Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Cum sa consum spirulina?

Spirulina, o alga verde-albastra bogata in nutrienti esentiali, a devenit unul dintre cele mai populare suplimente alimentare datorita numeroaselor sale beneficii pentru sanatate. Daca ai aflat despre beneficiile spirulinei si iti doresti sa te bucuri si tu te avantajele acestui superaliment, felicitari!

Foarte populara in dietele vegane sau vegetariene, spirulina este o alegere minunata pentru orice stil de viata. Spirulina contine in proportie de 70% proteine complete, fiind mai consistenta decat orice tip de carne. In plus, spirulina este o sursa importanta de vitamine, iar continutul bogat de antioxidanti contribuie la detoxifierea rinichilor si a ficatului. Iata ce beneficii are spirulina pentru sanatate si cum poti integra spirulina in dieta zilnica, pentru efecte miraculoase! 

Cuprins 

Ce este spirulina? 

Spirulina este o alga de apa dulce care provine din America Centrala. De ce este buna pentru tine? A atins statutul de superaliment deoarece contine proteine, fier, calciu si vitaminele A, B, E si K. De asemenea, din compozitia sa fac parte saruri minerale si magneziu [1]. Spirulina este foarte iubita de vegetarieni, deoarece este singura sursa vegetala de vitamina B12, care in mod normal se obtine din carne, peste si produse animale.

Spirulina se gaseste sub forma de pudra, de capsule si este important sa fie bio. Cel mai des este consumata sub forma de pulbere (pudra). La noi, pe site-ul Obio, gasesti spirulina de calitate, cultivata in conditii de siguranta. Iar daca te intrebi cum sa consumi spirulina, acest articol este pentru tine! 

Care sunt beneficiile spirulinei pentru sanatate? 

Exista un numar tot mai mare de cercetari care sustin beneficiile spirulinei asupra organismului uman. Inainte de a intra in detaliile privind modul de consum pentru spirulina, sa aruncam o privire asupra beneficiilor pe care spirulina le poate aduce sanatatii noastre. Bogata in proteine, vitamine, minerale si antioxidanti, spirulina face parte, fara doar si poate, din categoria superalimentelor despre care iti vorbeam pe blog. Iata de ce este bine sa consumi spirulina si ce beneficii aduce sanatatii! 

Spirulina este un antioxidant puternic 

Poate ai fost pana acum entuziasmat de efectele antioxidante ale afinelor, somonului, avocado-ului si multor altor superalimente. Ei bine, poti adauga si spirulina pe aceasta lista! Componenta principala a spirulinei este ficocianina, un antioxidant puternic care ajuta la combaterea stresului oxidativ, oferind efecte antioxidante si antiinflamatorii impresionante [1]. 

Spirulina este bogata in nutrienti 

O singura lingurita sau 7 grame de pulbere de spirulina contine: 

  • 4 g de proteine; 
  • 14% din doza zilnica recomandata (DZR) de tiamina; 
  • 20% din DZR de riboflavina; 
  • 6% din DZR de niacina;
  • 47% din DZR de cupru; 
  • 11% din DZR de fier [1]. 

In plus, spirulina contine si cantitati mici de magneziu, potasiu si mangan. Spirulina ofera, de asemenea, o cantitate mica de grasimi, inclusiv acizi grasi omega-6 si omega-3 [1]. In plus, proteina din spirulina ofera toti aminoacizii esentiali de care organismul are nevoie. 

Spirulina poate scadea nivelul colesterolului si trigliceridelor 

Spirulina poate ajuta la scaderea colesterolului total, a colesterolului rau si a trigliceridelor, ajutand in acelasi timp la cresterea colesterolului bun. Tocmai de aceea, spirulina poate ajuta la sanatatea inimii si poate fi consumata proactiv pentru prevenirea afectiunilor inimii [2]. 

Spirulina poate ajuta la reducerea tumorilor canceroase 

Cel putin un studiu a demonstrat ca spirulina poate fi folosita pentru a micsora tumorile in cazul persoanelor care se confrunta cu cancer oral [2]. Studiile pe animale indica faptul ca spirulina poate preveni aparitia tumorilor canceroase si poate scadea dimensiunea tumorilor in cazul anumitor tipuri de cancer [1]. 

Spirulina amelioreaza simptomele rinitei alergice 

Spirulina este un tratament alternativ popular pentru simptomele rinitei alergice si exista dovezi ca aceasta ar putea fi eficienta [2]. De pilda, s-a demonstrat ca spirulina este mai benefica decat antihistaminicele folosite pentru tratarea alergiilor, in ceea ce priveste ameliorarea simptomelor rinitei alergice si scaderea inflamatiei. 

Spirulina poate imbunatati forta musculara si rezistenta

Exercitiile fizice intense contribuie major la oboseala musculara. In acest sens, spirulina poate ajuta la reducerea stresului muscular. In plus, suplimentarea cu spirulina poate ajuta la imbunatatirea absorbtiei de oxigen in timpul exercitiilor fizice, ceea ce duce la stimularea perfomantelor atletice [1]. 

Cine nu ar trebui sa consume spirulina? 

Chiar si cu toate aceste beneficii, spirulina poate sa nu fie o alegere buna pentru toata lumea. Prin urmare, inainte de a incepe suplimentarea cu spirulina, este important sa discuti cu un medic. Spunem acest lucru pentru ca exista unii oameni care ar trebui sa evite spirulina sau, cel putin, sa acorde atentie dozajului. Aceasta include persoanele care: 

  • sunt insarcinate sau alapteaza; 
  • au un sistem imunitar comporomis; 
  • au diabet;
  • au tulburari ale sangelui; 
  • sunt alergice la fructe de mare sau crustacee; 
  • au intoleranta la iod [2]. 

Cum sa consumi spirulina? 

Cantitatea zilnica recomandata este de maxim 8 grame pe zi [2]. Spirulina pudra poate fi adaugata direct in apa sau suc. Daca nu iti place gustul, spirulina poate fi amestecata cu fructe sau legume, atunci cand iti prepari smoothie-ul preferat. Mai jos iti prezentam cateva idei de a integra spirulina in alimentatia ta de zi cu zi. Iata cum poti consuma acest superaliment pentru a te bucura de beneficiile sale pentru sanatate! 

  • Pe paine prajita - intinde pe o felie de paine prajita o crema de branza, apoi presara spirulina si cu un cutit intinde-o bine pe toata suprafata; pentru un gust crunchy, adauga si seminte de dovleac. 
  • In iaurtul cu musli - daca la micul dejun iti place sa te bucuri de o portie de iaurt cremos, musli si fructe uscate, adauga si o lingurita de spirulina. 
  • In retete de smoothie - este foarte usor sa consumi spirulina pudra, adaugand o lingurita sau doua in smoothie-ul tau preferat; in functie de preferinte si sezon, adauga ingredientele dorite, ca de exemplu: banane, lapte vegetal (migdale, soia, cocos), capsuni, ananas, seminte de chia, castraveti, spanac si altele. 
  • In dressingul pentru salata - o reteta simpla pentru a face un dressing cu spirulina pe care sa il folosesti in orice salata este: un avocado + o lingurita de pudra de spirulina + suc de lamaie + o picatura de ulei de masline. 
  • In desert - iti recomandam o reteta de brownie usor de preparat cu ajutorul unui blender; ingredientele sunt: curmale, migdale, pudra de cacao raw, unt de arahide, pudra de spirulina, pudra de maca, apa; se mixeaza in blender mai intai migdalele, pentru a fi bine faramitate, dupa care se adauga restul de ingrediente, mai putin untul de arahide si apa; acestea se pun in blender ultimele; se obtine o pasta solida care se ia in maini si se alcatuiesc forme rotunde, ca niste mingi de golf; acestea se pun intr-un recipient si se pastreaza la congelator pentru 10 - 15 minute, dupa care sunt gata pentru servire. 
  • Intr-o bautura energizanta - propunerea noastra este Chia Fresca - o bautura populara in America Centrala, care iti va oferi un plus de energie; ingredientele sunt: apa, suc proaspat de grepfrut, suc proaspat de lamaie, seminte de chia si spirulina; toarna toate lichidele intr-un borcan cu capac; la final presara semintele de chia si spirulina; inchide bine borcanul si agita-l; inainte de a te bucura de gustul savuros lasa borcanul la frigider pentru 15 minute. 

Pentru a obtine beneficiile maxime ale spirulinei, este recomandat sa alegi produse organice, certificate bio si sa te asiguri ca spirulina este cultivata in medii curate si nepoluate. Este important sa verifici eticheta produsului si sa te informezi despre provenienta si procesul de productie al spirulinei, avand garantia unui produs de inalta calitate.

Acestea fiind spuse, spirulina este un superaliment valoros, iar modul in care o consumam poate influenta eficacitatea si beneficiile sale pentru sanatate. Indiferent daca alegi sa o consumi sub forma de pudra sau capsule, este important sa respecti doza zilnica recomandata si sa alegi produse de calitate superioara pentru a te bucura de toate avantajele acestui miracol al naturii. 

Referințe

[1] “10 Health Benefits of Spirulina.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/10-proven-benefits-of-spirulina. Accessed 12 Apr. 2024. 

[2] Cleveland Clinic. “The Algae That’s All the Rave.” Cleveland Clinic, 28 Mar. 2024, health.clevelandclinic.org/spirulina-superfood-youve-never-heard. Accessed 12 Apr. 2024.

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda