Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Diversificarea la bebelusi - Ghid complet de la A la Z

Dupa aproximativ 6 luni de viata, laptele matern si formulele de lapte nu mai sunt indeajuns pentru a asigura integral nevoile nutritionale ale copilului. De asemenea, bebelusul trebuie sa faca cunostinta cu mancarea, iar modul in care efectuam diversificarea are ecouri pentru intreaga viata a acestuia. Diversificarea la bebelusi reprezinta un moment important in viata lor si in cea a parintilor, marcand tranzitia de la exclusivitatea laptelui matern sau a laptelui praf la introducerea hranei solide. 

Diversificare este un proces care necesita atentie, rabdare si informare pentru a asigura o alimentatie sanatoasa si echilibrata pentru bebelusi. Parcurge in continuare un ghid complet marca Obio, care sa te ajute sa navighezi prin diversificare la bebelusi, de la A la Z! 

Cuprins

Ce este diversificarea la bebelusi? 

Diversificarea sau alimentatia complementara este acea etapa in care alimentele solide incep sa fie introduse in alimentatia bebelusului. Cu alte cuvinte, acest proces face trecerea de la alimentatia exclusiv lactata la o alimentatie mai variata, prin introducerea unor alimente solide si semisolide, altele decat laptele. Perioada 0-2 ani este una critica pentru cresterea si dezvoltarea copilului, iar dupa varsta de 2 ani este dificil sa reparam problemele nutritionale deja aparute si consecintele acestora. 

Diversificarea la bebelusi - 10 reguli de aur

Inainte de a incepe diversificarea, trebuie sa iei la cunostinta principiile care stau la baza diversificarii alimentatiei. Acestea te vor ghida pentru a diversifica alimentatia sugarului intr-un mod corespunzator. Iata ce trebuie sa iei in considerare pentru diversificare bebe! 

  1. Un aliment nou se introduce doar atunci cand bebelusul e sanatos.
  2. Primul aliment de diversificare se alege in functie de particularitatile copilului in ceea ce priveste dezvoltarea:
  • sugarii cu greutate normala vor fi alimentati pentru inceput cu supa de legume/piure de fructe.
  • sugarii cu deficit de greutate vor fi alimentati initial cu cereale fara gluten, iar ulterior se introduc alimentele bogate in proteine.
  1. Se introduce un singur aliment nou pe saptamana. Acesta trebuie consumat la aceeasi masa din zi.
  2. Alimentul nou se introduce progresiv. La inceput, se consuma o cantitate 20-30 g din alimentul respectiv in cadrul unei mese de lapte. In acelasi timp, aceeasi cantitate de lapte se reduce. Cantitatea de aliment creste progresiv, pana ce va inlocui complet masa de lapte. 
  3. Alimentele se administreaza cu lingurita – nu se prelungeste utilizarea biberonului.
  4. Daca apar tulburari digestive (diaree, varsaturi), diversificarea se intrerupe. Aceasta se poate relua la cateva zile dupa ce digestia s-a normalizat.
  5. Alimentul nou introdus trebuie sa aiba o valoare calorica mai mare decat cel anterior. 
  6. In alimentatia diversificata, numarul de mese pe zi se stabileste in functie de varsta, greutatea bebelusului, senzatia de foame si senzatia de satietate
  7. Pana la aparitia primilor dinti, alimentele trebuie pasate, iar ulterior, zdrobite.
  8. Succesul alimentatiei diversificate se evalueaza urmarind curbele (graficelor) de crestere si dezvoltare.

Cand se incepe diversificarea la bebelusi?

In mod normal, diversificarea incepe in jurul varstei de 6 luni, conform specialistilor [1]. Cu toate acestea, nu reprezinta o regula stricta. Diversificarea poate incepe mai devreme sau putin mai tarziu, in functie de cat de pregatit este bebelusul. Fiecare copil este diferit si, in afara de varsta sa, important este ca micutul sa fie pregatit pentru aceasta noua etapa din viata sa. 

Semne care iti arata ca bebelusul este pregatit

De unde stii daca micutul tau este pregatit pentru alte alimente in afara de laptele matern sau formula pentru sugari? Ei bine, de cele mai multe ori, bebe iti va da semne atunci cand este pregatit pentru diversificare. Cateva dintre aceste semne ar putea fi: 

    • sta singur in sezut si isi poate tine capul;
    • are miscari coordonate, poate urmari un aliment cu privirea, il poate apuca si duce la gura;
    • deschide gura cand i se ofera mancare; 
    • poate inghiti mancarea si nu o scuipa; 
    • aduce obiecte la gura; 
    • incearca sa apuce obiecte mici, cum ar fi jucarii sau alimente; 
    • transfera alimentele din fata in spatele limbii pentru a le inghiti [1]. 

