Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Top 7 alimente bogate in fibre pe care le poti introduce de astazi in alimentatia ta

Pentru o digestie sanatoasa, iti recomandam sa introduci fibrele in dieta saptmanala la care lucrezi. Un nivel optim de fibre in organism poate preveni constipatia si episoadele diareice, fiind de neratat in cazul programelor de nutritie construite in jurul slabitului. 

 

Cantitatea zilnica optima de fibre difera de la individ la individ, pe baza unor criterii precum: greutatea, inaltimea, dieta pe care o urmeaza etc. De aceea, pentru a stabili cu exactitate o valoare clara (doza optima recomandata - 14 grame fibre / 1000 de calorii), se recomanda o discutie punctuala cu un nutritionist. 

 

Insa lipsa sau un nivel scazut al acestora din organism sunt probleme ce pot cauza: aparitia prematura a hemoroizilor, niveluri mari ale glicemiei sau ale colesterolului etc. Asadar, pentru a te asigura ca organismul asimileaza in fiecare zi o cantitate optima de fibre, iata ce alimente poti include in meniu.

 

Alimente bogate in fibre: Fasolea verde 

Acest aliment asigura 10,5 gr fibre la 100 gr, dar si un continut important de proteine. Odata ce au fost asimilate de organism, fibrele fermentabile asigura astfel hrana diferitelor culturi de bacterii, vitale pentru buna functionare a sistemului digestiv. Studiile efectuate pe activitatea culturilor bacteriene din organism au relevat o legatura de cauzalitate clara intre microbiomele intestinale sanatoase si ratele mai mici pentru producerea diabetului. Fasolea verde poate reprezenta un aliment de baza pentru o gama variata de salate, preparate pe baza de curry sau tot felul de tocane.

Alimente bogate in fibre: Nautul 

Pentru a diversifica dieta bogata in fibre pe care te pregatesti sa o urmezi, poti miza si pe beneficiile nutritive ale nautului. Acest aliment este recunoscut ca fiind unul dintre cele mai bogate in fibre: 6,4 gr fibre / 100 gr. Mai mult decat atat, acesta mai contine si fier, vitamina B6 si magneziu. Pe baza de naut poti prepara hummus, o delicatesa libaneza extrem de apreciata la noi. 

Alimente bogte in fibre: Anghinarele 

 

Pe langa aportul insemnat de calciu, vitamina C si vitamina K pe care il ofera organismului, consumul de anghinare asigura si o cantitate necesara de fibre, pentru o dieta sanatoasa. Cu toate ca sa nu se bucura de o popularitate uriasa in bucataria romaneasca, afla ca acest aliment prezinta un gust unic si savuros, fiind simplu de integrat in feluri de mancare pe baza de carne la gratar, sau poate fi pregatita separat, prin fierbere. In medie, o anghinare ofera 6,9 gr fibre / 100 gr. 

Alimente bogate in fibre: Bananele 

Nu reprezinta pentru nimeni un secret faptul ca aceste fructe descriu o lista variata de nutrienti, fiind recomandate la unison de medici si nutritionisti. Printre cei mai importanti nutrienti pe care ii poate contine o banana amintim: potasiu, magneziul si vitamina C. De asemenea, fibrele isi gasesc loc in structura nutritiva a bananelor: 3,1 gr fibre / 100 gr. Acest aliment propune o lista variata de posibilitati culinare, de la prajituri la smoothie-uri, de la salate de fructe la inghetate cu felii de banane si ciocolata. 

Alimente bogate in fibre: Migdalele

Migdalele sunt apreciate pentru savoarea unica pe care o ofera, dar si pentru faptul ca sunt alimente satioase, ce anuleaza nevoia de manca pentru o lunga perioada de timp. De aceea, sunt recomandate de nutritionisti in locul altor alimente, in cazul unor scheme concepute in jurul nevoii de a slabi. Totodata, acestea sunt bogate in vitamina E, actionand ca un antioxidant in favoarea sanatatii organismului. Nu in cele din urma, migdalele contin si fibre importante in procesul de digestie:1,5 gr fibre / aproximativ 10 migdale.  

 

Alimente bogate in fibre: Soia

 

O multime de preparate delicioase sunt realizate in jurul acestui aliment: tofu, tempeh, miso etc. De asemenea, soia mai este utilizat si pe baza de inlocuitor dietetic pentru carne sau lapte, fiind un alimente nelipsit din programele alimentare pentru slabit. In cazul boabelor proaspete de soia, acestea pot fi consumate fie crude, fie ca ingrediente savuroase pentru salate. Concentratia de fibre din soia: 6 gr fibre / 100 gr. 

Alimente bogate in fibre: Semintele de chia

In afara de conținutului ridicat de fibre pe care il asigura, semintele de chia mai sunt bogate in: proteine, acizi grasi Omega 3 si calciu. Se pot utiliza cu usurinta pentru prepararea unor alimente sanatoase, oferind in acelasi timp aportul de nutrienti necesari unui organism mai sanatos. Din punct de vedere al modul in care aceste pot fi servite, fara o preparare in prealabil a unui preparat anume, semintele de chia pot fi adaugate langa cerealele de dimineata, sau in diferite smoothie-uri. 

 

Ramai alaturi de blogul Obio pentru a alte informatii interesante, ce te pot ajuta sa mentii un stil de viata sanatos cu un minim de efort, in fiecare zi!

Autor: Madalina Todut

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda