Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Produse bio?

Diferenta intre "natural" si bio (ecologic)

Produs bio, produs eco, produs organic, produs ecologic, iata termenii folositi pentru a identifica un produs cetificat ecologic. Termenul folosit cel mai des este de produs bio, majoritatea magazinelor de profil folosesc termenul "BIO" in prezentarea produselor.
Sunt convins ca multi dintre voi stiti ce inseamna un produs ecologic. Insa totusi, marea majoritate a populatiei confunda sau asimileaza termenul de produs bio cu produs natural (sau conventional, termen folosit in legislatie).
Sunt convins ca ati auzit de zeci de ori la radio si la TV vorbindu-se despre legume, fructe, si alimente in general, "ma duc sa le iau de la piata sau din sat de la nea Gicu, ca alea sunt bio". Iata un exemplu doar de denaturare a ceea ce inseamna produs bio. Pai nea Gicu, o fi crescand el puiul la tara, dar deja peste 90% dintre tarani hranesc puii cu concentrate. Legumele le stropesc cu fertilizatori sintetici, sa creasca mai mari si mai frumoase, iar copacii ii stropesc cu tot felul de chimicale contra daunatorilor. Si vine nea Gicu la piata, si zici ca are produse bio?:)

 Lantul de productie al produsele ecologice

 Produsele din agricultura ecologica, si deci produsele bio, sunt supuse unor legi si unor certificari complexe, si sunt in permanenta monitorizate (Regulamentul CE 834/2007 si 889/2008).

  

  • Orice produs bio trebuie sa aibe un certificat de conformitate din care sa reiasa clar ca produsul este certificat ecologic (in engleza se foloseste termenul de Organic Certificate).
  • Pe intreg procesul de fabricare a unui produs, sunt respectate normele cu privire la agricultura ecologica. Sa luam un exemplu, faina de migdale ecologica sa zicem. Solul unde sunt plantati arbustii nu este tratat sau fertilizat cu nici o substanta de sinteza, se folosesc (daca se folosesc) fertilizatori naturali, organici, acceptati de legislatia in domeniu. Arbustii in sine iarasi nu sunt stropiti contra daunatorilor cu chimicale, ci tot cu substante naturale, organice.
  • Cultivarea/culegerea (migdalelor), si depozitarea acestora se va face in recipiente ecologice, care nu pot pune in pericol de contaminare produsul cu substante de sinteza.
  • Unitatea care proceseaza produsele (migdalele), respectiv le macina, trebuie sa corespunda de asemenea normelor stricte cu privire la procesarea produselor ecologice. Asadar, in intreg lantul de productie, incepand cu cresterea arbustilor de migdal si pana la produsul finit, trebuie sa se foloseasca exclusiv subtante naturale, organice.

Nu e de mirare atunci ca un produs bio e in general mai scump decat unul natural, agricultura ecologica are productivitatea mult mai mica si costurile mult mai mari, costuri care se vor reflecta in pretul final al produsului.

 

Un produs natural sau conventional (pe care oamenii il confunda cu unul bio din pacate) nu inseamna ca este ecologic. Sa luam acelasi exemplu, faina de migdale. Conform legislatiei, producatorul are voie sa stropeasca solul si arbustii si chiar migdalele cu substante chimice care nu sunt acceptate in sistemul de agricultura ecologica. Asta nu inseamna ca daca are dreptul, o si face, insa din ratiuni economice, peste 90% dintre producatorii din agricultura non-ecologica (produse naturale) folosesc substante chimice (fertilizatori, insecticide, pesticide, conservanti, stabilizatori, etc.). Sunt mult mai ieftine si productia este mult mai mare. Pretul produsului va fi mai mic automat.

Prin acest scurt exemplu sper ca ati inteles diferenta dintre un produs bio si unul natural.:)

 

Produse naturale vs ecologice pentru sanatate

Partea mai putin placuta cu produsele naturale, necertificate ecologic, este ca toate acele substante chimice folosite in procesul de crestere al plantei (fertilizatori, insecticide, pesticide, etc.), vor fi absorbite de catre planta in cantitati mici. Ori planta sau fructele, legumele, noi le consumam pe urma. Iar acele chimicale ajung pana la urma in organismul nostru. Care organism are un mecanism fantastic de aparare, daca am manca o saptamana-doua, nu ar fi afectat deloc, insa daca zilnic, luni si ani de zile, il bombardam cu chimicale, normal ca la un moment dat va incepe sa dea rateuri. Si atunci cheltuim toti banii pe medicamente, inzecit mai mult decat am economisit din zgarcenie pot spune, sau din inconstienta, alegand sa cumparam un produs natural si nu unul ecologic, pentru ca produsul ecologic era mai scump cu 2 lei. Pare stupid, stiu, dar acesta este adevarul, nu asa facem? Ne stricam sanatatea zgarcindu-ne sa cumparam mancare sanatoasa, dar bani de gadget-uri si masini scumpe avem, iar apoi, cand ne-am stricat sanatatea, nu o mai putem cumpara cu toti banii din lume:) Nu e mai simplu sa avem grija ce consumam, sa fim constienti de importanta calitatii alimentelor pe care le mancam zi de zi, decat sa cheltuim la batranete tot ce am agonisit pe tratamente?:)

Acum cand veti intra intr-un magazin naturist, poate veti petrece mai mult timp la standul de produse ecologice, cei 2-3 lei in plus nu-i veti mai cheltui pe medicamente mai tarziu!
PS: sunt produse la care pretul este identic fie ca vorbim de produse bio sau conventionale. Ca sa faceti alegerea corecta, luati produsul in mana si cititi lista de ingrediente. :)

Autor: Adrian Cadar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Arrow up icon