Astept sau nu pana la 6 luni (diversificarea la 4-5 luni versus la 6 luni)?

Daca sugarul este alimentat cu lapte matern sau formule de lapte, ritmul normal de crestere si dezvoltare a acestuia este asigurat. De aceea, se recomanda inceperea diversificarii dupa varsta de 6 luni. Este o idee buna sa astepti pana la 6 luni inainte de a introduce alimente solide in alimentatia bebelusului deoarece: 

  • laptele matern sau formula pentru sugari furnizează energia si nutrientii de care are nevoie bebelusul până la varsta de aproximativ 6 luni (cu exceptia vitaminei D in unele cazuri); 
  • daca alaptezi, hranirea numai cu lapte matern pana la varsta de 6 luni va proteja copilul impotriva bolilor si infectiilor; 
  • asteptarea diversificarii pana la 6 luni ii ofera copilului timp sa se dezvolte, in asa fel incat sa poata face fata pe deplin alimentelor solide; 
  • copilul va putea sa mute alimentele in cavitatea bucala, sa le mestece si sa le inghita [2]. 

In cazul in care sugarul este alimentat cu lapte de vaca sau lapte praf (conventional), aceste tipuri de lapte nu asigura ritmul normal de crestere si dezvoltare. Prin urmare, diversificarea alimentatiei trebuie sa inceapa dupa 4 luni sau 4 luni si jumatate (pe parcursul lunii a 5-a de viata).

Tipuri de diversificare 

Exista mai multe metode prin care se poate efectua diversificarea bebelusului. In functie de caracteristicile fiecarei metode, iti poti forma o opinie si vei putea alege ce este mai potrivit pentru copilul tau. Medicul pediatru te poate ajuta in acest sens. 

Diversificarea clasica

Diversificarea clasica are la baza pasarea alimentelor, o trecere armonioasa de la semi-solid la solid si administrarea progresiva a alimentelor cu lingurita, dupa un plan bine stabilit. Este o metoda potrivita pentru a detine control asupra alimentatiei si pentru a observa mai bine toleranta digestiva a bebelusului.

Autodiversificarea (diversificarea naturala)

In cazul autodiversificarii, cunoscuta si sub denumirea de difersificare naturala, bebelusul se hraneste singur – apuca alimentul cu mana si il duce singur la gura. Acest tip de diversificare se bazeaza pe preferintele bebelusului, pe poftele acestuia si pe alimentele care ii starnesc curiozitatea. In acest caz, alimentele nu sunt pasate, ci sunt taiate in bucati mici sau sub forma de bastonase. Nu trebuie sa fie foarte moi, astfel incat copilul sa le poata apuca.

Autodiversificarea permite bebelusului sa experimenteze gusturi si texturi noi si ii ofera o oarecare independenta. Atentie! Sugarul nu trebuie lasat nesupravegheat, deoarece exista riscul ca acesta sa se inece.

Diversificarea mixta

Diversificarea mixta combina diversificarea clasica si autodiversificarea. Cu alte cuvinte, copilul este lasat sa experimenteze singur si sa se obisnuiasca cu autoalimentarea, insa i se administreaza si mancare pasata, cu lingurita. Si vestea buna este ca exista o multime de alimente bio pentru bebelusi pe care le poti oferi acestora. 

Cu ce se incepe diversificarea?

Diversificarea nu se initiaza cu orice aliment, deoarece organismul sugarului nu este pregatit pentru a tolera alimente greu de digerat. 

Primele alimente

In cazul bebelusilor cu greutate normala, se administreaza initial supa/piure de legume sau piure de fructe (un singur aliment pasat/saptamana pentru a testa toleranta digestiva).

Pentru bebelusii cu deficit de greutate, se initiaza diversificarea cu cerealele fara gluten (preparate industriale). Se utilizeaza varianta fara gluten pentru a evita dezvoltarea unei intolerante sau alergii la gluten, fiind primul tip de aliment introdus. 

In cazul bebelusilor cu alergii alimentare, se incepe cu administrarea de orez pasat la 6 luni, iar ulterior cu legume portocalii (morcov, cartof). 

