Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Cum si de ce ar trebui sa folosesti uleiuri esentiale?

Pasionatii de medicina alternativa nu inceteaza sa ateste puterea uleiurilor esentiale, inca din cele mai vechi timpuri. Si nu este deloc de mirare, intrucat uleiurile esentiale au fost folosite de secole in diverse culturi pentru proprietatile lor terapeutice, medicinale si cosmetice. Mai mult decat atat, in ultimii ani, aceste extracte din plante au castigat din ce in ce mai multa popularitate prin prisma aromaterapiei, care sprijina starea de bine fizica si mentala. 

Ce sunt, insa, uleiurile esentiale? De ce ar trebui sa integrezi aceste extracte din plante in rutina zilnica? Care sunt cele mai bune uleiuri esentiale si cum le poti folosi pentru a te bucura din plin de beneficiile acestora? In articolul urmator te asteapta raspunsurile acestor intrebari, asa ca te invitam sa descoperi totul despre uleiurile esentiale si impactul pozitiv al acestora asupra sanatatii si bunastarii tale! 

Ce sunt uleiurile esentiale? 

Uleiurile esentiale sunt extracte de plante concentrate, cu componente volatile. Extrase prin diferite metode, in functie de partea plantei care este valorificata (seminte, scoarta, radacini, tulpini, frunze sau flori), precum distilare, presare la rece, macerare sau extragere cu ajutorul solventilor, uleiurile esentiale sunt mult mai puternice decat substantele botanice din care provin. De fiecare data cand tii in mana o sticla cu un ulei esential pur, detii esenta pura a naturii.

Pentru a produce uleiuri esentiale, este nevoie de o cantitate imensa de material vegetal. De exemplu, pentru a produce 90 ml de ulei esential de lavanda, se foloseste aproximativ 1 kg de flori uscate de lavanda (prin distilare lenta).

Cum sunt obtinute uleiurile esentiale? 

Probabil te-ai intrebat, nu doar o data, cum se obtin uleiurile esentiale. Ei bine, in loc sa fie fabricate sintetic, in laboratoare, uleiurile esentiale sunt extrase din materiale vegetale prin anumite metode de extractie potrivite pentru partea specifica a plantei care contine uleiurile [1]. Cu alte cuvinte, uleiurile esentiale sunt lichidele izolate din plante atunci cand acestea sunt introduse in diferiti solventi. 

Cele mai populare metode de extractie includ: distilarea cu abur, extractia cu solventi, extractia cu CO2, macerarea, enfleurage, extractia prin presare la rece si distilarea cu apa. Metoda de extractie poate influenta intr-o mare masura calitatea uleiului esential [1]. Unele metode de extractie sunt mai potrivite decat altele pentru anumite tipuri de plante si parti ale plantelor. De exemplu, extractia prin presare la rece este mai potrivita decat enfleurage pentru obtinerea uleiurilor din coji de citrice, intrucat cojile trebuie sa fie stoarse. 

Cum se pot folosi uleiurile esentiale? 

Deoarece uleiurile esentiale sunt atat de puternice, se recomanda utilizarea lor cu mare atentie si in cantitati mici. Este, de asemenea, recomandat ca acestea sa nu fie folosite in mod obisnuit, deoarece organismul uman se poate obisnui cu ele, scazand eficacitatea lor. Exista trei moduri in care pot se pot folosi uleiurile esentiale. Iata care sunt acestea! 

Aromaterapie 

Aromaterapia implica inhalarea uleiurilor esentiale pentru aromaterapie pentru a obtine diferite beneficii pentru sanatate. Totodata, reprezinta o modalitate excelenta de a ne schimba starea de spirit. Pe masura ce inspiram, aroma uleiului ne stimuleaza instantaneu sistemul nervos central, declansand un raspuns emotional. In acest fel, uleiurile esentiale ajuta la reducerea anxietatii si stresului.

