Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Gluten - Ce este, in ce alimente se gaseste, cum depistezi intoleranta la gluten

Glutenul este termenul generic pentru o proteina care se gaseste in grau, orz si secara. Toate derivatele din grau contin gluten, arpacasul, fulgii de grau, faina alba rafinata s.a.

 

Prin urmare, multe dintre produsele alimentare de zi cu zi prezinta gluten, cum ar fi pastele, painea si berea. De asemenea, glutenul este un ingredient care se afla intr-o varietate de alimente mai putin evidente.

 

    Un numar semnificativ de persoane se confrunta cu o reactie adversa la consumul de gluten, ceea ce inseamna ca trebuie sa tina o dieta pentru a evita efectele negative. Produsele pe al caror ambalaj scrie gluten-free (fara gluten), au devenit asadar tot mai cautate.

 

Cuprins:

Ce este glutenul?

In ce alimente se gaseste glutenul?

Cum depistezi intoleranta la gluten?

Simptomele intolerantei la gluten

Cum este diagnosticata intoleranta la gluten?

Intoleranta la gluten este diferita de boala celiaca

Produse fara gluten pe Obio.ro

 

Ce este glutenul?

    Glutenul este numele dat unei familii de proteine care se gaseste in toate formele de grau, orz si secara. Aceste proteine ajuta alimentele sa isi mentina forma si confera elasticitate aluatului, actionand ca un adeziv; de aceea painea este moale.

    Produsele din grau cum ar fi painea, produsele de panificatie, biscuitii, cerealele si pastele fainoase contin de obicei gluten. De asemenea, se intalneste si in produsele pe baza de orz, inclusiv malt, coloranti alimentari, otet de malt si bere.

    Totusi, aceste boabe care contin gluten pot sa apara si in alte alimente mai putin evidente cum ar fi: supe, sosuri, dressinguri de salata.

 

O persoana poate avea nevoie sa urmeze o dieta fara gluten din mai multe motive:

  • sensibilitate la gluten: pot fi resimtite dureri abdominale, balonare, diaree, constipatie, dureri de cap si oboseala dupa consumarea alimentelor care contin gluten; eliminarea glutenului din dieta poate imbunatati aceste simptome;
  • boala celiaca: este o afectiune autoimuna declansata de consumul de gluten si care dauneaza intestinului subtire, conducand la leziuni intestinale, absorbtie scazuta a nutrientilor si durere fizica; o persoana cu boala celiaca ar trebui sa consume o dieta complet lipsita de gluten;

 

Alte persoane aleg sa urmeze o dieta fara gluten din dorinta de a scadea in greutate sau din motive variate de sanatate.

Cu toate acestea, sunt persoane care nu au boala celiaca sau o alergie la gluten, dar care experimenteaza simptome similare. Aceasta se numeste sensibilitate la gluten non-celiaca (NCGS), cunoscuta si ca intoleranta la gluten non-celiaca ori hipersensibilitate la gluten.

   

Persoanelor care nu au boala celiaca, dar au sindromul intestinului iritabil sau esofagita eozinofilică, li se recomanda de asemenea evitarea glutenului.

 

In ce alimente se gaseste glutenul?

Prin urmare, glutenul este o proteina gasita in grau, orz si secara, dar si in derivatele acestora, cum ar fi malt si drojdie de bere.

Alimente care contin gluten:

  • paine (alba, grau-intreg, secara, integrala)
  • crutoane
  • biscuiti
  • paste (inclusiv tortelinni, gnocchi, lasagna)
  • produse de patiserie (inclusiv croissante, covrigi, gogosi)
  • cereale
  • prajituri
  • pizza
  • burger
  • cipsuri
  • bere

Deoarece glutenul este folosit si ca agent de ingrosare si agent de umplutura, el se gaseste si in:

  • supe 
  • sosuri
  • carne procesata (mezeluri, carnati) 
  • muraturi
  • dulciuri s.a.

 

Alimente fara gluten:

  • carne (pui, porc, curcan, pui, rata s.a.)
  • peste
  • oua
  • legume
  • fructe
  • lactate (iaurt, branza, cascaval, smantana, lapte s.a.)
  • uleiuri vegetale (masline, floarea soarelui, porumb)
  • nuci (migdale, caju, nuci, alune s.a.)
  • seminte (floarea soarelui, dovleac s.a.)
  • condimente
  • cereale fara gluten (porumb, orez, mei s.a.)
  • majoritatea bauturilor cu exceptia berii (mai putin cea special facuta sa fie fara gluten si cu mentiunea specifica pe eticheta)

Cum depistez intoleranta la gluten?

Trebuie punctat inca de la inceput faptul ca intoleranta la gluten, cunoscuta si ca sensibilitate la gluten non-celiaca, este o afectiune diferita de boala celiaca. Aceasta dintai este recunoscuta de putin timp ca o afectiune de facto, astfel ca multe persoane numesc in continuare boala celiaca sub numele de intoleranta la gluten. 

 

Intoleranta la gluten non-celiaca este mai putin severa si nu afecteaza mucoasa intestinului subtire, precum in cazul bolii celiace.

De asemenea, intoleranta la gluten non-celiaca nu trebuie confundata cu alergia la grau.

 

Simptomele intolerantei la gluten

 

Simptomele frecvent intalnite in cazul persoanelor care acuza hipersensibilitate la gluten sunt:

  • diaree si constipatie
  • balonare
  • dureri abdominale
  • oboseala
  • greata
  • dureri de cap
  • alte simptome precum: 
  • dureri articulare si musculare

  • depresie sau anxietate

  • ameteala

  • dureri abdominale severe

  • anemie

 

Cum este diagnosticata intoleranta la gluten?

In cazul in care in urma simptomelor se suspecteaza intoleranta la gluten, in primul rand trebuie vazut daca nu este de fapt o cauza mai severa precum boala celiaca sau alergia la grau. 

 

Proba de sange detecteaza prezenta anticorpilor care indica daca este sau nu prezenta boala celiaca.

Dupa ce medicul a exclus varianta cu boala celiaca, confirmarea intolerantei la gluten nu se va putea face cu ajutorul unui test, pentru ca nu exista.

Metoda de diagnostic este reducerea sau eliminarea glutenului din regimul alimentar si monitorizarea simptomelor pe parcurs. In acest sens, pacientul poate tine un jurnal alimentar, inclusiv cu simptomele care apar.

Intoleranta la gluten este diferita de boala celiaca

intoleranta la gluten non-celiaca

boala celiaca

simptome asemanatoare in ambele cazuri: dureri abdominale, balonare, diaree, constipatie

Nota: in cazul bolii celiace simptomele pot deveni mai grave: anemie, malnutritie, dureri de oase si articulatii

amandoua afectiunile implica ca tratament un regim alimentar fara gluten 

este o afectiune mai putin severa ca boala celiaca

este o boala autoimuna severa 

sistemul imunitar ataca aparitia glutenului in organism, astfel se declanseaza diferite simptome 

sistemul imunitar trimite semnale gresite la aparitia glutenului in organism, cauzand leziuni la nivelul intestinului si o absorbtie  scazuta a nutrientilor, vitaminelor si mineralelor 

nu exista un test specific, se verifica daca este sau nu prezenta boala celiaca; in urma raspunsului negativ, se elimina glutenul din regimul alimentar si se urmaresc simptomele

diagnosticul este dat in urma probelor de sange sau biopsie intestinala

 

Produse fara gluten pe Obio.ro

 

Singurul tratament, in cazul in care persoana are boala celiaca sau simptomele asemenatoare care acuza intoleranta la gluten non-celiaca, este regimul alimentar care nu trebuie sa includa gluten.

 

In prezent, dieta este mult mai usor de tinut datorita numeroaselor produse special concepute fara gluten, asadar un real ajutor pentru persoanele care au aceasta sensibilitate. De la faina fara gluten, paste, musli si pana la prajituri sepcifice, plaja de produse este una variata.

 

Daca esti in cautarea de produse fara gluten, magazinul online de produse bio, Obio.ro este solutia. Iti punem la dispozitie o varietate de produse bio fara gluten, de la producatori de renume. Comanzi simplu si rapid pentru a te bucura de gustul dorit. 

 

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda