Fusilli din hrisca fara gluten bio 500g
Porridge din ovaz fara gluten bio 325g
Ce trebuie sa stii despre dieta fara gluten?
Pentru foarte multe persoane dieta fara gluten este indispensabila pentru starea de sanatate. Persoanele cu boala celiaca sau cele care manifesta sensibilitate la gluten urmeaza toata viata un astfel de regim alimentar.
Glutenul se gaseste in grau, orz si secara, prin urmare dieta va insemna in primul rand excluderea unui aliment de baza, painea, dar si lipsa cerealelor, a pastelor fainoase si nu numai.
Aceasta dieta este tinuta uneori si de persoanele care se confrunta cu anumite probleme digestive, ca de exemplu sindromul de intestin iritabil, insa a ajuns tot mai mult si in atentia celor care nu manifesta intoleranta la gluten. Prin urmare, este important sa afli informatii despre dieta fara gluten, devenita atat de populara.
Ce este dieta fara gluten?
Glutenul este o proteina care se gaseste in mod natural in grau, orz, secara si in produsele derivate, ca de exemplu paine, paste, cereale.
Una dintre functiile principale ale glutenului este de a mentine elasticitatea aluatului de paine si de a-i pastra forma bine crescuta.
În plus, față de sursele evidente de gluten, acesta poate fi adăugat ca agent de îngroșare la sosuri, condimente.
Spus pe scurt, o persoana care urmeaza o dieta fara gluten nu mananca paine, paste, produse de patiserie, pizza, cereale, prajituri, supe, mezeluri, carnati, dar in schimb mananca orice tip de carne (neprocesata), peste, oua, fructe, legume, lactate s.a.
Este dieta fara gluten mai sanatoasa?
Cu exceptia cazului in care persoana sufera de boala celiaca sau are sensibilitate la gluten, o astfel de dieta nu este neaparat mai sanatoasa. Importante sunt intotdeauna alegerile alimentare pe care le facem. Desigur, daca o persoana al carei regim alimentar contine cantitati mari de paine, paste, fast-food, trece apoi la o dieta fara gluten, in care elimina aceste alimente si creste consumul de fructe si legume, dieta rezultata poate fi mai sanatoasa.
In concluzie, o dieta fara gluten se adreseaza persoanelor care au boala celiaca, dar si celor cu sensibilitate la gluten, reusind sa le imbunatateasca starea de sanatate.
Pentru ceilalti, persoanele care nu sunt afectate de ingerarea glutenului, aceasta dieta poate insemna incurajarea unui consum marit de fructe si legume si renuntarea la produsele de patiserie si fast-food (in cazul in care exista un consum sporit).
Care sunt simptomele care iti indica ca trebuie sa tii o dieta fara gluten?
Simptomele bolii celiace si ale sensibilitatii la gluten sunt similare si pot include: dureri abdominale, scadere in greutate, diaree, balonare, constipatie, greata, arsuri la stomac, oboseala cronica, furnicaturi/amorteala la maini si picioare, infertilitate inexplicabila, densitate osoasa scazuta (osteoporoza).
Sfatul este sa nu excluzi glutenul din alimentatie pana nu consulti un doctor. Acesta iti va recomanda in primul rand testul de sange care verifica prezenta unor anticorpi specifici. Acesta are validitate doar daca se consuma gluten pentru o perioada semnificativa de timp inainte de testare. Daca diagnosticul a fost confirmat, este esential sa incepi dieta fara gluten.
Dieta fara gluten este limitata?
Nu trebuie sa iti iei la revedere de la paine, paste, pizza sau bolul cu cereale daca trebuie sa tii dieta fara gluten. Asta pentru ca daca in grau, orz, secara intalnim glutenul, sunt alte cereale din care nu face parte, precum: orez, mei, porumb, teffu, quinoa, ovaz, sorgu, hrisca. In plus, gasesti disponibile o multime de produse dedicate acestui regim, cum ar fi batoane, chipsuri, prajituri sau musli fara gluten, paste ori faina fara gluten. Aceste produse au pe eticheta scris gluten-free (fara gluten). Ce ai zice de niste tortillas de porumb?
De asemenea, nucile cartofii, fructele, salatele, legumele, carnea proaspata, produsele lactate vor putea face parte din alimentatia ta. Cu siguranta nu vei ramane in pana de idei cand va fi vorba de prepararea meselor.
Magazinul online Obio iti sta la dispozitie cu produse fara gluten, comanzi rapid si te bucuri mereu de gustari delicioase si dedicate regimului tau.
Daca iti doresti sa cunosti mai multe informatii despre acest subiect, citeste si articolul nostru - Gluten - Ce este, in ce alimente se gaseste, cum depistezi intoleranta la gluten?
Autor: Madalina Todut