identifice); in principiu, diferenta consta in faptul ca este mai putin severa, fiindca nu este afectat intestinul subtire;
-
dieta fara gluten pe tot parcursul vietii este singurul tratament cunoscut pentru boala celiaca; primul pas pentru a trece la un astfel de regim alimentar este invatarea alimentelor care contin gluten; o modalitate foarte simpla este si alegerea produselor pe a caror eticheta scrie gluten free (fara gluten); in magazinul online Obio gasesti o gama variata de produse bio care nu contin gluten si pe care le poti achizitiona fara niciun fel de grija;
-
boala celiaca este ereditara; persoanele cu o ruda de gradul intai care are dezvoltata boala celiaca prezinta un risc de 1 din 10 sa se confrunte si ele cu aceasta afectiune; boala celiaca (intoleranta la gluten) se poate dezvolta la orice varsta dupa ce incep sa fie consumate alimente care contin gluten;
Boala celiaca - simptome si analize
Boala celiaca poate fi dificil de diagnosticat, deoarece afecteaza persoanele in mod diferit. Semnele si simptomele bolii variaza si daca este vorba de un pacient copil sau adult.
Boala celiaca - simptome la copii
-
balonare abdominala si durere
-
diaree cronica
-
varsaturi
-
constipatie
-
scaun voluminos, palid, cu miros neplacut
-
pierdere in greutate
-
oboseala
-
iritabilitate si probleme de comportament
-
afectiuni ale smaltului dintilor
-
intarzierea cresterii
-
statura mica
-
scaderea performantelor scolare
-
prezenta tulburarii de deficit de atentie si hiperactivitate (ADHD)
Boala celiaca - simptome la adulti
-
diaree
-
dureri abdominale, balonari
-
constipatie
-
greturi, varsaturi
-
anemie neexplicata cu deficienta de fier
-
oboseala
-
dureri osoase sau articulare
-
artrita
-
osteoporoza sau osteopenie (pierdere osoasa)
-
afectiuni ale ficatului si ale tractului biliar (transaminita, steatoza hepatica, colangita sclerozanta primara)
-
depresie sau anxietate
-
neuropatie periferica (furnicaturi, amorteala sau durere la maini si picioare)
-
convulsii sau migrene
-
menstruatii neregulate
-
infertilitate sau avort repetat
-
afte bucale
-
dermatita herpetiforma (eruptii cutanate cu mancarime)
Boala celiaca - Analize
Daca ai diaree sau disconfort digestiv care dureaza de peste doua saptamani, consulta doctorul. La fel, mergi cu cel mic la medic daca este palid, prezinta o stare de iritabilitate, nu creste sau are scaune voluminoase si urat mirositoare.
Este important sa consulti medicul si nu sa treci din start la o dieta fara gluten. Daca faci acest lucru inainte de a face analizele care depisteaza boala celiaca, rezultatele nu vor fi relevante.
Proba de sange care decteaza anticorpii specifici ai bolii celiace (anti-transglutaminaza tisulara IgA) te ajuta sa depistezi daca ai sau nu aceasta afectiune. Testul de sange este non-invaziv si are un cost accesibil, fiind asadar o metoda facila de a afla daca ai intoleranta la gluten (boala celiaca). Daca testul iese pozitiv, se recomanda o endoscopie digestiva superioara cu prelevare de biopsii din intestinul subtire.
Concluzii
O informare corecta face ca intoleranta la gluten (boala celiaca) sa fie usor de depistat si, ulterior, simplu de tinut sub control. In concluzie:
-
boala celiaca este adesea numita intoleranta la gluten (dar mai poarta si numele de celiachie sau enteropatie glutenica);
-
boala celiaca este o reactie imuna la consumul de gluten, o proteina care se gaseste in grau, orz si secara;
-
in cazul persoanelor cu boala celiaca, consumul de gluten declanseaza un raspuns imun in intestinul subtire; in timp, aceasta reactie dauneaza mucoasei intestinului subtire si il impiedica sa absoarba nutrienti (malabsorbtie); leziunile intestinale cauzeaza adesea diaree, oboseala, scadere in greutate, balonare, anemie si pot duce la complicatii grave;
-
la copii, malabsorbtia poate afecta cresterea si dezvoltarea, pe langa provocarea simptomelor observate la adulti;
-
singurul tratament pentru boala celiaca este urmarea pentru toata viata a unei diete stricte fara gluten, care ajuta la gestionarea simptomelor si la vindecarea intestinala;
-
eliminarea glutenului din dieta poate parea o sarcina dificila, dar nu este deloc asa; din fericire, exista multe alimente sanatoase si delicioase care in mod natural nu contin gluten (fructe, legume, carne neprocesata, peste si fructe de mare, lactate, leguminoase, nuci s.a.);
-
exista produse etichetate fara gluten, gasesti o gama larga online, in magazinul Obio.ro;
Pentru orice intrebare ai cu privire la produsele fara gluten comercializate pe site-ul Obio sau alimente pe care le poti consuma sau in cautarea carora te afli, nu ezita sa ne contactezi: 0752.498.740.
Autor: Adrian Cadar