Alimente interzise pana la un an

Atunci cand vorbim despre diversificare, exista anumite alimente interzise in alaptare. Prin urmare, atunci cand alegi alimentele pentru bebelusi, tine cont de faptul ca, pana la varsta de un an, acestea i-ar putea face rau. Lista alimentelor interzise pana la un an in diversificarea bebelusilor include: 

  • capsuni, zmeura, fragi, kiwi – potential alergizante; 
  • albusul de ou – puternic alergizant; 
  • branzeturi fermentate; 
  • telina cruda; 
  • nuci, seminte, alune, fructe cu samburi; 
  • bomboane;
  • cartofi prajiti;
  • floricele de porumb;
  • carne de oaie/vanat/carnati; 
  • condimente; 
  • cereale cu zahar; 
  • dulciuri; 
  • mazare, varza, fasole boabe (dupa 2 ani se pot administra); 
  • paine integrala/multicereale – cantitatea mare de fibre poate inhiba absorbtia calciului si fierului; 
  • sarea si alimentele sarate; 
  • alimentele cu continut ridicat de grasimi saturate; 
  • bauturile din orez; 
  • diferite tipuri de peste [3]. 

Diversificarea la bebelusi - introducerea alimentelor pe luni 

Am vorbit deja despre primele alimente cu care se incepe diversificarea pentru bebe insa exista mici diferente in ceea ce priveste diversificarea la 4 luni si diversificarea bebelusilor la 6 luni, respectiv 8, 10 si 12 luni.

Diversificare bebe 4-6 luni

Primele gusturi sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea unor obiceiuri alimentare bune si pentru expunerea micutilor la o mai mare varietate de alimente. Iata in ce consta diversificarea mancarii pentru bebelusi intre 4 si 6 luni! 

    • Piure de fructe (sau cereale fara gluten in cazul unui deficit de greutate) – se aleg in functie de sezon. Cele mai consumate sunt merele si perele insa se recomanda consumul altui fruct in fiecare zi (dupa testarea saptamanala a acestuia).
    • Piure/supa de legume (proaspete) – morcovi, cartofi, patrunjel, salata, spanac, dovlecei, rosii, ardei grasi si fasole verde.
    • Carne mixata de vita sau pasare (20-30 g) – se amesteca cu supa/piure-ul de legume.
    • Galbenus de ou fiert (combinat cu supa sau cu piure de legume) – se administreaza de 2-3 ori pe saptamana. Initial, se introduce ¼ din galbenus, iar cantitatea se creste la fiecare 2 zile.
    • Ulei de masline/floarea-soarelui/susan/soia (dupa 5-6 luni) – 1 lingurita pe zi adaugata in piure de legume. Astfel, se administreaza acizi grasi nesaturati si se creste valoarea calorica a mesei.

Diversificare bebe 6-8 luni

Odata cu varsta de 6 luni, diversificarea la bebelusi poate presupune si integrarea altor alimente in dieta sugarului. Iata in ce poate consta mancarea pentru bebelusi dupa 6 luni, pe langa alimentele deja mentionate anterior! 

    • Cereale cu gluten bio – se recomanda administrarea cerealelor pentru sugari preparate industrial, deoarece sunt imbogatite cu fibre dietetice, minerale si vitamine. Aceste cereale se prepara instant (in lapte/apa) si se administreaza in combinatie cu piure de fructe/iaurt/branza de vaca. Totusi, se pot administra fainoase clasice (gris, faina de orez, biscuiti).
    • Ficat de pasare (in zilele in care nu se administreaza carne sau galbenus de ou).
    • Iaurt simplu (preparat in casa, din lapte de vaca). 

Diversificare bebe 8-10 luni

Diversificarea la 6-8 luni este urmata de o alta etapa in procesul de diversificare, intruncat in perioada 8-10 luni poti integra si alte alimente in mancarea pentru bebelusi. Iata ce alimente poti include in aceasta etapa a diversificarii pas cu pas! 

    • Paine alba
    • Paste fainoase sub forma de fidea (fierte in supa).
    • Smantana
    • Mamaliga

Diversificare bebe 10-12 luni

Diversificarea bebelusilor intre 10-12 luni presupune includerea unor alte alimente in dieta micutului. Astfel, alimentatia in alaptare la aceasta varsta poate include alimente care nu erau permise pana la varsta de 1 an. Iata care sunt acestea! 

  • Peste alb fiert
  • Carne tocata (sub forma de perisoare)

Bebe nu vrea sa manance - ce este de facut? 

Daca copilul nu accepta mancarea, acesta nu trebuie fortat sa manance. Continua sa administrezi doar lapte. Asteapta cateva zile, apoi incearca sa reinitiezi diversificarea! De asemenea, daca observi ca bebelusul tau refuza sa manance sau are o scadere semnificativa in apetit pentru o perioada mai lunga de timp, este important sa consulti un medic pediatru. Acesta poate evalua starea de sanatate a micutului si poate identifica eventualele afectiuni care ar putea influenta negativ pofta sa de mancare. 

Este important, totodata, sa te asiguri ca oferi alimente nutritive si variate bebelusului. Poti incerca sa ii oferi alimente cu diferite texturi si arome, pentru a-i stimula interesul pentru mancare. Este important sa nu fortezi bebelusul sa manance, ci sa incerci sa faci diversificarea pentru bebe o experienta placuta si pozitiva. Mai mult decat atat, incearca sa identifici momentele din zi cand bebelusul tau este mai dispus sa manance si sa incerci sa-i oferi mancare in acele momente. Mai multe sfaturi vei gasi cu siguranta in categoria noastra dedicata de blog, Mamica si copilul

Retete pentru bebelusi - simplu, rapid si gustos 

Daca ne citesti blogul de ceva vreme, mai mult ca sigur te-ai convins de accentul pe care-l punem pe alimentatia sanatoasa si pe cele mai inedite idei de retete pentru copii. Prin urmare, ne-am propus sa te incantam si astazi cu retete pentru bebelusi de peste 6 luni si nu numai, perfecte pentru o diversificare ca la carte. Iata recomandarile noastre simple, rapide si gustoase de retete pentru bebe in perioada diversificarii! 

Piure de legume - reteta pentru bebelusi de peste 4-6 luni 

Se curata si se spala 100-150 de grame legume (un tip de legume sau amestec, in functie de etapa diversificarii), se taie in bucati mici si se fierb la foc mic intr-o cantitate mica de apa. Dupa fierbere, acestea se paseaza. Se adauga 10-15 mL de lapte nepasteurizat si jumatate de lingurita de unt/o lingurita ulei vegetal.

Lapte cu gris - reteta pentru bebelusi peste 6 luni 

Se pun pe foc 100 ml lapte de vaca integral. Atunci cand incepe se fiarba, se adauga in ploaie o lingurita de gris (5 grame) si se lasa sa fiarba 10-15 minute, la foc mic. In timpul fierberii, se completeaza cu apa pana la 100 ml - cantitatea de lichid evaporata.

Iaurt - reteta pentru bebelusi peste 6-7 luni 

Se fierbe un litru de lapte de vaca pentru 10-15 minute, apoi se lasa la racit pana la 35-50 de grade Celsius. Se adauga doua linguri de iaurt nepasteurizat sau o lingura de smantana. Se amesteca, se acopera cu un tifon si se lasa la temperatura camerei sau intr-un loc calduros. Dupa cateva ore (daca s-a inchegat suficient) se poate pastra in frigider. 

Asadar, diversificarea alimentatiei bebelusilor este un proces complex care trebuie coordonat cu atentie, astfel incat copilul sa se dezvolte corespunzator. Tinand cont ca alimentatia copiilor trebuie sa fie variata, poti completa meniul zilnic si cu retete din cartea Diversificare raw si vegana a Ligiei Pop, disponibila in magazinul online Obio. 

Diversificarea alimentatiei la bebelusi este un proces important si emotionant in viata lor si in cea a parintilor. Cu multa informare, rabdare si atentie la semnalele bebelusului, vei putea crea un mediu propice pentru o alimentatie sanatoasa si plina de gusturi noi si interesante. Intotdeauna este indicat sa consulti un medic pediatru inainte de a face orice schimbare in dieta bebelusului! 

Imaginile pot fi descarcate de aici

Meta titlu: Diversificarea la bebelusi - ghid complet de la A la Z

Meta descriere: Nu stii ce inseamna diversificarea la bebelusi? Afla de pe blogul Obio tot ce trebuie sa stii despre diversificarea la bebe, dar si idei de retete pentru bebelusi!

Recomandare URL: /diversificarea-la-bebelusi-ghid-complet-de-la-a-la-z

Referinte

[1] “When, What, and How to Introduce Solid Foods.” Centers for Disease Control and Prevention, 27 June 2023, www.cdc.gov/nutrition/InfantandToddlerNutrition/foods-and-drinks/when-to-introduce-solid-foods.html. Accessed 28 Feb. 2024. 

[2] NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/babys-first-solid-foods/. Accessed 28 Feb. 2024. 

[3] NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/baby/weaning-and-feeding/foods-to-avoid-giving-babies-and-young-children/. Accessed 28 Feb. 2024.

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda