Simptome depresie: 5 semnale de alarma
Depresia si-a capatat titulatura de ”boala secolului”, tocmai din cauza numarului mare de pacienti care prezinta simptomele caracteristice ale acestei afectiuni. Depresia se poate declansa in momentele dificile ale vietii, avand la baza diverse traume pe care le-am traversat, sau se poate manifesta, progresiv, fara ca simptomele sale sa fie usor sesizabile in faza sa initiala. Cu totii avem perioade nefaste, asadar este important sa distingem starile de anxietate trecatoare de semnalele depresiei, printre care se numara si urmatoarele:
Irascibilitatea
Irascibilitatea este una dintre principalele manifestari ale depresiei. Daca te enervezi din orice, chiar si atunci cand nu ai avea motive intemeiate, este un prim semnal de alarma care indica faptul ca s-ar putea sa suferi de o forma mai mult sau mai putin complexa a unei depresii. Irascibilitatea face parte din simptomatologia specifica a acestei afectiuni, atat in cazul adultilor cat si al copiilor.
Durerile musculare
Un simptom care pe multi dintre noi nu ne-ar face sa ne gandim ca este cauza a unei depresii este durerea musculara. Deseori localizata in zona lombara, aceasta are, potrivit medicilor, o explicatie destul de logica: depresia favorizeaza starea acuta de sensibilitate a nervilor, care reprezinta si principalul motiv al durerilor. Durerile lombare care au drept cauza depresia sunt acute si creaza un disconfort destul de mare in majoritatea cazurilor.
Insomnie
Tulburarile de somn pot fi ele simptome ale unei depresii. Daca te trezesti mult mai devreme decat in mod normal, daca nu poti sa adormi desi resimti oboseala si daca, in general, noptile nu sunt odihnitoare indiferent de durata somnului, e foarte probabil sa te indrepti catre depresie. Lipsa somnului are drept consecinta si modificarea comportamentului motor. Deficitul de energie se traduce, prin urmare, prin lentoare psihomotorie sau, in unele cazuri, prin deprinderea unor ticuri (framantarea mainilor, mersul de colo colo etc).
Atacuri de panica
Anxietatea si panica sunt alte doua manifestari ale starilor depresive. Un atac de panica se manifesta intr-un interval de timp care poate sa ajunga pana la 10 minute, timp in care pacientul resimte o stare acuta de frica si de disconfort. Transpiratia, palpitatiile si tremuraturile pot fi semnele care anticipeaza manifestarea unui atac de panica.
Fluctuatii de greutate
Depresia poate fi depistata si prin anumite semnale de ordin fizic. De exemplu, fluctuatiile in greutate pot trada o anumita forma de depresie, care se manifesta diferit, de la persoana la persoana. In timp ce un pacient ar putea sa isi piarda apetitul din cauza depresiei si, ca urmare, va scade in greutate excesiv, un alt bolnav ar putea incerca sa isi suprime starile anxioase prin consumul alimentelor preferate, ceea ce duce, desigur, la acumularea kilogramelor nedorite.
Acestea sunt cele mai comune semne care pot trada depresia, insa aceasta are si alte manifestari specifice. Pentru ca depresia sa reprezinte un diagnostic real, pacientii trebuie sa manifeste cel putin cinci dintre simptomele sale. De asemenea, putem vorbi despre depresie doar in cazul in care aceste simptome se manifesta constant, pe o perioada de minim doua saptamani.
Autor: Adrian Cadar