Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Lipsa vitamina D - cauze si consecinte

 

Inca de mici aflam ca vitamina D este indispensabila pentru sanatatea oaselor si, deci, pentru o dezvoltare armonioasa. In realitate, vitamina D sau ”vitamina soarelui” are mult mai multe proprietati si beneficii pentru organism, ceea ce face ca asigurarea aportului necesar sa nu ramana un aspect de neglijat. Lipsa de vitamina D este o problema frecventa cu care se confrunta atat copii cat si adultii si varstnicii si care poate genera consecinte si disfunctii destul de grave pentru sanatatea organismului.

Lipsa de vitamina D: cauze

Vitamina D este produsa in mod natural in corpul fiecaruia dintre noi. Denumirea de ”vitamina soarelui” i-a fost atribuita tocmai datorita faptului ca razele ultravioleta favorizeaza absorbtia sa la nivelul celulelor, participand astfel la armonizarea proceselor care se desfasoara in organismul uman. Asadar, putem asigura aportul optim al acestui nutrient doar prin expunerea la soare pentru aproximativ 15-20 de minute.

Vitamina D poate fi dobandita, insa, si prin consumul unor categorii specifice de alimente. De exemplu, consumul de peste, lactatele naturale si anumite tipuri de cereale sunt surse bogate in vitamina soarelui.

Putem vorbi despre un deficit de vitamina D atunci cand consumul acestor alimente nu acopera necesarul zilnic sau cand expunerea la baile de soare este limitata si necorespunzator realizata.
Pe de alta parte, putem aminti aici si anumite probleme de sanatate, cum ar fi incapacitatea rinichilor de a converti vitamina D in forma sa activa, asa cum se intampla, destul de frecvent, in cazul persoanelor varstnice. In acelasi timp, neregulile de la nivelul tractului digestiv pot ingreuna absorbtia de vitamina D.

Printre factorii de risc ai carentelor de vitamina soarelui se numara, deci, afectiuni precum: boala Crohn, fibroza chistica si boala celiaca. Persoanele care sufera de obezitate sau cele care au tenul inchis la culoare sunt si ele mai predispuse la aparitia simptomelor lipsei de vitamina D.

Lipsa vitamina D - consecinte

Lipsa de vitamina D poate fi diagnosticata prin intermediul analizei 25-hidroxi vitamina D, insa prezinta si o serie de simptome care pot usura depistarea sa. Cert este ca lipsa de vitamina D este cauza unor dezechilibre importante in organism si necesita tratament corespunzator.

Printre consecintele deficitelor de vitamina D se numera urmatoarele efecte:

 

Aparitia osteoporozei

Asimilarea de vitamina D este o etapa esentiala in procesul de absorbtie al calciului. Drept urmare, lipsa de vitamina D atrage riscul de aparitie al osteoporozei. Sansele sunt mai reduse in cazul adultilor, dar riscul se maximizeaza daca vorbim despre copii sau batrani.

 

Cresterea rezistentei la insulina

Aportul de vitamina D trebuie mentinut constant mai ales in cazul pacientilor care sufera de diabet. Vitamina soarelui este implicata activ in afectiunile asociate sindromului metabolic, motiv pentru care lipsa sa poate sa favorizeze cresterea rezistentei la insulina.

 

Pierderea controlului greutatii

Printre alte functii, vitamina D se ocupa si de mentinerea unei greutati optime. Asadar, in cazul persoanelor cu o greutate mai mare, una dintre cauzele acestei probleme ar putea fi tocmai capacitatea redusa de asimilare a vitaminei D.

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon