Your product has been added on cart !
Coșul pentru cumpărături este gol !
Arrow left icon Inapoi la blog

Dermatita atopica la bebelusi - Sfaturi utile pe care orice mamica trebuie sa le stie

Dermatita atopica la bebelusi - Sfaturi utile pe care orice mamica trebuie sa le stie

Sursa foto »

Dermatita atopica sau eczema reprezinta o afectiune cutanata cronica, care apare in special la copii. Dermatita atopica se manifesta prin aparitia unor pete sau iritatii rosii maronii pe intreaga suprafata a corpului, a unor umflaturi mici rosii care contin lichid si formeaza cruste, prin mancarimi, piele uscata si ingrosata. Din cauza mancarimilor, copilul se scarpina si isi provoaca sangerari, ceea ce creste riscul de infectie. Toate acestea pot duce la o stare de agitatie si la plans continuu.

Atunci cand apare de la varste mici, este chiar mai complicat, deoarece bebelusii necesita oricum o atentie deosebita, iar o serie de alergeni pot inrautati simptomatologia. De aceea, dermatita atopica la bebelusi trebuie gestionata corespunzator. Iata ce sa faci pentru copilul tau, astfel incat sa-i tii dermatita sub control.

Fa-i baie frecvent!

Se recomanda imbaierea zilnica, in cazul copilului cu dermatita atopica. Aceasta ajuta la calmarea simptomelor, deoarece hidrateaza pielea uscata si indeparteaza bacteriile ce ar putea cauza dezvoltarea unor infectii. Pe de alta parte, este si o activitate distractiva pentru bebelus, mai ales ca-l distrage de la mancarime.

Baia ar trebui sa dureze 5-10 minute si este bine sa fie facuta inainte de culcare, pentru a creste calitatea somnului. Produsele de igiena utilizate trebuie sa fie destinate bebelusilor cu dermatita atopica. Evita produsele cu sapun si parfumuri. Medicul iti poate recomanda un produs de igiena potrivit. Dupa ce scoti copilul din apa, usuca-i pielea cu grija, prin tamponare cu un prosop moale, apoi utilizeaza o crema hidratanta.

Hidrateaza-i pielea regulat!

Pielea trebuie obligatoriu hidratata, deoarece pielea uscata agraveaza simptomatologia dermatitei atopice. Hidratarea pielii ajuta la inmuierea acesteia si la ameliorarea mancarimilor. Este recomandat sa-i hidratezi pielea macar de 2 ori pe zi cu un produs adecvat.

Specialistii recomanda cremele de o consistenta groasa pentru hidratarea pielii cu eczema, deoarece lotiunile cu textura mai fluida au in continut mai multa apa. Cu toate acestea, lotiunile cu textura mai lejera sunt mai potrivite in anotimpul cald.

Este important sa ceri sfatul medicului in alegerea unei creme hidratante, deoarece multe pot contine alergeni (spre exemplu, parfum). Exista pe piata multe produse de calitate special create pentru pielea cu dermatita atopica a bebelusilor.

Evita produsele naturale!

Produsele naturale sau organice au devenit foarte populare in ultimii ani si sunt considerate sanatoase de multe persoane. Insa acestea nu sunt neaparat potrivite pentru pielea cu tendinta atopica a bebelusilor. Acestea pot contine diferite extracte din plante si parfumuri care actioneaza drept agenti iritanti asupra pielii bebelusului. Din nou, este indicat sa ceri recomandarea medicului dermatolog.

Utilizeaza metode de preventie a scarpinatului si ranilor!

Daca este lasat chiar si cateva minute nesupravegheat, cel mic se poate scarpina pana la aparitia sangerarilor. De aceea, trebuie sa stii cum poti evita aceste complicatii.

In primul rand, este important ca unghiile bebelusului sa fie intotdeauna taiate si pilite, astfel incat sa nu prezinte colturi ascutite care ar putea rani pielea. De asemenea, manusile cu un deget pot fi de mare ajutor in prevenirea ranilor, insa pot fi indepartate cu usurinta de catre cel mic.

Alta metoda utilizata de mame este fixarea mainilor prin infasare, timp de cateva minute, atunci cand copilul ramane nesupravegheat (spre exemplu, cand mergi la toaleta).

Tine la distanta factorii declansatori!

Exista o serie de factori declansatori care agraveaza simptomatologia sau pot reactiva dermatita atopica in perioadele de remisie:

  • Detergentii
  • Sapunurile
  • Parfumurile
  • Materialele textile dure (spre exemplu, lana)
  • Saliva copilului – copiii care saliveaza dezvolta o iritatie pe fata.
  • Temperaturi prea ridicate si aerul uscat

Evita detergentii clasici pentru spalatul hainelor celui mic. Este important sa folosesti un detergent fara parfum, hipoalergenic. De asemenea, produsele de igiena trebuie sa fie hipoalergenice, special create pentru pielea cu tendinta atopica.

Nu-l imbraca in haine din materiale dure, ci doar din bumbac. Trebuie sa ai in vedere ca si hainele tale ii pot irita pielea, la fel si lenjeria patutului.

Vaselina cosmetica este utila in prevenirea iritatiilor cauzate de saliva, deoarece creeaza o bariera intre mediu si piele. Aplic-o pe obrajii copilului, in momentele in care acesta saliveaza.

Utilizarea unui umidificator este indicata pentru controlul simptomelor, deoarece un aer prea uscat poate agrava dermatita atopica.

Imbraca-l in haine largi!

Hainele stramte nu fac decat sa inrauteasca simptomele, mai ales mancarimea. Acestea nu numai ca agreseaza pielea, dar favorizeaza si transpiratia. Alege sa-l imbraci in haine lejere, largi, care sa nu se frece de piele la orice miscare, deoarece bebelusul este destul de activ. Pe timpul noptii, infasatul intr-o paturica de bumbac poate fi solutia pentru un somn mai bun, dar nu in toate cazurile.

In concluzie, dermatita atopica la bebelusi este dificil de gestionat, insa este important sa fii atenta la toate detaliile care influenteaza simptomatologia. Daca toate aceste metode nu produc o imbunatatire a conditiei bebelusului, este important sa mergi la medic pentru un tratament propriu-zis, pe baza de substante farmaceutice.

Autor: Adrian Cadar

Arrow up icon
Produsul a fost adaugat in cos
Finalizează comanda