Exista mai multe metode de aromaterapie. Indiferent de metoda aleasa, trebuie evitata inhalarea directa a uleiului esential si diluarea acestuia mai intai. Printre cele mai des intalnite metode de aromaterapie se numara:

  • metoda traditionala - aceea de a respira adanc aroma uleiului imediat dupa deschiderea sticlei (mentionam, din nou, ca ar fi bine ca uleiul sa fie diluat mai intai); de pilda, odorizantele naturale pentru casa pot fi o optiune excelenta in acest sens; 
  • utilizarea unui difuzor ultrasonic - implica amestecarea catorva picaturi de ulei esential cu o anumita cantitate de apa si turnarea solutiei obtinute intr-un difuzor special. Difuzorul folosit in aromaterapie este un dispozitiv care disperseaza mici particule de ulei in camera, in asa fel incat sa le putem respira.
  • inhalare la abur - aceasta metoda presupune turnarea catorva picaturi de ulei esential intr-un castron cu apa fierbinte. Cu capul acoperit cu un prosop si aplecat peste vas, se respira aburii emanati.

Ingerare 

Uleiurile esentiale pot fi folosite, de asemenea, pe cale orala, mai exact in ceaiuri sau in suplimente alimentare. Medicii recomanda evitarea inghitirii directe a uleiurilor esentiale, deoarece acestea pot arde mucoasa din cavitatea orala. Si vestea buna este ca exista o multime de uleiuri esentiale pentru uz intern disponibile in magazinul online Obio! 

Aplicare topica 

Beneficiile uleiurilor esentiale pot fi obtinute si prin aplicarea lor pe piele. Acestea insa trebuie diluate inainte, eventual cu ulei de cocos sau cu ulei de jojoba, pentru a evita iritarea pielii. Desigur, exista in colectia de uleiuri a magazinului online Obio si uleiuri purtatoare bio, obtinute din extracte naturale, perfecta pentru aplicarea topica, direct pe piele! 

In cada 

O alta modalitate excelenta de a folosi uleiurile esentiale si de a te bucura de beneficiile acestora este adaugarea catorva picaturi de ulei esential in cada. Pentru o baie, poti amesteca 5-20 de picaturi de ulei esential cu o lingura de ulei purtator precum uleiul din seminte de struguri, uleiul de jojoba, uleiul de migdale sau uleiul de argan [2]. 

Beneficiile uleiurilor esentiale pentru sanatate 

Uleiurile esentiale au beneficii numeroase pentru starea generala de sanatate. Acestea pot fi utilizate in numeroase moduri, dupa cum am mentionat in randurile anterioare. Studiile au aratat ca uleiurile esentiale pot avea urmatoarele beneficii: 

  • omoara bacteriile, virusurile si ciupercile;
  • ajuta la combaterea anxietatii si durerilor;
  • reduc inflamatiile din corp;
  • reduc greata;
  • imbunatatesc calitatea somnului;
  • sporesc performantele la locul de munca prin reducerea stresului si cresterea concentrarii;
  • stimuleaza starea de spirit. [3] 

Care sunt cele mai bune uleiuri esentiale? 

Exista zeci de tipuri de uleiuri esentiale, toate cu mirosuri si beneficii diferite. Care este cel mai bun depinde de simptomele pe care doresti sa le usurezi sau de parfumurile pe care le preferi. Iata care sunt unele dintre cele mai iubite uleiuri esentiale!

Uleiul esential de lavanda

In topul uleiurilor esentiale cu beneficii numeroase pentru sanatate se numara uleiul esential de lavanda. Multe persoane il considera relaxant, de aceea il folosesc pentru ameliorarea stresului si anxietatii, dar si pentru a avea parte de un somn mai odihnitor [3]. 

Uleiul esential de arbore de ceai 

Cunoscut si sub denumirea de melaleuca, uleiul esential de arbore de ceai era folosit in trecut de catre popoarele aborigene din Australia pentru vindecarea ranilor. In prezent, este utilizat in mod obisnuit pentru tratarea acneei si muscaturilor de insecte [3]. 

Uleiul esential de lamaie 

Multi oameni considera ca mirosul de citrice al uleiului de lamaie este un stimulent al bunei dispozitii. De asemenea, acesta este deseori folosit in produsele de curatenie pentru casa. In general, uleiul esential de lamaie este cunoscut pentru reducerea anxietatii si depresiei, reducerea durerilor si omorarea bacteriilor [3].

Uleiul esential de menta 

Mai multe cercetari stiintifice au ajuns la concluzia ca uleiul esential de menta ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de intestin iritabil atunci cand este administrat sub forma de suplimente alimentare. De asemenea, poate reduce durerile de cap atunci cand este aplicat local, combate oboseala si ridica starea de spirit [3].

Uleiul esential de eucalipt 

Uleiul esential de eucalipt este un ulei esential excelent pe care sa il avem la indemana in perioada sezonului rece. Ajuta la calmarea nasului infundat prin eliberarea pasajelor nazale si, in acest fel, stimuleaza o respiratie mai usoara (uleiul de menta poate fi si el de folos in acest sens) [3]. 

Pot exista reactii adverse la uleiurile esentiale? 

Da, iritatiile sau reactiile alergice pot aparea la un numar mic de persoane atunci cand folosesc anumite uleiuri esentiale. Mai exact, aceste reactii pot aparea in cazul persoanelor care au dermatita atopica sau care au un istoric de reactii la produsele topice. Uleiurile esentiale cu un risc mai mare de a fi problematice sunt:

  • uleiul esential de iasomie;
  • uleiul esential de ylang-ylang;
  • uleiul esential de oregano;
  • uleiul esential de musetel;
  • uleiul esential de scortisoara;
  • uleiul esential de bergamota.

Sfaturi pentru utilizarea in siguranta a uleiurilor esentiale 

Deoarece uleiurile esentiale pure sunt puternice, diluarea lor in apa sau intr-o baza purtatoare (crema, unt, ulei) reprezinta cea mai buna metoda de a evita o reactie nedorita atunci cand se aplica direct pe piele. In cazul aparitiei unei eruptii rosii, mancarimi sau urticarii dupa aplicarea topica a uleiurilor esentiale, se recomanda cererea ajutorului unui medic dermatolog.

De asemenea, uleiurile esentiale trebuie tinute departe de copii si animale de companie, ale caror organism nu pot tolera aceleasi doze ca un adult. In plus, femeile insarcinate ar trebui sa consulte intotdeauna un medica inainte de a folosi uleiuri esentiale [4].

In concluzie, uleiurile esentiale au un miros excelent, pot reduce stresul, pot trata infectiile si te pot ajuta sa ai o stare generala buna. De ce ar trebui sa folosesti uleiuri esentiale bio de la Obio? Pentru ca acestea pot aduce o multime de beneficii starii tale de sanatate! Cu toate acestea, este important de retinut ca uleiurile esentiale pot avea si reactii adverse, de care trebuie sa fii constient. 

Referinte: 

[1] “A Comprehensive Guide to Essential Oil Extraction Methods.” A Comprehensive Guide to Essential Oil Extraction Methods, www.newdirectionsaromatics.com/blog/articles/how-essential-oils-are-made.html.

Accessed 06 Dec. 2023. 

[2] Cronkleton, Emily. “Essential Oils in Your Bath: Quick & Clean Tips.” Healthline, Healthline Media, 24 May 2023, www.healthline.com/health/essential-oils-in-bath. 

Accessed 06 Dec. 2023. 

[3] Cleveland Clinic. “11 Essential Oils: Their Benefits and How to Use Them.” Cleveland Clinic, 5 Dec. 2023, health.clevelandclinic.org/essential-oils-101-do-they-work-how-do-you-use-them. 

Accessed 06 Dec. 2023. 

[4] “Essential Oils: Health Benefits, Safety Information, Dosage, and More.” WebMD, www.webmd.com/diet/health-benefits-essential-oils. 

Accessed 06 Dec. 2023. 

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda